Ulkomaat

EU-johtajat väänsivät Turkki-sopua yöhön – Sipilä: ”Pahasti keskeneräistä”

Pakolaisten palauttamisen oikeudellinen perusta puhutti EU-johtajia. Turkin vastausta odotetaan perjantaiaamuna.

Bryssel. Pääministeri Juha Sipilän mukaan Euroopan unionin ja Turkin välinen sovun etsintä pakolaiskriisissä on vielä ”pahastikin keskeneräinen”, vaikka asiaa väännettiin EU-kokouksessa yömyöhään asti.

Sipilän mukaan EU-johtajia oli puhuttanut erityisesti Turkki-sopimuksen oikeudellinen perusta. EU-maat saivat kuitenkin aikaan yhteisen kannan, joka esitellään Turkin pääministerille Ahmet Davutoğlulle perjantaiaamuna.

Korkea-arvoisen EU-diplomaatin mukaan on todennäköistä, että Turkki vaatii EU-johtajien tarjoukseen jonkinlaisia muutoksia – joista sitten neuvotellaan lisää.

Sipilä ennakoi myös, että sopimusta joudutaan pallottelemaan kahden osapuolen välillä pariin otteeseen ennen kuin mitään valmista tulee.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Turkin ja EU-johtajien oli määrä siunata sopimus yhteisellä aamiaisella. Suunnitelma on tuttuun EU-tyyliin venynyt ja aikataulu myöhäistynyt.

Sipilä totesi kokouksen alla, että sopimuksen edessä ja toteutuksessa on vielä monia mutkia: kuinka taata, ettei se ole kansainvälisen oikeuden vastainen, miten saadaan Kypros sopimuksen taakse ja onko Kreikalla edellytyksiä selvitä sopimuksen edellyttämistä pakolaisten ja siirtolaisten käsittelystä.

Sopimuksen pääkohta on kansainvälisen oikeuden kannalta mutkikas järjestely, jossa kaikki Turkista Egeanmeren yli Kreikkaan tulevat ihmiset palautetaan Turkkiin. Jokaista Turkkiin palautettavaa syyrialaista kohti EU lupautuu ottamaan yhden syyrialaisen.

Sipilä tuli tiedotustilaisuuteen Brysseliin mukanaan käsin piirtämänsä prosessikaavio, jolla hän yritti selittää eri kategorioihin kuuluvien ihmisten kohtelua mahdollisen sopimuksen jälkeisessä maailmassa.

Sipilän prosessikaavio oli piirretty puhtaaksi ja käännetty englanniksi. Paperi tuntui kiinnostavan muita EU-johtajia, jolle sen kopioita jaettiin, Sipilä kertoi.

Sipilän mukaan EU-komissiossa väännetty malli on sellainen, joka kelpaa alustavien tietojen mukaan myös YK:n pakolaisjärjestölle UNHCR:lle. YK-tahot ja ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin arvostelleet viime viikolla alustavasti sovittua järjestelyä kansainvälisen oikeuden vastaiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio kertoo EU:n ja Turkin sopimuksen sisältävän sekä oikeudellisia että moraalisia ongelmia muun muassa Turkkiin palautettavien ja Eurooppaan sijoitettavien syyrialaisten osalta.

“Tämähän tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokainen syyrialaiselle pakolaiselle tarjottava uudelleensijoituspaikka olisi riippuvainen toisen syyrialaisen hengenvaarallisesta matkasta meren yli Kreikkaan”, Aarnio sanoo.

Aarnion mielestä suunnitelma uhkaa johtaa kansainvälisen oikeuden vastaisiin joukkopalautuksiin. Tämä tulkinta kiistetään EU-komissiossa tiukasti.

“(Sopimus) tullaan ja voidaan toteuttaa vain niin, että se on kansainvälisen oikeuden ja EU:n lainsäädännön mukainen. Se tarkoittaa, että jokainen kansainvälistä suojelua pyytävä ihminen saa yksilöllisen käsittelyn”, totesi komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans keskiviikkona.

Lisäongelman Turkin ja EU:n neuvotteluihin on synnyttänyt Kyproksen tiukka asenne sopimuskohtaan, jonka mukaan EU jouduttaisi Turkin jäsenyysneuvotteluja. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja lensi aiemmin tällä viikolla Kyprokselle taivuttaakseen maan johtajia sovun kannalle.

Kyproksella on menossa vaikeat neuvottelut jaetun saaren kreikkalaisen ja turkkilaisen osan jälleenyhdistämisestä, ja sen vuoksi Turkille tehtävien myönnytysten aika on juuri nyt vaikea.

Turkki haluaisi konkreettisia lupauksia viiden neuvotteluluvun avaamisesta, mutta Kypros sanoo, ettei se käy. Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades totesi torstaina huippukokoukseen saavuttuaan, että Turkin on avattava lentokenttänsä ja satamansa kyproslaisille lentokoneille ja aluksille, jos se mielii jouduttaa EU-neuvotteluja.

“Jokaisen jäsenehdokkaan on suoritettava velvollisuutensa ja on selvää, valitettavasti, että Turkki ei niin nyt tee”, Anastasiades totesi uutistoimisto AP:n mukaan.

Huippukokouksen päätöslauselmaluonnoksessa Kyproksen huolenaiheet yritetään hoitaa laveilla sanamuodoilla, joissa Turkille ei annettaisi liikaa myönnytyksiä. Luonnoksen mukaan EU ja Turkki “aikovat valmistautua päätökseen avata uusia neuvottelulukuja niin pian kuin mahdollista”.

On epäselvää, onko tällainen muotoilu Kyproksen tai Turkin mieleen. Pääministeri Juha Sipilän mukaan ”Kyproksen kysymys on iso tässä koko paketissa”.

Lähtökohtaisesti Kypros ei olisi halunnut edes sellaista mainintaa, että Turkki olisi mukana pohtimassa, miten jäsenyysneuvotteluja vauhditettaisiin.

Kypros on EU:n jäsen, mutta Turkki on miehittänyt saarivaltion pohjoisosaa vuodesta 1974. Sen jälkeen on nähtyä monia tuloksettomia neuvotteluja saaren jälleenyhdistämisestä. Kypros kampittaa EU:n yhteistyötä Turkin kanssa, ja Nato-maa Turkki puolestaan estää Naton ja EU:n yhteistyötä.

Neuvottelut jälleenyhdistämisestä ovat edenneet viime kesästä lähtien turkkilaisen väestönosan presidentin Mustafa Akincin ja Kyproksen Anastasiadesin kesken. Tuloksia toivotaan ennen Kyproksen kreikankielisellä alueella 22. toukokuuta järjestettäviä parlamenttivaaleja.

Yksi este on kuitenkin Turkki, jolla on yli 35 000 sotilasta Pohjois-Kyproksessa ja jonka presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei pidä Akincin omapäisyydestä.

EU-diplomaattien ja Sipilän mukaan suuri kysymys sopimuksen vääntämisen yhteydessä on se, miten Kreikka selviää nopeasti kasvavasta pakolaisten ja siirtolaisten määristä. Reitti Balkanin halki on poikki, minkä vuoksi Kreikka on pian pulassa.

Kreikka tarvitsee EU-mailta rahallista apua, mutta myös asiantuntija-apua, kun maa alkaa käsitellä kymmenientuhansien ihmisten turvapaikkahakemuksia. Myös Suomi valmistautuu lähettämään ihmisiä Kreikan avuksi, Sipilä kertoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • EU
 • Turkki
 • Juha Sipilä
 • Kypros

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  4. 4

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  9. 9

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  10. 10

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää