Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Tästä naisesta kaavaillaan Merkelin seuraajaa – Saksan osavaltiovaalit tuovat tänään varman muutoksen

Kristillisdemokraatti Julia Klöckneristä on veikkailtu Angela Merkelin seuraajaa puolueessa ja jopa liittokanslerin paikalla. Sunnuntaisissa osavaltiovaaleissa hänen uskotaan voittavan paikan osavaltionsa pääministerinä.

Bad Neuenahr-Ahrweiler

”Vielä pari päivää ilman yöunta, mutta se kannattaa. Sunnuntain kisasta on tulossa erittäin tiukka”, hehkuttaa Julia Klöck­ner mikrofoniin hotellin kokoussalissa.

Rheinland-Pfalzin pääministeriehdokkaan ääni on hieman käheä, mutta muuten lähes yötä päivää kampanjoiva Klöckner puhkuu taisteluhenkeä. Hän on kiertänyt kuukauden verran osavaltiota bussilla, jonka kupeessa hymyilevät hänen pari metriä korkeat kasvonsa.

Julia Klöckner, 43, on Saksan kristillisdemokraattisen puo­lueen tämän hetken kirkkain nouseva tähti, ja hänessä on aina välillä jopa nähty liitto­kansleri­ainesta. Klöckner käy kiihkeää kampanjaa Rheinland-Pfalzin pääministerin paikasta sunnuntain osavaltiovaaleissa. Kristillisdemokraatit yrittävät syrjäyttää Ranskan ja Luxemburgin rajalla sijaitsevan osavaltion vallasta demarit.

Lisäksi kahdessa muussa, Baden-Württenbergissä ja Saksi-Anhaltissa, valitaan osavaltion uusi parlamentti eli maapäivät.

Vaalisunnuntaina ei ole kyse vain osavaltioiden asioista, vaan vaaleja pidetään tärkeänä lämpömittarina kahdelle asialle: minkälaisen välitodistuksen Angela Merkelin CDU-puolueen pakolaispolitiikka saa ja kuinka suureen ääniosuuteen yltää populistinen oikeistopuolue Vaihto­ehto Saksalle (AfD). Jokaisessa kolmessa osaval­tiossa Vaihtoehto Saksalle -oikeistopuolueen odotetaan saavuttavan parhaat tuloksensa koskaan.

Reinjoen rannalla, Saksan punaviinialueella, kristillisdemokraattien kampanjatapahtumaa on vauhdittamassa vieras Berliinistä: liittokansleri Angela Merkel. Siitäkin huolimatta, että Merkelin politiikka on saattanut ajaa kristillisdemokraattien valitsijoita muihin puolueisiin.

Tammikuun lopussa Julia Klöckner otti Merkelin linjasta irtioton ja ehdotti Saksaan päivittäisiä turvapaikanhakijoiden kiintiöitä Itävallan tapaan. Hänen ovelasti A2-suunnitelmaksi nimeämänsä ehdotus jäi ilman suurta kannatusta.

Se oli viesti, jonka Klöckner halusi äänestäjilleen välttämättä välittää. Osavaltion pääministeri­ehdokas on aivan tarkoituksella tasapainoillut tiukemman pakolaispolitiikan ja Merkelille lojaalina pysymisen välillä.

Tänä iltana pikkuisessa Bad Neuenahr-Ahrweilerissa riitasoinnut on piilotettu ja liittokansleri kelpaa illan tähdeksi.

Klöckner ja Merkel ovat pukeutuneet kuin kaksi marjaa punaisiin jakkuihin ja mustiin puseroihin, kun he marssivat lavalle Ahrweilerin lukion bändin pysyessä melkein tahdissa.

Kun tulee Merkelin vuoro pitää puhe, hänelle tuottaa vaikeuksia puhua Rheinland-Pfalzin puuttuvista silloista ja koulu-uudistuksesta, teiden korjauksista ja perheistä. Kun liittokansleri pääsee oman politiikkansa ytimeen, Saksan pakolaispolitiikkaan, poliitikko Angela Merkel tyynen kuoren alla suorastaan muuttuu palo­puhujaksi.

Itäisimmässä sunnuntaina äänestävässä osavaltiossa Saksi-Anhaltissa AfD on tuoreimpien mielipidetiedustelujen mukaan yltämässä jopa 18 prosentin kannatukseen, mikä olisi sille kolmen vuoden olemassaolonsa ennätyslukema Saksan vaaleissa.

Täällä Rheinland-Pfalzissa, konferenssihotellin lavalla Julia Klöcknerin ja CDU:n ykkösvihollinen on kuitenkin valtaa pitävät sosiaalidemokraatit, joita Klöck­ner syyttää osavaltion velkaannuttamisesta samaan aikaan, kun suuri osa Saksan osavaltioista tahkoaa ylijäämää.

Viininviljelijän tytär Klöckner tunnetaan jalat maassa -asenteestaan ja sutkauksistaan, politiikan tiivistävistä lauseista. Siinä hän on vastakohta välillä korkealentoiselle ja kiilalauseita viljelevälle Merkelille.

Bad Neuenahr-Ahrweilerissa kuullaan Klöcknerin kootut muiden muassa vanhuksista, poliiseista ja nuorista.

”Nuoret pystyvät juoksemaan nopeammin, mutta vanhat tuntevat oikopolut”.

”Haluamme suojella heitä, jotka suojelevat meitä”.

Saksan kolmen osavaltion vaalit ovat totuuden hetki suurille perinteisille puolueille kristillisdemokraateille ja sosiaalidemokraateille. Julia Klöck­nerille voitto tai häviö vaaleissa tulee määrittämään hänen uraansa pitkälle.

Osavaltion pääministerin paikalta olisi huomattavasti paremmat mahdollisuudet nousta koko Saksan johtopaikoille. Jos vain tilaisuus sattuu tulemaan tarjolle.

Sunnuntain vaalit tuovat varmasti muutoksen

Saksan sunnuntain kolmen osavaltion vaalit myllertävät nykyistä puoluekarttaa, se on aivan varmaa. Ne ovat lähtölaukaus monien osavaltiovaalien vuoteen.

Saksan liittovaaleihin on aikaa puolitoista vuotta, sillä ne ovat syksyllä 2017. Ilmassa on kaksi suurta kysymystä. Onko Angela Merkelin aikakausi lähestymässä loppuaan? Entä millaiseksi vanhojen puolueiden haastajaksi muodostuu kärkäs oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle (AfD)?

Turvapaikanhakijoihin karsaasti suhtautuva ja kärjekkäistä lausunnoista tunnettu oikeisto­puolue Vaihtoehto Saksalle on houkutellut äänestäjiä niin konservatiiveista kuin vasemmistostakin.

Sen kannatus on mielipidemittausten mukaan varsin vankkaa Saksi-Anhaltin osavaltiossa, joka oli aikanaan osa Itä-Saksaa. Alue kärsii työttömyydestä, ja siellä myös muukalaisvastaisuus on muuta Saksaa ärhäkämpää. AfD saattaa jopa yltää demareiden ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Perjantaina osavaltiossa pidettiin maahanmuuttajille tarkoitetut koevaalit. Tuntemattomat tekijät olivat yön aikana muuranneet yhden maahanmuuttajille tarkoitetun koeäänestyspaikan oven tiilillä kiinni ja spreijanneet siihen sanat ”No way”.

Yllättäen Merkelin CDU-puolueen suurimmaksi päänsäryksi saattaa muodostua varakkaan ja konservatiivisen osavaltion Baden-Württenbergin viher­pesu. Vihreä Winfried Kretschmann on ollut pääministeri vuodesta 2011, vaikka kristillisdemokraatit olikin suurin puolue. Nyt näyttää vahvasti siltä, että vihreät ovat korjaamassa suurimman potin Mercedeksen kotikonnuilla. Siitä saattaa tulla jopa suurin puolue, mikä olisi Merkelille kova isku.

Osavaltion vihreät ovat muokanneet oman porvarivihreän linjansa, joka vetää puoleensa entisiä konservatiiveja.

Rheinland-Pfalzissa suurimman puolueen paikasta tulee tiukin kilpailu. Vallankahvassa olevat sosiaalidemokraatit käyvät kovaa puolustustaistelua kristillisdemokraattien uutta tähteä Julia Klöckneriä vastaan. Torstain mielipidetiedusteluissa puolueita erotti yksi prosenttiyksikkö.

Saksan vaalitapa yhdistää enemmistövaalin ja suhteellisen vaalitavan. Äänestäjä antaa yhden äänen oman vaalipiirinsä ehdokkaalle ja toisen puolueelle.

Osavaltio vastaa kouluista ja teistä

 Saksassa on 16 osavaltiota, ja sunnuntaina kolmessa niistä on vaalit.

 Vaaleissa valitaan osavaltion parlamentti eli maapäivät.

 Rheinland-Pfalzissa suurimman puolueen paikasta kilpailevat

hallitsevat demarit ja

haastaja CDU.

 Baden-Württenbergissä kisa käydään vihreiden ja CDU:n välillä.

 Saksi-Anhaltissa oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle kolkuttelee 20 prosentin kannatusta.

CDU johtaa mielipidetiedusteluja.

 Osavaltio päättää teistä, silloista, koulutusasioista ja omista poliiseistaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Vaalit
 • Politiikka
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  2. 2

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  3. 3

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  4. 4

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  5. 5

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  8. 8

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  9. 9

   Merivoimien komentaja Veijo Taipalus ylennetään vara-amiraaliksi – Etsi ylennyksen saaneita HS:n hakukoneella

  10. 10

   Karkotettu suomalainen liikemies Seppo Remes palasi Venäjälle – ”Kyllähän me tiedämme, kuka tällaiset asiat täällä ratkaisee”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  3. 3

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  4. 4

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  5. 5

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  8. 8

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  9. 9

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää