Valikko
Ulkomaat

Tällainen on Saksan uusi oikeistopuolue – harkitsee keihäänkärjekseen islamkriittisyyttä

Vaihtoehto Saksalle -puolueen hyvä vaalitulos on viesti saksalaisten pettymyksestä keskustassa oleviin puolueisiin.

Berliini. Vaihtoehto Saksalle -puolue jyräsi vahvasti Saksan poliittiselle kartalle viime sunnuntain osavaltiovaaleissa.

Se saavutti Saksi-Anhaltin osavaltiossa joka neljännen äänen. Kahdessa muussa, Baden-Württembergissä ja Rheinland-Pfalzissa puolue sai 15 ja 12 prosenttia äänistä. Nämä kaikki ovat kovia tuloksia puolueelle, joka nousi osavaltioparlamentteihin ensimmäistä kertaa.

Millainen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli Alternative für Deutschland (AfD) sitten on? Millaisella määritelmällä sen politiikkaa voi kuvata? Tämä on asia, josta puolueen johto ja muiden puolueiden edustajat ovat varsin eri mieltä. Saksalaisviestimissä puolue määritellään usein muukalaisvastaiseksi, islamkriittiseksi, oikeistopopulistiseksi ja joskus jopa äärioikeistoksi.

Puolue itse määrittelee itsensä sanalla kansalliskonservatiivinen. Kuinka oikealla ja kuinka muukalaiskriittinen puolue on – vastaukset näihin kysymyksiin vaihtelevat sen mukaan, keneltä puolueessa kysyy.

Kuten muissakin puolueissa, myös AfD:n jäsenistössä on oikea laita, keskusta ja vasen laita. Kelataan puolueen lyhyttä historiaa hieman taaksepäin. Sen perustivat keväällä 2013 taloustieteilijät ja professorit, joiden sanoman keihäänkärki oli euron vastustaminen. Tämä ei aivan riittänyt syksyn 2013 liittopäivävaaleissa viiden prosentin äänikynnyksen ylittämiseen, joten puolue ei istu ainakaan vielä koko Saksan liittovaltion parlamentissa.

Europarlamenttivaalit keväällä 2014 menivät loistavasti taloustieteilijäsiipeen kuuluneen puheenjohtajan Bernd Lucken johdolla. AfD sai seitsemän prosenttia äänistä ja europarlamentissa seitsemän Saksan 96 paikasta.

Sitten alkoi puolueen sisäinen riitely. Talousprofessorien ja yrittäjien lisäksi puolueeseen hakeutui yhä enemmän maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia ihmisiä. Osa heistä on esittänyt myös rasistisia mielipiteitä.

Vuosi sitten keväällä näytti jo siltä, että koko Vaihtoehto Saksalle hajoaa sisäisiin kamppailuihinsa. Taistelua käytiin nimenomaan puolueen linjasta: jatketaanko talouteen keskittyvää politiikkaa vai nousevatko puolueen uuden siiven maahanmuuttokriitikot valtaan. Jälkimmäinen vaihtoehto toteutui, sillä heinäkuun 2015 puoluekokouksessa Bernd Lucke hävisi rajusti puoluejohtajavaalin kilpakumppanilleen Frauke Petrylle.

Lucke ja hänen taustajoukkonsa erosivat puolueesta saman tien. Vaihtoehto Saksalle oli varsin sekaisin – eikä vaikuttanut ainakaan selkeältä vaihtoehdolta, mutta jo elokuussa alkoi käydä selväksi, että Euroopan pakolaiskriisistä muodostuu sen politiikkaa ruokkiva runsaudensarvi.

Syksyllä AfD aloitti tapahtumien sarjan. Puolue järjesti useita mielenosoituksia otsikolla ”Loppu turvapaikkakaaokselle ja eurokriisille”. Puolue on liittokansleri Angela Merkelin politiikan tiukin arvostelija. ”Merkel ulos”, AfD:n tapahtumissa huudetaan.

Tammikuussa syntyi kohu puoluejohtaja Frauke Petryn lausunnosta, jonka mukaan aseidenkäyttö Saksan rajalla on mahdollista viimeisenä keinona pakolaisten maahantulon estämiseksi. Petry itse korosti, ettei hän vaatinut lausunnossa poliiseja ampumaan ketään, vaan muistutti Saksan laieista.

AfD-puolueen kaksi europarlamentaarikkoa on saanut ECR-parlamenttiryhmältä kehotuksen erota heidän pakolaisia koskevien lausuntojensa takia. Prosessi on kesken, sillä ECR päättää mahdollisesta erotuksesta 12. huhtikuuta.

Puoluejohtaja Frauke Petrykin on irtisanoutunut muutamista puolueen ääriajatuksia viljelleiden poliitikkojen puheista. Yksi tällaisista on Thüringenin osavaltion puolueen suosittu paikallisjohtaja Björn Höcke.

Höcken yksi lausunnoista on: ”Tänne tulevilla syyrialaisilla on yhä jäljellä Syyria. Mutta jos menetämme syyrialaisten takia Saksan, meillä ei ole enää kotimaata.” Höcke myös vastustaa vammaisten lasten tarpeiden mukaan suunniteltuja kouluja ja seksuaalikasvatusta.

Jos puolueen aktiivipoliitikkoja on hyvin erilaisessa leirissä, mitä sen äänestäjistä viime sunnuntain osavaltiovaalien jälkeen tiedetään?

Pettymys Saksan muihin puolueisiin oli 64 prosentin syy äänestää AfD:tä. 27 prosenttia kannattajista kertoo valintansa syyksi AfD:n ajamat asiat, käy ilmi Die Zeit -lehden kaikissa kolmessa osavaltiossa äänestäjille tekemästä kyselystä.

Lehti tutki myös äänestäjien taustoja yhdessä osavaltiossa, Saksi-Anhaltissa. Päätulos on, että puoluetta äänestivät melko tasaisesti kaikki ikäluokat ja eri tasoisen koulutuksen saaneet. Työläiset ja työttömät äänestivät puoluetta kuitenkin useammin kuin virkamiehet tai toimihenkilöt.

Nyt Vaihtoehto Saksalle käy sisäisiä keskusteluja politiikkansa tärkeimmistä kärjistä, sillä jo ensi vuonna on Saksan parlamenttivaalit. Der Spiegel -lehden viime viikolla paljastamien puoluejohdon sisäisten sähköpostikeskustelujen mukaan se pohtii seuraavaksi keihäänkärjekseen islamkritiikkiä. Sisäisissä viesteissä arvioidaan, että euron arvostelu ja turvapaikkapolitiikka ovat aiheina vanhentumassa.

Vaihtoehto Saksalle on haastaja

 AfD vei äänestäjiä niin konservatiiveilta kuin vasemmistolta, käy ilmi osavaltion vaalien jälkeen tehdyistä laskelmista.

 Suuri osa sitä äänestäneistä kertoo olevansa pettynyt perinteisiin puolueisiin.

 Puolue tähtää vuoden 2017 vaaleissa Saksan parlamenttiin.

 Tällä hetkellä sen pääsy viiden prosentin äänikynnyksen yli liittopäiville näyttää varmalta.

 AfD määrittelee itse itsensä kansalliskonservatiiviseksi. Sen kenttä on kirjava, ja joiltakin poliitikoilta on kuultu myös rasistisia puheita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Osavaltiovaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Haloo Helsinki! toi tuhannet faninsa juhlimaan Tallinnaan – katso kuvakooste ”koko Suomen bändin” paluukeikalta

  7. 7

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  10. 10

   Espoon piti rakentaa Finnoosta ympäristö­ystävällinen asuinalue, mutta toisin näyttää käyvän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää