Valikko
Ulkomaat

Lentäminen on turvattominta entisen Neuvosto­liiton alueella ja Afrikassa – Trafin ilmailu­johtaja suosittelee tunnettuja yhtiöitä

”Nettikauppa on tuonut yleisön ulottuville melkoisen lentoyhtiökirjon”, sanoo Trafin ilmailujohtajan Pekka Henttu.

Kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n vuosien 2010–2014 tilastojen mukaan lentäminen on turvattominta Itsenäisten valtioiden yhteisön CIS:n eli entisen Neuvostoliiton neuvostotasavaltojen muodostamalla alueella sekä Afrikassa. Molemmilla alueilla tapahtui lähes viidennes kaikista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista, 22 prosenttia.

Dubailaisen halpalentoyhtiön Flydubain matkustajakoneen maahansyöksyssä Etelä-Venäjällä kuoli lauantaina yli 60 ihmistä. Vuonna 2008 perustettu yhtiö ei ole aikaisemmin ollut osallisena lento-onnettomuuksissa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtajan Pekka Hentun mukaan Venäjän lentotilastot kertovat ilmailualan vahvasta kasvusta ja uudistumisesta alueella.

”Markkinoille on tullut ja tulee uusia lentoyhtiöitä. Ammattitaitoista, kokenutta henkilöstöä ei riitä kaikille”, Henttu arvioi HS:lle sähköpostitse.

Hentun mukaan Venäjän lentoliikenteessä on käytössä sekä vanhaa itäkalustoa että uusimman sukupolven kalustoa. Uuden kaluston käyttöönotto ei ole ollut ongelmatonta.

Hän muistuttaa, että lentoliikenteen turvallisuus perustuu yhtiön turvallisuusjohtamiseen, joka on riippuvainen kehittyneestä raportointijärjestelmästä.

Sen rakentaminen ja ylläpito on vaativaa. Yhtiön ja henkilöstön kokonaisuudessaan tulee Hentun mukaan olla motivoituneita myös kehittämään käytännön toimenpiteitä, joilla tunnistetut turvallisuhat eliminoidaan.

”Venäjän siviili-ilmailua on usein luonnehdittu voimakkaan murrosvaiheen teollisuudeksi. Varsin lyhyellä aikavälillä on siirrytty kaluston ja toimintakulttuurin osalta uuteen ympäristöön haastavassa tilanteessa. Yhtälö ei ole yksinkertainen ratkaistavaksi”, Henttu pohtii.

IATA:n mukaan Itsenäisten valtioiden yhteisön alueella suurin kuolemaan johtanut syy oli laskeutuminen. Toisiksi yleisimpänä olivat lentokoneen siipiin kohdistuneet iskut.

Ongelmia ei ole kuitenkaan ainoastaan entisen Neuvostoliiton alueella. Vain kahdeksan prosenttia onnettomuuksista tapahtui Itsenäisten valtioiden yhteisön alueella, toiseksi vähiten kaikista vertailluista maanosista.

Suurin osa onnettomuuksista, 19 prosenttia, tapahtui Pohjois-Amerikassa. Seuraavaksi eniten lento-onnettomuuksia tapahtui Aasiassa ja Euroopassa, 18 prosenttia kummassakin.

Trafin Hentun mukaan lentomatkojen järjestäminen itse on nykyään huomattavasti helpompaa kuin ennen. Siksi on entistä todennäköisempää, että suomalaiset käyttävät muitakin kuin perinteisiä yhtiöitä.

”Voisi sanoa, että lentomatkojen nettikauppa on tuonut yleisön ulottuville melkoisen lentoyhtiökirjon. On helppo löytää kustannus- tai aikatauluoptimoitu lentoyhteys matkustaa sitten Venäjällä tai missä tahansa. Itse valitsisin suuria, länsimaissa tunnettuja lentoyhtiöitä”, hän sanoo.

Matkansa itse varaavien kannattaa Hentun mukaan tutustua muun muassa EU:n lentoyhtiöitä koskevaan turvallisuuslistaan. Listalla luetellaan vaaralliseksi luokiteltavia lentoyhtiöitä.

Henttu kuitenkin muistuttaa, ettei lentämistä kannata pelätä.

”Lentäminen on turvallinen matkustusmuoto myös Venäjällä – veikkaisinpa, että turvallisin.”

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n tilastojen mukaan vuosi 2015 oli maailmanlaajuisesti turvallisin kautta aikojen. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli yhteensä kahdeksan.

Näistä lennoista kolme oli rahtilentoja ja loput viisi matkustajalentoja. Vuosi 2015 oli sekä rahti- että matkustajalennoille turvallisin historiassa.

Vuonna 2015 lentoturmissa kuolleiden määrä oli puolestaan toiseksi alhaisin kautta aikojen. Vuonna 2013 lentoturmissa kuoli 185 ihmistä, viime vuonna 306.

Vuonna 2013 lento-onnettomuuksia oli kuitenkin enemmän kuin vuonna 2015. Suurin osa viime vuoden lentoturmien kuolonuhreista selittyy Germanwingsin onnettomuudella, jossa kuoli 150 ihmistä 24. maaliskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lento-onnettomuudet
 • Venäjä
 • Trafi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  2. 2

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  3. 3

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  4. 4

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  5. 5

   Palovaroittimet olivat jatkuva huolenaihe Vuosaaren palotalossa – turmakodissa ei ilmeisesti ollut varoitinta

  6. 6

   Turkisala järkyttyi S-ryhmän turkiskiellosta: ”Kyllä tämä päätös ihmetyttää turkiselinkeinoa ja maaseudun ihmisiä”

  7. 7

   Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

  8. 8

   Perussuomalaisia äänestäneitä on palannut Sdp:n kannattajiksi – hinta on ollut kuitenkin kova

  9. 9

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  10. 10

   Elossa on yhä satojatuhansia ihmisiä, jotka selvisivät keskitysleiriltä – Kuukausiliite kertoo natsien uhrien järkyttävistä kohtaloista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  5. 5

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  8. 8

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  9. 9

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  10. 10

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  11. Näytä lisää