Valikko
Ulkomaat

Republikaanien Romney: Clinton peittoaisi Trumpin – Trump vastasi kärkevästi

Entinen republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney kehottaa puoluetta estämään Donald Trumpin nousun ehdokkaaksi. Romneyn mukaan Hillary Clinton peittoaisi Trumpin marraskuun vaaleissa.

Republikaanien entinen presidenttiehdokas Mitt Romney on hyökännyt torstaina rajusti miljardööri Donald Trumpin presidenttiehdokkuutta vastaan.

Romney haukkui Trumpin uutistoimisto Reutersin mukaan huijariksi ja sanoi, että demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Hillary Clinton peittoaisi Trumpin marraskuun presidenttivaalissa.

Rombey kehotti republikaaneja myös taktikoimaan esivaaliäänestyksissä tavalla, joka pysäyttäisi Trumpin etenemisen puolueen ehdokkaaksi.

”Donald Trump on huijari”, Romney sanoi.

”Äänestäisin Marco Rubiota Floridassa, John Karsichia Ohiossa ja Ted Cruzia tai kumpaa tahansa kahta muuta ehdokasta, jolla olisi parhaat mahdollisuudet lyödä osavaltiovaalissa Trump”, Romney sanoi.

Romneyn puhe Utahissa oli Reutersin mukaan keihäänkärki republikaanieliitin kampanjassa Trumpin presidenttiehdokkuutta vastaan.

Puolue uhkaakin Reutersin mukaan ajautua lähes sisällissotaan Trumpin vuoksi.

”Sanon tämä selvästi. Jos republikaanit valitsevat Donald Trumpin ehdokkaaksemme, turvallisen ja vauraan tulevaisuuden todennäköisyys pienenee”, Romney sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Romney kutsui Trumpin aloitteita ”parhaimmillaan hatariksi”.

”Hänen lupauksensa ovat yhtä arvottomia kuin tutkinto Trump-yliopistosta”, Romney sanoi viitaten Trumpin perustamaan kiisteltyyn oppilaitokseen.

Pian Romneyn puheen jälkeen republikaanien toinen entinen presidenttiehdokas John McCain ilmoitti olevansa samaa mieltä.

”Jaan ystäväni ja entisen republikaaniehdokas Mitt Romneyn huolet Donald Trumpista”, McCain ilmoitti tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump vastasi Romneyn puheeseen kampanjatilaisuudessaan Mainessa pilkkaamalla Romneyn vaalien 2012 kampanjaa.

”Hän aneli julkista tukeani ehdokkuudelleen. Olisin voinut sanoa ’Mitt, anele polvillasi’ – ja hän olisi polvistunut”, Trump sanoi.

”Se oli kisa – minut täytyy sanoa –, joka olisi pitänyt voittaa. En tiedä, mitä hänelle kävi. Hän katosi. Hän katosi. Rehellisesti sanoen en ilahtunut siitä lainkaan, koska en ole Barack Obaman fani ja koska tuin Mitt Romneytä. Tuin Mitt Romneytä. Nyt näette, miten uskollinen hän on”, Trump sanoi.

Romney vastasi pian ilmoittamalla Twitterissä, ”ETTEI olisi hyväksynyt” Trumpin tukea neljä vuotta sitten, jos tämä olisi puhunut silloin samalla lailla muslimeista, meksikolaisista ja rasistisesta KKK-järjestöstä.

Romneyn ja McCainin kommentit olivat tuorein ja yksi näkyvimmistä näkyvimmistä merkeistä republikaanien johdon huolestumisesta Trumpin menestyksestä esivaaleissa.

Miljardööri Trump on nyt republikaanien suosituin ehdokas. Tämän viikon supertiistaina järjestetyissä esivaaleissa hänen etumatkansa vain kasvoi.

Trump on jo pitkään hermostuttanut valtavirran republikaaneja kannoillaan maailmankaupasta ja maahanmuutosta. Trump on vaatinut muurin rakentamista Meksikon-rajalle, 11 miljoonan luvattoman siirtolaisen palauttamista ja muslimien maahanpääsyn estämistä.

Romney kehuikin Trumpin kilpakumppaneita Marco Rubiota, Ted Cruzia ja John Kasichia republikaanien esivaaleissa.

”Yhden heistä pitäisi olla ehdokkaamme”, Romney sanoi.

Romneyn ja MCCainin lausunnot eivät olleet ainoita republikaanieliitin vetoomuksia Trumpia vastaan.

Yli 70 republikaanien ulkopolitiikan veteraania julkaisi aikaisin torstaiaamuna Suomen aikaa avoimen kirjeen, jossa vastustettiin Trumpin presidenttiehdokkuutta.

War on the Rocks -blogissa julkaistun viestin oli julkaisuvaiheessa allekirjoittanut 60 republikaanien ulkopoliittista asiantuntijaa, mutta torstain aikana allekirjoittajien lukumäärä on kasvanut 75:een.

Kovasanaisen kirjeen mukaan Trumpin todennäköinen toiminta presidenttinä vähentäisi Yhdysvaltain turvallisuutta ja heikentäisi sen asemaa maailmassa. Kirjeen lopussa Trump julistetaan ”täysin epäsopivaksi” presidentin tehtävään.

Romneyn puhetta tukeneessa tiedotteessaan McCain ilmoitti tukevansa myös kirjeessä ”esitettyjä monia huolia”.

Allekirjoittaneissa on sekä maltillisia republikaaneja että Yhdysvaltain aktiivista roolia kannattavia neokonservatiiveja, jotka olivat vahvoilla George W. Bushin presidenttikaudella 2001–2009. Monet allekirjoittivat avustivat Romneytä tämän pyrkiessä presidentiksi.

Joukossa on muun muassa entinen Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick ja puolustusministeriön johtoon Bushin kaudella kuulunut Dov Zakheim. Suomalaisille tutuimpia nimiä ovat entinen Helsingin-suurlähettiläs Eric Edelman ja Harvardin yliopistin historian professori Niall Ferguson.

Toisaalta kirjeestä puuttuivat republikaanien painavimmat ulkopolitiikan veteraanit kuten entiset ulkoministerit Condoleezza Rice ja Colin Powell ja Bushin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Stephen Hadley. Torstaina ei ollut selvillä, oliko heiltä pyydetty allekirjoitusta.

McCainin ulostulo toikin kirjeelle lisää painoa.

Yksi kirjeen isistä Bryan McGrath sanoi uutistoimisto Reutersille, että ainakin kaksi ihmistä oli kieltäytynyt, koska pelkäsi kirjeen vain hyödyttävän Washingtonin eliittiä pilkkaavan Trumpin kampanjaa.

Bushin aikana Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläänä ollut Kurt Volker sanoi Reutersille, ettei ollut juuri tästä syystä allekirjoittanut kirjettä.

Reutersin haastattelema republikaanistrategi Doug Heye arvioi Reutersille Romneyn puheen johtavan samaan.

”Jos olet Trump, tämä on kuin hyvälaatuisen kryptoniitin saamista”, Heye arvoi Romneyn puhetta viittaamalla Teräsmies-sarjojen kuvitteelliseen mineraaliin.

Kirjeessä Trumpin näkemystä Yhdysvaltain roolista pidetään ”epäjohdonmukaisena” ja hänen sanotaan vaihtavan kantaansa ”virkkeen alun ja lopun välillä”. Pitkä lista Trumpin vikoja päätyy huomioon, että hänen käsityksen ulkopolitiikan ja liike-elämän samankaltaisuudesta on väärä.

”Kaikkia kuolonuhreja vaativia konflikteja ei voida ratkaista kuten kiinteistökauppoja, eikä kansainvälisisten suhteiden keinovalikoimassa ole konkurssia”, kirjeessä vinoillaan kiinteistökaupalla rikastuneelle Trumpille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kotihälytysten ykkönen on Kontula, häiriökäyttäytyminen keskittyy Kluuviin – katso HS:n hakukoneesta, millaiset tehtävät työllistävät poliisia omilla kotikulmillasi

  4. 4

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Helsingin ja Tallinnan välillä matkustetaan pian jo yli 9 miljoonaa kertaa vuodessa, mutta mennäkö nopeasti, hitaasti vai halvalla? – HS selvitti lomailijoiden vaihtoehdot

  9. 9

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  10. 10

   Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  5. 5

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  6. 6

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  7. 7

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää