Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Läpimurto vai moraaliton pohjanoteeraus? – Turkin ja EU:n pakolais­suunnitelma on suuri hyppy tuntemattomaan

Eri tahoilla yritettiin tulkita, mitä EU-maiden johtajat ja Turkki olivat viime yönä Brysselissä sopineet.

Bryssel

Oliko se läpimurto? Vai oliko ilmassa moraalittoman petoksen makua?

Tällaisia kysymyksiä heräsi eurooppalaisten ja muidenkin mielissä tiistaina, kun eri tahoilla yritettiin tulkita, mitä EU-maiden johtajat ja Turkki olivat edellisyönä Brysselissä sopineet.

Turkin kanssa järjestetyssä kriisikokouksessa sovittiin alustavasti kunnianhimoisesta ja yllättävästä järjestelystä, jolla yritetään saada Eurooppaa ravisteleva pakolaiskriisi aisoihin. Kokouksen suurin huomio ja hämmennys kohdistui Turkin esittämään ”yksi yhdestä” -sopimukseen.

Päällisin puolin sopimus on aika yksinkertainen, kuten Suomen pääministeri Juha Sipilä totesi. Turkki lupaa jatkossa ottaa vastaan kaikki Kreikkaan matkaavat laittomat siirtolaiset, kunhan EU antaa sille lisää rahaa ja muita porkkanoita, kuten kesällä voimaan astuvan viisumivapauden turkkilaisille.

Jos sopimus todella syntyy ensi viikon huippukokouksessa, jokaista Kreikasta Turkkiin palautettua syyrialaista kohti yksi syyrialainen sijoitettaisiin EU-jäsenmaihin.

Kyseessä ei kuitenkaan ole läpimurto eikä ongelmaton sopimus, kaikkea muuta, arvostelivat ihmisoikeusjärjestöt. Amnesty Internationalin lausunnon mukaan kyseessä on ”uusin pohjanoteeraus” EU:n ja Turkin suhteissa, ”moraalisten ja oikeudellisten valuvikojen” malli, joka alleviivaa ”epähumaania ja lyhytnäköistä” mielenlaatua.

Järjestely sisältää kyynisen asetelman, Amnesty sanoo. Jotta yksi syyrialainen voi päästä Eurooppaan, jonkun toisen syyrialaisen on riskeerattava henkensä Egeanmerellä.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan ihmisten joukkopalautukset ovat sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksen että kansainvälisen oikeuden vastaisia. Ihmisten oikeus saada täysimittainen ja reilu turvapaikkakäsittely vaarantuu, järjestöistä varoitetaan.

EU-diplomaatit vastasivat usein ”en tiedä, se on epäselvää, tämä pitää tutkia, tämä on niin uutta”, kun heiltä tiedusteli, mitä sopimus oikein tarkoittaisi. Sipilän mukaan auki jäi ”hurja joukko yksityiskohtia”.

EU-pomot vakuuttavat silti, että sopimus viilataan huolella ensi viikkoon mennessä ja silloin on otettu huomioon kaikki juridiset ongelmakohdat. Sopu ei ole Geneven sopimuksen eikä EU:n turvapaikkadirektiivin vastainen, linjasi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varhain tiistaina.

EU:n käsityksen mukaan Turkki voidaan luokitella turvalliseksi kolmanneksi maaksi, jonne laittomat siirtolaiset ja pakolaiset voidaan Kreikasta palauttaa. Sieltä syyrialaisia sitten siirrettäisiin hallitusti Eurooppaan, ja niin röyhkeiltä salakuljettajilta tuhottaisiin Egeanmeren kukoistavat ja hengenvaaralliset bisnekset.

Turkin ja EU:n sopimusluonnoksessa todettiin, että ihmisten palautukset astuvat voimaan sen jälkeen kun Kreikan saaret on tyhjennetty. Näin ollen nyt Kreikkaan jo tulleita ihmisiä palautukset eivät koskisi – he jäisivät Kreikan hauraan ja EU-maiden päivittäin muuttuvan pakolaispolitiikan armoille.

Sopimus herättää kysymyksen, mitä tapahtuu irakilaisille, afganistanilaisille ja monille muille, jotka ovat turvapaikan tarpeessa. Onko heidän tiensä Eurooppaan nyt täysin poikki – elleivät he keksi uusia reittejä, kuten varmasti monet yrittävät keksiä?

Esimerkiksi irakilaisista vain kolmisen prosenttia saa Turkista turvapaikan, kertoo UNHCR. Amnestyn mukaan Turkin kyky käsitellä turvapaikkahakemuksia ja hoitaa pakolaisongelmaansa on surkea ja ”millään mielikuvituksen venyttämisellä” Turkkia ei voi pitää turvallisena maana, jonne EU voisi pakolaisongelmansa ulkoistaa.

Mikäli juridiikka ei tuota ongelmia, käytännön järjestelyistä voi tulla painajainen. Pakolaiset ja siirtolaiset ovat usein epätoivoisten lisäksi hyvin päättäväisiä ihmisiä, joita ei kiinnostaa mikään muu kuin määränpäähänsä pääsy. Odotettavissa on uutiskuvia tappelunnujakoista, kyynelkaasusta ja kumiluodeista, ja lapsia kaiken sen keskellä.

Miten Turkki ja EU saisivat siirrettyä jopa satojatuhansia ihmisiä Kreikasta Turkkiin, kun salakuljettajien bisnekset ovat voineet kukoistaa ja kasvaa kuukausien ajan? Mikä on Kreikan valmius, kun sillä on ollut suuria vaikeuksia pystyttää järjestelykeskuksiaan ja saada ihmisiä rekisteröityä?

Ja mikä on tahtotila ottaa Turkissa olevia syyrialaisia Eurooppaan, kun EU-maat eivät ole onnistuneet sopimaan edes jäsenmaiden kesken siirrettävistä turvapaikanhakijoista? Nyt puhutaan mahdollisesti sadoistatuhansista ihmisistä, kun EU-maiden todistettu halukkuus on ollut sadoissa.

”Se mikä ei tapahtunut Kreikassa, tapahtuuko se Turkissa? Minulla on epäilyni”, totesi UNHCR:n Eurooppa-johtaja Vincent Cochetel sveitsiläiselle RTS-radiokanavalle.

Maanantaisen huippukokouksen lausumassa oli myös toinen merkittävä kohta, jossa todettiin: ”Siirtolaisten luvaton virta Länsi-Balkanin reitillä on nyt päättynyt.”

Sillä viitattiin Kreikan ja Makedonian rajan äskettäiseen sulkemiseen, joka ei tapahtunut EU:n yhteisten toimien vaan yksittäisten kapinoivien jäsenmaiden toimesta. Raja suljettiin Saksan vastalauseista huolimatta ja siihen päädyttiin sen jälkeen, kun Saksan aiempi liittolainen Itävalta rajoitti turvapaikanhakemusten määrää rajusti – EU:n mukaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Eurooppalaisten näkökulmasta tilanne on nyt se, että ihmisvirta Turkista Kreikan kautta Eurooppaan on tyrehtynyt, vaikkei mitään Turkki-sopimusta vielä olekaan. Näin ollen suurin paine pakolaiskriisin hoidosta on unionin kaikkein heikoimmalla jäsenmaalla Kreikalla.

Pelastuuko Kreikka? Se riippuu arvopohjaansa omilla toimillaan nakertaneista EU-maista sekä Turkista, jota EU on toistuvasti syyttänyt ihmisoikeuksien polkemisesta.

Korjaus 8.3. kello 20.30: EU:n ihmisoikeussopimus muutettu Euroopan ihmisoikeussopimukseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • EU
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  7. 7

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  9. 9

   Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

  10. 10

   Ilmaston lämpeneminen uhkaa hävittää kahvin: ”On mahdollista, että kahvi on vuonna 2080 vain harvojen herkkua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää