Valikko
Ulkomaat

Tästä naisesta kaavaillaan Merkelin seuraajaa – Saksan osavaltiovaalit tuovat tänään varman muutoksen

Kristillisdemokraatti Julia Klöckneristä on veikkailtu Angela Merkelin seuraajaa puolueessa ja jopa liittokanslerin paikalla. Sunnuntaisissa osavaltiovaaleissa hänen uskotaan voittavan paikan osavaltionsa pääministerinä.

Bad Neuenahr-Ahrweiler

”Vielä pari päivää ilman yöunta, mutta se kannattaa. Sunnuntain kisasta on tulossa erittäin tiukka”, hehkuttaa Julia Klöck­ner mikrofoniin hotellin kokoussalissa.

Rheinland-Pfalzin pääministeriehdokkaan ääni on hieman käheä, mutta muuten lähes yötä päivää kampanjoiva Klöckner puhkuu taisteluhenkeä. Hän on kiertänyt kuukauden verran osavaltiota bussilla, jonka kupeessa hymyilevät hänen pari metriä korkeat kasvonsa.

Julia Klöckner, 43, on Saksan kristillisdemokraattisen puo­lueen tämän hetken kirkkain nouseva tähti, ja hänessä on aina välillä jopa nähty liitto­kansleri­ainesta. Klöckner käy kiihkeää kampanjaa Rheinland-Pfalzin pääministerin paikasta sunnuntain osavaltiovaaleissa. Kristillisdemokraatit yrittävät syrjäyttää Ranskan ja Luxemburgin rajalla sijaitsevan osavaltion vallasta demarit.

Lisäksi kahdessa muussa, Baden-Württenbergissä ja Saksi-Anhaltissa, valitaan osavaltion uusi parlamentti eli maapäivät.

Vaalisunnuntaina ei ole kyse vain osavaltioiden asioista, vaan vaaleja pidetään tärkeänä lämpömittarina kahdelle asialle: minkälaisen välitodistuksen Angela Merkelin CDU-puolueen pakolaispolitiikka saa ja kuinka suureen ääniosuuteen yltää populistinen oikeistopuolue Vaihto­ehto Saksalle (AfD). Jokaisessa kolmessa osaval­tiossa Vaihtoehto Saksalle -oikeistopuolueen odotetaan saavuttavan parhaat tuloksensa koskaan.

Reinjoen rannalla, Saksan punaviinialueella, kristillisdemokraattien kampanjatapahtumaa on vauhdittamassa vieras Berliinistä: liittokansleri Angela Merkel. Siitäkin huolimatta, että Merkelin politiikka on saattanut ajaa kristillisdemokraattien valitsijoita muihin puolueisiin.

Tammikuun lopussa Julia Klöckner otti Merkelin linjasta irtioton ja ehdotti Saksaan päivittäisiä turvapaikanhakijoiden kiintiöitä Itävallan tapaan. Hänen ovelasti A2-suunnitelmaksi nimeämänsä ehdotus jäi ilman suurta kannatusta.

Se oli viesti, jonka Klöckner halusi äänestäjilleen välttämättä välittää. Osavaltion pääministeri­ehdokas on aivan tarkoituksella tasapainoillut tiukemman pakolaispolitiikan ja Merkelille lojaalina pysymisen välillä.

Tänä iltana pikkuisessa Bad Neuenahr-Ahrweilerissa riitasoinnut on piilotettu ja liittokansleri kelpaa illan tähdeksi.

Klöckner ja Merkel ovat pukeutuneet kuin kaksi marjaa punaisiin jakkuihin ja mustiin puseroihin, kun he marssivat lavalle Ahrweilerin lukion bändin pysyessä melkein tahdissa.

Kun tulee Merkelin vuoro pitää puhe, hänelle tuottaa vaikeuksia puhua Rheinland-Pfalzin puuttuvista silloista ja koulu-uudistuksesta, teiden korjauksista ja perheistä. Kun liittokansleri pääsee oman politiikkansa ytimeen, Saksan pakolaispolitiikkaan, poliitikko Angela Merkel tyynen kuoren alla suorastaan muuttuu palo­puhujaksi.

Itäisimmässä sunnuntaina äänestävässä osavaltiossa Saksi-Anhaltissa AfD on tuoreimpien mielipidetiedustelujen mukaan yltämässä jopa 18 prosentin kannatukseen, mikä olisi sille kolmen vuoden olemassaolonsa ennätyslukema Saksan vaaleissa.

Täällä Rheinland-Pfalzissa, konferenssihotellin lavalla Julia Klöcknerin ja CDU:n ykkösvihollinen on kuitenkin valtaa pitävät sosiaalidemokraatit, joita Klöck­ner syyttää osavaltion velkaannuttamisesta samaan aikaan, kun suuri osa Saksan osavaltioista tahkoaa ylijäämää.

Viininviljelijän tytär Klöckner tunnetaan jalat maassa -asenteestaan ja sutkauksistaan, politiikan tiivistävistä lauseista. Siinä hän on vastakohta välillä korkealentoiselle ja kiilalauseita viljelevälle Merkelille.

Bad Neuenahr-Ahrweilerissa kuullaan Klöcknerin kootut muiden muassa vanhuksista, poliiseista ja nuorista.

”Nuoret pystyvät juoksemaan nopeammin, mutta vanhat tuntevat oikopolut”.

”Haluamme suojella heitä, jotka suojelevat meitä”.

Saksan kolmen osavaltion vaalit ovat totuuden hetki suurille perinteisille puolueille kristillisdemokraateille ja sosiaalidemokraateille. Julia Klöck­nerille voitto tai häviö vaaleissa tulee määrittämään hänen uraansa pitkälle.

Osavaltion pääministerin paikalta olisi huomattavasti paremmat mahdollisuudet nousta koko Saksan johtopaikoille. Jos vain tilaisuus sattuu tulemaan tarjolle.

Sunnuntain vaalit tuovat varmasti muutoksen

Saksan sunnuntain kolmen osavaltion vaalit myllertävät nykyistä puoluekarttaa, se on aivan varmaa. Ne ovat lähtölaukaus monien osavaltiovaalien vuoteen.

Saksan liittovaaleihin on aikaa puolitoista vuotta, sillä ne ovat syksyllä 2017. Ilmassa on kaksi suurta kysymystä. Onko Angela Merkelin aikakausi lähestymässä loppuaan? Entä millaiseksi vanhojen puolueiden haastajaksi muodostuu kärkäs oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle (AfD)?

Turvapaikanhakijoihin karsaasti suhtautuva ja kärjekkäistä lausunnoista tunnettu oikeisto­puolue Vaihtoehto Saksalle on houkutellut äänestäjiä niin konservatiiveista kuin vasemmistostakin.

Sen kannatus on mielipidemittausten mukaan varsin vankkaa Saksi-Anhaltin osavaltiossa, joka oli aikanaan osa Itä-Saksaa. Alue kärsii työttömyydestä, ja siellä myös muukalaisvastaisuus on muuta Saksaa ärhäkämpää. AfD saattaa jopa yltää demareiden ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Perjantaina osavaltiossa pidettiin maahanmuuttajille tarkoitetut koevaalit. Tuntemattomat tekijät olivat yön aikana muuranneet yhden maahanmuuttajille tarkoitetun koeäänestyspaikan oven tiilillä kiinni ja spreijanneet siihen sanat ”No way”.

Yllättäen Merkelin CDU-puolueen suurimmaksi päänsäryksi saattaa muodostua varakkaan ja konservatiivisen osavaltion Baden-Württenbergin viher­pesu. Vihreä Winfried Kretschmann on ollut pääministeri vuodesta 2011, vaikka kristillisdemokraatit olikin suurin puolue. Nyt näyttää vahvasti siltä, että vihreät ovat korjaamassa suurimman potin Mercedeksen kotikonnuilla. Siitä saattaa tulla jopa suurin puolue, mikä olisi Merkelille kova isku.

Osavaltion vihreät ovat muokanneet oman porvarivihreän linjansa, joka vetää puoleensa entisiä konservatiiveja.

Rheinland-Pfalzissa suurimman puolueen paikasta tulee tiukin kilpailu. Vallankahvassa olevat sosiaalidemokraatit käyvät kovaa puolustustaistelua kristillisdemokraattien uutta tähteä Julia Klöckneriä vastaan. Torstain mielipidetiedusteluissa puolueita erotti yksi prosenttiyksikkö.

Saksan vaalitapa yhdistää enemmistövaalin ja suhteellisen vaalitavan. Äänestäjä antaa yhden äänen oman vaalipiirinsä ehdokkaalle ja toisen puolueelle.

Osavaltio vastaa kouluista ja teistä

 Saksassa on 16 osavaltiota, ja sunnuntaina kolmessa niistä on vaalit.

 Vaaleissa valitaan osavaltion parlamentti eli maapäivät.

 Rheinland-Pfalzissa suurimman puolueen paikasta kilpailevat

hallitsevat demarit ja

haastaja CDU.

 Baden-Württenbergissä kisa käydään vihreiden ja CDU:n välillä.

 Saksi-Anhaltissa oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle kolkuttelee 20 prosentin kannatusta.

CDU johtaa mielipidetiedusteluja.

 Osavaltio päättää teistä, silloista, koulutusasioista ja omista poliiseistaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Vaalit
 • Politiikka
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Sirkka Lekman on leikannut Linnanmäellä tuhansia siluetteja, mutta tänä kesänä vuosikymmenten työ päättyy – ”En halua, että minua pitää höpsähtäneenä talutella kulisseihin’

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  8. 8

   Päihtyneitä kuljettajia liikkuu juuri nyt maanteillä muuta vuotta enemmän – katso, moniko rattijuoppo on jäänyt kiinni kotikunnassasi tänä vuonna

  9. 9

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  10. 10

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää