Valikko
Ulkomaat

Pelko natseista palasi slovakialaiskylään – ”Nuoret ihmiset eivät enää ymmärrä, millaista silloin oli, mitä sota on”

Anna Matzenakerova näki lapsena, kun natsit veivät hänen äitinsä ja siskonsa teloitettavaksi slovakialaisessa kylässä. Sama kylä on nyt uusnatsitaustaisen puolueen yksi vahvimmista tukialueista Slovakiassa.

Ostrý Grúň/Žarnovica

Slovakialainen Anna Matzenakerova, 82, ei voi käsittää, miten tässä ollaan taas.

Maaliskuun alun vaaleissa uusnatsitaustainen puolue sai Matzenakerovan synnyinkylässä Ostrý Grúňissa 17 prosenttia äänistä, mikä on enemmän kuin muualla Slovakiassa. Kylä on sama, jonka natsien Edelweiss-iskuryhmä poltti toisen maailmansodan loppuvaiheessa 71 vuotta sitten.

Kylän polttoa edelsi siviilien joukkomurha, jossa puolet Matzenakerovan perheestä teloitettiin. Tammikuinen päivä tunnetaan Slovakiassa nimellä verisunnuntai.

Matzenakerova pudistelee epäuskoisena päätään keittiössä Žarnovicassa, noin vartin ajomatkan päässä Ostrý Grúňista.

”Nuoret ihmiset eivät enää ymmärrä, millaista silloin oli, mitä sota on. Ehkä sen vuoksi tällainen tulos on mahdollinen”, Matzenakerova sanoo.

Matzenakerova oli 11-vuotias, kun saksalaissotilaat hakivat äidin, isän ja 20-vuotiaan siskon kotoa ja veivät keskellä kylää sijainneeseen taloon. Syynä oli epäily, että kylässä piiloteltiin natseja vastaan taistelevia partisaaneja. Slovakian kansanousu oli alkanut vuotta aiemmin.

”Olisin halunnut mennä äitini mukana. Olin aina äitini kanssa.”

Häntä ei päästetty. Hän jäi kahdestaan kotiin kuusivuotiaan siskonsa kanssa. Pian lähitalosta alkoi kuulua tulitusta.

Matzenakerova kuuli laukaukset, jotka tappoivat 68 siviiliä. Naapuritaloista oli tuotu teloitettavaksi lapsiakin: nuorin uhreista oli yksivuotias. Kuolleiden joukossa olivat hänen äitinsä ja isosiskonsa.

Isä pelastui täpärästi. Hän oli väistänyt päähän kohdistettua luotia, ja haavoittui solisluuhun. Tulituksessa päälle kaatui kookas mies, jonka ruumis suojeli isää tappajilta.

”Sotilaiden lähdettyä isä ilmestyi kotiin ja sanoi, ettei meillä enää ole äitiä tai siskoa.”

Historia iskee vastaan heti, kun kyltti tien vieressä kertoo saapumisesta Ostrý Grúňiin. Heti kylän porttien jälkeen vasemmalla kohoaa muistomerkki paikalla, jossa vielä 1945 seisoi talo. Tällä paikalla kyläläiset tapettiin.

Taloa ei koskaan rakennettu uudestaan. Rakennettiin sen sijaan muistomerkki muistuttamaan tapahtumista. Ettei sama tapahtuisi uudestaan.

Silti muisti näyttää katkenneen vain kaksi sukupolvea sodan jälkeen. Marian Kotleban johtamaa, natsien liittolaishallintoa ihailevaa puoluetta äänestivät erityisesti nuoret, ensi kertaa uurnilla käyneet slovakialaiset.

”Olen varma, ettei yksikään vanhoista kyläläisistä tukenut Kotleban puoluetta. He muistavat vielä, mitä täällä tapahtui”, varapormestari Miroslav Seget sanoo toimistollaan Ostrý Grúňissa.

Liberaaleja edustava Seget pitää vaalitulosta ennen kaikkea protestina Slovakian johtoa ja perinteisiä puolueita vastaan. Rasismi ei voi yksin selittää menestystä: Kylässä ei asu yhtäkään ulkomaalaista. Pakolaisia ei ole. Kotleban hampaisiinsa ottamia romaneita on yksi perhe.

Varapormestarin mukaan Ostrý Grúňin vaalitulos kertoo samoista ongelmista, jotka piirtävät puoluekarttoja uusiksi ympäri Eurooppaa. Yleistä on näköalattomuus, työttömyys ja tunne siitä, että muilla menee paremmin kuin itsellä.

”Tämä on Slovakialle tyypillinen hladová dolinka, nälkälaakso. Palkat ovat pieniä, ja työttömiä on yli 20 prosenttia.”

Yleinen kuukausipalkka on 400–500 euroa. Silti kylätietä ajavat vähän väliä hienot saksalaisautot: monilla varakkailla slovakialaisilla on viikonloppuasunto Ostrý Grúňissa. Laaksoa ympäröivillä mäillä voi lasketella, ja ilma on puhdasta.

Kuilu paikkakuntalaisten ja mökkiläisten välillä on syvä.

Ostrý Grúňissa asuu 510 ihmistä. Heistä 43 äänesti Kotleban puoluetta, mutta vaalituloksesta nousseen kohun jälkeen heitä on vaikea löytää.

Vähän sivussa päätieltä, alarinteessä kohoaa kaunis omakotitalo. Pihalla vastaan juoksee iso valkoinen koira ja perässä kaahaa taapero muoviautolla.

Täällä asuva Mario Dnebnár tukee Kotlebaa. Hän suostuu puhumaan, mutta ei halua kuviin.

”Kotleballa on paljon hyviä ideoita. Ja me tarvitsemme muutosta”, 23-vuotias Dnebnár sanoo kesken kotitalon rakennustöiden. Kotiraksalle riittää nyt aikaa, sillä työt autokorjaamossa loppuivat viikkoa aiemmin.

Hän uskoo, että Kotleba puuttuu korruptioon, uudistaa valtion ja laittaa yhteiskunnan vapaamatkustajat kuriin. Vapaamatkustajilla Dnebnár tarkoittaa ihmisiä, jotka elävät yhteiskunnan kustannuksella eivätkä tee töitä. Ilmeisesti hän ei lue itseään tähän joukkoon, vaikka on nyt työtön.

Kotleban puolueohjelmassa näistä ihmisistä puhutaan ”loisina”, viitaten erityisesti romaneihin. Natsi-Saksassa samaa termiä käytettiin juutalaisista.

Eikö ole ristiriitaista tukea uusnatsistisena pidettyä puoluetta juuri täällä Ostrý Grúňissa, jossa natsit tappoivat kymmeniä siviilejä?

”Ei Kotleba ole fasisti, vaikka niin sanotaan. Häntä sanotaan natsiksi, koska hänellä on vahvoja näkemyksiä esimerkiksi ihmisistä, jotka eivät halua integroitua yhteiskuntaan.”

Kotleban natsisympatiat ovat kuitenkin selviä. Kansanpuolue –  meidän Slovakiamme -niminen puolue kertoo puolueohjelmassa ihailevansa toisen maailmansodan aikaista johtajaa Jozef Tisoa, joka teki yhteistyötä natsien kanssa ja salli kymmenientuhansien juutalaisten lähettämisen kuolemaan.

Aiemmin Kotleba esiintyi univormussa, joka oli muunnelma natseja tukeneen puolisotilaallisen järjestön univormusta. Hänen aiempi puolueensa kiellettiin romaneihin kohdistuneen vihanlietsonnan vuoksi.

Dnebnár kuittaa univormuajat ”vanhoina virheinä”, joita sattuu kaikille.

Kotleba vastustaa EU:ta ja Natoa. Puolue ilmoittaa ohjelmassa muodostavansa puolisotilaallisia ryhmiä ja ajavansa nykyistä laajempaa aseenkanto-oikeutta. Avointa romanivihaa ei peitellä. Vaalikampanjan suurin vastustus kohdistettiin pakolaisiin. Valta­osa slovakialaisista vastustaa maahanmuuttoa, ja eri puolueet, sosiaalidemokraattinen pääministeri mukaan lukuien, ratsastivat kilpaa siirtolaisuusvastaisuudella.

”Hallituksen retoriikka auttoi Kotleban nousua”, Ivan Maslen, 73, sanoo Ostrý Grúňin muistomerkillä. Maslen oli kaksivuotias, kun hänen vanhempansa tapettiin tällä paikalla sijainneessa talossa yhdessä Matzenakerovan äidin ja siskon kanssa.

Maslen pitää uusnatsien suosiota ja nationalismin nousua kaikkialla Euroopassa vastenmielisenä ilmiönä. Hänestä on pelottavaa, että yhteys historiaan on katkennut. ”Nuoret eivät enää ajattele, että vuoden 1945 tapahtumilla on yhteyttä nykypäivään.”

Varapormestarin tavoin hän arvioi, että uusnatsien paikalliset tukijat eivät ole syntyperäisiä kyläläisiä. Kotosyntyiseen pahuuteen ei haluta uskoa.

Kyläläisten puheessa joukkomurhan tehneitä Edelweiss-iskuryhmän sotilaita kutsutaan ”saksalaisiksi”, vaikka mukana oli myös slovakialaisia.

”Ei täällä ajatella, että syylliset tulivat omien joukosta. Ihmisille ainoita syyllisiä ovat saksalaiset”, varapormestari Seget sanoo.

Matzenakerova on huomannut ilmapiirin koventuneen 1940-luvulta. Hänen mukaansa ihmiset ovat haluttomampia auttamaan hädänalaisia.

Verisunnuntai teki hänestä maan sisäisen pakolaisen. Sotaa pakenevat syyrialaiset ovat nyt samassa tilanteessa, hän ajattelee, vaikka ihmetteleekin, miten kauas kotoaan pakolaiset ovat tulleet.

Verisunnuntain jälkeen puoleen kutistunut perhe piileskeli laaksoa ympäröivillä huipuilla ja nukkui öitä hangessa. Oli päiviä, jolloin ei syöty mitään. Kotiin ei voinut mennä, sillä Ostrý Grúň poltettiin neljä päivää verisunnuntain jälkeen.

Mutta he saivat apua ihmisiltä. ”En usko, että nykyaikana saisimme enää samanlaista apua. Nyt on turha odottaa mitään ilmaiseksi.”

Marian Kotleba kutsuu ihmisiä ”loisiksi” ja ihailee fasistihallintoa

Keskislovakialaisen Nitran kaupungin laitamille on jäänyt kuun alun vaaleista Marian Kotleban mainos, jonka slovakinkielisestä iskulauseesta on helppo ymmärtää yksi sana. Parazit, loinen.

Sillä viitataan erityisesti romaneihin, mutta vaalikampanjassa retorisen hyökkäyksen kohteiksi joutuivat myös maahanmuuttajat.

Tutkijoiden mukaan Slovakian vaalit piirsivät uusia rajoja sille, mitä pidetään hyväksyttävänä puheena poliittisessa keskustelussa ja mitä ei.

Sosiaalidemokraattinen pääministeri Robert Fico lietsoi vaalikampanjan aikana pelkoa Eurooppaan saapuvia pakolaisia vastaan. Hän vannoi, ettei maahan päästettäisi yhtään muslimia EU:n pakolaiskiintiön vuoksi ja että jo maassa olevia muslimeita tulisi tarkkailla.

”Fico retoriikkaa esitti maahanmuuttajat ilman ihmisarvoa. Hän muutti käsitystä siitä, mikä on hyväksyttävää”, slovakia­lainen sosiologi Olga Gyarfasova kertoo sähköpostitse.

”Kotleban puolue hyötyi tästä ilmapiiristä.”

Itäisessä Keski-Euroopassa etenkin muslimeihin kohdistuva maahanmuuttovastaisuus on yleistä. Slovakian tavoin naapurimaa Unkari on haluton toteuttamaan EU:n suunnitelmaa jakaa pakolaistaakkaa jäsenmaiden kesken.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi viimeksi tiistaina pitävänsä maahanmuuttoa uhkana Euroopalle. Hänen mielestään maahanmuutto tuo mukanaan rikollisuutta ja jengejä, jotka ”metsästävät naisiamme ja tyttäriämme”.

Mutta Slovakiassa äärioikeiston retoriikalla rastastaminen kostautui maaliskuun 5. päivä pidetyissä vaaleissa: Ficon sosiaalidemokraatit menettivät kannatustaan, mutta uusnatsitaustainen ryhmä nousi parlamenttiin.

Kotleban puolue ”Kansanpuolue – meidän Slovakiamme” sai kahdeksan prosentin kannatuksen.

Vaikka äärioikeistopuolueet ja maahanmuuttoa vastustavat oikeistopopulistit ovat vahvistuneet ympäri Eurooppaa, uusnatsitaustainen puolue parlamentissa on harvinaisuus.

Kotleban puolue jäljittelee Slovakian toisen maailmansodan aikaisen totalitaristisen fasistihallinnon symboleita ja retoriikkaa. Jozef Tison johtama Slovakia oli näennäisesti itsenäinen, mutta Natsi-Saksan ohjauksessa.

”Tämän vuoksi puoluetta voi kutsua uusnatsistiseksi ääripuolueeksi tai uusfasistiseksi oikeistopuolueeksi”, Gyarfasova sanoo.

Kotleba on toiminut vuodesta 2013 lähtien keskislovakialaisen Banská Bystrican alueen kuvernöörinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Toinen maailmansota
 • Natsismi
 • Slovakia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  4. 4

   Naisimaamit jakelivat fatwoja maailman suurimpaan muslimimaahan: Tähtäimessä lapsiavioliitot, väkivalta ja ympäristön pilaaminen

  5. 5

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Tupakointi raskausaikana vahingoittaa jopa sukupolvien yli – voi aiheuttaa autismia lapsenlapsilla

  8. 8

   Koneesta ulos raahattu lääkäri ja United Airlines sopivat korvauksista – summaa ei kerrota

  9. 9

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  10. 10

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  4. 4

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  7. 7

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  8. 8

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  9. 9

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  10. 10

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää