Valikko
Ulkomaat

Suomessa on valtavasti hylättyjä taloja – porilainen omakotitalo ei käy kaupaksi edes alle 20 000 eurolla

Suomi on puolillaan taloja, joita kukaan ei halua.

Pori

Heti sisään astuessa pitää loikata läpilahon eteisaskelman yli. On selvää, että tämä Porin Tuulikylässä sijaitseva, vuonna 1940 rakennettu talo kaipaisi massiivisen peruskorjauksen, jos siellä joskus ajattelisi asuvansa. Todella massiivisen: myös betonisokkeli on paikoin murtunut.

”Tyypillinen vanhan talon ongelma. Betoniporras on notkahtanut ja valuttanut veden sisään”, sanoo sisään astuessaan kiinteistöasiamies Juha Luoma Porin kaupungilta. Hänen tehtäväkseen talon kauppaaminen on tullut. Se ei ole helppoa.

Hinta on 19 500 euroa. Siitä kaupunki ei enää tingi.

Talo on ollut vuosia asumaton. Keittiön kaapin seinässä on lasten pituusmittoja 70-luvulta ja teknofestarijuliste 90-luvulta. Porin kaupungille talo tuli, kun kaupunki sai sen peltokaupoissa mieheltä, joka siinä lapsuutensa asui.

Talon epäonni on myös se, että se sijaitsee haja-asutusalueella vain sadan metrin päässä kaava-alueesta. Tuulikylä on nouseva pientaloalue viiden kilometrin päässä keskustasta.

”Jos tämä olisi kaava-alueella, pelkkä tontti maksaisi 28 900 euroa”, Luoma sanoo.

Peltikatto tuskin vuotaa ja sähköliittymä on, mutta muut hyvät puolet talossa ovat vähissä. Kunnan viemäri on matkan päässä, tosin puhdas vesi tulee.

”Kannattaisiko tähän laittaa rahaa vai purkaisiko. Itse en lähtisi tekemään, panisin uuden tilalle”, Luoma pohtii pihalla. Hän laskee, että pelkästään jätevesijärjestelmä maksaisi viisi tuhatta ja toisaalta purkaminen noin kymmenen tuhatta.

”Tontin arvoa on vaikea arvioida, koska vertailukohtaa ei ole. Ennen kuin sillä olisi samaa arvoa kuin Tuulikylässä kaava-alueella, ainakin pitäisi olla kunnan viemäri.”

Luoma on kaupannut taloa talven yli. Katsojia on käynyt, mutta heitä on pelottanut kunto sekä viemärin ja kaavan puute.

”Tämä on päässyt liian huonoon kuntoon. Tällaisten talojen markkinat vähenevät koko ajan, kun vanhat parit kuolevat tai lähtevät keskustaan asumaan. Mitä näillä sitten tehdään.”

Suomi on täynnä hylättyjä ja arvottomia taloja, sanoo aluetieteen professori Hannu Katajamäki Vaasan yliopistosta. Sen näkee jokainen heti, kun ajelee valtaväylien ulkopuolella eikä aina tarvitse vaivautua edes kovin syrjäisiin paikkoihin.

Määrät ovat valtavia. Suomen ympäristökeskus selvitti runsaat viisi vuotta sitten väestötietojärjestelmän rakennustietojen pohjalta, että Suomessa oli vuonna 2009 noin 170 000 vailla vakituista asutusta olevaa pientaloa. Näistä noin 140 000 oli ollut ilman pysyviä asukkaita vähintään kolme vuotta. Luonnollisesti tällaisia rakennuksia oli varsinkin harvaan asutulla maaseudulla.

”Sen jälkeen määrä on vielä varmasti kasvanut, puhutaan isoista volyymeista”, Katajamäki sanoo.

”Me selvittelimme aikanaan Pohjanmaalla Kyrönmaan alueella, jossa asukkaita on noin 17 500, että sielläkin tällaisia taloja oli useita satoja. Se kertoo ilmiön laajuudesta.”

Moni tyhjilleen jääneistä taloista on perikuntien omistamia eikä kukaan pidä niistä enää huolta, varsinkaan jos ne eivät palvele sukujen kesäkäytössä eivätkä sijaitse hyvillä paikoilla esimerkiksi vesien äärellä. Ne lahoavat paikoilleen.

”Matkustan paljon junalla Vaasan ja Seinäjoen välillä ja seuraan junan ikkunasta, miten siellä useita taloja lahoaa hitaasti pystyyn”, hän sanoo.

”Tämä on aika murheellinen toinen puoli suomalaisesta keskittyvästä aluekehityksestä. Ne dokumentoivat maaseudun menneen voiman ehtymistä. Ne ovat murheellisia muistomerkkejä.”

Tarina on usein sama. Tyhjän talon rappio alkaa, kun vanha pari lähtee palvelutaloon tai kuolee. Kun talo vielä olisi myyntikelpoinen, perikunta ei halua siitä luopua ja lopulta on liian myöhäistä.

”Siitä se kertoo, että maaseudulle ei ole jäänyt ihmisiä huolehtimaan niistä.”

Tyhjilleen jääneitä taloja ja kokonaisia kyliä on muuallakin Euroopassa. HS:n artikkeli aiheesta tämän linkin takana. Kaikki HS:n Eurooppa-vuoden parhaat analyysit ja uutiset on koottu aihesivulle hs.fi/eurooppa.

Ranta ratkaisee

  Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksessa löytyi muutama tekijä, jotka voivat pelastaa tyhjäksi jääneen talon rappiolta.

  Ne ovat sijainti rannassa, sijainti lähellä taajamakeskusta, rakennuksen kunto ja rakennusten soveltuminen johonkin elinkeino- ja yritystoimintaan.

  Myös perikunnan kyky sopia rakennuksen käytöstä ja vastuista ratkaisee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talouskriisi
 • Eurooppa
 • Asuntomarkkinat
 • Pori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Suomalaiselokuvalle palkinto Cannesissa, tekijät löivät ylävitosia ja Oscar-voittajakin kehui –”On tämä huikea juttu”

  6. 6

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  7. 7

   Kolmen miehen joukkue nosti Helsingin rannoilta yhdessä yössä 29 eri kalalajia – Testaa HS:n kalatestillä, kuinka monta suomalaiskalaa itse tunnistat

  8. 8

   Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

  9. 9

   Merkel pesi Trump-jälkipyykkiä olutteltassa – ”Euroopan on nyt pärjättävä omillaan”

  10. 10

   Tällaisia ovat teini-iän nolot päiväkirjat, joita luetaan nyt ääneen ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  4. 4

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  5. 5

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  8. 8

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  9. 9

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  10. 10

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  8. 8

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää