Ulkomaat

Irlannilla menee taas lujaa – ”Säästötoimilta ei välttynyt kukaan eikä mikään”

Matokuurin kärsinyt Irlanti nauttii nyt huimasta talouskasvusta ja jättää muut euromaat varjoonsa.

Dublin. Irlannin valtiovarainministe­riön kokoushuone on linnun­munansininen. Seiniltä katsovat entisten ministereiden tuimat muotokuvat.

Rentoutukaa, hyvät herrat. Irlanti on taas tukevasti jaloillaan.

Irlannin talous kasvoi 2015 häkellyttävän kovaa 7,8 prosentin vauhtia. Se on yli viisi kertaa lujempaa kuin euroalueella keskimäärin. Samaan aikaan Suomi rämpii euromaiden pohjalla vain Kreikka takanaan.

Mikä on Irlannin nopean toipumisen salaisuus?

”Menimme takaisin juurillemme. Olemme pieni ja avoin ­kansantalous, jonka täytyy panostaa vientiin”, valtiovarain­ministeriön pääekonomisti John McCarthy kertoo.

Juuret unohtuivat kriisiä edeltävinä nopean talouskasvun vuosina 2003–2007.

Yhteisvaluutta euro oli tehnyt rahasta halpaa, ja kaikki halusivat ostaa talon. Kuumimman rakennusbuumin aikaan joka 20. irlantilaiselle oli tekeillä talo.

”Myimme taloja toisillemme”, McCarthy sanoo ja puistelee päätään.

Ahneimmille kiinteistösijoittajille tämäkään ei riittänyt. Esimerkiksi Bulgariaan järjestettiin erityisiä lentoja niille, jotka halusivat käväistä talokaupoilla.

Samaan aikaan kun kotimainen kulutus ja asuntojen hinnat nousivat, vienti ja kustannuskilpailukyky heikkenivät. Pankkisektori paisui kuin pullataikina.

Vuonna 2008 kuplat puhkesivat. Loppuvuonna 2010 Irlanti joutui tukeutumaan EU:n, IMF:n ja muiden lainoittajien 67,5 miljardin euron lainaohjelmaan.

McCarthyn mukaan toipumisen kannalta oli olennaista, että Irlanti myönsi itselleen kriisin vakavuuden. Korjaustoimiin – eli leikkauksiin ja veronkorotuksiin – ryhdyttiin jo ennen kuin lainoittajat käskivät.

Irlannissa kaikkien julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja leikattiin noin 17 prosentilla. Myös McCarthyn palkka pieneni. Joka kymmenes työpaikka hävisi, mutta enimmäkseen eläke­pakettien kautta.

”Säästötoimilta ei välttynyt kukaan eikä mikään.”

Yksityisellä sektorilla yritysten enemmistö jäädytti palkat. Joka neljännessä yhtiöissä palkkoja leikattiin.

Irlantilaiset eivät kuitenkaan nousseet kapinaan. Talouden romahtaminen avasi silmät kertaheitolla.

”Lakkopäiviä kertyi vain yksi. Ihmiset tajusivat, kuinka kestämätön tilanne oli.”

Suomessa säästötoimista on ollut paljon vaikeampi sopia.

Suomen ja Irlannin tiet talouskurimukseen ovat kuitenkin olleet hyvin erilaisia. Irlannissa kuplien puhkeamista seurasi nopea romahdus, mikä pakotti toimimaan heti. Suomessa taas ongelmien hidas hiipiminen ei ole synnyttänyt kriisitunnelmaa.

Työttömyysaste räjähti Irlannissa aiemmasta neljästä prosentista aina 15 prosenttiin vuonna 2012. Luku olisi ollut rumempikin, elleivät Irlannin työmarkkinat olisi hyvin joustavat.

Talouskriisi toi kuitenkin tilaisuuden uudistaa eläkejärjestelmää ja verotusta.

Irlannin veropohja oli ennen kriisiä kapea, ja vain noin puolet palkansaajista maksoi tuloveroa. Veropohjaa alettiin laajentaa. Samalla kehiteltiin uusia maksuja kuten vihreitä ympäristöveroja ja kiinteistövero.

Jo joulukuussa 2013 Irlanti sai lainaohjelmansa päätökseen. Markkinoiden luottamus Irlantiin palautui.

Nyt, hyvien aikojen palaillessa, jotkut haikailevat taas verotuksen keventämistä. Toisaalta taloussäännöt EU:ssa ja Irlannissa ovat tiukentuneet. Höllään taloudenpitoon ei ole paluuta.

McCarthystä irlantilaisilla ovat huonot ajat yhä hyvin muistissa, eikä oppi ole häviämässä.

”Irlantilaiset eivät todellakaan pitäneet siitä, että maa joutui lainaohjelmaan”, hän sanoo.

Tavallisten irlantilaisten elämässä talouden toipuminen ei vielä välttämättä näy.

Huiman 7,8 prosentin talous­kasvun takaa löytyy isojen kansainvälisten yritysten omaisuusjärjestelyjä. Ne heiluttavat taloustilastoja. Todenmukaisempi kasvuluku olisi jossain 3–5 prosentin hujakoilla.

Ja vaikka työttömyys vähenee, on työttömyysaste yhä 8,8 prosenttia ja työttömiä 191 000. Väärään aikaan asuntonsa ostaneet kymmenet tuhannet asuntovelalliset taistelevat lyhennystensä kanssa.

McCarthyn mukaan pienten avointen kansantalouksien kuten Irlannin ja Suomen täytyy pitää kustannuskilpailukyvystään ja valtiontaloudesta aina erityisen hyvää huolta.

”Väärien päätösten hinta on pienille maille aina kovempi kuin suurille.”

 

Irlannin keskiluokka on yhä kovilla

Vuosi sitten kolmen lapsen äiti Andrea Mara päätti irtisanoutua. Hän otti lähtöpaketin.

Mara oli ehtinyt työskennellä Irlannin kukoistavalla sijoitusalalla 17 vuotta. Hän oli säilyttänyt työpaikkansa myös vaikeina vuosina, jolloin Irlannin talouskriisi oli pahimmillaan.

Työn ja äitiyden yhdistämisestä oli tullut kuitenkin liian rankkaa. Lasten päivähoitokin vei ison osan tuloista.

”Irlanti on rakennettu sen ­varaan, että joku on kotona. Ja se joku on yleensä äiti”, Mara kertoo keittiössään.

Marakin valitsi kodin. Aamupäivät on silti omistettu omalle Office Mum -blogille ja uudelle freelance-kirjoittajan työlle.

Mara perheineen kuuluu Irlannin puristuksissa olevaan keskiluokkaan.

”On varmasti niitä, joilla menee huonommin. Mutta en tuntenut itseni koskaan rikkaaksi edellisenkään nousukauden aikana. Emme pystyneet keräämään isoja säästöjä emmekä matkustelleet Bulgariaan ostamaan kakkostaloja.”

Nyt Irlannin talouskasvun taas laukatessa Mara tuntee itsensä jälleen ulkopuoliseksi.

Verot nousivat kriisivuosina, ja asunnon lyhennykset painavat yhä päälle. ”Ostimme talomme lähes pahimpaan aikaan 2005, kun hinnat olivat korkealla.”

Mara, hänen sijoitusalalla toimiva miehensä sekä lapset Elissa, 8, Nia, 6, ja Matthew, 4, asuvat Dun Laoghaire -nimisessä pikkukaupungissa.

Keskiluokkainen asuinalue on siisti ja rauhallinen. Kävelymatkan päässä avautuu meri.

”Olen kuullut, että Dublinissa on taas vaikea saada iltaisin taksia, ja ravintolat ovat täynnä. Selviä nousukauden merkkejä, mutta ei se elämässämme näy.”

Kun Mara kävi vielä päivätöissä, meni kahden tyttären päivähoitoon 2 100 euroa kuussa. Lähes sama summa pitäisi maksaa koululaisten iltapäivähoidosta.

”Tuet ovat hyvin pieniä”, Mara kertoo. Olohuoneessa lapset kiljahtelevat television ääressä.

Nyt ilmassa tuoksuvat muutoksen tuulet. Irlannin helmikuisten parlamenttivaalien alla päivähoito nousi yhdeksi ykköskysymyksistä.

Uudistuuko päivähoitojärjestelmä, se jää nähtäväksi. Hallituksen muodostaminen on pahasti kesken, ja Irlantia johtaa parhaillaan vanha hallitus toimitusministeristönä.

Vaikka talouden nousukiito ei näykään Maran perheen arjessa, ei hän lähtisi pyörtämään Irlannin nuukaa talouslinjaa.

Tuoreessa muistissa on yhä alkuvuosi 2009, kun uutiset olivat synkkääkin synkempiä.

Eikä elämä ole suinkaan ­pelkkää kituuttamista. ”Viikon­lopuksi saatan ostaa sekä hyvää juustoa että pateeta.”

Pääekonomistin neuvot pienelle maalle

 Pitää muistaa juuret eli viennin merkitys. Vienti on tärkeää niin Irlannille kuin Suomellekin.

 Väärien päätösten hinta on pienelle maalle suhteessa kovempi kuin suurelle.

 Yhteisvaluutassa ei voi päättää itse rahapolitiikasta. Siksi finanssipolitiikasta ja kilpailukyvystä täytyy pitää aina erityisen hyvää huolta.

 Maailmantalouden heilahtelut heijastuvat aina lopulta pieneenkin maahan – vaikka sitten hitaasti ja mutkan kautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  5. 5

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  6. 6

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  7. 7

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  8. 8

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  9. 9

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää