Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Republikaanien Romney: Clinton peittoaisi Trumpin – Trump vastasi kärkevästi

Entinen republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney kehottaa puoluetta estämään Donald Trumpin nousun ehdokkaaksi. Romneyn mukaan Hillary Clinton peittoaisi Trumpin marraskuun vaaleissa.

Republikaanien entinen presidenttiehdokas Mitt Romney on hyökännyt torstaina rajusti miljardööri Donald Trumpin presidenttiehdokkuutta vastaan.

Romney haukkui Trumpin uutistoimisto Reutersin mukaan huijariksi ja sanoi, että demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Hillary Clinton peittoaisi Trumpin marraskuun presidenttivaalissa.

Rombey kehotti republikaaneja myös taktikoimaan esivaaliäänestyksissä tavalla, joka pysäyttäisi Trumpin etenemisen puolueen ehdokkaaksi.

”Donald Trump on huijari”, Romney sanoi.

”Äänestäisin Marco Rubiota Floridassa, John Karsichia Ohiossa ja Ted Cruzia tai kumpaa tahansa kahta muuta ehdokasta, jolla olisi parhaat mahdollisuudet lyödä osavaltiovaalissa Trump”, Romney sanoi.

Romneyn puhe Utahissa oli Reutersin mukaan keihäänkärki republikaanieliitin kampanjassa Trumpin presidenttiehdokkuutta vastaan.

Puolue uhkaakin Reutersin mukaan ajautua lähes sisällissotaan Trumpin vuoksi.

”Sanon tämä selvästi. Jos republikaanit valitsevat Donald Trumpin ehdokkaaksemme, turvallisen ja vauraan tulevaisuuden todennäköisyys pienenee”, Romney sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Romney kutsui Trumpin aloitteita ”parhaimmillaan hatariksi”.

”Hänen lupauksensa ovat yhtä arvottomia kuin tutkinto Trump-yliopistosta”, Romney sanoi viitaten Trumpin perustamaan kiisteltyyn oppilaitokseen.

Pian Romneyn puheen jälkeen republikaanien toinen entinen presidenttiehdokas John McCain ilmoitti olevansa samaa mieltä.

”Jaan ystäväni ja entisen republikaaniehdokas Mitt Romneyn huolet Donald Trumpista”, McCain ilmoitti tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump vastasi Romneyn puheeseen kampanjatilaisuudessaan Mainessa pilkkaamalla Romneyn vaalien 2012 kampanjaa.

”Hän aneli julkista tukeani ehdokkuudelleen. Olisin voinut sanoa ’Mitt, anele polvillasi’ – ja hän olisi polvistunut”, Trump sanoi.

”Se oli kisa – minut täytyy sanoa –, joka olisi pitänyt voittaa. En tiedä, mitä hänelle kävi. Hän katosi. Hän katosi. Rehellisesti sanoen en ilahtunut siitä lainkaan, koska en ole Barack Obaman fani ja koska tuin Mitt Romneytä. Tuin Mitt Romneytä. Nyt näette, miten uskollinen hän on”, Trump sanoi.

Romney vastasi pian ilmoittamalla Twitterissä, ”ETTEI olisi hyväksynyt” Trumpin tukea neljä vuotta sitten, jos tämä olisi puhunut silloin samalla lailla muslimeista, meksikolaisista ja rasistisesta KKK-järjestöstä.

Romneyn ja McCainin kommentit olivat tuorein ja yksi näkyvimmistä näkyvimmistä merkeistä republikaanien johdon huolestumisesta Trumpin menestyksestä esivaaleissa.

Miljardööri Trump on nyt republikaanien suosituin ehdokas. Tämän viikon supertiistaina järjestetyissä esivaaleissa hänen etumatkansa vain kasvoi.

Trump on jo pitkään hermostuttanut valtavirran republikaaneja kannoillaan maailmankaupasta ja maahanmuutosta. Trump on vaatinut muurin rakentamista Meksikon-rajalle, 11 miljoonan luvattoman siirtolaisen palauttamista ja muslimien maahanpääsyn estämistä.

Romney kehuikin Trumpin kilpakumppaneita Marco Rubiota, Ted Cruzia ja John Kasichia republikaanien esivaaleissa.

”Yhden heistä pitäisi olla ehdokkaamme”, Romney sanoi.

Romneyn ja MCCainin lausunnot eivät olleet ainoita republikaanieliitin vetoomuksia Trumpia vastaan.

Yli 70 republikaanien ulkopolitiikan veteraania julkaisi aikaisin torstaiaamuna Suomen aikaa avoimen kirjeen, jossa vastustettiin Trumpin presidenttiehdokkuutta.

War on the Rocks -blogissa julkaistun viestin oli julkaisuvaiheessa allekirjoittanut 60 republikaanien ulkopoliittista asiantuntijaa, mutta torstain aikana allekirjoittajien lukumäärä on kasvanut 75:een.

Kovasanaisen kirjeen mukaan Trumpin todennäköinen toiminta presidenttinä vähentäisi Yhdysvaltain turvallisuutta ja heikentäisi sen asemaa maailmassa. Kirjeen lopussa Trump julistetaan ”täysin epäsopivaksi” presidentin tehtävään.

Romneyn puhetta tukeneessa tiedotteessaan McCain ilmoitti tukevansa myös kirjeessä ”esitettyjä monia huolia”.

Allekirjoittaneissa on sekä maltillisia republikaaneja että Yhdysvaltain aktiivista roolia kannattavia neokonservatiiveja, jotka olivat vahvoilla George W. Bushin presidenttikaudella 2001–2009. Monet allekirjoittivat avustivat Romneytä tämän pyrkiessä presidentiksi.

Joukossa on muun muassa entinen Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick ja puolustusministeriön johtoon Bushin kaudella kuulunut Dov Zakheim. Suomalaisille tutuimpia nimiä ovat entinen Helsingin-suurlähettiläs Eric Edelman ja Harvardin yliopistin historian professori Niall Ferguson.

Toisaalta kirjeestä puuttuivat republikaanien painavimmat ulkopolitiikan veteraanit kuten entiset ulkoministerit Condoleezza Rice ja Colin Powell ja Bushin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Stephen Hadley. Torstaina ei ollut selvillä, oliko heiltä pyydetty allekirjoitusta.

McCainin ulostulo toikin kirjeelle lisää painoa.

Yksi kirjeen isistä Bryan McGrath sanoi uutistoimisto Reutersille, että ainakin kaksi ihmistä oli kieltäytynyt, koska pelkäsi kirjeen vain hyödyttävän Washingtonin eliittiä pilkkaavan Trumpin kampanjaa.

Bushin aikana Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläänä ollut Kurt Volker sanoi Reutersille, ettei ollut juuri tästä syystä allekirjoittanut kirjettä.

Reutersin haastattelema republikaanistrategi Doug Heye arvioi Reutersille Romneyn puheen johtavan samaan.

”Jos olet Trump, tämä on kuin hyvälaatuisen kryptoniitin saamista”, Heye arvoi Romneyn puhetta viittaamalla Teräsmies-sarjojen kuvitteelliseen mineraaliin.

Kirjeessä Trumpin näkemystä Yhdysvaltain roolista pidetään ”epäjohdonmukaisena” ja hänen sanotaan vaihtavan kantaansa ”virkkeen alun ja lopun välillä”. Pitkä lista Trumpin vikoja päätyy huomioon, että hänen käsityksen ulkopolitiikan ja liike-elämän samankaltaisuudesta on väärä.

”Kaikkia kuolonuhreja vaativia konflikteja ei voida ratkaista kuten kiinteistökauppoja, eikä kansainvälisisten suhteiden keinovalikoimassa ole konkurssia”, kirjeessä vinoillaan kiinteistökaupalla rikastuneelle Trumpille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • USA
 • Yhdysvallat
 • USA:n presidentinvaalit
 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Ulkopolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  2. 2

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  3. 3

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  4. 4

   Surmatyössä ei viitteitä poliittisesta motiivista – kivääri löytyi autosta kiinnioton jälkeen

  5. 5

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  6. 6

   Pääministeri Sipilä ja sisäministeri Risikko Imatran surmatyöstä: Hallitus valmis selvittämään, miten vastaavia tapauksia voidaan ehkäistä

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Suomen leijonasta on taisteltu aina – nyt sitä koetetaan palauttaa äärioikeistolaisilta kaikkien käyttöön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  2. 2

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  3. 3

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  4. 4

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  5. 5

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  6. 6

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  7. 7

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  8. 8

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  9. 9

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  10. 10

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  7. 7

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  8. 8

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  11. Näytä lisää