Ulkomaat

Harva pakolainen päätyy Baltiaan – Mohammad Hanafin perhe halusi Pohjoismaihin mutta asettui Viroon

Palestiinalainen perheenisä ui kolmesti saman joen yli päästäkseen Venäjältä EU-alueelle.

Tallinna

Hyvin harva pakolainen päätyy Viroon, vaikka Euroopan unioniin kohdistuu vuosisadan kansainvaellus.

Turvapaikan on saanut Virosta kaikkiaan 192 ihmistä niiden 18 vuoden aikana, jotka Viro on kuulunut Geneven pakolaissopimuksen piiriin.

EU:n uuden taakanjakojärjestelmän kautta Viroon ei ole tullut yhtäkään pakolaista.

Etelä-Libanonissa pakolaisena asunut palestiinalainen sekatyömies Mohammad Hanafi on siis harvinainen tapaus. Hänkin aikoi alun perin Ruotsiin tai Suomeen, mutta jäi kiinni Virossa talvella 2014.

”Olin internetistä ottanut selvää, että Venäjän naapurissa on valtio nimeltä Viro”, Hanafi sanoo kotonaan Tallinnassa.

Hanafilla ja kolmella lapsella on Libanonin myöntämä palestiinalaisen pakolaispassi, jolle harvat valtiot myöntävät viisumin. Venäjälle se järjestyi. Vaimo Nirmeen Otaki taas on syyrialainen.

Nirmeen Otaki tarjoilee teetä ja ”Libanonin yöt” -nimistä mannajälkiruokaa tavallisessa olohuoneessa neuvostoaikaisessa lähiössä Tallinnassa. Ahmad, 11, Fayez, 9, ja Mahmoud Hanafi, 5, lähetetään lastenhuoneeseen leikkimään.

”En suosittele reittiä kenellekään”, Mohammad Hanafi sanoo.

Salakuljettajat ovat jo vuosia järjestäneet Venäjältä Viron kaakkoisrajalle autokuljetuksia siirtolaisille, jotka pyrkivät EU-maihin niin sanottua itäistä maareittiä pitkin. Vuosittain on jäänyt kiinni joitakin kymmeniä siirtolaisia.

Maaliskuussa 2014 Mohammad Hanafi lensi Moskovaan kahden muun palestiinalaismiehen kanssa ja jatkoi sieltä Pihkovan ja Petserin kautta autokyydillä Kaakkois-Viron vastaiselle metsärajalle. Oli niin pimeä, että ystävä vieri alas rinnettä astuessaan kyydistä.

Kun aamu alkoi valjeta, miehet oikaisivat yli aitojen reunustaman rautatien. Lyhyt Hanafi ponnisti yli, mutta lihavampi ystävä ei päässyt vaan jäi kiinni.

Hanafi jatkoi metsän läpi ja ui joen yli toppatakissa. Joki oli merkki saapumisesta Viroon ja EU:hun, häntä oli ohjeistettu. Hän repi passinsa, kuten oli neuvottu palautuksen estämiseksi.

Käveltyään vähän matkaa hän näki toisen joen. Kun käsi nousi pintaan, hiha jäätyi. Seuraavaksi hän näki kolmannen joen, riisuutui, ui yli ja ponnisti vaivoin ylös jyrkkää pengertä.

Hanafille paljastui vasta myöhemmin karttaa katsoessa, että hän oli uinut kolmesti saman, mutkittelevan Piusajoen yli. Tätä kertoessaan hän nauraa.

Kun Viron rajavartijat poimivat Hanafin autoonsa, hän huusi kylmästä.

”Kun rajavartioasemalla kuulin ambulanssin äänen, tiesin olevani Euroopassa.”

Aamulla Hanafi heräsi järkytyksen tunteeseen. Hän oli jättänyt ystävänsä ja perheensä ja jäänyt kiinni. Miehet olivat toivoneet jatkavansa yhdessä Ruotsiin tai Suomeen.

Virossa turvapaikanhakija Hanafi siirrettiin suljettuun mutta turvalliseen säilöön, jossa tarjoiltiin lämmin ateria kolmesti päivässä. Yllätys oli suuri, kun paikka paljastui entiseksi vankilaksi. Viralliselta nimeltään se on Harkun kiinnipitokeskus.

Harkun säilö on ollut ihmisoikeusjärjestöjen huomion kohteena, koska sinne on majoitettu myös lapsiperheitä. Jotkut ovat pelästyneet vankilamaisia oloja ja peruneet turvapaikka-anomuksensa. Tänä talvenakin siellä on majoitettu pariakymmentä ihmistä.

Hanafi siirrettiin kahden kuukauden kuluttua Vaon kylään, Viron ainoaan vastaanottokeskukseen.

Myönteinen turvapaikkapäätös tuli kahdeksassa kuukaudessa ja perheenyhdistämispäätös kuukaudessa.

Matkarahat lainattiin sukulaisilta, ja perhe saapui Viroon tasan vuosi sen jälkeen, kun Hanafi oli ylittänyt rajan.

Lasten luokkakuvat ovat olohuoneen hyllyllä. Neljäsluokkalainen Ahmad Hanafi juttelee jo viroksi: ”Pidän koulusta.”

Syksyllä lapset aloittivat koulun ja päiväkodin tavallisissa virolaisten ryhmissä.

”Lasten on täällä hyvä, mutta aikuisilla on vaikeaa”, Mohammad Hanafi sanoo.

Suurin ongelma on työttömyys. Mohammad Hanafi osaa suutarin, maalarin ja remonttimiehen työt, ja Nirmeen Otaki on taitava kokki, mutta töitä ei ole löytynyt. Viisihenkinen perhe sinnittelee 450 euron kuukausituella.

Monien virolaispoliitikkojen mukaan pakolaiset eivät edes halua Viroon vaan pyrkivät sinne, missä on suuremmat sosiaalituet.

”Ennen se varmaan oli totta”, Hanafi sanoo.

”Olen kuullut tutuilta levottomuuksista Saksassa ja Ruotsissa. Nyt täällä on parempi. Ei ole liikaa pakolaisia”, Hanafi kertoo.

”Jos sosiaalituet olisivat ­vähänkin suuremmat, kaikki ­haluaisivat tänne.”

Viro ei löydä pakolaisia EU-kiintiön kattamiseksi

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen edustaja lähti marraskuussa Italiaan ja myöhemmin Kreikkaan etsimään pakolaisia, mutta ketään ei ole siirretty Viroon osana EU:n taakanjakojärjestelmää.

Miksi?

Kaksi syyrialaisperhettä jatkoi Italiasta matkaa EU-maihin, joissa heillä oli sukulaisia, sanoo kansalaisuus- ja muuttoliike­osaston varajohtaja Birgit Lüüs Viron sisäministeriöstä.

Italia tarjosi myös kahdeksaa eritrealaista, mutta Viro palautti asiapapereita Italiaan.

”Dokumentointi oli puutteellista. Asiapapereissa on oltava nimi, kuva ja sormenjäljet henkilön tunnistamista varten”, ­Lüüs sanoo.

EU-valtiot sopivat kesällä 160 000 turvapaikanhakijan siirrosta Kreikasta ja Italiasta. Viron osuus on 329 pakolaista tämän ja ensi vuoden aikana.

Siirrot ovat käynnistyneet nihkeästi. Helmikuun puoli­välissä Kreikasta ja Italiasta oli siirretty muihin EU-maihin 583 ­turvapaikanhakijaa.

Suomi on halunnut osoittaa järjestelmän toimivan, ja Suomeen on siirretty 140 turvapaikanhakijaa. Viron esimerkin valossa järjestelmä ei toimi, sillä ketään ei ole siirretty.

Viro suosii perheitä, yksinhuoltajia, orpoja ja kielitaitoisia. Viro edellyttää myös pakolaisen allekirjoittamaa suostumusta tulla Viroon.

Lüüsin mukaan tämä ei ole ollut syy Italian tarjoamien turvapaikanhakijoiden papereiden palauttamiselle.

EU:n sisällä siirrettävän pakolaisen vastaanotosta voi kieltäytyä vain, jos on syytä epäillä uhkaa turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle.

Lüüsin mukaan ainoa este ovat olleet puutteet henkilön tunnistamisessa.

”Jotta voi vakuuttua ihmisen turvapaikan tarpeesta, hänet on ensin tunnistettava.”

Osa valtioista selvittää henkilöllisyyden vasta siirron jälkeen.

”Papereita voikin jäädä odottamaan”, sanoo Eero Janson ­Viron Pakolaisavusta.

Viron turvapaikan­hakijat tulevat ­Ukrainasta

 Viime vuonna Viroon tuli 226, Latviaan 328, Liettuaan 291 ja Suomeen yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

 Viroon ja Liettuaan turvapaikanhakijat tulivat pääosin Ukrainasta, Latviaan Irakista ja Vietnamista.

 Suomeen enemmistö turvapaikanhakijoista, yli 20 000, tuli Irakista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Eurooppa
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  5. 5

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  6. 6

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  7. 7

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  8. 8

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  9. 9

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää