Valikko
Ulkomaat

Syyttäjä: Pariisin iskujen pääepäiltyä piilotelleen perheen jäseniä pidätettiin

Pariisin terrori-iskujen pääepäilty Saleh Abdeslam pidätettiin perjantaina Brysselissä neljä tuntia kestäneessä poliisioperaatiossa. ”Kaikki tietävät, että tänne on tullut kasvavassa määrin jihadisteja”, kertoi Molenbeekin asukas HS:lle.

Yksi Euroopan etsityimmistä terroriepäillyistä jäi kiinni perjantaina Brysselissä, kun poliisin erikoisoperaatiossa Salah Abdeslam, 26, pidätettiin Molenbeekin kaupunginosassa.

”Saimme hänet”, Belgian siirtolaisasioista vastaava ministeri Theo Francken viestitti Twitterissä.

Belgian liittovaltion syyttäjä kertoi perjantai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Abdeslamin lisäksi poliisi oli pidättänyt neljä muuta ihmistä. Abdeslamin lisäksi yksi pidätetyistä oli etsittyjen listalla. Kolme muuta kuuluivat perheeseen, joka oli piilotellut Abdeslamia.

Poliisioperaatio kesti perjantaina kaikkiaan neljä tuntia.

Ranska ilmoitti odottavansa Abdeslamin luovutusta Ranskaan mahdollisimman pikaisesti. Ranskan mukaan iskujen tekijöillä on yhteyksiä terroristijärjestö Isisiin sekä Syyriaan.

Syyttäjänviraston tiedottaja kertoi tiedotustilaisuudessa illalla, että Abdeslam ja toinen pidätetty haavoittuivat lievästi ennen pidätystä käydyssä ammuskelussa. Molemmat vietiin sairaalahoitoon.

Abdeslamia on epäilty yhdeksi Pariisin marraskuisten terrori-iskujen tekijäksi. Eri puolilla Pariisia tehdyissä iskuissa kuoli 130 ihmistä.

Ranskan presidentti François Hollande totesi pidätysten jälkeen, että viranomaisille on vähitellen selvinnyt, että Pariisin iskuihin osallistui huomattavasti enemmän ihmisiä kuin ensin otaksuttiin.

Poliisi pääsi Abdeslamin jäljille aiemmin tällä viikolla Brysselissä tehdyn kotiratsian yhteydessä. Ratsia kärjistyi ammuskeluksi, jonka päätteeksi poliisin tarkka-ampuja tappoi rynnäkkökiväärillä aseistautuneen algerialaismiehen.

Asunnosta löytyi lasista Abdeslamin sormenjälkiä, ja hänen onnistui mahdollisesti paeta poliiseilta. Asunnossa oli myös muun muassa terrroristijärjestö Isisin lippu sekä runsaasti ammuksia.

Perjantaina Belgian poliisi teki uuden etsinnän Brysselin Molenbeekin kaupunginosassa. Aiemmin Belgian sisäministeri Jan Jambon on luvannut ”siivota Molenbeekin”, jonne on pesiytynyt jihadisteja, aseiden ja huumeiden kauppiaita sekä pikkurikollisia, joita on hyödynnetty terrorismin rahoittamisessa.

Molenbeekissä paikalla olleen HS:n toimittajan Paavo Raution mukaan operaatio tehtiin Molenbeekissa rauhalliselta vaikuttavalla alueella. Poliisi eristi alueen laajalti ja operaation osallistui myös useita helikoptereita.

Osa alueen asukkaista kuvaili Rautiolle paikkaa rauhalliseksi, kun toiset taas kertoivat jihadistien muuttamisesta kaupunginosaan. Vielä illallakaan asukkaat eivät päässeet koteihinsa tai ulos eristetyltä alueelta, kertoi Rautio.

”Kaikki tietävät, että tänne on tullut kasvavassa määrin jihadisteja. En ole kuitenkaan ollut huolissani omasta turvallisuudestani”, Molenbeekissa asuva Eljas Hanna kertoi Rautiolle.

Raution mukaan operaatio tehtiin matalalla profiililla, ja siihen osallistui paljon siviilipukuisia poliiseja.

”Ei tämä ollut mikään jyräys-operaatio”, Rautio sanoi.

Perjantainen operaatio alkoi iltapäivällä. Terroristijahdin käynnistyttyä Belgian pääministeri Michel poistui kaupungissa järjestetystä Euroopan unionin ja Turkin huippukokouksesta. Vielä illalla kahdeksalta Suomen aikaa Rautio kuuli eristetyltä alueelta kaksi räjähdystä.

Abdeslam on syntynyt Belgiassa ja hän on Ranskan kansalainen. Hänen veljensä Brahim räjäytti itsensä pariisilaisessa kahvilassa. Brahim haudattiin kaikessa hiljaisuudessa torstaina Brysselissä.

Abdeslam pysäytettiin Belgian rajalla Pariisin iskujen jälkeen, mutta tuolloin häntä ei vielä ollut yhdistetty iskuun, ja hänet päästettiin läpi. Ennen iskuja hän asui Molenbeekissa.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen on selvinnyt, että iskut suunniteltiin ja koordinoitiin pitkälti Brysselistä käsin. Hyökkäyksen pääsuunnittelija, Abdelhamid Abaaoud, oli niinikään Brysselistä. Hän kuoli poliisioperaatiossa Pariisissa marraskuussa.

Belgian turvallisuusjoukot ovat tehneet useita pidätyksiä ja kotietsintöjä Molenbeekin kaupunginosassa ja muualla Brysselissä marraskuun 13. päivän Pariisin iskujen jälkeen. Joulukuun lopussa pidätettiin esimerkiksi mies nimeltä Ayoub B., jonka on kerrottu olleen Abdeslamin ystävä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Belgia
 • Terrorismi
 • Pariisin terrori-isku 2015

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää