Ulkomaat

Poliisi ampui miehen terroristietsintöjen yhteydessä Brysselissä

Neljä poliisia loukkaantui Brysselissä, kun nämä suorittivat Pariisin terroristihyökkäykseen liittyvää tutkimusta. Yksi loukkaantuneista oli ranskalainen naispoliisi.

Bryssel/Helsinki

Poliisi ampui Kalašnikov-rynnäkkökiväärillä aseistautuneen miehen tiistaina Brysselissä, kun se suoritti Pariisin marraskuisiin terroristi-iskuihin liittyvää operaatiota.

Neljä poliisia loukkaantui operaatiossa, kun heitä ammuttiin Forest’ssa, joka sijaitsee Brysselin lounaiskulmalla. Mahdollisesti kaksi aseistautunutta epäiltyä pakeni tapahtumien jälkeen.

Yksi loukkaantuneista oli ranskalainen naispoliisi, joka oli osallistunut Belgian ja Ranskan poliisivoimien yhteiseen tutkimusoperaatioon, Belgian oikeusministeri Koen Geens kertoi tiedotustilaisuudessa illalla.

Belgian syyttäjänvirasto puhui ”yhdestä tai useammasta” epäillystä. Poliisioperaation kerrottiin jatkuvan läpi yön.

Forest’n alueella näki iltapäivän ja illan mittaan suuren poliisioperaation, jonka aikana suljettiin useita kortteleita. Paikalla oli runsaasti poliiseja ja hälytysajoneuvoja. Taivaalla pörräsi helikoptereita.

Myöhemmin alueella asuvia ihmisiä päästettiin koteihinsa ja mediaväki alkoi poistua paikalta.

Paikalliset asukkaat kuvailivat Forest’ta rauhalliseksi alueeksi, jolla ei ole ongelmaa väkivallan tai jihadismin kanssa.

”Täällä kaikki tuntevat toisensa”, piiritysalueen vieressä elektroniikkakauppaa pyörittävä Jalal, 20, sanoi Helsingin Sanomille.

Belgian pääministeri Charles Michel kertoi tiedotustilaisuudessa, että epäillyt olivat ampuneet poliiseja, jotka olivat tekemässä terroritutkintaan liittyvää rutiinitarkastusta.

Marraskuussa 130 ihmistä kuoli eri puolilla Pariisia tehdyissä terroristi-iskuissa viime marraskuussa.

Sittemmin on selvinnyt, että iskut suunniteltiin ja koordinoitiin pitkälti Brysselistä käsin. Belgia on pidättänyt ja nostanut syytteet 11 ihmistä vastaan Pariisin iskuihin liittyen.

Belgian viranomaiset sanoivat, että tiistaina ammuttu mies ei ole iskujen keskeiseksi suunnittelijaksi epäilty Salah Abdeslam. Toistaiseksi miehen henkilöys ei ole selvillä.

Vaikka Forest’ta ei pidetä minään islamistipesäkkeenä, yksi Pariisin iskujen tekijöistä asui Forest’ssa ennen kuolemaansa, kertoi Ranskan TV2:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Valéry Lerouge.

Marraskuussa iskuissa kuollut 20-vuotias Bilal Hadfi oli muuttanut alueelle muutamaa kuukautta ennen terroritekoa, Lerouge kertoi poliisin piirittämän alueen nurkalla.

Forest on etnisesti ja sosiaalisesti sekoittunut asuinalue, jossa elää sekä syntyperäisiä belgialaisia että siirtolaisia, paikalliset kertoivat. Siellä sijaitsee myös Audin autotehdas ja tunnettu konserttitalo.

Alueella asuva Joël da Silva, 16, ei ensin päässyt poliisioperaation vuoksi kotiinsa ja joutui odottamaan kadulla satojen muiden ihmisten tavoin.

”En ole koskaan nähnyt täällä tällaista poliisioperaatiota. En voi uskoa, että täällä tapahtuu tällaista. Minua pelottaa todella paljon, tahtoisin vain päästä kotiin rauhaan”, poika sanoi.

Poliisioperaatio keskittyi Rue du Dries -kadulle, jonka läheisyydessä on kaksi koulua ja kaksi päiväkotia, paikalliset kertoivat.

Jotkut koululaiset jäivät sisätiloihin poliisioperaation alettua, mutta illan mittaan kaikki saatiin evakuoitua koulurakennuksista, paikallinen poliisi kertoi HS:lle.

”Olen surullinen. Pelkään, että lapset joutuivat kuulemaan aseiden ääniä”, totesi 47-vuotias kauppiasnainen, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Hänen sekatavarakauppansa sijaitsee poliisin piirittämän alueen vieressä.

Brysselin ydinkeskustassa on näkynyt näkynyt viime päivinä jonkin verran aiempaa enemmän sotilaita.

Esimerkiksi joulukuuhun verrattuna kaupunki elää silti enimmäkseen seesteistä elämää.

Turvatoimia tiukennetaan usein Euroopan unionin huippukokouksien alla. Esimerkiksi metrot eivät silloin pysähdy Schumanin metroasemalla, joka on EU-hallintorakennusten vieressä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ja toinen mies vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

  9. 9

   Jalankulkijoiden päälle Helsingissä Jaguarilla kaahannut yliajaja vangittiin

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää