Valikko
Ulkomaat

”Uskotaan, että nyt löytyi läpimurto” – Turkki ja EU alustavaan sopuun pakolaiskriisissä

EU päättää ensi viikolla tarjouksesta, jonka mukaan Turkki ottaisi kaikki Kreikkaan saapuvat ihmiset maaperälleen. Turkille lisärahaa ja viisumivapautta, syyrialaisia sijoitettaisiin EU-maihin.

Bryssel

Turkki ja Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat pääsivät varhain tiistaina alustavaan sopuun, jolla pyritään vihdoin saamaan hallintaan Eurooppaa kuukausia ravistellut pakolaiskriisi. Sopimus sisältää muun muassa mallin, jonka mukaan Turkki ottaa jatkossa vastaan kaikki Kreikan saarille maasta matkaavat pakolaiset ja siirtolaiset.

EU-maat puolestaan sitoutuvat alustavasti ”yksi yhdestä” -sopimukseen, jossa jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohti yksi syyrialainen sijoitettaisiin EU-jäsenmaihin.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan tunnelmat Brysselin kriisikokouksen aikana olivat toiveikkaat. Hän ei usko, että alustava sopimus kaatuu, vaikka sen lopullisesta kohtalosta päättäminen siirtyi ensi viikolla pidettävään pakolaisaiheiseen EU-huippukokoukseen.

”Uskotaan, että nyt on löytynyt läpimurto. Tässä on nyt konkreettiset toimet, joihin uskomme”, kokouksen lausuntoa kerrannut Sipilä sanoi Brysselissä kahden aikaan aamulla Suomen aikaa.

Sipilä huomautti kuitenkin, että sopu on tässä vaiheessa vielä ”neuvottelumandaatti, linjapaperi”, jossa on avoinna ”hurja määrä yksityiskohtia”. Niitä hiotaan EU-instituutioissa ja jäsenmaissa ennen ensi viikkoa.

Myös Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu uskoi, että sopimus valmistuu.

”Uskon, että lupaukset toteutetaan”, hän totesi tiedotustilaisuudessaan yöllä.

Turkki yllätti EU-johtajat tuomalla kokoukseen uuden, laajemman ja kunnianhimoisemman vaatimus- ja lupauslistan, josta keskusteltiin tuntien ajan.

Turkki vaati EU:lta lisää rahaa – kolme miljardia luvatun kolmen miljardin lisäksi – ja esitti vastalahjaksi ehdotuksen, jolla turvapaikanhakijoiden virta Kreikan kautta Eurooppaan voitaisiin tyrehdyttää. EU-johtajat sitoutuivat alustavasti lisärahan antamiseen, mutta summaa ei mainittu.

Sipilän mukaan Turkin ehdotus oli hyvä lähtökohta ja sillä voitaisiin onnistuessaan lopettaa salakuljettajien bisnekset Turkin ja Kreikan välisellä Egeanmeren alueella ja sijoittaa ihmisiä hallitusti Turkista EU-maihin.

Turkki esitti myös vaatimuksen, että turkkilaisten viisumivapaus EU-maihin alkaisi viimeistään kesäkuun lopussa. Aiemmin oli puhuttu lokakuusta.

Ennen huippukokousta EU-johtajien ennakoitiin julistavan, että niin sanottu Länsi-Balkanin reitti ”on nyt suljettu”, eikä pakolaisia enää päästettäisi Kreikasta Makedonian kautta pohjoisempiin Euroopan maihin.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin kerrottiin vastustavan moista julistusta. Lopullisessa lausunnossa asia oli muotoiltu miedommin: ”Siirtolaisten luvaton virta Länsi-Balkanin reitillä on nyt päättynyt.”

Saksalle on tuottanut tuskaa ajatus, että talousvaikeuksien kanssa painiva Kreikka joutuisi kantamaan suurimman taakan pakolaiskriisissä. Toisaalta myös Saksassa ollaan toivottu, että pakolaisten ja siirtolaisten kansainvaellus hellittäisi.

Sipilä kertoi aiemmin maanantaina, että Balkanin reitin sulkeminen on Suomelle mieluinen asia.

”Se on tavoitteena, että päästään järjestykseen tämän reitin osalta. Mutta eiväthän ne juurisyyt sieltä mihinkään poistu, tarvitaan lisää toimia. Mutta se, että saadaan rajalle järjestys, se on ensimmäinen edellytys”, Sipilä totesi saavuttuaan Brysseliin.

Juurisyillä Sipilä tarkoitti Syyrian sotaa, jota suuri osa Turkkiin ja Eurooppaan saapuvista ihmisistä pakenee.

Sipilän mukaan muilla EU-mailla on yhä solidaarisuutta Kreikalle. Hänen mielestään siitä todistaa humanitaarinen apu, jota maalle on luvattu.

”Tämä on koko Euroopan ongelma, ei vain yhden maan. Ongelmamme (EU:ssa) on, että joko meillä ei ole suunnitelmaa tai sitten emme toteuta suunnitelmiamme”, totesi puolestaan Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.

Turkilla arvioitiin olevan tuhannen taalan paikka vaatia EU:lta myönnytyksiä, koska EU kokonaisuutena ja moni jäsenmaa erikseen on ajautunut kriisiin pakolais- ja siirtolaistaakan takia.

Joidenkin arvostelijoiden mukaan EU:n ja Turkin sopimus syyrialaisten ja muiden ihmisten siirtely on kansainvälisen oikeuden näkökulmasta kyseenalaista. EU-johtajat ja Turkki vakuuttivat, että juridisia ongelmia ei sopimukseen jätetä.

Turkki vaati EU-maita jouduttamaan Turkin jäsenyysneuvotteluja, mistä sovittiin myös viime marraskuussa. Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu saapui kokoukseen hyvin myönteisin odotuksin.

”Turkki on valmis työskentelemään EU:n kanssa. Turkki on valmis myös olemaan EU:n jäsen. Toivon, että tämän päivän huippukokous – joka ei käsittele vain maahanmuuttoa – on menestystarina ja käännekohta Turkille EU:hun liittymisen prosessissa”, Davutoğlu sanoi saapuessaan kokoukseen.

Ratkaisujen aika EU:ssa tuntuu olevan nyt, koska myös ensi viikolla järjestetään pakolaiskriisiin keskittyvä huippukokous. Monien aiempien kokousten päätökset ja julistukset ovat jääneet vaille käytännön sisältöä.

Myös viime marraskuussa pidetyn EU:n ja Turkin huippukokouksen lupausten katsotaan jääneen toteutumatta. Osapuolet ovat syytelleet toisiaan asioiden takkuamisesta.

Näin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan purki turhautumistaan EU:hun Ankarassa maanantaina.

”Olemme käyttäneet kymmenen miljardia dollaria kolmeen miljoonaan ihmiseen (syyrialaiseen). He lupasivat meille kolme miljardia, mutta siitä on neljä kuukautta. Pääministeri on nyt Brysselissä. Toivon, että hän palaa noiden rahojen kanssa. Kolmen miljardin kanssa”, Erdogan totesi tv-puheessaan.

Sipilä sanoi pitävänsä ”huolestuttavana kehityskulkuna” sitä, että kriisin ratkaisussa keskiöön noussut Turkki päätti viime viikolla ottaa haltuunsa maan laajalevikkisimmän sanomalehden Zamanin (lue uutinen tästä).

Turkki on vuosien ajan kulkenut autoritaarisempaan suuntaan ja viime aikoina se on kiihdyttänyt sotaansa kurdeja vastaan. EU-johtajat ovat toruneet Turkkia, mutta varovaisin sanankääntein, koska sopua pakolaiskriisissä ei ole haluttu vaarantaa.

EU-komissio ehdotti viime viikolla 700 miljoonan euron tukea Kreikalle, jonne uhkaa syntyä ainakin lähiaikoina valtava pakolaiskeskittymä. Myös Kreikasta on määrä ottaa pakolaisia suoraan muihin jäsenmaihin.

Pakolaisten uudelleensijoittamisesta Kreikasta ja Italiasta muualle EU:hun päätettiin jo viime vuonna, mutta hanke on epäonnistunut tähän asti. Toivotun 160 000 ihmisen sijaan alle 700:aa on siirretty.

Samalla kun EU on yrittänyt saada omia rivejään suoriksi, sotilasliitto Nato on saanut laajemmat valtuudet partioida ja jäljittää ihmissalakuljettajia Egeanmerellä, jonka yli ihmiset Turkista Kreikkaan matkaavat.

Nato ilmoitti sunnuntaina, että sen alukset partioivat jatkossa Turkin ja Kreikan aluevesillä tehden yhteistyötä kahden naapuruksen sekä EU:n rajavirasto Frontexin kanssa.

EU-komissio ilmoitti viime viikolla myös suunnitelmasta, jolla se pyrkii palauttamaan vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen normaalitilaan ensi joulukuuhun mennessä. Suunnitelman osana on EU:n uusi raja- ja rannikkovartiosto, jonka komissio haluaa toimivan ensi elokuuhun mennessä.

Kahdeksan Schengen-maata on aloittanut rajatarkastukset, joiden pelätään uhkaavan EU:n vapaata liikkuvuutta.

Monia muitakin ehdotuksia ja ajatuksia on ilmassa. Financial Times -lehden mukaan EU-komissio aikoo ensi viikon pakolaishuippukokouksen alla ehdottaa – yhtenä vaihtoehtona –, että EU-maat keskittäisivät turvapaikkahakemukset unionin yhteiseen turvapaikkavirastoon.

Jos näin tapahtuisi, virasto vastaisi turvapaikkahakemuksista ja jakaisi myönteisen päätöksen saavat turvapaikanhakijat jäsenmaihin kiintiöiden perusteella – riippumatta siitä, mihin maahan ihmiset ensiksi tulevat. Tällainen järjestely vaatisi lehden mukaan EU:n perussopimuksen muuttamista, minkä takia se on kaikkea muuta kuin akuutti ratkaisu.

Koska EU on kokonaisuutena epäonnistunut pakolaiskriisissä, yksittäiset jäsenmaat ovat ryhtyneet yksipuolisiin toimiin. Ratkaisevaksi käänteeksi saattaa osoittautua itäisen Euroopan maiden ja Itävallan äskettäinen yhteisymmärrys rajoittaa turvapaikanhakijoiden määrää ja sulkea Kreikan sekä Makedonian välinen raja.

Ihmisvirta Turkista Kreikkaan ei ole vielä hellittänyt – tulijoita on joka päivä parituhatta –, mutta kansainvaellus Kreikasta muualle Eurooppaan on Makedonian rajan osittaisen sulkemisen jälkeen ainakin väliaikaisesti laantunut.

Viime viikon loppuun mennessä Kreikkaan oli saapunut tänä vuonna noin 126 000 pakolaista ja siirtolaista. Viime vuonna sadantuhannen tulijan raja meni rikki vasta kesäkuun lopulla.

Itävallan ja Itä-Euroopan maiden toimet ovat suututtaneet Saksan. Mutta toisaalta Saksa on saanut hiljaisesti huomata, että myös sinne kohdistuva, saksalaisten tunteita kuumentava, Merkelin suosiota nakertava ja äärioikeistoan vetovoimaa lisäävä ihmisvirta on tyrehtynyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Eurooppa
 • EU
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  7. 7

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  9. 9

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  10. 10

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää