Valikko
Ulkomaat

EU-johtajat väänsivät Turkki-sopua yöhön – Sipilä: ”Pahasti keskeneräistä”

Pakolaisten palauttamisen oikeudellinen perusta puhutti EU-johtajia. Turkin vastausta odotetaan perjantaiaamuna.

Bryssel. Pääministeri Juha Sipilän mukaan Euroopan unionin ja Turkin välinen sovun etsintä pakolaiskriisissä on vielä ”pahastikin keskeneräinen”, vaikka asiaa väännettiin EU-kokouksessa yömyöhään asti.

Sipilän mukaan EU-johtajia oli puhuttanut erityisesti Turkki-sopimuksen oikeudellinen perusta. EU-maat saivat kuitenkin aikaan yhteisen kannan, joka esitellään Turkin pääministerille Ahmet Davutoğlulle perjantaiaamuna.

Korkea-arvoisen EU-diplomaatin mukaan on todennäköistä, että Turkki vaatii EU-johtajien tarjoukseen jonkinlaisia muutoksia – joista sitten neuvotellaan lisää.

Sipilä ennakoi myös, että sopimusta joudutaan pallottelemaan kahden osapuolen välillä pariin otteeseen ennen kuin mitään valmista tulee.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Turkin ja EU-johtajien oli määrä siunata sopimus yhteisellä aamiaisella. Suunnitelma on tuttuun EU-tyyliin venynyt ja aikataulu myöhäistynyt.

Sipilä totesi kokouksen alla, että sopimuksen edessä ja toteutuksessa on vielä monia mutkia: kuinka taata, ettei se ole kansainvälisen oikeuden vastainen, miten saadaan Kypros sopimuksen taakse ja onko Kreikalla edellytyksiä selvitä sopimuksen edellyttämistä pakolaisten ja siirtolaisten käsittelystä.

Sopimuksen pääkohta on kansainvälisen oikeuden kannalta mutkikas järjestely, jossa kaikki Turkista Egeanmeren yli Kreikkaan tulevat ihmiset palautetaan Turkkiin. Jokaista Turkkiin palautettavaa syyrialaista kohti EU lupautuu ottamaan yhden syyrialaisen.

Sipilä tuli tiedotustilaisuuteen Brysseliin mukanaan käsin piirtämänsä prosessikaavio, jolla hän yritti selittää eri kategorioihin kuuluvien ihmisten kohtelua mahdollisen sopimuksen jälkeisessä maailmassa.

Sipilän prosessikaavio oli piirretty puhtaaksi ja käännetty englanniksi. Paperi tuntui kiinnostavan muita EU-johtajia, jolle sen kopioita jaettiin, Sipilä kertoi.

Sipilän mukaan EU-komissiossa väännetty malli on sellainen, joka kelpaa alustavien tietojen mukaan myös YK:n pakolaisjärjestölle UNHCR:lle. YK-tahot ja ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin arvostelleet viime viikolla alustavasti sovittua järjestelyä kansainvälisen oikeuden vastaiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio kertoo EU:n ja Turkin sopimuksen sisältävän sekä oikeudellisia että moraalisia ongelmia muun muassa Turkkiin palautettavien ja Eurooppaan sijoitettavien syyrialaisten osalta.

“Tämähän tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokainen syyrialaiselle pakolaiselle tarjottava uudelleensijoituspaikka olisi riippuvainen toisen syyrialaisen hengenvaarallisesta matkasta meren yli Kreikkaan”, Aarnio sanoo.

Aarnion mielestä suunnitelma uhkaa johtaa kansainvälisen oikeuden vastaisiin joukkopalautuksiin. Tämä tulkinta kiistetään EU-komissiossa tiukasti.

“(Sopimus) tullaan ja voidaan toteuttaa vain niin, että se on kansainvälisen oikeuden ja EU:n lainsäädännön mukainen. Se tarkoittaa, että jokainen kansainvälistä suojelua pyytävä ihminen saa yksilöllisen käsittelyn”, totesi komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans keskiviikkona.

Lisäongelman Turkin ja EU:n neuvotteluihin on synnyttänyt Kyproksen tiukka asenne sopimuskohtaan, jonka mukaan EU jouduttaisi Turkin jäsenyysneuvotteluja. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja lensi aiemmin tällä viikolla Kyprokselle taivuttaakseen maan johtajia sovun kannalle.

Kyproksella on menossa vaikeat neuvottelut jaetun saaren kreikkalaisen ja turkkilaisen osan jälleenyhdistämisestä, ja sen vuoksi Turkille tehtävien myönnytysten aika on juuri nyt vaikea.

Turkki haluaisi konkreettisia lupauksia viiden neuvotteluluvun avaamisesta, mutta Kypros sanoo, ettei se käy. Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades totesi torstaina huippukokoukseen saavuttuaan, että Turkin on avattava lentokenttänsä ja satamansa kyproslaisille lentokoneille ja aluksille, jos se mielii jouduttaa EU-neuvotteluja.

“Jokaisen jäsenehdokkaan on suoritettava velvollisuutensa ja on selvää, valitettavasti, että Turkki ei niin nyt tee”, Anastasiades totesi uutistoimisto AP:n mukaan.

Huippukokouksen päätöslauselmaluonnoksessa Kyproksen huolenaiheet yritetään hoitaa laveilla sanamuodoilla, joissa Turkille ei annettaisi liikaa myönnytyksiä. Luonnoksen mukaan EU ja Turkki “aikovat valmistautua päätökseen avata uusia neuvottelulukuja niin pian kuin mahdollista”.

On epäselvää, onko tällainen muotoilu Kyproksen tai Turkin mieleen. Pääministeri Juha Sipilän mukaan ”Kyproksen kysymys on iso tässä koko paketissa”.

Lähtökohtaisesti Kypros ei olisi halunnut edes sellaista mainintaa, että Turkki olisi mukana pohtimassa, miten jäsenyysneuvotteluja vauhditettaisiin.

Kypros on EU:n jäsen, mutta Turkki on miehittänyt saarivaltion pohjoisosaa vuodesta 1974. Sen jälkeen on nähtyä monia tuloksettomia neuvotteluja saaren jälleenyhdistämisestä. Kypros kampittaa EU:n yhteistyötä Turkin kanssa, ja Nato-maa Turkki puolestaan estää Naton ja EU:n yhteistyötä.

Neuvottelut jälleenyhdistämisestä ovat edenneet viime kesästä lähtien turkkilaisen väestönosan presidentin Mustafa Akincin ja Kyproksen Anastasiadesin kesken. Tuloksia toivotaan ennen Kyproksen kreikankielisellä alueella 22. toukokuuta järjestettäviä parlamenttivaaleja.

Yksi este on kuitenkin Turkki, jolla on yli 35 000 sotilasta Pohjois-Kyproksessa ja jonka presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei pidä Akincin omapäisyydestä.

EU-diplomaattien ja Sipilän mukaan suuri kysymys sopimuksen vääntämisen yhteydessä on se, miten Kreikka selviää nopeasti kasvavasta pakolaisten ja siirtolaisten määristä. Reitti Balkanin halki on poikki, minkä vuoksi Kreikka on pian pulassa.

Kreikka tarvitsee EU-mailta rahallista apua, mutta myös asiantuntija-apua, kun maa alkaa käsitellä kymmenientuhansien ihmisten turvapaikkahakemuksia. Myös Suomi valmistautuu lähettämään ihmisiä Kreikan avuksi, Sipilä kertoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • EU
 • Turkki
 • Juha Sipilä
 • Kypros

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vakavasti sairaan espoolaisnaisen lapsi otettiin yllättäen huostaan – äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  2. 2

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  3. 3

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  4. 4

   Obama määräsi Wikileaks-vuotaja Chelsea Manningin vapautettavaksi – nyt kysytään jo, mitä tekee Julian Assange

  5. 5

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  6. 6

   Vanhemmat ovat menneet digiloikasta sekaisin, ja siksi monien lasten sanavarasto laahaa pahasti jäljessä

  7. 7

   Rasismi ei hävinnyt Yhdysvalloista mustan presidentin myötä – nyt musta kirkkokansa pelkää, että edessä ovat vaaralliset ajat

  8. 8

   Moni treenaaja ei osaa levätä oikein, sanoo urheilufysiologi – arjen minuuttiaikataulussa ei ehdi palautua harjoittelusta

  9. 9

   Pikkupakkanen sai Ranskan sähköyhtiön vetoamaan kansaan: älkää käyttäkö tulostinta, tuhotkaa vanhat sähköpostit

  10. 10

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  3. 3

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  4. 4

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  5. 5

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  6. 6

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  7. 7

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  9. 9

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  10. 10

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää