Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Baltian maihin on tullut vain kourallinen pakolaisia, miksi ne silti aitaavat rajojaan?

Viro, Latvia ja Liettua parantavat rajojensa kestävyyttä. Syitä on kolme: Venäjä, pakolaiskriisi ja Venäjän linja pakolaiskriisiin.

Baltian maat ovat huolissaan rajoistaan. Syitä on kolme: Venäjä, pakolaiskriisi ja Venäjän linja ihmismassojen liikkeisiin. Sekä Viro että Latvia ovat aloittaneet Venäjän-vastaisen rajansa aitaamisen jo kuukausia sitten, ja Liettuan viranomaiset ovat harjoitelleet toimia rajakriisin varalta viimeksi tällä viikolla.

Eritoten Virossa on seurattu Suomen pakolaistilannetta viime aikoina tarkasti, kun Venäjä on liittynyt asiaan. Nyt myös Liettua on herännyt kaipaamaan parempaa rajanturvallisuutta, kertoo uutistoimisto Reuters. Tällä viikolla liettualaiset sotilaat, poliisit ja rajavartijat harjoittelivat mahdollista kriisiä rajalla. Myös rajatarkastusten palauttamista Latvian ja Liettuan rajalla kokeiltiin.

Raja on aidattu jo ainakin Serbian ja Unkarin välillä. Helmikuussa Makedonia sulki yllättäen Kreikan-vastaisen rajansa. Mitä hankalammaksi Kreikasta Balkanin läpi Eurooppaan kulkeminen muuttuu, sitä todennäköisemmin voisi olettaa lähtijöiden etsivän toisen reitin esimerkiksi idempää.

Baltian viranomaisia huolettaakin erityisesti se, että Eurooppaan saapuvien kulkureitti suuntautuisi Moldovan ja Ukrainan läpi Baltiaan.

Viime syksynä Viro käynnisti hankkeen, jonka lopputuloksena se aitaa Venäjän-vastaisen rajansa, kertoo virolainen Postimees. Kimmokkeen antoi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n rajan tuntumasta vuotta aiemmin sieppaama turvallisuuspoliisin virkailija Eston Kohver.

Samoihin aikoihin aitaamistyöhön ryhtyi myös Latvia. Viron aitahankkeen on tarkoitus valmistua 2020, Latvian 2019.

Latviassa parlamentin EU-asioiden valiokunnan jäsen Ojars Eriks Kalnis pitää tilannetta valitettavana.

”On ikävää, että tarvitsisimme rajallemme aidan. Mutta Euroopan nykyisissä olosuhteissa se voi olla tarpeen”, Kalnis sanoi Reutersille.

Liettuassa rajavartiolaitoksen johtaja Renatas Pozela on kiinnittänyt huomiota myös Suomen ja Norjan tilanteeseen.

”Ennen viime vuotta Suomella ja Norjalla ei ollut mitään maahantulo-ongelmia Venäjän-rajoillaan”, Pozela sanoi Reutersille.

”Maahan pyrkijöiden määrä pomppasi yhdessä ainoassa viikossa. Ihan kuin joku olisi heilauttanut taikasauvaa.”

Suomeen saapui Venäjältä tammi–helmikuussa reilu tuhat turvapaikanhakijaa, Norjaan viime vuoden aikana 5 000.

Viro ja Latvia ovat sitoutuneet ottamaan kahden vuoden aikana vastaan noin 500 pakolaista, Liettua 1 100.

Viron ulkomaantiedustelu Teabeamet julkaisi vastikään vuosikertomuksensa, jossa uhka on otettu huomioon. Sen mukaan ainoa sotilaallinen uhka Virolle on Venäjä, mutta jännitteiden lisääntyminen kansainvälisillä kriisialueilla voi aiheuttaa levottomuutta yhtä lailla Virossa kuin muuallakin Euroopassa.

Siirtolaisuus on ongelma myös Venäjälle. Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith totesi elokuussa, että Venäjällä on virallisten arvioiden mukaan noin neljä miljoonaa luvattomasti maassa oleskelevaa siirtolaista. Marraskuussa MTV kertoi, että Venäjältä Norjaan pyrkineiden joukossa oli useita ihmisiä, jotka puhuivat sujuvaa venäjää – olivat ilmeisesti oleskelleet Venäjällä jo pitkään.

Suomen pohjoisille raja-asemille saapuneiden, Suomeen pyrkineiden ihmisten saapujien virta tyrehtyi vasta, kun presidentti Vladimir Putin määräsi turvallisuuspalvelu FSB:n puuttumaan asiaan.

Halutessaan Venäjä voisi käyttää ihmismassoja hyväkseen aiheuttamaan sekaannusta Euroopassa ja horjuttamaan EU:n sisäisiä suhteita, olivat ihmiset muuttoliikkeessä pakolaisia tai siirtolaisia.

”Painostaja voi aiheuttaa voimavaroihimme nähden huomattavan ongelman suuntaamalla laittomia maahan tulijoita alueellemme. Toiminnan välittömänä tavoitteena on sekasorron aiheuttaminen ja kohdemaan talouden järkyttäminen”, todetaan Puolustusvoimien kenttäohjesäännössä vuodelta 2008.

Suomeksi tämä tarkoittaa, että hallitsemattoman maahantulon aiheuttaminen on painostuskeino siinä missä ulkomaankaupan vaikeuttaminen, alueloukkaukset, informaatiosodankäynti ja diplomatian pakotekeinot.

Kerrataanpa vielä: Neljä miljoonaa luvattomasti oleskelevaa siirtolaista maassa, joka pommittaa Syyriaa. Syyriasta, Afganistanista ja Irakista vyöryvät pakolaisaallot Eurooppaan, jonka heikkoudesta hyötyy se Syyriaa pommittava maa. Siis se sama, jossa on ne neljä miljoonaa luvatonta siirtolaista. Se, jolla on maarajaa Viron ja Latvian kanssa sekä Kaliningradin kokoinen kaistale Liettuan naapurissa.

Ei ihme, että Baltiassa entisiä neuvostotasavaltoja huolestuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Venäjä
 • Viro
 • Latvia
 • Liettua

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää