Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Trump ja Clinton voittivat esivaaleissa, Marco Rubio vetäytyi kisasta

Ennakkosuosikkien asema vahvistui entisestään Yhdysvaltain esivaaleissa

Washington

Tiistain esivaalit Yhdysvalloissa vahvistivat jälleen kerran johtavien ehdokkaiden, republikaani Donald Trumpin ja demokraatti Hillary Clintonin asemaa kisassa kohti puolueidensa presidenttiehdokkuuksia.

Miljardööri Trump voitti ylivoimaisesti Floridan esivaalit ja keräsi sen kaikki 99 valitsijamiestä. Hänen voittonsa oli nöyryytys floridalaissenaattori Marco Rubiolle, jonka kampanjalle Florida oli ollut viimeinen toivo.

Se osoittautui turhaksi. Varhain keskiviikkona Rubio piti tunteellisen puheen, jossa hän ilmoitti luopuvansa presidenttikisasta ja varoitti Trumpin ”kaunaisesta politiikasta”.

”Seurauksena meille ei jää vain jakautunut maa, vaan maa, jossa ihmiset vihaavat toisiaan, koska heillä on erilaisia poliittisia mielipiteitä”, Rubio varoitti.

Kun ääntenlaskenta oli vielä kesken, Trump oli saanut Floridassa 45,7 prosenttia ja Rubio 27 prosenttia äänistä. Floridan kaikki valitsijamiehet menivät kuitenkin Trumpille, koska tiistaina valitsijamiehet jaettiin ensimmäistä kertaa enemmistövaalitavan perusteella.

Tiistain toinen merkittävä kisa käytiin Ohiossa, jonka 66 valitsijamiestä menivät myös voittajalle. Uutiskanava CNN:n ennusteen mukaan Ohion kuvernööri John Kasich selviäisi Ohiosta voittajana.

Tiistaina äänestettiin myös Pohjois-Carolinassa, Missourissa ja Illinoisissa. Keskeneräisten tulosten mukaan Trump johti kisaa Pohjois-Carolinassa ja Illinoisissa, uskovainen senaattori Ted Cruz Missourissa.

Tästä lähtien republikaanien kisa on kolmen kauppa. Trump johtaa kisaa ylivoimaisesti, ja hänen kannatuksensa on suurinta vähän koulutettujen ja pienituloisten joukossa. Uskovaiset republikaanit suosivat Cruzia, maltillisten äänet keskittyvät Kasichille.

Tiistain esivaalien jälkeen Kasichilla on 168 valitsijamiestä, Cruzilla 395 ja Trumpilla 612. Luvut ovat CNN:n ennusteita, jotka perustuivat osin keskeneräisiin tuloksiin.

Trumpin täytyisi kuitenkin voittaa noin 60 prosenttia jäljellä olevista valitsijamiehistä, jotta hän saavuttaisi ehdokkuuteen tarvittavat 1 237 valitsijamiestä ennen heinäkuun puoluekokousta. Tämä ei ole mahdoton urakka, mutta vaikea se on, sillä äänet jakautuvat kolmen ehdokkaan kesken.

Ellei Trump onnistu ylittämään rajapyykkiä, republikaanien presidenttiehdokas valitaan puoluekokouksessa heinäkuussa. Puoluekokous näyttäisi myös olevan Kasichin tai Cruzin ainoa realistinen mahdollisuus voittaa Trump.

Ehdokkaasta päättäminen suljettujen ovien takana ei ole kuitenkaan republikaanipuolueelle ihanteellinen ratkaisu. Jos puoluekokouksen valinta olisi joku muu kuin eniten valitsijamiehiä saanut ehdokas, tämän kannattajat syyttäisivät puoluejohtoa vaalien varastamisesta.

Demokraattien puolella Hillary Clintonilla oli hyvä ilta. Hän oli voittamassa senaattori Bernie Sandersin keskeneräisten tulosten perusteella ylivoimaisesti Floridassa prosentein 64,5–33,2, Pohjois-Carolinassa prosentein 55,5–40,1 ja Ohiossa prosentein 57,3–41,8.

Clinton johti Sandersia niukasti myös Illinoisissa. Missourissa Sanders oli johdossa.

Clintonin selvät voitot kolmessa osavaltiossa merkitsevät sitä, että hänen etumatkansa valitsijamiesten määrässä mitattuna kasvoi tiistaina entisestään. Demokraatit eivät siirry enemmistövaalitapaan, vaan jakavat valitsijamiehet suhteessa äänimäärään esivaalien loppuun asti.

Ennen tiistaita Clintonilla on takanaan 767 valitsijamiestä, Sandersilla 553. Tiistaina Clintonin kokonaispotti oli uutiskanava CNN:n ennusteen mukaan kasvamassa 892 valitsijamieheen ja Sandersin 607 valitsijamieheen.

Luvussa eivät ole mukana niin kutsutut supervalitsijamiehet. Nämä ovat puolueaktiiveja, jotka voivat muuttaa mieltään kokonaistuloksesta riippuen. Toistaiseksi ylivoimainen enemmistö heistä tukee Clintonia, minkä takia Clintonilla lasketaan olevan yhteensä 1 364 valitsijamiestä.

Demokraattien presidenttiehdokkuuteen tarvitaan 2 383 valitsijamiehen tuki.

Sandersin kampanjalla ovat nyt hyvät neuvot kalliit.

Ennen tiistain vaaleja demokraattien valitsijamiehet olivat menneet Clintonin hyväksi suhteessa 58–42. Jotta Sandersista olisi vielä uskottavaksi haastajaksi, hänen pitäisi paitsi alkaa voittaa esivaaleja, myös alkaa voittaa niitä selvin marginaalein.

Uutiskanava CNN:n arvion mukaan Sanders tarvitsisi noin 70 prosenttia jäljellä olevista valitsijamiehistä ohittaakseen Clintonin.

Erityisen katkera Sandersin tappio oli Ohiossa, jossa on paljon teollisuustyöläisiä. Sandersin yllätysvoitto Michiganissa viime viikolla perustui heihin, ja hän oli toivonut saman toistuvan Ohiossa.

Vaalitapa vaihtelee osavaltiosta toiseen

 Tiistain tulosten seuraaminen on haasteellista siksi, että vaalitapa vaihtelee viiden eri osavaltion ja kahden puolueen välillä.

 Demokraattien puolella valitsijamiehet jaetaan suhteellisen vaalitavan perusteella. Jos tulos on tasainen, molemmat ehdokkaat saavat suunnilleen yhtä paljon valitsijamiehiä.

 Republikaanien puolella huomio on Ohiossa ja Floridassa, joissa voittaja vie kaikki osavaltion valitsijamiehet.

 Illinoisissa ja Missourissa yhden valitsijamiespotin saa se, joka saa eniten ääniä koko osavaltiossa. Toinen valitsijamiespotti jakautuu vaalipiireittäin osavaltion sisällä.

 Missourissa käytössä on lisäsääntö, jonka mukaan yksi ehdokas saa koko osavaltion valitsijamiehet, jos hän saa yli 50 prosenttia koko Missourin äänistä.

 Pohjois-Carolinassa käytössä on suhteellinen vaalitapa, jossa 1,39 prosenttia äänistä vastaa yhtä valitsijamiestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

  8. 8

   Jättiannos vitamiineja ei ehkäise flunssaa – Kymmenen faktaa vastustuskyvystä ja vitamiineista

  9. 9

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  10. 10

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  6. 6

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  7. 7

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  8. 8

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  9. 9

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää