Valikko
Ulkomaat

Suomalaishakkeri nöyryytti Yhdysvaltoja ja pelkää nyt luovutusta – ”Saisin parempaa oikeutta kuolemalla”

HS tapasi Lauri Loven tämän kotona Englannissa

Stradishall, Suffolk

Vakavista tietomurroista epäilty suomalais-brittiläinen Lauri Love odottaa kesää kauhulla. Kesäkuun loppupuolella selviää, luovuttaako Britannia Loven Yhdysvaltoihin.

Yhdysvalloissa häntä odottaisi pitkä oikeudenkäynti ja mahdollisesti jopa kymmenien vuosien vankeustuomio.

”Yhdysvaltoihin en lähde, se on selvää. En saisi siellä ihmis­arvoista kohtelua. Minusta tehtäisiin varoittava esimerkki. Olisin vain hakkeri, joka pitää murskata”, Love kertoo vanhempiensa kotona Suffolkissa, Itä-Englannissa.

Suffolkissakin ollaan vankilan vieressä. Matalan turvallisuus­tason rangaistuslaitos sijaitsee kivenheiton päässä.

Loven skottilainen isä työskentelee vankilassa protestanttisena pappina. Nimi Love on juuri skottilaista perua.

Loven kielitieteitä opiskellut suomalainen äiti opettaa vangeille laitossiivousta. Vanhemmat tapasivat aikoinaan Glasgow’ssa raamattukurssilla.

Perheen olohuoneen ikkunalaudalla seisoo pieni puinen Suomen lippu puisessa salossa. Silmään osuu muitakin suomalaistuotteita: Iittalan kynttilänjalka, purkki kukkaishunajaa ja Arabian seinälautasia.

Loven poikkeukselliset it-taidotkin tulevat kuulemma Suomesta.

”Ne ovat ne suomalaiset geenit. Ja kun olin pieni, menimme kesiksi Suomeen. Nokialla työskentelevällä enolla oli aina uusia jännittäviä laitteita.”

Koodaaminen imaisi pikku-Laurin kokonaan. Osaselitys löytyy Loven Aspergerin oireyhtymästä, joka pani paneutumaan kiinnostuksenkohteisiin perinpohjaisesti.

Taakaksi hakkerointi kääntyi lokakuussa 2013. Yhdysvallat ilmoitti syyttävänsä Lovea ja muita hakkereita tietomurroista muun muassa Nasaan, keskuspankkiin, puolustusministeriöön sekä muihin hallintoyksiköihin.

Love pidätettiin, mutta hän pääsi vapaaksi vanhempiensa maksamaa 5 000 punnan takuusummaa vastaan.

”Heidän piti myydä matkailuautonsa. Se oli surullista, sillä matkustelu oli rakas harrastus.”

Viime heinäkuussa Love pidätettiin uudelleen. Hän oli jo toivonut, että Yhdysvaltain vaateet unohtuisivat. Niin ei kuitenkaan käynyt. Siksi Love haluaa tapaukselleen julkisuutta.

”Toivottavasti Suomesta löytyisi apua. Olen ajatellut kirjoittaa oikeusministerille, että jos Suomi voisi antaa jonkinlaisen lausuman.”

Britanniassa hän on saanut toistaiseksi ilmaista oikeusapua. Loven juristi Karen Todner on edustanut menestyksekkäästi muitakin hakkereita.

Kesäkuussa ollaan uuden haasteen edessä: saadaanko tuomioistuin vakuutetuksi siitä, että Lovea ei pidä luovuttaa Yhdysvaltoihin.

Suomen ja Britannian passit Lovelta on takavarikoitu. Maanantaisin ja keskiviikkoisin hänen pitää käydä poliisiasemalla ilmoittautumassa.

Loven oma elämä on rajoittunut jo pitkään pieneen huoneeseen vanhempien talon yläkerrassa. Seinältä katsoo idoli eli kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King.

Nykyistä piinaa edelsi paha masennuskausi, johon katkesivat myös opinnot Glasgow’n yliopistossa kesällä 2012. Sitä ennen opiskelijapoliittinen aktivismi ja Occupy-liike olivat vieneet mennessään. HS haastatteli Loven opiskelutovereita vuonna 2013 julkaistussa artikkelissa. Haastatteluiden perusteella Love oli kampuksella ristiriitainen hahmo.

”Kaikki tuntui menneen pilalle. Äiti tuli hakemaan Glasgow’sta kotiin.”

Love sulkeutui vuodeksi huoneeseensa seuranaan vain ”tietokone ja aivot”. Näihin aikoihin ajoittuvat myös Yhdysvaltain kokemat tietomurrot.

Kannettavan tietokoneensa ääressä Love viettää nytkin useita tunteja päivässä. On niin paljon kiinnostavaa tutkittavaa: robotiikka, tietoturva, salaus, elektroninen raha – ja runous.

”Kerään tietoa ja ajatuksia. Minua eivät kiinnosta auto tai pyörät, vaan tieto”, hän kertoo.

Tuoreena haasteena on osa-aikatyö konsulttina Manchesterin uudessa Hacker House -yrityksessä.

Siellä nuorten hakkereiden kyvyt yritetään valjastaa yhteiskunnan palvelukseen. Kaikki hyötyvät, kun taitavat nuoret löytävät yritysten ja yhteisöjen tietoturvan aukot.

Love painottaa, ettei ole ikinä tavoitellut hakkeroinnilla omaa etua tai haittaa muille.

”Kyse on ollut aina poliittisesta protestista.”

Hän painottaa myös, että ei ole ikinä tunnustanut tehneensä rikoksia, joista häntä Yhdysvalloissa syytetään.

”En ole myöntänyt, koska minulle ei ole kerrottu, mistä minua syytetään. Eikä minua ole syytetty mistään Britanniassa.”

Love on sanonut jo aiemmin, että hän ei suostu menemään Yhdysvaltoihin kuin ”ruumispussissa”. Tarkoittaako tämä, että teet ennemmin vaikka itsemurhan?

”On aika selvää, että elämäni olisi siellä ohi. Saisin parempaa oikeutta kuolemalla.”

Lauri Love

 Hakkeri Lauri Love syntyi Englannissa 1984. Hän on sekä Suomen että Britannian kansalainen.

 Love on opiskellut Glasgow’n yliopistossa tietotekniikkaa ja fysiikkaa. Love oli aktiivinen yliopiston säästöjä vastustaneessa talonvaltauksessa vuonna 2011 sekä myöhemmin Occupy Glasgow -liikkeessä.

 Suomea murtaen puhuva Love on suorittanut siviilipalveluksen Tampereen yliopiston alaisessa instituutissa 2008. Sitä edelsi kesken jätetty varusmiespalvelus.

 Yhdysvallat syyttää Lovea tietomurtorikoksista vuosilta 2012 ja 2013.

 Love keräilee suomalaisia hattuja. Lapsena hän vietti kesiä Suomessa. Love kävi kolme kuukautta koulua Kemijärvellä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Rahamaailman ”pulska kissa”? Barack Obama nostaa yhdestä puheesta 400 000 dollaria ja joutui vastustajien hampaisiin

  8. 8

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  9. 9

   Hurjia vuokrankorotuksia pelkäävät Lehtisaaren asukkaat syyttävät kirkkoa mediatempusta – ”Viivästettyä vääryyttä”

  10. 10

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  7. 7

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  8. 8

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää