Valikko
Ulkomaat

”Uskotaan, että nyt löytyi läpimurto” – Turkki ja EU alustavaan sopuun pakolaiskriisissä

EU päättää ensi viikolla tarjouksesta, jonka mukaan Turkki ottaisi kaikki Kreikkaan saapuvat ihmiset maaperälleen. Turkille lisärahaa ja viisumivapautta, syyrialaisia sijoitettaisiin EU-maihin.

Bryssel

Turkki ja Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat pääsivät varhain tiistaina alustavaan sopuun, jolla pyritään vihdoin saamaan hallintaan Eurooppaa kuukausia ravistellut pakolaiskriisi. Sopimus sisältää muun muassa mallin, jonka mukaan Turkki ottaa jatkossa vastaan kaikki Kreikan saarille maasta matkaavat pakolaiset ja siirtolaiset.

EU-maat puolestaan sitoutuvat alustavasti ”yksi yhdestä” -sopimukseen, jossa jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohti yksi syyrialainen sijoitettaisiin EU-jäsenmaihin.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan tunnelmat Brysselin kriisikokouksen aikana olivat toiveikkaat. Hän ei usko, että alustava sopimus kaatuu, vaikka sen lopullisesta kohtalosta päättäminen siirtyi ensi viikolla pidettävään pakolaisaiheiseen EU-huippukokoukseen.

”Uskotaan, että nyt on löytynyt läpimurto. Tässä on nyt konkreettiset toimet, joihin uskomme”, kokouksen lausuntoa kerrannut Sipilä sanoi Brysselissä kahden aikaan aamulla Suomen aikaa.

Sipilä huomautti kuitenkin, että sopu on tässä vaiheessa vielä ”neuvottelumandaatti, linjapaperi”, jossa on avoinna ”hurja määrä yksityiskohtia”. Niitä hiotaan EU-instituutioissa ja jäsenmaissa ennen ensi viikkoa.

Myös Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu uskoi, että sopimus valmistuu.

”Uskon, että lupaukset toteutetaan”, hän totesi tiedotustilaisuudessaan yöllä.

Turkki yllätti EU-johtajat tuomalla kokoukseen uuden, laajemman ja kunnianhimoisemman vaatimus- ja lupauslistan, josta keskusteltiin tuntien ajan.

Turkki vaati EU:lta lisää rahaa – kolme miljardia luvatun kolmen miljardin lisäksi – ja esitti vastalahjaksi ehdotuksen, jolla turvapaikanhakijoiden virta Kreikan kautta Eurooppaan voitaisiin tyrehdyttää. EU-johtajat sitoutuivat alustavasti lisärahan antamiseen, mutta summaa ei mainittu.

Sipilän mukaan Turkin ehdotus oli hyvä lähtökohta ja sillä voitaisiin onnistuessaan lopettaa salakuljettajien bisnekset Turkin ja Kreikan välisellä Egeanmeren alueella ja sijoittaa ihmisiä hallitusti Turkista EU-maihin.

Turkki esitti myös vaatimuksen, että turkkilaisten viisumivapaus EU-maihin alkaisi viimeistään kesäkuun lopussa. Aiemmin oli puhuttu lokakuusta.

Ennen huippukokousta EU-johtajien ennakoitiin julistavan, että niin sanottu Länsi-Balkanin reitti ”on nyt suljettu”, eikä pakolaisia enää päästettäisi Kreikasta Makedonian kautta pohjoisempiin Euroopan maihin.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin kerrottiin vastustavan moista julistusta. Lopullisessa lausunnossa asia oli muotoiltu miedommin: ”Siirtolaisten luvaton virta Länsi-Balkanin reitillä on nyt päättynyt.”

Saksalle on tuottanut tuskaa ajatus, että talousvaikeuksien kanssa painiva Kreikka joutuisi kantamaan suurimman taakan pakolaiskriisissä. Toisaalta myös Saksassa ollaan toivottu, että pakolaisten ja siirtolaisten kansainvaellus hellittäisi.

Sipilä kertoi aiemmin maanantaina, että Balkanin reitin sulkeminen on Suomelle mieluinen asia.

”Se on tavoitteena, että päästään järjestykseen tämän reitin osalta. Mutta eiväthän ne juurisyyt sieltä mihinkään poistu, tarvitaan lisää toimia. Mutta se, että saadaan rajalle järjestys, se on ensimmäinen edellytys”, Sipilä totesi saavuttuaan Brysseliin.

Juurisyillä Sipilä tarkoitti Syyrian sotaa, jota suuri osa Turkkiin ja Eurooppaan saapuvista ihmisistä pakenee.

Sipilän mukaan muilla EU-mailla on yhä solidaarisuutta Kreikalle. Hänen mielestään siitä todistaa humanitaarinen apu, jota maalle on luvattu.

”Tämä on koko Euroopan ongelma, ei vain yhden maan. Ongelmamme (EU:ssa) on, että joko meillä ei ole suunnitelmaa tai sitten emme toteuta suunnitelmiamme”, totesi puolestaan Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.

Turkilla arvioitiin olevan tuhannen taalan paikka vaatia EU:lta myönnytyksiä, koska EU kokonaisuutena ja moni jäsenmaa erikseen on ajautunut kriisiin pakolais- ja siirtolaistaakan takia.

Joidenkin arvostelijoiden mukaan EU:n ja Turkin sopimus syyrialaisten ja muiden ihmisten siirtely on kansainvälisen oikeuden näkökulmasta kyseenalaista. EU-johtajat ja Turkki vakuuttivat, että juridisia ongelmia ei sopimukseen jätetä.

Turkki vaati EU-maita jouduttamaan Turkin jäsenyysneuvotteluja, mistä sovittiin myös viime marraskuussa. Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu saapui kokoukseen hyvin myönteisin odotuksin.

”Turkki on valmis työskentelemään EU:n kanssa. Turkki on valmis myös olemaan EU:n jäsen. Toivon, että tämän päivän huippukokous – joka ei käsittele vain maahanmuuttoa – on menestystarina ja käännekohta Turkille EU:hun liittymisen prosessissa”, Davutoğlu sanoi saapuessaan kokoukseen.

Ratkaisujen aika EU:ssa tuntuu olevan nyt, koska myös ensi viikolla järjestetään pakolaiskriisiin keskittyvä huippukokous. Monien aiempien kokousten päätökset ja julistukset ovat jääneet vaille käytännön sisältöä.

Myös viime marraskuussa pidetyn EU:n ja Turkin huippukokouksen lupausten katsotaan jääneen toteutumatta. Osapuolet ovat syytelleet toisiaan asioiden takkuamisesta.

Näin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan purki turhautumistaan EU:hun Ankarassa maanantaina.

”Olemme käyttäneet kymmenen miljardia dollaria kolmeen miljoonaan ihmiseen (syyrialaiseen). He lupasivat meille kolme miljardia, mutta siitä on neljä kuukautta. Pääministeri on nyt Brysselissä. Toivon, että hän palaa noiden rahojen kanssa. Kolmen miljardin kanssa”, Erdogan totesi tv-puheessaan.

Sipilä sanoi pitävänsä ”huolestuttavana kehityskulkuna” sitä, että kriisin ratkaisussa keskiöön noussut Turkki päätti viime viikolla ottaa haltuunsa maan laajalevikkisimmän sanomalehden Zamanin (lue uutinen tästä).

Turkki on vuosien ajan kulkenut autoritaarisempaan suuntaan ja viime aikoina se on kiihdyttänyt sotaansa kurdeja vastaan. EU-johtajat ovat toruneet Turkkia, mutta varovaisin sanankääntein, koska sopua pakolaiskriisissä ei ole haluttu vaarantaa.

EU-komissio ehdotti viime viikolla 700 miljoonan euron tukea Kreikalle, jonne uhkaa syntyä ainakin lähiaikoina valtava pakolaiskeskittymä. Myös Kreikasta on määrä ottaa pakolaisia suoraan muihin jäsenmaihin.

Pakolaisten uudelleensijoittamisesta Kreikasta ja Italiasta muualle EU:hun päätettiin jo viime vuonna, mutta hanke on epäonnistunut tähän asti. Toivotun 160 000 ihmisen sijaan alle 700:aa on siirretty.

Samalla kun EU on yrittänyt saada omia rivejään suoriksi, sotilasliitto Nato on saanut laajemmat valtuudet partioida ja jäljittää ihmissalakuljettajia Egeanmerellä, jonka yli ihmiset Turkista Kreikkaan matkaavat.

Nato ilmoitti sunnuntaina, että sen alukset partioivat jatkossa Turkin ja Kreikan aluevesillä tehden yhteistyötä kahden naapuruksen sekä EU:n rajavirasto Frontexin kanssa.

EU-komissio ilmoitti viime viikolla myös suunnitelmasta, jolla se pyrkii palauttamaan vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen normaalitilaan ensi joulukuuhun mennessä. Suunnitelman osana on EU:n uusi raja- ja rannikkovartiosto, jonka komissio haluaa toimivan ensi elokuuhun mennessä.

Kahdeksan Schengen-maata on aloittanut rajatarkastukset, joiden pelätään uhkaavan EU:n vapaata liikkuvuutta.

Monia muitakin ehdotuksia ja ajatuksia on ilmassa. Financial Times -lehden mukaan EU-komissio aikoo ensi viikon pakolaishuippukokouksen alla ehdottaa – yhtenä vaihtoehtona –, että EU-maat keskittäisivät turvapaikkahakemukset unionin yhteiseen turvapaikkavirastoon.

Jos näin tapahtuisi, virasto vastaisi turvapaikkahakemuksista ja jakaisi myönteisen päätöksen saavat turvapaikanhakijat jäsenmaihin kiintiöiden perusteella – riippumatta siitä, mihin maahan ihmiset ensiksi tulevat. Tällainen järjestely vaatisi lehden mukaan EU:n perussopimuksen muuttamista, minkä takia se on kaikkea muuta kuin akuutti ratkaisu.

Koska EU on kokonaisuutena epäonnistunut pakolaiskriisissä, yksittäiset jäsenmaat ovat ryhtyneet yksipuolisiin toimiin. Ratkaisevaksi käänteeksi saattaa osoittautua itäisen Euroopan maiden ja Itävallan äskettäinen yhteisymmärrys rajoittaa turvapaikanhakijoiden määrää ja sulkea Kreikan sekä Makedonian välinen raja.

Ihmisvirta Turkista Kreikkaan ei ole vielä hellittänyt – tulijoita on joka päivä parituhatta –, mutta kansainvaellus Kreikasta muualle Eurooppaan on Makedonian rajan osittaisen sulkemisen jälkeen ainakin väliaikaisesti laantunut.

Viime viikon loppuun mennessä Kreikkaan oli saapunut tänä vuonna noin 126 000 pakolaista ja siirtolaista. Viime vuonna sadantuhannen tulijan raja meni rikki vasta kesäkuun lopulla.

Itävallan ja Itä-Euroopan maiden toimet ovat suututtaneet Saksan. Mutta toisaalta Saksa on saanut hiljaisesti huomata, että myös sinne kohdistuva, saksalaisten tunteita kuumentava, Merkelin suosiota nakertava ja äärioikeistoan vetovoimaa lisäävä ihmisvirta on tyrehtynyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Eurooppa
 • EU
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Rockmuusikko Gregg Allman on kuollut

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Kahdeksankertainen maailmanmestari Antton Laine voimisteli pienenä salaa: ”Äiti piilotti välineeni, jotta en harrastaisi rytmistä voimistelua”

  7. 7

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  8. 8

   Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

  9. 9

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  10. 10

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  8. 8

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää