Valikko
Ulkomaat

Venäjä sanoo aloittaneensa joukkojen vetämisen Syyriasta – ilmaiskuja jatketaan silti

Putin ilmoitti vetäytymisestä Syyrian sodan viisivuotispäivän aattona. Puolen päivän aikaan kävi ilmi, että ilmaiskuja aiotaan kuitenkin jatkaa.

Venäjä jatkaa ilmaiskuja Syyriassa, vaikka maa ilmoittikin aloittaneensa pääjoukkojensa vetämisen pois. Venäjän puolustusministeriö kertoi vetäytymisestä aamulla tiedotteella.

Uutistoimistot Reuters ja AFP päivittivät puolilta päivin, että ilmaiskuja jatketaan. AFP:n tieto perustuu venäläisen virkamiehen lausuntoon ja Reutersin mukaan asian vahvisti puolustusministerin sijainen Venäjän mediassa.

Venäläinen televisiokanava näytti aamulla kuvaa siitä, kuinka venäläisjoukot pakkaavat sotilaskalustoa kuljetuskoneisiin, uutistoimisto Reuters kertoi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat puhelimitse Putinin ilmoituksesta vetää pääjoukkonsa Syyriasta.

Presidentit keskustelivat Putinin päätöksestä vain tunteja ilmoituksen jälkeen. Yhdysvaltain viranomaiset kommentoivat asiaa vain lyhyesti ja varsin varovaisesti.

”Tässä vaiheessa aiomme katsoa, mitä seuraavan muutaman päivän aikana tapahtuu”, sanoi Yhdysvaltain hallituslähde uutistoimisto AFP:lle.

Valkoisen talon mukaan Obama sanoi väkivallan vähentymisen olevan hyvä merkki, mutta Syyrian hallituksen tekemien hyökkäysten jatkuminen vie pohjaa rauhanpyrkimyksiltä.

Putin yllätti maanantai-iltana ilmoittamalla Venäjän alkavan vetää joukkojaan Syyriasta tänään tiistaina 15. maaliskuuta.

”Minusta puolustusministe­riölle annettu tehtävä on täysin suoritettu. Siksi määrään aloittamaan huomisesta alkaen pääjoukkojemme vetäytymisen Syyrian arabitasavallasta”, Putin sanoi tavatessaan puolustusministeri Sergei Šoigun ja ulkoministeri Sergei Lavrovin Kremlissä.

Putin ajoitti ilmoituksensa Syyrian sodan viisivuotispäivän aattoon.

Sodan on laskettu alkaneen tasan viisi vuotta sitten 15. maaliskuuta 2011, kun joukko mielenosoittajia marssi Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa vaatien demokraattisia uudistuksia ja poliittisten vankien vapauttamista. Syyrian turvallisuusjoukot vastasivat ampumalla mielenosoittajia.

Tiistaiaamuna Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että sotilaskaluston siirtämisen valmistelu Syyriasta on jo aloitettu.

”Teknikot lentotukikohdassa ovat alkaneet valmistella lentokalustoa pitkänmatkan lennoille Venäjän federaatiossa sijaitseviin lentotukikohtiin.”

Syyrian oppositio suhtautui Venäjän ilmoitukseen toisaalta epäillen, toisaalta varovaisen toiveikkaasti.

Oppositioryhmiä rauhanneuvotteluissa edustavan ryhmän HNC:n (High Negotiations Committee) tiedottaja Salim al-Muslat kommentoi Twitterissä, ettei Venäjällä ylipäätään ole oikeutta toimia Syyriassa.

”Kukaan ei tiedä mitä Putinilla on mielessä, mutta olennaista on se, ettei hänellä ylipäätään ole oikeutta olla Syyriassa. Mene vain”, Muslet twiittasi.

Brittilehti The Guardianille Muslat sanoi, että Venäjän osittainen poistuminen voi merkitä positiivista askelta rauhanneuvotteluille.

”Jos vetäytyminen todella pannaan täytäntöön, se antaa neuvotteluille positiivisen sysäyksen”, al-Muslat sanoi. ”Jos askel otetaan, se synnyttää suuren paineen hallitusta kohtaan, koska Venäjän tuki on antanut hallinnolle lisäaikaa. Näin asiat voivat muuttua merkittävästi”.

Venäjä aloitti sotilasoperaationsa Syyriassa syyskuun lopulla. Kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun venäläiset sotilaat osallistuvat sotatoimiin entisen Neuvostoliiton alueen ulkopuolella sitten vuonna 1989 päättyneen Afganistanin sodan.

Venäjän ilmatuki on auttanut al-Assadin johtamaa Syyrian armeijaa etenemään ja laajentamaan vallassaan olevia alueita Kremlin mukaan yli 10 000 neliökilometrin verran.

Varsinkin operaation alussa venäläisten iskut kohdistuivat kriitikoiden mukaan lähinnä al-Assadin vastustajiin eivätkä niinkään Isisiin. Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöt, kuten Amnesty International, ovat syyttäneet venäläisjoukkoja siviilikohteiden pommittamisesta. Myös Yhdysvallat on arvostellut Venäjää ”mielivaltaisista” iskuista. Venäjä on kiistänyt väitteet.

Venäjän sotaretki Syyriaan tuli mahdolliseksi sen jälkeen, kun maat olivat elokuussa sopineet sotilasyhteistyöstä. Sopimus antoi Venäjälle esimerkiksi laajat valtuudet tuoda Hmeyminin tukikohtaansa mitä tahansa joukkoja ja aseistusta.

Putinin, puolustusministeri Šoigun ja ulkoministeri Lavrovin televisioitu tapaaminen maanantaina eteni perinteisen käsikirjoituksen mukaan.

Putin kysyi aluksi Šoigulta arviota Syyrian tilanteesta. Šoigu vastasi Venäjän tehneen 9 000 pommituslentoa, minkä ansiosta ”terrorismin vastaisessa taistelussa on saavutettu murroskohta” eli terroristiryhmiä on saatu selvästi heikennettyä.

Sen jälkeen Putin kysyi Lavrovilta rauhanprosessin etenemisestä. Lavrov vastasi Venäjän sotatoimien mahdollistaneen poliittisen rauhanprosessin aloittamisen.

Tämän jälkeen Putin ilmoitti joukkojen vetämisestä. Hän ei kuitenkaan sanonut suoraan, lopettaako Venäjä pommituslennot kokonaan.

Venäläiset joukot eivät poistu kokonaan Syyriasta. Venäjällä on Syyriassa lentotukikohta Hmeyminissä ja laivastotukikohta Tartusissa, ja Putinin mukaan niissä toiminta jatkuu nykyisellään. Hän kuitenkin sanoi Syyriaan jäävien venäläisjoukkojen keskittyvän tulitauon valvontaan.

Pommikoneet voivat vastakin nousta Hmeyministä. Venäjä ei myöskään kertonut, aikooko se vetää S-400-ilmatorjuntajärjestelmiään Syyriasta.

Tarkasti ei myöskään kerrottu, kuinka kauan vetäytyminen kestää.

Kremlin mukaan operaatiossa on ollut alusta alkaen kyse taistelusta terroristijärjestö Isisiä vastaan. Erityisesti länsimaissa Venäjän on kuitenkin katsottu pää­osin tukevan Syyrian itsevaltaista presidenttiä Bashar al-Assadia.

Illalla Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Putin oli keskustellut vetäytymisestä ennakkoon al-Assadin kanssa.

Al-Assadin tuen lisäksi Venäjän motiiviksi sotaretkelle on katsottu olleen suuremman painoarvon saaminen maailmanpolitiikassa.

Erityisesti Syyriaa jo aiemmin pommittaneen Yhdysvaltojen oli huomioitava aiempaa enemmän venäläisnäkemyksiä.

Operaatio on tullut toisaalta kalliiksi Turkin ja Venäjän välisille suhteille, jotka ovat ajautuneet vereslihalle. Venäjää on syytetty sotilasoperaation vuoksi myös osallisuudesta Syyrian sodan pitkittämiseen.

Putin sanoi maanantaina toivovansa Venäjän vetäytymispäätöksen piristävän rauhanneuvotteluja viisi vuotta kestäneen Syyrian sodan päättämiseksi. Hän ilmoitti Venäjän vahvistavan diplomaattista rooliaan, jotta rauhan saataisiin aikaan.

Syyrian sodassa on kuollut jo yli 250 000 ihmistä ja yli kymmenen miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Neuvotteluyritykset viisi vuotta kestäneen Syyrian sodan lopettamiseksi alkoivat jälleen maanantaina Genevessä YK:n johdolla. YK:n erityislähettilään Staffan de Misturan mukaan kyse on nyt ”totuuden hetkestä”.

Syyriassa on ollut voimassa hatara tulitauko helmikuun lopulta. Tulitauko ei ole koskenut taistelua äärijärjestöjä vastaan. Osapuolten mukaan tämä on mahdollistanut sotimisen jatkamisen, kun aina voi sanoa pommittavansa terroristeja.

Neuvotteluissa ”kaikkien kysymysten äiti” on Misturan mukaan se, kuinka poliittinen siirtymä rauhaan saataisiin aikaan Syyriassa. Osapuolet ovat kaukana toisistaan.

Oppositio vaatii tiukasti, että al-Assadin on luovuttava vallasta. Hallitus ei suostu edes keskustelemaan vaatimuksesta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat yhdysvaltalaislähteet kertoivat, ettei Yhdysvallat ollut saanut Venäjän päätöksestä ennakkovaroitusta. Reutersin lähteiden mukaan Yhdysvallat ei ole nähnyt mitään merkkejä vetäytymisen valmistelusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Syyria
 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  5. 5

   Kuorma-auton perävaunu seisoi tunteja keskellä vilkasta risteystä Helsingin Pikku-Huopalahdessa

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki tuplasi vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  10. 10

   Yhdysvaltojen republikaanit yrittävät taas kaataa Obamacarea – aivosyöpään sairastunut senaattori John McCain lentää apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  9. 9

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  10. 10

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää