Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

EU:lla on kiire, Turkilla ei – ja presidentti Erdoğan käyttää sitä hyväkseen

Pakolaiskriisin kanssa painivat Euroopan johtajat katsovat voimattomina vierestä, kun Erdoğan polkee sananvapautta ja kiristää otettaan vallasta.

Ajoitus tuskin oli sattumaa, kun poliisit rynnivät vesitykkejä ja kyynelkaasua apunaan käyttäen hallintoa arvostelleen Zaman-lehden toimitukseen perjantaina Istanbulissa ja ottivat sen haltuunsa.

Samoihin aikoihin Turkissa oli nimittäin merkkivieras, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Hän oli saapunut Ankaraan keskustelemaan pääministeri Ahmet Davutoğlun kanssa pakolaiskriisistä ja pohjustamaan maanantaina Brysselissä järjestettävää EU–Turkki-huippukokousta.

Turkin laajalevikkisimmän lehden haltuunotto oli jääkylmä suihku paitsi sananvapauden puolustajille myös Euroopan unionille.

Turkin viranomaiset perustelivat toimiaan sillä, että Zamanilla on läheiset kytkökset Yhdysvalloissa asuvaan muslimisaarnaajaan Fethullah Güleniin, jota hallinto nyt pitää vihollisenaan. EU:lle ja monille turkkilaisille tapahtuma puolestaan oli jälleen yksi esimerkki siitä, miten Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan hiljentää kriittiset tiedotusvälineet, polkee ihmisoikeuksia ja kiristää otettaan vallasta.

Vaikka teko ei suoranaisesti ollutkaan viesti EU:lle, sen ajankohta kertoo paljon Erdoğanin kasvavasta vallantunnosta. Hän tekee mitä huvittaa välittämättä pätkääkään siitä, mitä Euroopan unioni siitä ajattelee ja kuka sattuu olemaan Ankarassa kylässä.

Presidentin korvia tuskin punoittaa, vaikka EU:n naapuruussuhteista ja laajentumisesta vastaava komissaari Johannes Hahn sanoi olevansa ”äärimmäisen huolissaan” Zamanin haltuunotosta.

”EU:n jäsenehdokasmaana Turkin täytyy kunnioittaa median vapautta”, Hahn sanoi Twitterissä.

Erdoğan toimii kovaotteisesti ja röyhkeästi, koska hän voi. Euroopan unionilla ei ole enää samanlaista isoveljen auktoriteettia Turkkiin kuin sillä aikaisemmin ehkä oli. Euroopan unionin jäsenyysneuvotteluiden junnaaminen on rapauttanut kansalaisten EU-myönteisyyden, ja Turkin huomiota vievät myös Syyrian sota, väkivaltaiset yhteenotot kurdien kanssa ja maan oma sisäinen turvallisuus, jota Ankarassa toissa viikolla tehty autopommi-isku jälleen järkytti.

Euroopan johtajat ovat hillinneet kielenkantojaan Turkin ihmisoikeusloukkauksista ja sananvapauden musertamisesta, koska unioni tarvitsee kipeästi Turkin apua pakolaiskriisissä. EU ja Turkki sopivat viime vuoden lopulla, että Turkki hillitsee turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten virtaa Kreikkaan, mutta asiassa ei ole tapahtunut riittävää edistystä.

”Laittomien maahantulojen määrä Turkista Kreikkaan on edelleen liian korkea”, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk kutsukirjeessä, jonka hän lähetti Euroopan maiden johtajille ennen maanantaina järjestettävää huippukokousta.

Turkki kyllä haluaa ja tarvitsee myös EU:lta asioita. EU on luvannut Turkille rahaa, viisumivapautta ja jäsenyysneuvotteluiden vauhdittamista vastineeksi avusta pakolaiskriisin selättämisessä. Nämä ovat kaikki asioita, joista Erdoğan mielellään ottaa sulan hattuunsa.

Turkin ja EU:n välisiä neuvotteluita ja yhteistyön hierontaa vaivaa kuitenkin yksi perustavanlaatuinen ongelma. EU:lla on kiire, Turkilla ei – ja Erdoğan tietää tämän varsin hyvin. Presidentillä on aikaa odottaa, mitä hyvää pakolaiskriisin aiheuttamasta Euroopan ahdingosta hänen kirstuunsa sataa. EU puolestaan haluaa Turkin tilkitsevän rajansa välittömästi.

EU pelkää, että jos ulkorajoja ei saada tukittua, vapaan liikkuvuuden Schengen-alue romahtaa. Se pelkää, ettei taantumasta ponnistava Eurooppa kykene huolehtimaan ja kotouttamaan miljoonia uusia siirtolaisia.

Seitsemän Schengen-alueen maata on jo aloittanut väliaikaiset tarkastukset sisärajoilla, ja lisää maita voi liittyä joukkoon. EU-komissio arvioi perjantaina, että pysyvät tarkastukset Schengen-alueella tarkoittaisivat Euroopan taloudelle jopa 18 miljardin euron menetyksiä vuodessa.

EU:n tavoitteena on, että Schengenin sisärajat saadaan auki vuoden loppuun mennessä. Tämä ei onnistu ilman sitä, että ulkorajat – keskeisenä Turkin ja Kreikan raja – saadaan hallintaan.

Siinä missä Erdoğan osoitti tällä viikolla valtaansa polkemalla jälleen sananvapautta, EU tarjosi Turkille ystävän kättä.

EU-komissio ilmoitti perjantaina, että ensimmäinen erä Turkille luvatusta kolmen miljardin euron potista maassa olevien yli kahden miljoonan syyrialaisen auttamiseen on maksettu. 95 miljoonan euron siivu osoitettiin pakolaislasten koulutukseen ja humanitaariseen apuun. Komissio myös kiitteli Turkin toteuttaneen ahkerasti toimia, joita siltä vaaditaan viisumivapauden myöntämiseksi.

Tässä tapauksessa ajoitus oli avoimen tarkoitushakuinen. Tavoitteena oli selvästi yhteistyöhengen pönkittäminen ennen maanantain huippukokousta.

Odotettavasti kaikki toivovat, että maanantain kokouksessa EU-maat onnistuvat ottamaan askeleita pakolaiskriisin ratkaisussa sekä keskenään että Turkin kanssa.

Laajentumiskomissaari Hahn lupasi Twitterissä, että perusoikeudet pysyvät agendalla EU:n neuvotteluissa Turkin kanssa.

”Ne eivät ole neuvoteltavissa”, komissaari sanoi.

Se, että Turkin sananvapaustilanteesta keskusteltaisiin vakavasti johtajien neuvottelupöydässä, voi kuitenkin olla liikaa odotettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  2. 2

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  6. 6

   Haluatko päästä vauhdilla juoksukuntoon? Valmentaja antaa kymmenen vinkkiä harjoitteluun tauon jälkeen

  7. 7

   Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

  8. 8

   Villit huhut samuraimiekan kanssa riehuvasta koiransilpojasta leviävät Vantaalla – kaupan edessä ollut koira sai haavan ilmeisesti ryöstön yhteydessä

  9. 9

   Kuukautisaktivismi on iso juttu maailmalla, ja nyt se on tullut Suomeenkin – tietokirjailija kehittelee menkkajäätelöä ja kehottaa naisia puhumaan aiheesta

  10. 10

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”
  3. HS:n päätoimittaja paljastaa, kuinka lapsinäyttelijän ura teki hänestä toimittajan – HSTV näyttää loppuun­myydyn Musta laatikko -esityksen Kansallisteatterista suorana kello 19
  4. Riehuja epäiltynä seitsemästä rikoksesta Kivenlahdentien Hesburgerin parkkipaikalla – Törmäili ryöstämällään autolla terassiin, pahoinpiteli autoilijan ja pyrki poliisin kimppuun
  5. Isot ilmalaivat tekevät paluuta 80 vuotta Hindenburgin täystuhon jälkeen – katso video zeppeliinin tulimerestä
  6. Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta
  7. Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä
  8. 70 000 euron potilasmaksurahat kavaltanut Husin työntekijä tuomittiin 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen
  9. Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta
  10. Taru Tujunen eroaa Kelan hallituksesta – Tujusen viestintätoimisto sai töitä Kelalta
  11. Villit huhut samuraimiekan kanssa riehuvasta koiransilpojasta leviävät Vantaalla – kaupan edessä ollut koira sai haavan ilmeisesti ryöstön yhteydessä
  12. Näytä lisää