Valikko
Ulkomaat

Puute perus­tarvikkeista syvenee Venezuelassa – inflaatio jopa 700 prosenttia

Venezuelassa on maailman korkein inflaatio ja pulaa lähes kaikesta.

Säänneltyjä ruokatavaroita saa kaupasta kahdesti viikossa. Omat vuoropäivät määräytyväthenkilönumeron lopun mukaan. Tällainen on nykyään arkea Venezuelassa.

Hintasäänneltyihin tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi riisi, ruokaöljy, vessapaperi, kahvi, jauhot, liha, maito, sokeri ja kana.

Ruokaa voi joutua jonottamaan aamuyöstä saakka. Jonot venyivät useiden tuntien mittaisiksi.

Sekään ei riitä takaamaan ruokaa. Jos tavarat ovat lopussa, vaihtoehdoksi jää yleensä musta pörssi ja sen kalliit hinnat. Puute ruokkii keinottelijoiden ja työkseen jonottavien välittäjien ammattikuntia.

Ruokajonot eivät ole Venezuelassa uutta, mutta tilanne on vaikeutunut entisestään.

Kansainvälisen valuuttarahaston ennusteen mukaan Venezuelan inflaatio on tänä vuonna jopa yli 700 prosenttia, mikä on maailman korkein. Lehtijutuissa ihmiset kuvaavat, että he tarvitsevat jonottamaan mennessään repun rahojen kantamiseen.

Hyperinflaatio oli aiemmin ongelma monissa Latinalaisen Amerikan maissa, mutta toisin kuin Venezuelassa, muualla siitä on päästy ylitse vuosia sitten.

Tilanne on paradoksaalinen maassa, jolla on maailman suurimmat todennetut öljyvarat.

Venezuelan hallitus on yrittänyt korjata ongelmia muun muassa devalvaatiolla sekä nostamalla minimipalkkoja ja polttoaineen hintaa.

Se reagoi ruokapulaan myös perustamalla kaupunkiviljelyministeriön. Tavoitteena on opettaa ihmisiä viljelemään itse ruokaa kaupungissa.

Kansainvälisen maatalousjärjestön FAO:n tietojen mukaan Venezuelan runsaat viljelysmaat ja lauhkea ilmasto tarjoavat ”ihanteelliset olosuhteet maataloudelle”. Se voisi kasvattaa pelloillaan ison osan tarvitsemastaan ravinnosta.

Kotimainen tuotanto on kuitenkin rapautunut ja tuontiriippuvuus kasvanut lähes 17 vuotta kestäneen sosialistivallan aikana.

Venezuela on ollut pitkään poliittisesti voimakkaan jakautunut maa, jossa on yleensä kaksi päinvastaista totuutta kaikesta. Hallituksen mukaan ruokajonot johtuvat oikeiston lietsomasta taloussodasta.

Toisten mukaan puute ja maatalouden alamäki johtuvat kansallistamisista ja hintasääntelystä, jotka yhdessä erinäisten muiden ongelmien kanssa ovat tehneet hallaa kotimaiselle tuotannolle. Aiemmin Venezuela oli riisin nettoviejä. Tätä nykyä se tuo ulkomailta ison osan riisistään.

Nyt dollareista ja tuontitavarasta on pulaa. Venezuelan vientituloista 95 prosenttia tulee öljytuloista, joten öljyn hinnan lasku lisää vaikeuksia.

Kaikki ruoka ei ole lopussa. Vähintään hedelmiä ja vihanneksia on yleensä aina saatavilla.

”Nälänhätää ei ole. Mutta puhumme aliravitsemuksesta, etenkin lasten kohdalla”, sanoi International Crisis Groupin edustaja radiokanava NPR:lle.

Vakavin tilanne on sairaille ihmisille. Ruokajonojen ohella ovat kasvaneet lääkepula ja sairaaloiden ongelmat.

Puutetta on tavallisista särkylääkkeistäkin, ja nyt Venezuelassa leviää lisäksi zikavirus.

Lääkärit kuvaavat terveydenhuollon ahdinkoa hätätilaksi ja humanitääriseksi kriisiksi. Maailman terveysjärjestö WHO olisi valmis toimittamaan maahan apua ja lääkkeitä, mutta se edellyttäisi hallituksen avunpyyntöä, kertoo El Universal -lehti.

Samaan aikaan poliittinen umpikuja jatkuu. Oppositio voitti parlamenttivaaleissa joulukuussa, mikä mursi sosialistihallituksen otteen yhdessä vallan kammarissa. Hallitus on pyrkinyt korkeimman oikeuden avustuksella rajoittamaan parlamentin toimivaltaa.

Monet ovat varoittaneet tilanteen voivan kärjistyvän levottomuuksiksi, ryöstelyksi ja väkivallaksi. Laittomia aseita Venezuelasta ei puutu.

17 vuotta sosialistista vallankumousta

Venezuelaa on johtanut lähes 17 vuotta sosialistinen liike, joka tunnetaan nimellä chavismo.

Edesmenneen presidentin Hugo Chávezin mukaan nimetty aate on yhdistelmä sosialismia, populismia, kansallismielisyyttä ja anti-imperialismia.

Chávez vetosi etenkin köyhiin, joita varten hän perusti lukuisia sosiaaliohjelmia. Hän kuoli syöpään vuonna 2013.

Nykyisen presidentin Nicolás Maduron kaudella Venezuelan talousvaikeudet ovat pahentuneet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venezuela
 • Latinalainen Amerikka
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  4. 4

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  5. 5

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  7. 7

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  8. 8

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  9. 9

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  10. 10

   Tomi Mäkilä juuttui tuntikausiksi kiitotielle, jäi lennoltaan ja sai taistella yösijasta – syynä British Airwaysin ”katastrofaalinen” tietojärjestelmävika

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää