Valikko
Ulkomaat

”Isisin Snowden” paljasti 22 000 terroristi­järjestön taistelijan tiedot – aineiston ikä ja aitous epäilyttävät tutkijoita

Isisiin pettynyt taistelija varasti henkilörekisterin, joka voi paljastaa terroristijärjestön värväysverkoston. Suojelupoliisi odottaa, että aineisto jaetaan heillekin.

Brittiläinen Sky News -uutisyhtiö on saanut haltuunsa huomattavan määrän terroristijärjestö Isisin aineistoa. Aineisto sisältää noin 22 000 taistelijan henkilötiedot: osoitteet, puhelinnumerot ja läheisten yhteystiedot.

Mikäli aineisto on aito, se voi olla laajuudeltaan ja tiedoiltaan merkittävä. Tällä hetkellä sen aitoudesta ei ole täyttä varmuutta. Helsingin Sanomat ei ole toistaiseksi tavoittanut Sky Newsin edustajia kommentoimaan, miten aineiston aitous on varmistettu.

Sky Newsin mukaan aineistossa on mukana 51 maan kansalaisia. Joukossa on taistelijoita niin Yhdysvalloista, Kanadasta, Lähi-Idästä kuin Britanniasta ja Pohjois-Euroopasta. Sky News ei artikkeleissaan yksilöi, mitä Pohjois-Euroopan maita aineistossa käsitellään.

Jo ennen Sky Newsin paljastusta saksalainen Süddeutsche Zeitung sekä valtion kanavat NDR ja WDR kertoivat maanantaina, että Isisin nimilista on vuodettu julkisuuteen.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière vahvisti torstaina, että Saksan tiedustelupalvelulla on hallussaan lista 22 000 ulkomaalaisesta, jotka ovat matkustaneet Isisin alueelle Syyriaan. Maizière sanoi uskovansa, että aineisto on aito.

Sky Newsin mukaan lista on jaettu Britannian viranomaisille. Suomen suojelupoliisissa aineistoa ei ole vielä nähty.

”Varsin mielenkiintoinen lista, olettaen, että se vahvistuu aidoksi”, suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo.

”Oletamme, että Suomea mahdollisesti koskevat osiot tulevat aikanaan tarkasteltavaksemme. Seuraamme asiaa mielenkiinnolla.”

Suomesta Syyrian konfliktialueelle on lähtenyt arviolta 70 ihmistä. Portaankorva korostaa, että luku sisältää vahvistetut lähteneet, mutta ei vahvistamattomia. Todellinen määrä voi olla korkeampi, ja tietoja päivitetään jatkuvasti.

Myös tästä syystä Sky Newsin saama aineisto saattaa olla tärkeä.

Sky News on saanut aineiston Isisin jättäneeltä taistelijalta. Hän on entinen Syyrian al-Assadin-vastaisen armeijan taistelija, joka varasti aineiston muistitikulla Isisin sisäistä turvallisuuspoliisia vastaavalta organisaatiolta.

Sky News kertoo saaneensa aineiston mieheltä Turkissa. Itseään nimellä Abu Hamed kutsuva mies kertoo videohaastattelussa, että koko järjestö on suuri valhe.

”Siinä ei ole mitään, mikä seuraisi sharian tai islamin sääntöjä”, mies sanoo videolla.

Miehen toiminta tuo mieleen Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virastolta NSA:lta vuonna 2013 jättimäisen aineiston vieneen Edward Snowdenin toiminnan. Snowden pakeni aineiston kanssa Hongkongiin, josta matka hyytyi Venäjälle Yhdysvaltojen mitätöityä miehen passin. Snowden sai Venäjältä turvapaikan.

Sky Newsin videohaastattelussa ”Abu Hamid” toivookin, että hänen luovuttamaansa aineistoa käytettäisiin Isisiä vastaan.

Aineisto on ainutlaatuinen. Se koostuu henkilötietolomakkeista, joissa listataan yhteystietojen ja läheisten lisäksi myös se, kuka taistelijaa on suositellut sekä milloin ja mitä kautta taistelija on joukkoihin saapunut.

Lomakkeissa on 23 kohtaa, muiden muassa myös henkilön äidin tyttönimi, veriryhmä ja mahdollinen erityisosaaminen.

Niistä käy ilmi myös, että Isisillä on oma yksikkönsä itsemurhatehtäviin koulutettaville. Yksikön nimi on aineistossa ”marttyyrit”.

Vuoto on Isiksen kannalta huolestuttava, Sky News kuvailee. Tämä johtuu erityisesti siitä, että aineisto paljastaa suosittelijoiden kautta järjestön rekrytointiverkoston.

Myös Sky Newsin haastattelema Britannian ulkomaantiedustelun MI6:n kansainvälisten terrorismioperaatioiden yksikön entinen johtaja Richard Barrett kuvailee aineistoa ”tiedon kultakaivokseksi”.

Läheskään kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita aineiston oikeellisuudesta, kertoo uutistoimisto AFP.

HS tutustui aineistoon, jota on jaettu Syyrian oppositioliikkeen Zaman al-Wasl-sivustolla. Näiden tietojen yhteydestä Sky Newsin saamiin aineistoihin ei ole varmuutta.

Myös AFP:n haastattelema Georgian yliopistossa työskentelevä tutkija Charlie Winter tutustui Zaman al-Wasl-sivuston aineistoihin. Hän havaitsi jaetuissa lomakkeissa toisenlaisen logon kuin se, jota Isis käyttää.

Myös kieliasu ja lomakkeissa käytetty, kahdella eri tavalla kirjoitettu terroristijärjestön vanha kieliasu herättivät tutkijan epäilykset. Ne eivät vastaa Isisin tyyliä, Winter sanoi AFP:lle.

Carnegie-tutkimusinstituutin Lähi-idän yksikössä Beirutissa työskentelevä jihadismin tutkija Dalia Ghanem-Yazbek pitää oppositioliikkeen sivustolla jaettuja lomakkeita huolimattomampina kuin Isisin aineistot yleensä ovat.

”Nämä kaavakkeet on kerätty taistelijoita vuoden 2013 loppupuolella, kun Isis on ollut hyvin aikaisessa vaiheessa toimintojensa kehittämisessä”, Ghamen-Yazbek sanoi AFP:lle.

Hän piti kuitenkin kiinnostavana sitä, että Isis on pystynyt siinäkin vaiheessa värväämään niin paljon ihmisiä. Isisin maineelle vuoto on joka tapauksessa kolaus, sillä se osoittaa, ettei terroristijärjestö ole kyennyt turvaamaan aineistojaan.

Oikaisu klo 12.14:

Artikkelissa kerrottiin aiemmin erheellisesti, että Isisin taistelutoimiin olisi lähtenyt Suomesta noin 70 ihmistä. 70 lähtenyttä on kuitenkin se määrä ihmisiä, joka on lähtenyt Suomesta Syyrian konfliktialueelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Isis-järjestö
 • Tietovuodot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  2. 2

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Trump aloitti heti Obaman saavutusten nitistämisen – käski virastoja aloittamaan kiistellyn terveyslain karsimisen

  8. 8

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  9. 9

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  10. 10

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Opas miehen hankintaan

  9. 9

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää