Valikko
Ulkomaat

Joukkomurhaaja Breivikin oikeuskäsittely päättyi – tuomiota odotetaan kuukauden kuluessa

Kaikki oikeudenkäynnissä kuullut asiantuntijat ovat todistaneet, etteivät he ole havainneet Breivikin fyysisessä tai henkisessä tilassa suuria muutoksia vankeuden aikana.

Tukholma

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin oikeuskäsittelyssä oli perjantaina viimeinen päivä. Breivik vaatii, että valtio tuomitaan ”epäinhimillisestä kohtelusta”. Vaatimuksen perusteluna on muun muassa, että Breivikiä on pidetty koko vankeusajan pitkälti eristettynä muista ihmisistä.

”Rikokset, joista päämiestäni syytettiin, ovat epärelevantteja”, sanoi Breivikin asianajaja Oystein Storrvik oikeudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Ihmiselle, jota kaikki vihaavat, laki on viimeinen mahdollisuus taata, että hänen perusoikeuksiaan noudatetaan”, hän sanoi.

Breivik tappoi 22. heinäkuuta vuonna 2011 yhteensä 77 ihmistä Oslon keskustan pommi-iskussa ja myöhemmin Utøyan saarella, missä oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleiri. Taustalla oli äärioikeistolainen ideologia. Breivik ei ole medialähteiden mukaan osoittanut oikeudenkäynnin aikana katumusta teoistaan.

Breivik sai teoistaan 21-vuoden vankeusrangaistuksen, joka on pisin mahdollinen Norjassa. Hän istuu tuomiotaan Skienin vankilassa, missä myös tiistaista alkaen jatkunut oikeudenkäynti on pidetty turvallisuussyistä.

Breivik on haastanut Norjan valtion oikeuteen, koska hän katsoo, että hänen ihmisoikeuksiaan on loukattu. Breivikin mahdollisuudet tavata muita ihmisiä vankilassa ovat hyvin rajalliset, minkä hän katsoo olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista. Kyse on kahdesta Euroopan ihmisoikeussopimuksen kohdasta. Toinen lausekkeista kieltää ”epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun tai rangaistuksen”. Toinen lauseke takaa oikeuden ”yksityis- ja perhe-elämään” sekä ”yhteydenpitoon”.

Oikeudenkäynnin aikana valtion asianajajat ovat perustelleet Breivikin eristämistä sillä, että hän on edelleen erittäin vaarallinen. Asianajajat katsovat hänen olosuhteidensa olevan selvästi Euroopan ihmisoikeussopimuksen sallimien rajojen sisäpuolella.

”Valtion näkemyksen voi summata seuraavasti: Häntä ei kohdella tai ole kohdeltu epäinhimillisesti. Hänen oikeuttaan yhteydenpitoon ja yksityisyyteen on kunnioitettu”, sanoi asianajaja Adele Mestad Norjan yleisradion NRK:n mukaan.

”Hän osoittaa selvästi olevansa huomionkipeä. Emme kohtaa täällä rikkinäistä miestä, kyseessä on sama sairas narsisti, jonka kohtasimme neljä vuotta sitten”, hän sanoi.

Breivik on erotettu muista vangeista. Hänellä on vankilassa käytössään kolme selliä. Yksi asumiseen, yksi opiskeluun ja yksi kuntoiluun. Hänellä on myös televisio, dvd-soitin ja tietokone ilman verkkoyhteyttä sekä lehtiä ja kirjoja, AFP kertoo.

Eristyksen lisäksi Breivik on valittanut muun muassa huonosta ruoasta, siitä, että hänen postiaan luetaan ja siitä, että hän on joutunut riisuutumaan satoja kertoja alasti vankilahenkilökunnan tekemien tutkimusten vuoksi.

Kaikki oikeudenkäynnissä kuullut asiantuntijat – muun muassa lääkärit, psykiatrit ja vankeinhoitohenkilökunta – ovat todistaneet, etteivät he ole havainneet Breivikin fyysisessä tai henkisessä tilassa suuria muutoksia vankeuden aikana, AFP kirjoittaa.

Tuomiota tapauksesta odotetaan kuukauden kuluessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää