Valikko
Ulkomaat

Espanjan 102-vuotias Castro on sukua Kuuban hallitsijoille

Fidel ja Raúl Castron isän syntymätölli tuo yhä kuubalaisia Espanjan Galiciaan. Yksi vetonaula on Castrojen serkun virkeä lapsi Manuela Castro Argiz Díaz.

Láncara

Espanjalainen Manuela Castro Argiz Díaz, 102, on nähtävyys kotiseudullaan Galiciassa.

Hän on yksi runsaasta sadasta vielä elossa olevasta espanjalaisesta, jotka ovat syntyneet vuonna 1913. Mutta suosio ei johdu vain iästä.

”Olen Fidelin ja tietysti myös Raúl Castron sukulainen. Hehän ovat veljeksiä. Monet kuubalaiset ovat vierailleet luonani. En muista edes nimiä”, virkeä Argiz kertoo kotonaan Láncaran pikkukunnassa.

Kylässä on käynyt Castron veljesten lapsia ja kenties lapsenlapsiakin. ”He ovat todella herttaisia”, Argiz kiittelee.

Iäkkään rouvan luona pistäytyy juttusilla kuubalaisdiplomaattejakin.

”Kaikki ovat pitäneet minusta hyvää huolta.”

Sukulaisuus juontaa juurensa siitä, että Kuuban vallankumousjohtajan Fidel Castron ja häntä presidentiksi seuranneen Raúlin isä Ángel Maria Bautista Castro y Argiz syntyi Láncarassa vuonna 1875.

Manuela Argizia kutsutaan yleisesti Kuuban johtajavaljakon serkuksi, mutta hän tarkentaa sukulaissuhteen. ”Isäni Manuel oli Fidelin serkku.”

Fidelin ja Raúlin isän karu synnyinmökki on Láncaran päänähtävyys. Ovenpielessä on kiitossanat: ”Galicialaiselle, joka lähti siirtolaiseksi Kuubaan. Hän istutti puita, jotka kukkivat yhä.”

Töllissä on maalattia. Karja eli samoissa huoneissa.

Kivenmurikoista muurattua taloa matkustavat ihmettelemään sekä Castrojen ihailijat että vastustajat maailmalta. Joukossa on ollut ministereitä Havannasta ja poliittisen turvapaikan saaneita kuubalaisia Miamista.

Myös molemmat veljekset ovat käyneet pikaisesti kerran vuosia sitten tutustumassa juuriinsa. Manuela Argiz ei päässyt heitä näkemään, mutta hän ei haikaile tutustumista.

Láncaraa nimitetään Galician pikku-Kuubaksi. Liki kaikista perheistä joku lähti Kuubaan tai Argentiinaan 1900-luvun alussa. Maastamuutto oli rajua koko Galiciassa.

Ángel Castro lähti alkuun Espanjan joukoissa taistelemaan Kuuban itsenäistymistä vastaan 1800-luvun loppuvuosina. Pian hän karisti köyhät ja kiviset pellot pysyvästi ja loi suuromaisuuden vuonna 1902 itsenäistyneessä saarivaltiossa.

Myös Manuela Argizin isä lähti valtameren taakse tienaamaan rahaa setänsä luokse. Tytär oli vain yhdeksänvuotias, ja ikävä raastoi.

”Isä työskenteli Fidelin isän sokeriruokoplantaasilla. Hän oli vastuussa työläisten asuntolasta. Castrot olivat todella rikkaita ja omistivat paljon maata.”

Ángel Castro kuoli ennen Fidel-pojan vuonna 1959 järjestämää kommunistista vallankumousta.

Manuela Argiz kertoo, ettei hän ole kuulunut vasempaan eikä oikeaan laitaan. Ei edes vuosina 1936–1939 Espanjan verisessä sisällissodassa, jossa kenraali Francisco Franco voitti ja nousi diktaattoriksi.

Manuela Argiz eli sotavuodet paossa Madridissa. Koko muu elämä on kulunut Láncarassa onnellisesti. Vuosien varrella hän on seurannut radiosta ja televisiosta sukulaispoikien nousua maailmankuuluisuuteen.

Arvosanaa ei heru.

”En piittaa politiikasta enkä poliitikoista! Poliitikot ovat kuumapäisiä ja aiheuttavat itselleen ja muille vain kärsimystä.”

Kuuba on avautumassa. Täkäläisille poliitikoille se on ilouutinen. Kunnantalolta lähti onnittelu Havannaan, kun Kuuba ja Yhdysvallat palauttivat diplomaattisuhteet viime kesänä.

Kunnanjohtaja Darío Piñeiro toivoo Kuuban vapautuvan. ­Erityiset siteet voivat avautumisen seurauksena hyödyttää laajemmin Galician itsehallinto­aluetta, hän uskoo.

”Työstämme Kuuban lähe­tystön kanssa hanketta, jossa haemme kauppayhteyksiä galicialaisille yrityksille”, hän kertoo kunnantalolla. Apuna on paikallisia Kuuba-faneja, jotka ovat tavanneet Castroja.

”Me kunnioitamme Kuuban hallitsijoita, vaikka emme yleisesti jaa heidän poliittista vakaumustaan. Meillä oli oma diktatuurimme liki 40 vuotta. Se oli tarpeeksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fidel Castro
 • Espanja
 • Kuuba

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  4. 4

   Professorineuvosto esittää vähimmäispalkan alennusta ”alimman taitotason” työntekijöille ja maahanmuuttajille

  5. 5

   ”Epävarmat teinit” yrittivät ryöstöä Kaisaniemen puistossa – ”Oletko aivan varma tästä?” uhri kysyi ja epäillyt lähtivät pakoon

  6. 6

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  7. 7

   Berner puolustaa kohuttua autovero­ehdotustaan ja moittii muita kestokyvyn puutteesta – ”Väliaikaisia markkinahäiriöitä olisi voitu kestää”

  8. 8

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  9. 9

   Kisspeptiini-hormoni tekee heteromiehistä himokkaampia ja lisää kilpailuviettiä, osoittaa tutkimus

  10. 10

   Pekingissä vastareaktio Trumpin puheille: Kiinan on saatava lisää ydinaseita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  4. 4

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  7. 7

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  8. 8

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  9. 9

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää