Valikko
Ulkomaat

Orpo toiveikkaana: Turkki-sopu on osa ”kokonaisratkaisua” pakolaiskriisissä – katse jo uusissa reiteissä

Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok) suhtautuu hyvin toiveikkaasti EU-maiden johtajien ja Turkin alkuviikosta punnertamaan alustavaan sopuun, jolla pyritään lopettamaan hallitsematon ihmisvirta Turkista Eurooppaan.

Bryssel

Helsinki

Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok) suhtautuu hyvin toiveikkaasti EU-maiden johtajien ja Turkin alkuviikosta punnertamaan alustavaan sopuun, jolla pyritään lopettamaan hallitsematon ihmisvirta Turkista Eurooppaan.

Hän kertoi torstaina EU-sisäministereiden kokouksen jälkeen, että usko on vahvaa myös muissa jäsenmaissa. Orpon mukaan ”kriittinen henki ei ollut vallalla”, kun ministerit arvioivat Turkki-suunnitelman onnistumismahdollisuuksia.

”Tässä kokonaisuudessa on ne elementit, millä tämä tilanne pystytään ottamaan hallintaan”, Orpo totesi Brysselissä.

Hänen mukaansa uskoa Turkki-sopuun – jota odotetaan ensi viikon EU-huippukokoukselta –alleviivasi sekin, että ministerit olivat pohtineet, minne ihmisten virta seuraavaksi siirtyy.

Kohdistuuko paine Bulgariaan tai tuleeko Italiaan vievästä keskisestä Välimerestä taas tärkeä reitti?

Orpon mukaan Turkki-sopimus yhdistettynä moniin muihin EU-maiden toimiin voivat saada aikaan suuren käänteen. ”Tässä on nyt ketju nähtävissä kokonaisratkaisuun tälle vuodelle.”

Turkki ja EU-maiden johtajat pääsivät varhain tiistaina alustavaan sopuun, jolla pyritään vihdoin saamaan hallintaan Eurooppaa kuukausia ravistellut pakolaiskriisi. Sopimus sisältää muun muassa mallin, jonka mukaan Turkki ottaa jatkossa vastaan kaikki Kreikan saarille matkaavat pakolaiset ja siirtolaiset.

EU-maat puolestaan sitoutuvat alustavasti ”yksi yhdestä” -sopimukseen, jossa jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohti yksi syyrialainen sijoitettaisiin EU-jäsenmaihin. EU on luvannut Turkille myös miljardien apua sekä viisumivapautta avusta pakolaiskriisissä.

Myös kriittisempiä ja skeptisempiä äänenpainoja esitettiin torstain ministerikokouksen liepeillä. Luxemburgin siirtolaisministeri Jean Asselborn totesi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Turkki-sopimusta on tarkasteltava ”oikeudellisista, diplomaattisista, poliittisista ja humaaneista” näkökulmista.

Hänen mukaansa on ongelmallista, että Syyrian Aleppon taisteluja paenneita ihmisiä lähetettäisiin pois EU-maasta eli Kreikasta.

Itävallan sisäministeri Johanna Miki-Leitner puolestaan totesi omassa tiedotustilaisuudessaan pelkäävänsä, ”otammeko itsemme ja arvomme vakavasti”. Hän viittasi Turkin ihmisoikeisloukkauksiin.

Petteri Orpo hymähti kommentille, sillä Itävaltaa on äskettäin syytetty kansainvälisen oikeuden rikkomisesta, kun maa on rajoittanut turvapaikkahakemusten päivittäisen määrän 80:een.

Ihmisoikeusjärjestöt, YK:n pakolaisjärjestö ja europarlamentaarikot ovat arvostelleet Turkki-sopimusta voimakkaasti. Sitä on epäilty kansainvälisen oikeuden ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaiseksi ja syytetty moraalittomaksi.

Orpon mukaan arvostelu on “pakko ottaa huomioon”, mutta myös se, että tilanne ei ole enää ollut Euroopan hallinnassa. Jos nyt ei saada muutosta aikaan, tulevat toimet ovat vielä rajummat.

Orpon mukaan riskit vapaan liikkuvuuden Schengen-järjestelmän kaatumisesta ovat aivan lähellä.

“Ei tämä helpommaksi tule, jos näitä ei nyt uskalleta ratkaista”, hän totesi.

Samalla kun Turkin uskotaan olevan tosissaan yhteistyön tiellä, ongelman pelätään keskittyvän yhä vakavammin Kreikkaan. Tähän vaikuttaa se, että Makedonian ja Kreikan välinen raja on suljettu.

EU:n siirtolaisasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos vetosi torstaina jäsenmaihin, että ne alkaisivat ottaa 6 000 ihmistä viikossa Kreikasta ja Italiasta, jotka ovat pahimmassa piinassa.

Aiemmin vastaavat vetoomukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Ministeri Orpo oli optimisti myös tässä asiassa: Kun hallitsematon vaeltelu EU-maihin vähenee, jäsenmaiden sydän lämpenee hallittujen ja aiemmin sovittujen ratkaisujen toteuttamiseen.

Orpon mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että Kreikkaa autetaan nyt, kun niin sanottu Länsi-Balkanin reitti on katkennut ja ihmiset pakkautuvat kurjille leireille Kreikan ja Makedonia rajalle.

“Se on aivan järkyttävää, kymmenettuhannet ihmiset kaameissa olosuhteissa. Siellä käytännössä eletään vielä talviaikaa. Siellä on erityisen paljon perheitä, naisia ja lapsia. Ei Eurooppa voi siltä ummistaa silmiään”, Orpo sanoi.

Orpon mielestä on tärkeää, että Kreikkaa ja sinne matkanneita ihmisiä tuetaan sadoillamiljoonilla euroilla humanitaarisen ahdingon lievittämiseksi. Näin EU:ssa on myös päätetty tehdä.

Turkin EU-ministeri Volkan Bozkır täsmensi torstaina, ettei Turkki ota takaisin miljoonia siirtolaisia vaan lukumäärä on tuhansia tai kymmeniätuhansia. Näin kertoi uutistoimisto Reuters siteeraten turkkilaisviestintä Anadolu Agency.

Kommentti ei välttämättä ole ristiriidassa EU-maiden kanssa tehdyn sopimuksen kanssa. EU-maissa uskotaan, että kun Turkki ryhtyy toden teolla valvomaan rajojaan ja kun ihmisiä aletaan palauttaa Kreikasta Turkkiin, ihmisten mielenkiinto vaaralliseen ja kalliiseen merireittiin sammuu.

Turkki muistutti myös, ettei se suostu ottamaan vastaan parhaillaan Kreikan saarilla olevia siirtolaisia vaan vasta niitä, jotka tulevat EU:n kanssa tehdyn sopimuksen jälkeen.

Turkki-kokoukseen osallistuneen pääministeri Juha Sipilän mukaan tunnelmat Brysselin kriisikokouksen aikana olivat toiveikkaat. Hän ei uskonut, että alustava sopimus kaatuisi, vaikka sen lopullisesta kohtalosta päättäminen siirtyi ensi viikolla pidettävään pakolaisaiheiseen EU-huippukokoukseen ja sitä ennen on ratkottava suuri määrä avoimia kysymyksiä.

”Uskotaan, että nyt on löytynyt läpimurto. Tässä on nyt konkreettiset toimet, joihin uskomme”, Sipilä sanoi Brysselissä varhain tiistaiaamuna päättyneen kokouksen jälkeen.

Orpon mukaan Suomi on hyötynyt siitä, että lukuisat eteläisemmän Euroopan maat ovat ryhtyneet yksipuolisiin toimiin pakolais- ja siirtolaisvirran pysäyttämiseksi.

“Suomen etu on se, että laiton, hallitsematon maahantulo Euroopan alueelle saadaan poikki. Meille ei viimeisten päivien aikana ole tullut kuin muutamia turvapaikanhakijoita”, Orpo totesi.

Viime vuonna Suomeen saapui asukaslukuun suhteutettuna neljänneksi eniten turvapaikanhakijoita EU-maista. Suomeen saapui vuoden 2015 aikana 32 476 turvapaikanhakijaa verrattuna edellisvuoden 3 651:een.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  10. 10

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää