Valikko
Ulkomaat

Brasilian poliittinen syöksykierre syvenee – protestit kiihtyvät

Ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silva nimitettiin ministeriksi, mutta tuomari kumosi nimityksen.

Maria Manner HS

Korruptiotutkinnan kohteena oleva ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silva nimitettiin torstaina Brasilian hallituksen ministeriksi, ja samalla kiihtyivät protestit eri puolilla maata.

Se oli uusin käänne Brasilian syvenevässä poliittisten skandaalien kierteessä. Epäselvää oli, mitä se lopulta tarkoittaisi, sillä vain alle tuntia myöhemmin tuomari hylkäsi nimityksen. Hallitus aikoi valittaa päätöksestä.

Lisäksi kävi ilmi, että nimityksen kumonnut tuomari oli osallistunut äskettäin hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen.

Brasilian politiikasta ei ole viime päivinä puuttunut dramaattisia vaiheita. Niihin kuuluu korruptiotutkintaa johtava tuomari, joka julkisti poliisin salaa nauhoittaman presidentti Dilma Rousseffin ja Lulan puhelinkeskustelun.

Ja pidätettynä oleva senaattori, joka kutsuu itseään ”kaaoksen profeetaksi” ja on ilmiantanut raskaita väitteitä presidentistä ja muista kärkipoliitikoista.

Katujen mielenosoituksissa kuuluu kattiloiden pauke, jolla ihmiset osoittavat tyytymättömyyttään hallitukseen. Osa vaatii paluuta sotilasdiktatuuriin, koska sekin olisi heidän mukaansa parempi kuin nykymeno.

Uusimmat käänteet tulevat valmiiksi vaikeaan tilanteeseen. Brasilia käy läpi pahinta taantumaa vuosikymmeniin. Terveydenhuolto on vaikeuksissa nopeasti leviävän zikaviruksen keskellä. Rion olympialaisiin on vain alle viisi kuukautta aikaa.

Tilanne on varsin toisenlainen kuin viisi vuotta sitten, kun Lula jätti presidentinviran ja talous porskutti.

Brasiliaa vuosina 2003–2010 johtanut Lula oli aikoinaan huippusuosittu. Hän on yhä lähes ikoninen hahmo maata johtavassa Työväenpuolueessa.

Nyt entinen työväenluokan sankari on tutkittavana korruptiosta. Hänen epäillään saaneen taloudellista hyötyä öljy-yhtiö Petrobrasin korruptioskandaalissa osallisena olevilta yhtiöiltä.

Tutkinnan edetessä omasta asemastaan kamppaileva Rousseff tarjosi edeltäjälleen ministerinpestiä. Lulan oli määrä ottaa vastaan hallituksen sisäisten asioiden koordinoinnista vastaavan ministerin tärkeä tehtävä.

Brasilian lain mukaan liittovaltion ministerien tapaukset voi käsitellä vain korkein oikeus. Se ei tarjoaisi Lulalle koskemattomuutta, mutta voisi viivyttää tutkintaprosessia.

Se tarkoittaisi periaatteessa myös sitä, että Lulan mahdollisesta pidätyksestä tai tuomiosta ei päättäisi Petrobrasin laajaa korruptiotutkintaa johtava tuomari Sérgio Moro. Tämä on tuominnut vyyhdissä kymmeniä poliitikkoja ja liikemiehiä.

Morosta on tullut osalle brasilialaisista kansallissankari. Lulan nauhoitettujen puhelinkeskustelujen julkistaminen kuitenkin loi tutkintaprosessin ylle kyseenalaisen sävyn.

Nauhoituksia tulkittiin siten, että Rousseff olisi tarjonnut ministerinpestiä Lulalle pidätyksen välttämiseksi. Niillä Rousseff sanoo lähettävänsä virallisen tiedonannon nimityksestä, ja että sitä käytettäisiin vain, ”jos se on tarpeellista”.

Monet oikeustieteilijät kuitenkin kyseenalaistivat nauhoitusten ja niiden julkistamisen laillisuuden. Presidentinkanslia syyttää tuomaria perustuslain rikkomisesta.

Epäsuositun Rousseffin suurin uhka on parlamentissa vireillä oleva prosessi hänen viraltapanemisekseen. Se liittyy budjetin kirjanpidolla keplotteluun ja syytöksiin, että hallitus lainasi laittomasti rahaa valtiollisista pankeista.

Työväenpuolueessa on toivottu, että poliittisesti kokeneen kehäketun Lulan nimitys auttaisi Rousseffia välttämään viraltapanon.

Se oli epätoivoisen hallituksen riskialtis veto. Nimitys herätti parlamentissa äänekästä vastarintaa. Televisiouutiset näyttivät, kuinka opposition parlamentaarikot lauloivat istuntosalissa yhteen ääneen presidentille ”eroa, eroa”.

Parlamentin alahuoneen puhemies Eduardo Cunha ilmoitti asettavansa välittömästi komitean viraltapanon käsittelemiseksi.

Työväenpuolueen tukijat syyttivät oppositiota vallankaappausyrityksestä ja kutsuivat kannattajiaan tukiprotesteihin.

Markkinoilla sekasorto otettiin vastaan myönteisesti. São Paulon pörssi avautui torstaina vahvassa nousussa.

”Markkinat juhlivat tämän hallituksen loppua”, sanoi analyytikko André Leite TAG Investimentos- konsulttiyhtiöstä uutistoimisto AFP:lle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  4. 4

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  5. 5

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  9. 9

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  10. 10

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää