Valikko
Ulkomaat

”Isisin Snowden” paljasti 22 000 terroristi­järjestön taistelijan tiedot – aineiston ikä ja aitous epäilyttävät tutkijoita

Isisiin pettynyt taistelija varasti henkilörekisterin, joka voi paljastaa terroristijärjestön värväysverkoston. Suojelupoliisi odottaa, että aineisto jaetaan heillekin.

Brittiläinen Sky News -uutisyhtiö on saanut haltuunsa huomattavan määrän terroristijärjestö Isisin aineistoa. Aineisto sisältää noin 22 000 taistelijan henkilötiedot: osoitteet, puhelinnumerot ja läheisten yhteystiedot.

Mikäli aineisto on aito, se voi olla laajuudeltaan ja tiedoiltaan merkittävä. Tällä hetkellä sen aitoudesta ei ole täyttä varmuutta. Helsingin Sanomat ei ole toistaiseksi tavoittanut Sky Newsin edustajia kommentoimaan, miten aineiston aitous on varmistettu.

Sky Newsin mukaan aineistossa on mukana 51 maan kansalaisia. Joukossa on taistelijoita niin Yhdysvalloista, Kanadasta, Lähi-Idästä kuin Britanniasta ja Pohjois-Euroopasta. Sky News ei artikkeleissaan yksilöi, mitä Pohjois-Euroopan maita aineistossa käsitellään.

Jo ennen Sky Newsin paljastusta saksalainen Süddeutsche Zeitung sekä valtion kanavat NDR ja WDR kertoivat maanantaina, että Isisin nimilista on vuodettu julkisuuteen.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière vahvisti torstaina, että Saksan tiedustelupalvelulla on hallussaan lista 22 000 ulkomaalaisesta, jotka ovat matkustaneet Isisin alueelle Syyriaan. Maizière sanoi uskovansa, että aineisto on aito.

Sky Newsin mukaan lista on jaettu Britannian viranomaisille. Suomen suojelupoliisissa aineistoa ei ole vielä nähty.

”Varsin mielenkiintoinen lista, olettaen, että se vahvistuu aidoksi”, suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo.

”Oletamme, että Suomea mahdollisesti koskevat osiot tulevat aikanaan tarkasteltavaksemme. Seuraamme asiaa mielenkiinnolla.”

Suomesta Syyrian konfliktialueelle on lähtenyt arviolta 70 ihmistä. Portaankorva korostaa, että luku sisältää vahvistetut lähteneet, mutta ei vahvistamattomia. Todellinen määrä voi olla korkeampi, ja tietoja päivitetään jatkuvasti.

Myös tästä syystä Sky Newsin saama aineisto saattaa olla tärkeä.

Sky News on saanut aineiston Isisin jättäneeltä taistelijalta. Hän on entinen Syyrian al-Assadin-vastaisen armeijan taistelija, joka varasti aineiston muistitikulla Isisin sisäistä turvallisuuspoliisia vastaavalta organisaatiolta.

Sky News kertoo saaneensa aineiston mieheltä Turkissa. Itseään nimellä Abu Hamed kutsuva mies kertoo videohaastattelussa, että koko järjestö on suuri valhe.

”Siinä ei ole mitään, mikä seuraisi sharian tai islamin sääntöjä”, mies sanoo videolla.

Miehen toiminta tuo mieleen Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virastolta NSA:lta vuonna 2013 jättimäisen aineiston vieneen Edward Snowdenin toiminnan. Snowden pakeni aineiston kanssa Hongkongiin, josta matka hyytyi Venäjälle Yhdysvaltojen mitätöityä miehen passin. Snowden sai Venäjältä turvapaikan.

Sky Newsin videohaastattelussa ”Abu Hamid” toivookin, että hänen luovuttamaansa aineistoa käytettäisiin Isisiä vastaan.

Aineisto on ainutlaatuinen. Se koostuu henkilötietolomakkeista, joissa listataan yhteystietojen ja läheisten lisäksi myös se, kuka taistelijaa on suositellut sekä milloin ja mitä kautta taistelija on joukkoihin saapunut.

Lomakkeissa on 23 kohtaa, muiden muassa myös henkilön äidin tyttönimi, veriryhmä ja mahdollinen erityisosaaminen.

Niistä käy ilmi myös, että Isisillä on oma yksikkönsä itsemurhatehtäviin koulutettaville. Yksikön nimi on aineistossa ”marttyyrit”.

Vuoto on Isiksen kannalta huolestuttava, Sky News kuvailee. Tämä johtuu erityisesti siitä, että aineisto paljastaa suosittelijoiden kautta järjestön rekrytointiverkoston.

Myös Sky Newsin haastattelema Britannian ulkomaantiedustelun MI6:n kansainvälisten terrorismioperaatioiden yksikön entinen johtaja Richard Barrett kuvailee aineistoa ”tiedon kultakaivokseksi”.

Läheskään kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita aineiston oikeellisuudesta, kertoo uutistoimisto AFP.

HS tutustui aineistoon, jota on jaettu Syyrian oppositioliikkeen Zaman al-Wasl-sivustolla. Näiden tietojen yhteydestä Sky Newsin saamiin aineistoihin ei ole varmuutta.

Myös AFP:n haastattelema Georgian yliopistossa työskentelevä tutkija Charlie Winter tutustui Zaman al-Wasl-sivuston aineistoihin. Hän havaitsi jaetuissa lomakkeissa toisenlaisen logon kuin se, jota Isis käyttää.

Myös kieliasu ja lomakkeissa käytetty, kahdella eri tavalla kirjoitettu terroristijärjestön vanha kieliasu herättivät tutkijan epäilykset. Ne eivät vastaa Isisin tyyliä, Winter sanoi AFP:lle.

Carnegie-tutkimusinstituutin Lähi-idän yksikössä Beirutissa työskentelevä jihadismin tutkija Dalia Ghanem-Yazbek pitää oppositioliikkeen sivustolla jaettuja lomakkeita huolimattomampina kuin Isisin aineistot yleensä ovat.

”Nämä kaavakkeet on kerätty taistelijoita vuoden 2013 loppupuolella, kun Isis on ollut hyvin aikaisessa vaiheessa toimintojensa kehittämisessä”, Ghamen-Yazbek sanoi AFP:lle.

Hän piti kuitenkin kiinnostavana sitä, että Isis on pystynyt siinäkin vaiheessa värväämään niin paljon ihmisiä. Isisin maineelle vuoto on joka tapauksessa kolaus, sillä se osoittaa, ettei terroristijärjestö ole kyennyt turvaamaan aineistojaan.

Oikaisu klo 12.14:

Artikkelissa kerrottiin aiemmin erheellisesti, että Isisin taistelutoimiin olisi lähtenyt Suomesta noin 70 ihmistä. 70 lähtenyttä on kuitenkin se määrä ihmisiä, joka on lähtenyt Suomesta Syyrian konfliktialueelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Isis-järjestö
 • Tietovuodot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää