Ulkomaat

Suomessa on valtavasti hylättyjä taloja – porilainen omakotitalo ei käy kaupaksi edes alle 20 000 eurolla

Suomi on puolillaan taloja, joita kukaan ei halua.

Pori

Heti sisään astuessa pitää loikata läpilahon eteisaskelman yli. On selvää, että tämä Porin Tuulikylässä sijaitseva, vuonna 1940 rakennettu talo kaipaisi massiivisen peruskorjauksen, jos siellä joskus ajattelisi asuvansa. Todella massiivisen: myös betonisokkeli on paikoin murtunut.

”Tyypillinen vanhan talon ongelma. Betoniporras on notkahtanut ja valuttanut veden sisään”, sanoo sisään astuessaan kiinteistöasiamies Juha Luoma Porin kaupungilta. Hänen tehtäväkseen talon kauppaaminen on tullut. Se ei ole helppoa.

Hinta on 19 500 euroa. Siitä kaupunki ei enää tingi.

Talo on ollut vuosia asumaton. Keittiön kaapin seinässä on lasten pituusmittoja 70-luvulta ja teknofestarijuliste 90-luvulta. Porin kaupungille talo tuli, kun kaupunki sai sen peltokaupoissa mieheltä, joka siinä lapsuutensa asui.

Talon epäonni on myös se, että se sijaitsee haja-asutusalueella vain sadan metrin päässä kaava-alueesta. Tuulikylä on nouseva pientaloalue viiden kilometrin päässä keskustasta.

”Jos tämä olisi kaava-alueella, pelkkä tontti maksaisi 28 900 euroa”, Luoma sanoo.

Peltikatto tuskin vuotaa ja sähköliittymä on, mutta muut hyvät puolet talossa ovat vähissä. Kunnan viemäri on matkan päässä, tosin puhdas vesi tulee.

”Kannattaisiko tähän laittaa rahaa vai purkaisiko. Itse en lähtisi tekemään, panisin uuden tilalle”, Luoma pohtii pihalla. Hän laskee, että pelkästään jätevesijärjestelmä maksaisi viisi tuhatta ja toisaalta purkaminen noin kymmenen tuhatta.

”Tontin arvoa on vaikea arvioida, koska vertailukohtaa ei ole. Ennen kuin sillä olisi samaa arvoa kuin Tuulikylässä kaava-alueella, ainakin pitäisi olla kunnan viemäri.”

Luoma on kaupannut taloa talven yli. Katsojia on käynyt, mutta heitä on pelottanut kunto sekä viemärin ja kaavan puute.

”Tämä on päässyt liian huonoon kuntoon. Tällaisten talojen markkinat vähenevät koko ajan, kun vanhat parit kuolevat tai lähtevät keskustaan asumaan. Mitä näillä sitten tehdään.”

Suomi on täynnä hylättyjä ja arvottomia taloja, sanoo aluetieteen professori Hannu Katajamäki Vaasan yliopistosta. Sen näkee jokainen heti, kun ajelee valtaväylien ulkopuolella eikä aina tarvitse vaivautua edes kovin syrjäisiin paikkoihin.

Määrät ovat valtavia. Suomen ympäristökeskus selvitti runsaat viisi vuotta sitten väestötietojärjestelmän rakennustietojen pohjalta, että Suomessa oli vuonna 2009 noin 170 000 vailla vakituista asutusta olevaa pientaloa. Näistä noin 140 000 oli ollut ilman pysyviä asukkaita vähintään kolme vuotta. Luonnollisesti tällaisia rakennuksia oli varsinkin harvaan asutulla maaseudulla.

”Sen jälkeen määrä on vielä varmasti kasvanut, puhutaan isoista volyymeista”, Katajamäki sanoo.

”Me selvittelimme aikanaan Pohjanmaalla Kyrönmaan alueella, jossa asukkaita on noin 17 500, että sielläkin tällaisia taloja oli useita satoja. Se kertoo ilmiön laajuudesta.”

Moni tyhjilleen jääneistä taloista on perikuntien omistamia eikä kukaan pidä niistä enää huolta, varsinkaan jos ne eivät palvele sukujen kesäkäytössä eivätkä sijaitse hyvillä paikoilla esimerkiksi vesien äärellä. Ne lahoavat paikoilleen.

”Matkustan paljon junalla Vaasan ja Seinäjoen välillä ja seuraan junan ikkunasta, miten siellä useita taloja lahoaa hitaasti pystyyn”, hän sanoo.

”Tämä on aika murheellinen toinen puoli suomalaisesta keskittyvästä aluekehityksestä. Ne dokumentoivat maaseudun menneen voiman ehtymistä. Ne ovat murheellisia muistomerkkejä.”

Tarina on usein sama. Tyhjän talon rappio alkaa, kun vanha pari lähtee palvelutaloon tai kuolee. Kun talo vielä olisi myyntikelpoinen, perikunta ei halua siitä luopua ja lopulta on liian myöhäistä.

”Siitä se kertoo, että maaseudulle ei ole jäänyt ihmisiä huolehtimaan niistä.”

Tyhjilleen jääneitä taloja ja kokonaisia kyliä on muuallakin Euroopassa. HS:n artikkeli aiheesta tämän linkin takana. Kaikki HS:n Eurooppa-vuoden parhaat analyysit ja uutiset on koottu aihesivulle hs.fi/eurooppa.

Ranta ratkaisee

  Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksessa löytyi muutama tekijä, jotka voivat pelastaa tyhjäksi jääneen talon rappiolta.

  Ne ovat sijainti rannassa, sijainti lähellä taajamakeskusta, rakennuksen kunto ja rakennusten soveltuminen johonkin elinkeino- ja yritystoimintaan.

  Myös perikunnan kyky sopia rakennuksen käytöstä ja vastuista ratkaisee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talouskriisi
 • Eurooppa
 • Asuntomarkkinat
 • Pori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja pakolaiset saisivat vaikka ”hukkua Välimereen”

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  10. 10

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää