Valikko
Ulkomaat

Lentäminen on turvattominta entisen Neuvosto­liiton alueella ja Afrikassa – Trafin ilmailu­johtaja suosittelee tunnettuja yhtiöitä

”Nettikauppa on tuonut yleisön ulottuville melkoisen lentoyhtiökirjon”, sanoo Trafin ilmailujohtajan Pekka Henttu.

Kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n vuosien 2010–2014 tilastojen mukaan lentäminen on turvattominta Itsenäisten valtioiden yhteisön CIS:n eli entisen Neuvostoliiton neuvostotasavaltojen muodostamalla alueella sekä Afrikassa. Molemmilla alueilla tapahtui lähes viidennes kaikista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista, 22 prosenttia.

Dubailaisen halpalentoyhtiön Flydubain matkustajakoneen maahansyöksyssä Etelä-Venäjällä kuoli lauantaina yli 60 ihmistä. Vuonna 2008 perustettu yhtiö ei ole aikaisemmin ollut osallisena lento-onnettomuuksissa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtajan Pekka Hentun mukaan Venäjän lentotilastot kertovat ilmailualan vahvasta kasvusta ja uudistumisesta alueella.

”Markkinoille on tullut ja tulee uusia lentoyhtiöitä. Ammattitaitoista, kokenutta henkilöstöä ei riitä kaikille”, Henttu arvioi HS:lle sähköpostitse.

Hentun mukaan Venäjän lentoliikenteessä on käytössä sekä vanhaa itäkalustoa että uusimman sukupolven kalustoa. Uuden kaluston käyttöönotto ei ole ollut ongelmatonta.

Hän muistuttaa, että lentoliikenteen turvallisuus perustuu yhtiön turvallisuusjohtamiseen, joka on riippuvainen kehittyneestä raportointijärjestelmästä.

Sen rakentaminen ja ylläpito on vaativaa. Yhtiön ja henkilöstön kokonaisuudessaan tulee Hentun mukaan olla motivoituneita myös kehittämään käytännön toimenpiteitä, joilla tunnistetut turvallisuhat eliminoidaan.

”Venäjän siviili-ilmailua on usein luonnehdittu voimakkaan murrosvaiheen teollisuudeksi. Varsin lyhyellä aikavälillä on siirrytty kaluston ja toimintakulttuurin osalta uuteen ympäristöön haastavassa tilanteessa. Yhtälö ei ole yksinkertainen ratkaistavaksi”, Henttu pohtii.

IATA:n mukaan Itsenäisten valtioiden yhteisön alueella suurin kuolemaan johtanut syy oli laskeutuminen. Toisiksi yleisimpänä olivat lentokoneen siipiin kohdistuneet iskut.

Ongelmia ei ole kuitenkaan ainoastaan entisen Neuvostoliiton alueella. Vain kahdeksan prosenttia onnettomuuksista tapahtui Itsenäisten valtioiden yhteisön alueella, toiseksi vähiten kaikista vertailluista maanosista.

Suurin osa onnettomuuksista, 19 prosenttia, tapahtui Pohjois-Amerikassa. Seuraavaksi eniten lento-onnettomuuksia tapahtui Aasiassa ja Euroopassa, 18 prosenttia kummassakin.

Trafin Hentun mukaan lentomatkojen järjestäminen itse on nykyään huomattavasti helpompaa kuin ennen. Siksi on entistä todennäköisempää, että suomalaiset käyttävät muitakin kuin perinteisiä yhtiöitä.

”Voisi sanoa, että lentomatkojen nettikauppa on tuonut yleisön ulottuville melkoisen lentoyhtiökirjon. On helppo löytää kustannus- tai aikatauluoptimoitu lentoyhteys matkustaa sitten Venäjällä tai missä tahansa. Itse valitsisin suuria, länsimaissa tunnettuja lentoyhtiöitä”, hän sanoo.

Matkansa itse varaavien kannattaa Hentun mukaan tutustua muun muassa EU:n lentoyhtiöitä koskevaan turvallisuuslistaan. Listalla luetellaan vaaralliseksi luokiteltavia lentoyhtiöitä.

Henttu kuitenkin muistuttaa, ettei lentämistä kannata pelätä.

”Lentäminen on turvallinen matkustusmuoto myös Venäjällä – veikkaisinpa, että turvallisin.”

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n tilastojen mukaan vuosi 2015 oli maailmanlaajuisesti turvallisin kautta aikojen. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli yhteensä kahdeksan.

Näistä lennoista kolme oli rahtilentoja ja loput viisi matkustajalentoja. Vuosi 2015 oli sekä rahti- että matkustajalennoille turvallisin historiassa.

Vuonna 2015 lentoturmissa kuolleiden määrä oli puolestaan toiseksi alhaisin kautta aikojen. Vuonna 2013 lentoturmissa kuoli 185 ihmistä, viime vuonna 306.

Vuonna 2013 lento-onnettomuuksia oli kuitenkin enemmän kuin vuonna 2015. Suurin osa viime vuoden lentoturmien kuolonuhreista selittyy Germanwingsin onnettomuudella, jossa kuoli 150 ihmistä 24. maaliskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lento-onnettomuudet
 • Venäjä
 • Trafi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  5. 5

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  6. 6

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää