Valikko
Ulkomaat

Espanjan 102-vuotias Castro on sukua Kuuban hallitsijoille

Fidel ja Raúl Castron isän syntymätölli tuo yhä kuubalaisia Espanjan Galiciaan. Yksi vetonaula on Castrojen serkun virkeä lapsi Manuela Castro Argiz Díaz.

Láncara

Espanjalainen Manuela Castro Argiz Díaz, 102, on nähtävyys kotiseudullaan Galiciassa.

Hän on yksi runsaasta sadasta vielä elossa olevasta espanjalaisesta, jotka ovat syntyneet vuonna 1913. Mutta suosio ei johdu vain iästä.

”Olen Fidelin ja tietysti myös Raúl Castron sukulainen. Hehän ovat veljeksiä. Monet kuubalaiset ovat vierailleet luonani. En muista edes nimiä”, virkeä Argiz kertoo kotonaan Láncaran pikkukunnassa.

Kylässä on käynyt Castron veljesten lapsia ja kenties lapsenlapsiakin. ”He ovat todella herttaisia”, Argiz kiittelee.

Iäkkään rouvan luona pistäytyy juttusilla kuubalaisdiplomaattejakin.

”Kaikki ovat pitäneet minusta hyvää huolta.”

Sukulaisuus juontaa juurensa siitä, että Kuuban vallankumousjohtajan Fidel Castron ja häntä presidentiksi seuranneen Raúlin isä Ángel Maria Bautista Castro y Argiz syntyi Láncarassa vuonna 1875.

Manuela Argizia kutsutaan yleisesti Kuuban johtajavaljakon serkuksi, mutta hän tarkentaa sukulaissuhteen. ”Isäni Manuel oli Fidelin serkku.”

Fidelin ja Raúlin isän karu synnyinmökki on Láncaran päänähtävyys. Ovenpielessä on kiitossanat: ”Galicialaiselle, joka lähti siirtolaiseksi Kuubaan. Hän istutti puita, jotka kukkivat yhä.”

Töllissä on maalattia. Karja eli samoissa huoneissa.

Kivenmurikoista muurattua taloa matkustavat ihmettelemään sekä Castrojen ihailijat että vastustajat maailmalta. Joukossa on ollut ministereitä Havannasta ja poliittisen turvapaikan saaneita kuubalaisia Miamista.

Myös molemmat veljekset ovat käyneet pikaisesti kerran vuosia sitten tutustumassa juuriinsa. Manuela Argiz ei päässyt heitä näkemään, mutta hän ei haikaile tutustumista.

Láncaraa nimitetään Galician pikku-Kuubaksi. Liki kaikista perheistä joku lähti Kuubaan tai Argentiinaan 1900-luvun alussa. Maastamuutto oli rajua koko Galiciassa.

Ángel Castro lähti alkuun Espanjan joukoissa taistelemaan Kuuban itsenäistymistä vastaan 1800-luvun loppuvuosina. Pian hän karisti köyhät ja kiviset pellot pysyvästi ja loi suuromaisuuden vuonna 1902 itsenäistyneessä saarivaltiossa.

Myös Manuela Argizin isä lähti valtameren taakse tienaamaan rahaa setänsä luokse. Tytär oli vain yhdeksänvuotias, ja ikävä raastoi.

”Isä työskenteli Fidelin isän sokeriruokoplantaasilla. Hän oli vastuussa työläisten asuntolasta. Castrot olivat todella rikkaita ja omistivat paljon maata.”

Ángel Castro kuoli ennen Fidel-pojan vuonna 1959 järjestämää kommunistista vallankumousta.

Manuela Argiz kertoo, ettei hän ole kuulunut vasempaan eikä oikeaan laitaan. Ei edes vuosina 1936–1939 Espanjan verisessä sisällissodassa, jossa kenraali Francisco Franco voitti ja nousi diktaattoriksi.

Manuela Argiz eli sotavuodet paossa Madridissa. Koko muu elämä on kulunut Láncarassa onnellisesti. Vuosien varrella hän on seurannut radiosta ja televisiosta sukulaispoikien nousua maailmankuuluisuuteen.

Arvosanaa ei heru.

”En piittaa politiikasta enkä poliitikoista! Poliitikot ovat kuumapäisiä ja aiheuttavat itselleen ja muille vain kärsimystä.”

Kuuba on avautumassa. Täkäläisille poliitikoille se on ilouutinen. Kunnantalolta lähti onnittelu Havannaan, kun Kuuba ja Yhdysvallat palauttivat diplomaattisuhteet viime kesänä.

Kunnanjohtaja Darío Piñeiro toivoo Kuuban vapautuvan. ­Erityiset siteet voivat avautumisen seurauksena hyödyttää laajemmin Galician itsehallinto­aluetta, hän uskoo.

”Työstämme Kuuban lähe­tystön kanssa hanketta, jossa haemme kauppayhteyksiä galicialaisille yrityksille”, hän kertoo kunnantalolla. Apuna on paikallisia Kuuba-faneja, jotka ovat tavanneet Castroja.

”Me kunnioitamme Kuuban hallitsijoita, vaikka emme yleisesti jaa heidän poliittista vakaumustaan. Meillä oli oma diktatuurimme liki 40 vuotta. Se oli tarpeeksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fidel Castro
 • Espanja
 • Kuuba

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  3. 3

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  6. 6

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  7. 7

   Suomen ongelmat jatkuvat välipäätösten jälkeenkin – suuria työpoliittisia päätöksiä Sipilän hallitus ei uskaltanut tehdä

  8. 8

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  9. 9

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  10. 10

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  9. 9

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  10. 10

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää