Ulkomaat

Satojatuhansia kuolleita, miljoonia pakolaisia ja tuhoutunut maa – Syyrian viidellä sotavuodella ollut kova hinta

HS listasi viisi vuotta jatkuneen sodan tuhoja.

Sadattuhannet ovat kuolleet, yli miljoona on haavoittunut ja yli kymmenen miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan nyt yli viisi vuotta jatkunutta sotaa. Sota on myös tuhonnut maan infrastruktuurin monin paikoin maan tasalle. Lapset eivät pääse kouluihin ja maan terveydenhuolto on romahtanut. YK:n mukaan 13,5 ja puoli miljoonaa syyrialaista on humanitaarisen avun varassa.

Varovaista toiveikkuutta sodan loppumiseksi saattaa silti olla ilmassa. Uudet rauhanneuvottelut alkoivat maanantaina jälleen Genevessä ja samana päivänä Venäjä ilmoitti aloittavan joukkojensa vetämisen Syyriasta.

Monille iloa on tuonut myös tulitauko, joka on jokseenkin pitänyt. Tulitauko alkoi helmikuun lopussa, ja sen tarkoituksena on taata kipeästi kaivatun humanitaarisen avun perillepääsy sekä työrauha Geneven neuvotteluille. Tulitauko ei kuitenkaan koske taisteluita terroristijärjestöjä kuten Isisiä vastaan.

Tulitauosta huolimatta esimerkiksi Syyrian sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoo päivittäisistä taisteluista. Maanantaina, kun Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä Syyriasta, taisteluja käytiin muun muassa Latakian, Homsin, Reef Dimashqin ja Aleppon provinsseissa.

HS listasi viisi vuotta jatkuneen sodan tuhoja.

Kuolonuhrit

Arviot Syyrian sodassa kuolleista vaihtelevat. Esimerkiksi YK arvioi viime elokuussa, että sodassa on kuollut 250 000 ihmistä. YK:n arviota ei ole päivitetty, koska tarkan tiedon saaminen ja vahvistaminen on vaikeaa sodan keskellä. YK:n arvion jälkeen sota on jatkunut kiivaana, ja kuolleiden määrää on lisännyt muun muassa Venäjän osallistuminen sotaan syyskuusta lähtien.

Aiemmin tänä vuonna Syrian Centre for Policy Research (SCPR) -järjestö puolestaan arvioi, että kuolleita olisi jopa 470 000, joista 400 000 on kuollut väkivaltaan ja 70 000 sodan muiden seurauksien kuten romahtaneen terveydenhuollon vuoksi. Haavoittuneita on yli miljoona, arvioi YK.

Pakolaiset

Helmikuussa YK arvioi, että sotaa on joutunut pakenemaan yli 11 miljoonaa syyrialaista. Maan sisäisiä pakolaisia on 6,6 miljoonaa ja ulkomailta turvaa on hakenut 4,6 miljoonaa ihmistä. Yksittäisistä maista eniten pakolaisia on lähtenyt Turkkiin, mihin on pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan tullut jo yli 2,7 miljoonaa syyrialaista.

”Syyria on aikamme suurin humanitaarinen ja pakolaiskriisi”, arvioi pakolaisjärjestö UNHCR:n johtaja Filippo Grandi tiistaina järjestön tiedotteessa.

Lapset

Sota oli YK:n mukaan tappanut jo yli 10 000 lasta vuoteen 2013 mennessä. Sen jälkeen sodassa kuolleista lapsista ei YK:lla ole tietoa.

Joka kolmas syyrialaislapsista on nähnyt elämässään vain sotaa, sillä sodan syttymisen jälkeen Syyriassa on syntynyt 3,7 miljoonaa lasta. Kaikkiaan lastenjärjestö Unicef arvioi maanantaisessa raportissaan, että sota vaikuttaa kaikkiaan yli kahdeksaan miljoonaan syyrialaislapseen.

”Väkivallasta on tullut tavanomaista kodeissa, kouluissa, sairaaloissa, klinikoilla, puistoissa ja leikkipaikoilla. Lähes seitsemän miljoonaa lasta elää köyhyydessä”, totesi Unicefin aluejohtaja Peter Salama järjestön tiedotteessa.

Syyrialaislasten tulevaisuutta varjostaa myös se, että vain noin puolet pääsee käymään kouluissa. Sota on tuhonnut kouluja, ne on otettu sotilaskäyttöön tai koulumatka on muutoin liian vaarallinen. Unicefin mukaan 6 000 koulua on tuhoutunut ja yksin viime vuonna hyökättiin 40 koulua vastaan.

Lapsia värvätään myös sotaan, heitä pakkonaitetaan avioliittoihin ja he joutuvat töihin jopa muutaman vuoden ikäisinä, kertoo Unicef.

Talous

Sota on tuhonnut maan talouden. SCPR-järjestö on laskenut, että sodan taloudelliset kustannukset ovat noin 230 miljardia dollaria. Työttömyysaste on yli 50 prosenttia ja lähes 70 prosenttia syyrialaisista elää äärimmäisessä köyhyydessä eikä heillä ole varaa perustarvikkeisiin kuten ruokaan.

Terveydenhuolto

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yli puolet Syyrian sairaaloista on tuhoutunut osittain tai kokonaan. Sodan osapuolet ovat hyökänneet esimerkiksi sairaaloita vastaan tarkoituksellisesti, toteaa YK. Unicef puolestaan arvioi, että sairaaloista on toiminnassa enää kolmannes.

”Siviileillä on vain vähän tai ei lainkaan mahdollisuuksia päästä terveydenhuoltoon. Tämä johtuu paljolti sodan osapuolten tarkoituksellisesta toiminnasta terveydenhuollon infrastruktuurin tuhoamiseksi”, toteaa YK raportissaan.

Hoitoa vaikeuttaa sekin, että arviolta yli puolet terveydenhoidon työntekijöistä on joko paennut maasta, kuollut tai he eivät muutoin pääse tekemään työtään.

”Aiemmin yksi lääkäri vastasi noin 600 ihmisen tarpeita. Nyt sama luku on noussut neljääntuhanteen”, Unicef totesi maanantaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  5. 5

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  6. 6

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää