Ulkomaat

Kypros tiukkana Turkki-sovussa – huippukokous etsi ratkaisua pakolaiskriisiin

Useilla jäsenmailla on ongelmia EU:n ja Turkin pakolaissovun kanssa. Sipilä on toiveikas, että huippukokous onnistuu.

Bryssel

Euroopan unionin ja Turkin vääntämä sopimus pakolaiskriisin lievittämiseksi on ajautunut vaikeuksiin, koska pieni jäsenmaa Kypros uhkaa sovun syntymistä – ainakin Turkin toivomassa muodossa.

Kypros vastustaa Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden jouduttamista, mikä on yksi keskeinen Turkin vaatimus sopimukselle. Monilla muillakin jäsenmailla on ongelmia sopimuksen suhteen, mutta Kyproksen asenne on todennäköisesti tiukin kaikista.

Torstaina alkaneeseen EU:n huippukokoukseen saapuneen pääministeri Juha Sipilän mukaan ”Kyproksen kysymys on iso tässä koko paketissa”.

Turkki haluaisi konkreettisia lupauksia viiden neuvotteluluvun avaamisesta, mutta Kypros sanoo, ettei se käy. Kyproksen presidentti Nikos Anastasiades totesi torstaina huippukokoukseen saavuttuaan, että Turkin on esimerkiksi avattava lentokenttänsä ja satamansa kyproslaisille lentokoneille ja aluksille, jos se mielii jouduttaa EU-neuvotteluja.

”Jokaisen jäsenehdokkaan on suoritettava velvollisuutensa ja on selvää, valitettavasti, että Turkki ei niin nyt tee”, Anasta­siades totesi uutistoimisto AP:n mukaan.

Joidenkin arvioiden mukaan EU-johtajat aliarvioivat Kyproksen merkityksen Turkki-sovun syntymisen alla viime viikon huippukokouksessa, jossa alustava sopu osapuolten välille syntyi. Kuvaavaa asian tärkeydestä on, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk lensi aiemmin tällä viikolla Kyprokselle taivuttelemaan maan johtajia sovun taakse.

Tusk totesi kirjeessään EU-johtajille keskiviikkona, että EU:n ja Turkin suhteissa on keskeistä, että Turkin ja Kyproksen välisiin ongelmiin saadaan ratkaisuja. ”Vain jos tämä onnistuu, voimme päästä eteenpäin.”

Kyproksella on menossa vaikeat mutta jossain määrin lupaavat neuvottelut jaetun saaren kreikkalaisen ja turkkilaisen osan jälleenyhdistämisestä. Sen vuoksi Turkille tehtävien myönnytysten aika on vaikea.

Huippukokouksen päätöslauselmaluonnoksessa Kyproksen huolenaiheet yritetään kuitata laveilla sanamuodoilla, joissa Turkille ei annettaisi liikaa myönnytyksiä.

Luonnoksen mukaan EU ja Turkki ”aikovat valmistautua päätökseen avata uusia neuvottelulukuja niin pian kuin mahdollista”.

Kypros on EU:n jäsen, mutta Turkki on miehittänyt saarival­tion pohjoisosaa vuodesta 1974. Sen jälkeen on nähty monia tuloksettomia neuvotteluja saaren jälleenyhdistämisestä.

Kypros kampittaa EU:n yhteistyötä Turkin kanssa. Nato-maa Turkki puolestaan estää Naton ja EU:n yhteistyötä.

Kypros ei ole suinkaan ainoa EU-maa, joka on nostanut esiin ongelmia Turkin sopimuksen suhteen. Esimerkiksi Ranska on ollut hyvin tiukkana Turkin viisumivapausneuvotteluissa.

Unkari puolestaan vastustaa pakolaisten sijoittamista jäsenmaihin EU-päätöksin.

Bulgaria taas toivoo, että EU-kokouksessa päätettäisiin myös Bulgarian rajojen suojaamisesta. Jos ihmisvirta Turkista Kreikkaan tyrehtyy, Bulgariasta saattaa tulla uusi reitti pakolaisille ja siirtolaisille.

Seuraavaksi pakolaisia voi alkaa matkata esimerkiksi Turkista Mustanmeren yli Bulgariaan.

Espanja puolestaan on kyseenalaistanut ulkoministerinsä suulla sen, onko sopimus kansainvälisen oikeuden mukainen. Sipilän mukaan on tärkeää, että EU-komission antamat vakuutukset sopimuksen laillisuudesta ovat pitäviä.

Turkki myy, Euroopan unioni ostaa

Huippukokous etsi torstaina ja tänään perjantaina sopua siitä, miten Euroopan unionin alueelle pyrkivien turvapaikanhakijoiden ja muiden siirtolaisten määrä saataisiin Turkin avustuksella vähenemään. Tavoitteena on, että Turkista Kreikan saarille tulevat pakolaiset palautetaan takaisin Turkkiin.

Kreikka ottaa kuitenkin vastaan tulijoiden turvapaikkahakemukset. Jos hakemusta ei jätetä, tai se havaitaan heti perusteettomaksi, siirtolainen palautetaan Turkkiin. EU maksaa työn kulut, ja Turkki voi avustaa myös Kreikassa.

Palautuksessa on oma järjestely syyrialaisille: Jos palautettava on kotoisin Syyriasta, EU ottaa yhden syyrialaisen vastaan Turkin pakolaisleireiltä. Etusijalla ovat ne, jotka eivät ole aiemmin pyrkineet unionin alueelle.

Turkki lupaa valvoa tehokkaasti maa- ja merirajojaan estääkseen siirtolaisten matkat unioniin. EU ja Turkki aikovat parantaa Syy­riassa asuvien elinolosuhteita.

EU lupaa Turkille vastapalveluksia. Ensimmäinen on se, että Turkin kansalaisilta ei vaadittaisi enää viisumia unionimaihin heinäkuun alusta lähtien. Turkki saa unionilta kolme miljardia euroa syyrialaisten auttamiseen. Jos rahat loppuvat kesken, toiset kolme miljardia voidaan antaa vuoden 2018 loppuun mennessä. Eikä tässä vielä kaikki: EU valmistautuu avaamaan Turkin EU-jäsenyysneuvotteluissa kiinni pidettyjä neuvottelulukuja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Espanjan poliisi saapui estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä Suomessa rakennetulla Kelju K. Kojootti -laivalla

  8. 8

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  9. 9

   Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi

  10. 10

   Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää