Valikko
Ulkomaat

Turkki-sopimus Euroopan pakolaiskriisiin hyväksytty – Sipilä: ”Salakuljetus loppuu” sunnuntaina käynnistyvän sopimuksen myötä

Kreikan saarille saapuvia pakolaisia ja siirtolaisia aletaan palauttaa Turkkiin. Turkin jäsenyysneuvotteluja avataan varovasti Kyprokselle harmittomalla luvulla.

Bryssel

Euroopan unionin johtajat ja Turkki ovat pääseet sopimukseen, jolla pyritään saamaan hallintaan Euroopan pakolaiskriisi.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan sopimus on merkittävä.

”Tällä saadaan nyt salakuljetus loppumaan”, hän totesi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Sipilä myönsi kuitenkin, että sopimuksen täytäntöönpano tulee olemaan logistisesti valtava urakka, koska ihmisten palauttamista Kreikasta Turkkiin koskeva järjestely astuu voimaan jo sunnuntaina.

”Ei tämä helppo projekti ole”, Sipilä totesi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sai aiemmin perjantaina aikaan alustavan sovun Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun kanssa. Tusk suositteli sen hyväksymistä 28 jäsenmaan johtajille.

Turkin ja EU:n sovussa on neljä pääkohtaa, joista keskeisin koskee Kreikkaan saapuneiden ihmisten palauttamista Turkkiin. Järjestely astuu voimaan jo ylihuomenna.

Toinen merkittävä kohta on Turkin jäsenyysneuvotteluiden jouduttaminen ennen kesäkuun loppua. Neuvotteluihin avataan EU-maksuja käsittelevä budjetointiluku, jota mikään jäsenmaa – mukaan lukien Kypros – ei ole vastustanut.

Turkki vaati alunperin viiden neuvotteluluvun avaamista. Kypros vastusti ajatusta voimakkaasti ja uhkasi kaataa koko sopimuksen.

Sopimusluonnoksessa esitetään myös vaatimus, että ihmisten palauttaminen tapahtuu kansainvälisen oikeuden mukaisesti eikä joukkopalautuksia tehdä.

Neljäntenä kohtana sovitaan siitä, miten EU:n Turkille lupaama rahallinen apu jaetaan, diplomaatit kertovat.

Turkin itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan yritti luoda painetta neuvotteluihin äyskimällä EU-johtajille tv-puheessaan. Hän syytti EU:ta tekopyhyydestä ja eurooppalaismaita kurditerroristien tukemisesta.

”Samaan aikaan kun Turkki on ottanut vastaan kolme miljoonaa (Syyrian) pakolaista, he (eurooppalaiset) eivät löydä tilaa kouralliselle pakolaisia, joita pidetään keskellä Eurooppaa häpeällisissä olosuhteissa. Heidän on katsottava ensin peiliin”, Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Brysseliin myöhään torstaina saapunut Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu puolestaan esitti hyvän poliisin roolia. Hän sanoi olevansa toiveikas, että kokouksessa autetaan syyrialaisia ja syvennetään EU:n ja Turkin suhteita.

“Turkille tämä on humanitaarinen kysymys, ei kaupankäynnin asia. EU:lla ja Turkilla on sama tavoite, syyrialaisten auttaminen”, Davutoğlu totesi saavuttuaan kokouspaikalle perjantaina.

Turkin ja EU:n sopimuksen pääkohta on kansainvälisen oikeuden kannalta mutkikas järjestely, jossa kaikki Turkista Egeanmeren yli Kreikkaan tulevat ihmiset palautetaan Turkkiin. Jokaista Turkkiin palautettavaa syyrialaista kohti EU lupautuu ottamaan yhden syyrialaisen.

Sopimuksen toimeenpaneminen edellyttää lainsäädännöllisiä muutoksia sekä Turkissa että Kreikassa. Niille on nyt kiire.

Jotta järjestely toimisi, Kreikan saarille tulleet pitäisi siirtää ensin mantereelle. Uuden palautussäännön mukaiset tulijat pitäisi voida erottaa maahan aiemmin tulleista.

Edessä on logistinen painajainen, koska Kreikalla ei ole kykyä hoitaa tuhansien ihmisten turvapaikkakäsittelyä. Tähän EU-maat lupaavat apua: Sipilän mukaan esimerkiksi Hollanti on puhunut 300 ihmisen lähettämisestä.

Myös Suomi valmistautuu lähettämään ihmisiä Kreikan avuksi, Sipilä kertoi.

Merkittävän lisäongelman Turkin ja EU:n neuvotteluihin synnytti Kyproksen tiukka asenne sopimuskohtaan, jonka mukaan EU jouduttaisi Turkin jäsenyysneuvotteluja. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk lensi aiemmin tällä viikolla Kyprokselle taivuttaakseen maan johtajia sovun kannalle.

Kyproksella on menossa vaikeat neuvottelut jaetun saaren kreikkalaisen ja turkkilaisen osan jälleenyhdistämisestä, ja sen vuoksi Turkille tehtävien myönnytysten aika on juuri nyt vaikea.

Turkki halusi konkreettisia lupauksia viiden neuvotteluluvun avaamisesta, mutta Kypros sanoi, ettei se käy. Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades totesi torstaina huippukokoukseen saavuttuaan, että Turkin on avattava lentokenttänsä ja satamansa kyproslaisille lentokoneille ja aluksille, jos se mielii jouduttaa EU-neuvotteluja.

“Jokaisen jäsenehdokkaan on suoritettava velvollisuutensa ja on selvää, valitettavasti, että Turkki ei niin nyt tee”, Anastasiades totesi uutistoimisto AP:n mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • EU
 • Juha Sipilä
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Kaikki haluavat palan hyistä pohjoista – HS selvitti, miksi arktisesta alueesta kiistellään

  8. 8

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  9. 9

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  10. 10

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää