Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Ruotsi ei kainostele USA-suhdettaan

Ruotsin ja Suomen puolustusministereiden tapaamisessa kohtaa kaksi eri tapaa puhua Yhdysvalloista.

Ruotsin ja Suomen puolustusministereiden kohdatessa Helsingissä tiistaina, ovat molemmat maat myös mukana laajassa Cold Response sotaharjoituksessa Norjassa. Maiden puolustuspolitiikan vivahde-erot näkyvät ja kuuluvat molemmissa paikoissa.

Ministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist osallistuvat tiistaina kello 13.00 alkavaan ja HSTV:n suorana lähettämään keskustelutilaisuuteen Sanomien Museossa. Suomen ja Ruotsin joukot ovat olleet mukana 16 000 sotilaan harjoituksissa Trondheimin alueella viime viikosta lähtien.

Sotaharjoituksessa on mukana noin 2 000 ruotsalaista sotilasta, kun suomalaisia on 430. Ruotsalaiset ovat myös mukana harjoituksen komentorakenteissa paljon tiiviimmin kuin suomalaiset.

Ero Ruotsin ja Suomen osallistujamäärissä on vakiintunut ilmiö. Aiemmin se johtui siitä, että Ruotsin puolustusuudistus teki kansainvälisistä operaatioista puolustusvoimien päätehtävän, samalla kun Suomen pääpaino oli edelleen oman alueen puolustaminen.

Nyt Ruotsikin painottaa taas aluepuolustusta, mutta etenee myös puolustusyhteistyössään Yhdysvaltain kanssa pitemmin harppauksin kuin Suomi, vaikka Suomi ehti esimerkiksi solmia sotaharjoitusten järjestämistä helpottavan isäntämaasopimuksen Naton kanssa huomattavasti ennen Ruotsia.

Suomessa syntyi poliittista kitkaa Yhdysvaltain mekanisoidun jalkaväen ja hävittäjien vierailuista toukokuussa. Samalla Ruotsissa keskustellaan jo valmiuksista ottaa vastaan Yhdysvaltain sotilasapua kriisitilanteessa.

Yhdysvallat haluaa harjoitella muun muassa patriot- ilmatorjuntajärjestelmien tuomista Ruotsiin sekä ilmateitse että meritse, kertoi Yhdysvaltain Euroopassa olevien joukkojen komentaja kenraali Ben Hodges Ruotsin TV4:n uutisille viikonvaihteessa.

Kyseessä ei ole hanke sijoittaa Ruotsiin pysyvästi Yhdysvaltain Euroopassa olevaa sotakalustoa, mutta kuitenkin hyvin vahva merkki Yhdysvaltain valmiudesta puolustaa Natoon kuulumatonta Ruotsia.

Eritahtisuus puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltain kanssa liittyy yhtä paljon tyyliin kuin sisältöön. Itse asiassa Suomikin on yhteistyössä paljon pitemmällä, kuin harjoituksesta syntyneestä kohusta saattoi päätellä.

Hultqvistilla on vahva asema Ruotsin hallituksessa. Hän puhuu voimakkaasti sekä Suomen että Yhdysvaltain kanssa tehdyn puolustusyhteistyön puolesta.

Ulkoministeri ja Hultqvistin sosiaalidemokraattinen puoluetoveri Margot Wallström on suosittu omiensa keskuudessa, mutta kiistelty maailmalla. Suhteet Yhdysvaltoihin ovat hänelle vaikea kokonaisuus, ja puolustusyhteistyö on hänelle aiemmin ollut toissijainen asia.

Suomessa tilanne on hieman toisin päin.

Suhteita Yhdysvaltoihin ajaa hallituksessa ehkä voimakkaimmin ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Hänen puoluetoverinsa Jussi Niinistö on aiemmin keskittynyt kansalliseen puolustukseen ja suhtautunut kansainväliseen yhteistyöhön varauksin.

Vahvimmat yhteistyön ajajat, eli Hultqvist ja Soini, eivät siis yleensä kohtaa. Kahdenkeskisissä ministeritapaamisissa jommallakummalla maalla on paikalla varautuneempi edustajansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ANAlyysi
 • Puolustusyhteistyö
 • Ruotsi
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  9. 9

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää