Valikko
Ulkomaat

Tutkija presidentti Obaman ulkopoliittisista lausunnoista: ”Kyllästynyt ja aiempaa synkempi valtiojohtaja”

Tutkimusjohtaja Mika Aaltolan mukaan Obaman tuore haastattelu antaa kuvan vähän kyllästyneestä ja entistä synkemmästä valtionjohtajasta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama valottaa tuoreessa haastattelussa näkemyksiään ulkopolitiikasta. The Atlantic-lehden laajassa artikkelissa Obama puhuu muun Ukrainan kriisistä ja sanoo Libyan pommituksia virheeksi.

Tutkimusjohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että haastattelu antaa kuvan alituisiin mutta vääriin neuvoihin kyllästyneestä ja entistä synkemmästä valtionjohtajasta.

”Kahdeksan presidenttivuoden jälkeen jutussa puhuu vähän kyllästynyt, krapulainen Obama. Hän ei ole enää humaltunut toivosta ja paina reset-nappulaa Venäjän kanssa”, Aaltola sanoo.

Obaman mukaan Venäjä on toiminut Ukrainassa ja Syyriassa omaa etuaan vastaan. Hän katsoo, että Venäjä on nyt paljon aiempaa heikompi ja isojen taloudellisten ongelmien edessä. Ukraina ei kuitenkaan ole Yhdysvalloille niin keskeinen maa, että se lähtisi sotaan sen puolesta.

”On tosiasia, että Ukraina, joka ei ole Nato-maa, on altis Venäjän sotilaalliselle hallinnalle riippumatta siitä, mitä me teemme”, Obama sanoo haastattelussa.

Obaman haastattelun varsinainen viesti on Aaltolan mielestä suunnattu liittolaisille, ei vihollisille.

Obama arvostelee jutussa poikkeuksellisen suorasanaisesti läheisiä liittolaisia. Presidentin mielestä ne odottavat Yhdysvaltain toimivan, mutta ovat haluttomia panemaan omaa nahkaansa peliin.

”Hän pitää liittolaisia liian flegmaattisina ja liikaa Yhdysvaltain apuun turvautuvina, mutta silti omaa erinomaisuuttaan korostavina ja viisastelevina”, Aaltola arvioi.

”Obaman viesti liittolaisille on, että niiden tulee ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhdistäytyä, tai muuten aika ei ole enää lännen puolella.”

Presidentti arvostelee esimerkiksi Ranskaa ja Britanniaa ”vapaamatkustajiksi” viittaamalla epäonnistuneeseen Nato-operaatioon Libyassa.

Obama kuvaili haastattelussa virheeksi sitä, että hän tuki Naton pommituksia Libyassa. Hän sanoi virheen johtuneen siitä, että hän luuli Britannian ja Ranskan ottavan enemmän vastuuta operaatiosta.

Haastattelussa Obama osoittaa kritiikkiä myös kotimaisia arvostelijoitaan kohtaan. Hänen ulkopolitiikkansa on kyseenalaistettu Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjassa.

Sekä demokraattien että republikaanien kärkiehdokkaat ovat olleet Obamaa halukkaampia sotilaallisiin toimiin. Donald Trump on uhonnut palauttavansa vesikidutuksen ja vaatinut Yhdysvaltoja jahtaamaan terroristien perheitä.

Myös Hillary Clinton on antanut itsestään kuvan Obamaa kovempana sotahaukkana. Entinen ulkoministeri kritisoi taannoin harvinaisen suorasanaisesti Obaman ulkopolitiikkaa The Atlantic-lehden haastattelussa.

Nyt Obaman haastattelussa voi nähdä vähemmän epäsuoraa kritiikkiä myös Clintonin ulkopoliittista linjaa kohtaan. Clinton kannusti aikoinaan Obamaa iskemään Libyaan. ”Nyt Libya on aivan sekaisin”, Obama sanoi haastattelussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   HKL kertoo, miten kaupunkipyörä tulee palauttaa: ”Pitäisi lukita vaijerilla aina se kaupunkipyörä, jota on käyttänyt, ei naapuripyörä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää