Valikko
Ulkomaat

Trump ja Clinton voittivat esivaaleissa, Marco Rubio vetäytyi kisasta

Ennakkosuosikkien asema vahvistui entisestään Yhdysvaltain esivaaleissa

Washington

Tiistain esivaalit Yhdysvalloissa vahvistivat jälleen kerran johtavien ehdokkaiden, republikaani Donald Trumpin ja demokraatti Hillary Clintonin asemaa kisassa kohti puolueidensa presidenttiehdokkuuksia.

Miljardööri Trump voitti ylivoimaisesti Floridan esivaalit ja keräsi sen kaikki 99 valitsijamiestä. Hänen voittonsa oli nöyryytys floridalaissenaattori Marco Rubiolle, jonka kampanjalle Florida oli ollut viimeinen toivo.

Se osoittautui turhaksi. Varhain keskiviikkona Rubio piti tunteellisen puheen, jossa hän ilmoitti luopuvansa presidenttikisasta ja varoitti Trumpin ”kaunaisesta politiikasta”.

”Seurauksena meille ei jää vain jakautunut maa, vaan maa, jossa ihmiset vihaavat toisiaan, koska heillä on erilaisia poliittisia mielipiteitä”, Rubio varoitti.

Kun ääntenlaskenta oli vielä kesken, Trump oli saanut Floridassa 45,7 prosenttia ja Rubio 27 prosenttia äänistä. Floridan kaikki valitsijamiehet menivät kuitenkin Trumpille, koska tiistaina valitsijamiehet jaettiin ensimmäistä kertaa enemmistövaalitavan perusteella.

Tiistain toinen merkittävä kisa käytiin Ohiossa, jonka 66 valitsijamiestä menivät myös voittajalle. Uutiskanava CNN:n ennusteen mukaan Ohion kuvernööri John Kasich selviäisi Ohiosta voittajana.

Tiistaina äänestettiin myös Pohjois-Carolinassa, Missourissa ja Illinoisissa. Keskeneräisten tulosten mukaan Trump johti kisaa Pohjois-Carolinassa ja Illinoisissa, uskovainen senaattori Ted Cruz Missourissa.

Tästä lähtien republikaanien kisa on kolmen kauppa. Trump johtaa kisaa ylivoimaisesti, ja hänen kannatuksensa on suurinta vähän koulutettujen ja pienituloisten joukossa. Uskovaiset republikaanit suosivat Cruzia, maltillisten äänet keskittyvät Kasichille.

Tiistain esivaalien jälkeen Kasichilla on 168 valitsijamiestä, Cruzilla 395 ja Trumpilla 612. Luvut ovat CNN:n ennusteita, jotka perustuivat osin keskeneräisiin tuloksiin.

Trumpin täytyisi kuitenkin voittaa noin 60 prosenttia jäljellä olevista valitsijamiehistä, jotta hän saavuttaisi ehdokkuuteen tarvittavat 1 237 valitsijamiestä ennen heinäkuun puoluekokousta. Tämä ei ole mahdoton urakka, mutta vaikea se on, sillä äänet jakautuvat kolmen ehdokkaan kesken.

Ellei Trump onnistu ylittämään rajapyykkiä, republikaanien presidenttiehdokas valitaan puoluekokouksessa heinäkuussa. Puoluekokous näyttäisi myös olevan Kasichin tai Cruzin ainoa realistinen mahdollisuus voittaa Trump.

Ehdokkaasta päättäminen suljettujen ovien takana ei ole kuitenkaan republikaanipuolueelle ihanteellinen ratkaisu. Jos puoluekokouksen valinta olisi joku muu kuin eniten valitsijamiehiä saanut ehdokas, tämän kannattajat syyttäisivät puoluejohtoa vaalien varastamisesta.

Demokraattien puolella Hillary Clintonilla oli hyvä ilta. Hän oli voittamassa senaattori Bernie Sandersin keskeneräisten tulosten perusteella ylivoimaisesti Floridassa prosentein 64,5–33,2, Pohjois-Carolinassa prosentein 55,5–40,1 ja Ohiossa prosentein 57,3–41,8.

Clinton johti Sandersia niukasti myös Illinoisissa. Missourissa Sanders oli johdossa.

Clintonin selvät voitot kolmessa osavaltiossa merkitsevät sitä, että hänen etumatkansa valitsijamiesten määrässä mitattuna kasvoi tiistaina entisestään. Demokraatit eivät siirry enemmistövaalitapaan, vaan jakavat valitsijamiehet suhteessa äänimäärään esivaalien loppuun asti.

Ennen tiistaita Clintonilla on takanaan 767 valitsijamiestä, Sandersilla 553. Tiistaina Clintonin kokonaispotti oli uutiskanava CNN:n ennusteen mukaan kasvamassa 892 valitsijamieheen ja Sandersin 607 valitsijamieheen.

Luvussa eivät ole mukana niin kutsutut supervalitsijamiehet. Nämä ovat puolueaktiiveja, jotka voivat muuttaa mieltään kokonaistuloksesta riippuen. Toistaiseksi ylivoimainen enemmistö heistä tukee Clintonia, minkä takia Clintonilla lasketaan olevan yhteensä 1 364 valitsijamiestä.

Demokraattien presidenttiehdokkuuteen tarvitaan 2 383 valitsijamiehen tuki.

Sandersin kampanjalla ovat nyt hyvät neuvot kalliit.

Ennen tiistain vaaleja demokraattien valitsijamiehet olivat menneet Clintonin hyväksi suhteessa 58–42. Jotta Sandersista olisi vielä uskottavaksi haastajaksi, hänen pitäisi paitsi alkaa voittaa esivaaleja, myös alkaa voittaa niitä selvin marginaalein.

Uutiskanava CNN:n arvion mukaan Sanders tarvitsisi noin 70 prosenttia jäljellä olevista valitsijamiehistä ohittaakseen Clintonin.

Erityisen katkera Sandersin tappio oli Ohiossa, jossa on paljon teollisuustyöläisiä. Sandersin yllätysvoitto Michiganissa viime viikolla perustui heihin, ja hän oli toivonut saman toistuvan Ohiossa.

Vaalitapa vaihtelee osavaltiosta toiseen

 Tiistain tulosten seuraaminen on haasteellista siksi, että vaalitapa vaihtelee viiden eri osavaltion ja kahden puolueen välillä.

 Demokraattien puolella valitsijamiehet jaetaan suhteellisen vaalitavan perusteella. Jos tulos on tasainen, molemmat ehdokkaat saavat suunnilleen yhtä paljon valitsijamiehiä.

 Republikaanien puolella huomio on Ohiossa ja Floridassa, joissa voittaja vie kaikki osavaltion valitsijamiehet.

 Illinoisissa ja Missourissa yhden valitsijamiespotin saa se, joka saa eniten ääniä koko osavaltiossa. Toinen valitsijamiespotti jakautuu vaalipiireittäin osavaltion sisällä.

 Missourissa käytössä on lisäsääntö, jonka mukaan yksi ehdokas saa koko osavaltion valitsijamiehet, jos hän saa yli 50 prosenttia koko Missourin äänistä.

 Pohjois-Carolinassa käytössä on suhteellinen vaalitapa, jossa 1,39 prosenttia äänistä vastaa yhtä valitsijamiestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  10. 10

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää