Valikko
Ulkomaat

Republikaanien Romney: Clinton peittoaisi Trumpin – Trump vastasi kärkevästi

Entinen republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney kehottaa puoluetta estämään Donald Trumpin nousun ehdokkaaksi. Romneyn mukaan Hillary Clinton peittoaisi Trumpin marraskuun vaaleissa.

Republikaanien entinen presidenttiehdokas Mitt Romney on hyökännyt torstaina rajusti miljardööri Donald Trumpin presidenttiehdokkuutta vastaan.

Romney haukkui Trumpin uutistoimisto Reutersin mukaan huijariksi ja sanoi, että demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Hillary Clinton peittoaisi Trumpin marraskuun presidenttivaalissa.

Rombey kehotti republikaaneja myös taktikoimaan esivaaliäänestyksissä tavalla, joka pysäyttäisi Trumpin etenemisen puolueen ehdokkaaksi.

”Donald Trump on huijari”, Romney sanoi.

”Äänestäisin Marco Rubiota Floridassa, John Karsichia Ohiossa ja Ted Cruzia tai kumpaa tahansa kahta muuta ehdokasta, jolla olisi parhaat mahdollisuudet lyödä osavaltiovaalissa Trump”, Romney sanoi.

Romneyn puhe Utahissa oli Reutersin mukaan keihäänkärki republikaanieliitin kampanjassa Trumpin presidenttiehdokkuutta vastaan.

Puolue uhkaakin Reutersin mukaan ajautua lähes sisällissotaan Trumpin vuoksi.

”Sanon tämä selvästi. Jos republikaanit valitsevat Donald Trumpin ehdokkaaksemme, turvallisen ja vauraan tulevaisuuden todennäköisyys pienenee”, Romney sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Romney kutsui Trumpin aloitteita ”parhaimmillaan hatariksi”.

”Hänen lupauksensa ovat yhtä arvottomia kuin tutkinto Trump-yliopistosta”, Romney sanoi viitaten Trumpin perustamaan kiisteltyyn oppilaitokseen.

Pian Romneyn puheen jälkeen republikaanien toinen entinen presidenttiehdokas John McCain ilmoitti olevansa samaa mieltä.

”Jaan ystäväni ja entisen republikaaniehdokas Mitt Romneyn huolet Donald Trumpista”, McCain ilmoitti tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump vastasi Romneyn puheeseen kampanjatilaisuudessaan Mainessa pilkkaamalla Romneyn vaalien 2012 kampanjaa.

”Hän aneli julkista tukeani ehdokkuudelleen. Olisin voinut sanoa ’Mitt, anele polvillasi’ – ja hän olisi polvistunut”, Trump sanoi.

”Se oli kisa – minut täytyy sanoa –, joka olisi pitänyt voittaa. En tiedä, mitä hänelle kävi. Hän katosi. Hän katosi. Rehellisesti sanoen en ilahtunut siitä lainkaan, koska en ole Barack Obaman fani ja koska tuin Mitt Romneytä. Tuin Mitt Romneytä. Nyt näette, miten uskollinen hän on”, Trump sanoi.

Romney vastasi pian ilmoittamalla Twitterissä, ”ETTEI olisi hyväksynyt” Trumpin tukea neljä vuotta sitten, jos tämä olisi puhunut silloin samalla lailla muslimeista, meksikolaisista ja rasistisesta KKK-järjestöstä.

Romneyn ja McCainin kommentit olivat tuorein ja yksi näkyvimmistä näkyvimmistä merkeistä republikaanien johdon huolestumisesta Trumpin menestyksestä esivaaleissa.

Miljardööri Trump on nyt republikaanien suosituin ehdokas. Tämän viikon supertiistaina järjestetyissä esivaaleissa hänen etumatkansa vain kasvoi.

Trump on jo pitkään hermostuttanut valtavirran republikaaneja kannoillaan maailmankaupasta ja maahanmuutosta. Trump on vaatinut muurin rakentamista Meksikon-rajalle, 11 miljoonan luvattoman siirtolaisen palauttamista ja muslimien maahanpääsyn estämistä.

Romney kehuikin Trumpin kilpakumppaneita Marco Rubiota, Ted Cruzia ja John Kasichia republikaanien esivaaleissa.

”Yhden heistä pitäisi olla ehdokkaamme”, Romney sanoi.

Romneyn ja MCCainin lausunnot eivät olleet ainoita republikaanieliitin vetoomuksia Trumpia vastaan.

Yli 70 republikaanien ulkopolitiikan veteraania julkaisi aikaisin torstaiaamuna Suomen aikaa avoimen kirjeen, jossa vastustettiin Trumpin presidenttiehdokkuutta.

War on the Rocks -blogissa julkaistun viestin oli julkaisuvaiheessa allekirjoittanut 60 republikaanien ulkopoliittista asiantuntijaa, mutta torstain aikana allekirjoittajien lukumäärä on kasvanut 75:een.

Kovasanaisen kirjeen mukaan Trumpin todennäköinen toiminta presidenttinä vähentäisi Yhdysvaltain turvallisuutta ja heikentäisi sen asemaa maailmassa. Kirjeen lopussa Trump julistetaan ”täysin epäsopivaksi” presidentin tehtävään.

Romneyn puhetta tukeneessa tiedotteessaan McCain ilmoitti tukevansa myös kirjeessä ”esitettyjä monia huolia”.

Allekirjoittaneissa on sekä maltillisia republikaaneja että Yhdysvaltain aktiivista roolia kannattavia neokonservatiiveja, jotka olivat vahvoilla George W. Bushin presidenttikaudella 2001–2009. Monet allekirjoittivat avustivat Romneytä tämän pyrkiessä presidentiksi.

Joukossa on muun muassa entinen Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick ja puolustusministeriön johtoon Bushin kaudella kuulunut Dov Zakheim. Suomalaisille tutuimpia nimiä ovat entinen Helsingin-suurlähettiläs Eric Edelman ja Harvardin yliopistin historian professori Niall Ferguson.

Toisaalta kirjeestä puuttuivat republikaanien painavimmat ulkopolitiikan veteraanit kuten entiset ulkoministerit Condoleezza Rice ja Colin Powell ja Bushin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Stephen Hadley. Torstaina ei ollut selvillä, oliko heiltä pyydetty allekirjoitusta.

McCainin ulostulo toikin kirjeelle lisää painoa.

Yksi kirjeen isistä Bryan McGrath sanoi uutistoimisto Reutersille, että ainakin kaksi ihmistä oli kieltäytynyt, koska pelkäsi kirjeen vain hyödyttävän Washingtonin eliittiä pilkkaavan Trumpin kampanjaa.

Bushin aikana Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläänä ollut Kurt Volker sanoi Reutersille, ettei ollut juuri tästä syystä allekirjoittanut kirjettä.

Reutersin haastattelema republikaanistrategi Doug Heye arvioi Reutersille Romneyn puheen johtavan samaan.

”Jos olet Trump, tämä on kuin hyvälaatuisen kryptoniitin saamista”, Heye arvoi Romneyn puhetta viittaamalla Teräsmies-sarjojen kuvitteelliseen mineraaliin.

Kirjeessä Trumpin näkemystä Yhdysvaltain roolista pidetään ”epäjohdonmukaisena” ja hänen sanotaan vaihtavan kantaansa ”virkkeen alun ja lopun välillä”. Pitkä lista Trumpin vikoja päätyy huomioon, että hänen käsityksen ulkopolitiikan ja liike-elämän samankaltaisuudesta on väärä.

”Kaikkia kuolonuhreja vaativia konflikteja ei voida ratkaista kuten kiinteistökauppoja, eikä kansainvälisisten suhteiden keinovalikoimassa ole konkurssia”, kirjeessä vinoillaan kiinteistökaupalla rikastuneelle Trumpille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  2. 2

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Kiistellyt amerikkalaisohjukset saapuivat Etelä-Koreaan – lentotukialus vielä matkalla

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  9. 9

   Hallitus nimittää uusia ministereitä – kokoomus saamassa painavan oikeusministerin salkun

  10. 10

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  5. 5

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  8. 8

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  9. 9

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  10. 10

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää