Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

EU:lla on kiire, Turkilla ei – ja presidentti Erdoğan käyttää sitä hyväkseen

Pakolaiskriisin kanssa painivat Euroopan johtajat katsovat voimattomina vierestä, kun Erdoğan polkee sananvapautta ja kiristää otettaan vallasta.

Ajoitus tuskin oli sattumaa, kun poliisit rynnivät vesitykkejä ja kyynelkaasua apunaan käyttäen hallintoa arvostelleen Zaman-lehden toimitukseen perjantaina Istanbulissa ja ottivat sen haltuunsa.

Samoihin aikoihin Turkissa oli nimittäin merkkivieras, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Hän oli saapunut Ankaraan keskustelemaan pääministeri Ahmet Davutoğlun kanssa pakolaiskriisistä ja pohjustamaan maanantaina Brysselissä järjestettävää EU–Turkki-huippukokousta.

Turkin laajalevikkisimmän lehden haltuunotto oli jääkylmä suihku paitsi sananvapauden puolustajille myös Euroopan unionille.

Turkin viranomaiset perustelivat toimiaan sillä, että Zamanilla on läheiset kytkökset Yhdysvalloissa asuvaan muslimisaarnaajaan Fethullah Güleniin, jota hallinto nyt pitää vihollisenaan. EU:lle ja monille turkkilaisille tapahtuma puolestaan oli jälleen yksi esimerkki siitä, miten Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan hiljentää kriittiset tiedotusvälineet, polkee ihmisoikeuksia ja kiristää otettaan vallasta.

Vaikka teko ei suoranaisesti ollutkaan viesti EU:lle, sen ajankohta kertoo paljon Erdoğanin kasvavasta vallantunnosta. Hän tekee mitä huvittaa välittämättä pätkääkään siitä, mitä Euroopan unioni siitä ajattelee ja kuka sattuu olemaan Ankarassa kylässä.

Presidentin korvia tuskin punoittaa, vaikka EU:n naapuruussuhteista ja laajentumisesta vastaava komissaari Johannes Hahn sanoi olevansa ”äärimmäisen huolissaan” Zamanin haltuunotosta.

”EU:n jäsenehdokasmaana Turkin täytyy kunnioittaa median vapautta”, Hahn sanoi Twitterissä.

Erdoğan toimii kovaotteisesti ja röyhkeästi, koska hän voi. Euroopan unionilla ei ole enää samanlaista isoveljen auktoriteettia Turkkiin kuin sillä aikaisemmin ehkä oli. Euroopan unionin jäsenyysneuvotteluiden junnaaminen on rapauttanut kansalaisten EU-myönteisyyden, ja Turkin huomiota vievät myös Syyrian sota, väkivaltaiset yhteenotot kurdien kanssa ja maan oma sisäinen turvallisuus, jota Ankarassa toissa viikolla tehty autopommi-isku jälleen järkytti.

Euroopan johtajat ovat hillinneet kielenkantojaan Turkin ihmisoikeusloukkauksista ja sananvapauden musertamisesta, koska unioni tarvitsee kipeästi Turkin apua pakolaiskriisissä. EU ja Turkki sopivat viime vuoden lopulla, että Turkki hillitsee turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten virtaa Kreikkaan, mutta asiassa ei ole tapahtunut riittävää edistystä.

”Laittomien maahantulojen määrä Turkista Kreikkaan on edelleen liian korkea”, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk kutsukirjeessä, jonka hän lähetti Euroopan maiden johtajille ennen maanantaina järjestettävää huippukokousta.

Turkki kyllä haluaa ja tarvitsee myös EU:lta asioita. EU on luvannut Turkille rahaa, viisumivapautta ja jäsenyysneuvotteluiden vauhdittamista vastineeksi avusta pakolaiskriisin selättämisessä. Nämä ovat kaikki asioita, joista Erdoğan mielellään ottaa sulan hattuunsa.

Turkin ja EU:n välisiä neuvotteluita ja yhteistyön hierontaa vaivaa kuitenkin yksi perustavanlaatuinen ongelma. EU:lla on kiire, Turkilla ei – ja Erdoğan tietää tämän varsin hyvin. Presidentillä on aikaa odottaa, mitä hyvää pakolaiskriisin aiheuttamasta Euroopan ahdingosta hänen kirstuunsa sataa. EU puolestaan haluaa Turkin tilkitsevän rajansa välittömästi.

EU pelkää, että jos ulkorajoja ei saada tukittua, vapaan liikkuvuuden Schengen-alue romahtaa. Se pelkää, ettei taantumasta ponnistava Eurooppa kykene huolehtimaan ja kotouttamaan miljoonia uusia siirtolaisia.

Seitsemän Schengen-alueen maata on jo aloittanut väliaikaiset tarkastukset sisärajoilla, ja lisää maita voi liittyä joukkoon. EU-komissio arvioi perjantaina, että pysyvät tarkastukset Schengen-alueella tarkoittaisivat Euroopan taloudelle jopa 18 miljardin euron menetyksiä vuodessa.

EU:n tavoitteena on, että Schengenin sisärajat saadaan auki vuoden loppuun mennessä. Tämä ei onnistu ilman sitä, että ulkorajat – keskeisenä Turkin ja Kreikan raja – saadaan hallintaan.

Siinä missä Erdoğan osoitti tällä viikolla valtaansa polkemalla jälleen sananvapautta, EU tarjosi Turkille ystävän kättä.

EU-komissio ilmoitti perjantaina, että ensimmäinen erä Turkille luvatusta kolmen miljardin euron potista maassa olevien yli kahden miljoonan syyrialaisen auttamiseen on maksettu. 95 miljoonan euron siivu osoitettiin pakolaislasten koulutukseen ja humanitaariseen apuun. Komissio myös kiitteli Turkin toteuttaneen ahkerasti toimia, joita siltä vaaditaan viisumivapauden myöntämiseksi.

Tässä tapauksessa ajoitus oli avoimen tarkoitushakuinen. Tavoitteena oli selvästi yhteistyöhengen pönkittäminen ennen maanantain huippukokousta.

Odotettavasti kaikki toivovat, että maanantain kokouksessa EU-maat onnistuvat ottamaan askeleita pakolaiskriisin ratkaisussa sekä keskenään että Turkin kanssa.

Laajentumiskomissaari Hahn lupasi Twitterissä, että perusoikeudet pysyvät agendalla EU:n neuvotteluissa Turkin kanssa.

”Ne eivät ole neuvoteltavissa”, komissaari sanoi.

Se, että Turkin sananvapaustilanteesta keskusteltaisiin vakavasti johtajien neuvottelupöydässä, voi kuitenkin olla liikaa odotettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  2. 2

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  3. 3

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  4. 4

   Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

  5. 5

   Venäjällä on nyt asiaa Suomelle – pääministeri Medvedev tuo tänään Ouluun kokonaisen ministerijoukkueen

  6. 6

   Tällainen on Annankadun William K:n paikalle tullut baari, josta saa olutcocktaileja ja kaupan pakastepizzaa

  7. 7

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  8. 8

   Posti myöntää paikoin vakavatkin jakeluongelmat – ”Ongelmat painottuvat 15–20:lle postinumeroalueelle”

  9. 9

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  10. 10

   Pikatestasimme 8 ihanaa museokahvilaa – näistä asioista moitimme ja kiitämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  5. 5

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  6. 6

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  7. 7

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  8. 8

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  10. 10

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  11. Näytä lisää