Valikko
Ulkomaat

Norja haluaa helpottaa juridisen sukupuolen korjaamista – diagnoosia tai lääketieteellisiä toimia ei enää tarvittaisi

Uuden lain mukaan kaikki 16 vuotta täyttäneet saisivat korjata sukupuoltaan omalla päätöksellään.

Tukholma

Norjan hallitus ehdottaa merkittävää muutosta transihmisiä koskevaan lainsäädäntöönsä. Hallituksen perjantaina esittelemän lakiehdotuksen mukaan laillisen sukupuolen korjaamiseen ei enää tarvittaisi erityistä diagnoosia tai lääketieteellisiä toimenpiteitä, kuten tähän saakka.

”Olemme päässeet pitkälle, mitä tulee lesbojen, homojen ja transsukupuolisten oikeuksiin Norjassa. Mutta nykyinen juridisen sukupuolen vaihtamista koskeva lainsäädäntö ei ole hyväksyttävää, ja se juontaa juurensa liki 60 vuoden takaa”, sanoi terveysministeri Bent Høie hallituksen tiedotteessa.

Uuden lain mukaan kaikki 16 vuotta täyttäneet saisivat korjata sukupuoltaan omalla päätöksellään. 6–16-vuotiailta lapsilta ja nuorilta edellytettäisiin vanhempien suostumus. Mikäli vanhemmat ovat erimielisiä keskenään, asian ratkaisisi ulkopuolinen taho sen perusteella, minkä se katsoisi olevan lapsen parhaaksi.

Hallitus ehdottaa samalla, että nimenmuutos tehtäisiin mahdolliseksi jo 16-vuotiaana 18 vuoden ikärajan sijaan. Tällöin nimen voisi muuttaa helpommin sukupuolen korjaamisen yhteydessä.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvostellut Norjan nykyistä transsukupuolisia koskevaa lainsäädäntöä jo pitkään. Laki on edellyttänyt muun muassa psykiatrista arviota ja diagnoosia, hormonihoitoa sekä pysyvää sterilointia sukupuolen korjaamisen ehtona.

”Tämä on saavutus meille kaikille, jotka olemme taistelleet sen puolesta, että meillä olisi oikeus olla sitä, mitä olemme”, sanoi Amnestyn poliittinen neuvonantaja Patricia M. Katee tiedotteessa.

Norjassa laajaa huomiota on herättänyt viime aikoina muun muassa John Jeanette Remø Solstadin tapaus. Remø Solstad on juridisesti mies, mutta kokee itsensä naiseksi. Hän ei saanut viranomaisilta lupaa korjata sukupuoltaan, koska hän kieltäytyi muun muassa steriloinnista ja leikkauksesta, jossa hänen peniksensä ja kiveksensä olisi poistettu.

”On uskomattoman hienoa lopultakin seisoa tässä lakiehdotus käsissäni. Tämä tarkoittaa, että minun kaltaiseni ihmiset tunnustetaan vihdoinkin sellaisina, kuin me olemme”, hän sanoo nyt Aftenpostenille.

Suomessa juridisen sukupuolen korjaamisen edellytyksenä on edelleen muun muassa, että henkilö on steriloitu tai muuten lisääntymiskyvytön. Lisäksi hänen on esitettävä lääketieteellinen selvitys vastakkaisessa sukupuoliroolissa elämisestä.

Amnesty ja muut ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet myös Suomea käytännöistä, joiden se katsoo loukkaavan ihmisoikeuksia.

Korjaus klo18.05: Jutussa kerrottiin aiemmin, että ulkopuolinen taho voi myöntää luvan sukupuolen korjaamiseen, vaikka alle 16-vuotiaan lapsen vanhemmat eivät olisi siihen suostuvaisia. Ulkopuolinen taho voisi myöntää luvan, mikäli vanhemmat ovat keskenään erimielisiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Norja
 • Transsukupuolisuus
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää