Valikko
Ulkomaat

Syyttäjä: Terrori-iskujen pääepäilty aikoi räjäyttää itsensä Pariisissa, mutta luopui suunnitelmasta

Belgian viranomaiset kuulustelivat Salah Abdeslamia ensimmäistä kertaa lauantaina Brysselissä. Hän vastustaa luovutusta Ranskaan ja myönsi olleensa Pariisissa terrori-iskujen aikana.

Terrori-iskuista epäilty Salah Abdeslam on kertonut kuulusteluissa, että hän suunnitteli räjäyttävänsä itsensä Stade de Francen jalkapallostadionilla Pariisissa marraskuussa, mutta muutti mielensä.

Asiasta kertoi pariisilainen syyttäjä lauantaina tiedotustilaisuudessa muutama tunti sen jälkeen kun viranomaiset olivat kuulustelleet Abdeslamia Brysselissä Belgiassa.

”Salah Abdeslam vahvisti tänään kuulustelujen aikana – ja siteeraan häntä nyt – ’halunneensa räjäyttää itsensä Stade de Francella, ja että hän oli vetäytynyt siitä’”, syyttäjä François Molins kertoi toimittajille Pariisissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Syyttäjä kuitenkin huomautti, että Abdeslamin ensilausuntoihin täytyy suhtautua varauksella.

”Hänen täytyy myös selittää, miksi hän lopulta päätti hylätä räjähdevyönsä”, Molins sanoi.

Belgian viranomaiset kuulustelivat Abdeslamia ensimmäistä kertaa lauantaina Brysselissä. Myöhemmin iltapäivällä epäilty kuljetettiin ambulanssilla poliisiautojen ja helikopterin saattelemana tarkoin vartioituun vankilaan Bruggen kaupunkiin. Siellä Abdeslam, 26, joutuu odottamaan tutkimusten etenemistä ja mahdollista luovutustaan Ranskaan.

Abdeslamin asianajaja Sven Mary kertoi lauantaina, että epäilty tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa, mutta vastustaa luovutusta Ranskaan. Maryn mukaan Abdeslam myös myöntää olleensa Pariisissa, kun 130 ihmisen hengen vaatineet terrori-iskut tapahtuivat 13. marraskuuta 2015.

”Hän tekee yhteistyötä”, Mary sanoi toimittajille Reutersin mukaan.

Marokkolaistaustainen Ranskan kansalainen Abdeslam tuskin kykenee estämään luovutusta. Vastustelu voi kuitenkin viivästyttää sitä parilla viikolla – ranskalaisten mukaan pahimmassa tapauksessa kolmella kuukaudella – ja antaa Abdeslamille lisäaikaa valmistautua puolustukseen.

Asianajaja Maryn mukaan Abdeslam vastustaa luovutusta, koska ”Belgiassa on edelleen käynnissä tutkimus, joka täytyy saattaa loppuun.”

Belgian poliisi pidätti neljä kuukautta karkuteillä olleen Abdeslamin perjantaina dramaattisessa operaatiossa Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä, vain parin korttelin päässä miehen entisestä kodista. Abdeslam on ainoa elävänä kiinni saatu epäilty, jonka poliisi uskoo kuuluvan Pariisin terrori-iskut toteuttaneeseen terroristiverkoston ydinryhmään.

Lauantaina Abdeslamia vastaan nostettiin Belgiassa syytteet ”terrorististen murhien” tekemisestä ja terroristiorganisaatioon kuulumisesta. Samanlaiset syytteet annettiin myös Abdeslamin rikoskumppanille Amine Choukrille, jonka ei kuitenkaan epäillä liittyvän terroristiverkoston ydinryhmään.

Abdeslam ja Choukri saivat molemmat lieviä ampumahaavoja perjantaisen pidätyksen yhteydessä. Miehet saivat yön aikana hoitoa haavoihinsa brysseliläisessä sairaalassa.

Abdeslamin seurassa ollut Choukri on esiintynyt myös nimellä Monir Ahmed Alaaj. Saksan poliisi otti Abdeslamilta ja Choukrilta sormenjäljet 5. lokakuuta, kuukausi ennen terrori-iskua.

Belgiassa syntynyt ja varttunut Abdeslam on entinen pikkurikollinen, joka vielä muutama viikko ennen Pariisin iskuja pyöritti veljensä omistamaa baaria Molenbeekissa.

Hän osallistui yhdessä tiettävästi yhdeksän muun jihadistin kanssa terrori-iskuihin Pariisissa marraskuun 13. päivä. Terroristit tappoivat kylmäverisesti 130 ihmistä Bataclanin konserttisalissa, ravintoloissa, kahviloissa sekä Stade de Francen jalkapallostadionin edessä.

Syyttäjä Molinsin mukaan Abdeslam oli keskeisessä roolissa iskun suunnittelussa ja logistiikassa. Reutersin mukaan syyttäjä nosti esille epäillyn tekemät lukuisat matkat eripuolille Eurooppaa Pariisin iskuja edeltävinä kuukausina. Abdeslam myös syyttäjän mukaan osti sytyttimiä ja muita tarvikkeita räjähteiden valmistamiseen.

Abdeslamin vangitseminen elävänä on viranomaisille merkittävä askel terrori-iskun taustojen selvittämisessä. Viranomaiset odottavat, että Abdeslamilta on mahdollista heruttaa tietoja jihadistijärjestö Isisin suunnitelmista, verkostoista ja rahoituskanavista Euroopassa ja Syyriassa.

Flaaminkielinen belgialaistelevisio VTM kertoi lauantaina poliisin tutkivan papereita, jotka Abdeslam oli kätkenyt housuihinsa perjantaisen pakoyrityksensä aikana ja jotka putosivat hänen housunpuntistaan pidätyksen yhteydessä. VTM:n jutussa arveltiin, että paperit voivat sisältää esimerkiksi yhteystietoja tai testamentin.

”Suuri kysymys sekä Ranskalle että Belgialle on se, avaako hän suunsa ja antaako hän meille toivomiamme yksityiskohtaisia tietoja, mutta sitä on tietenkin etukäteen vaikea tietää”, Belgian oikeusministeri Koen Geens sanoi The Wall Street Journal -lehdelle.

Belgian viranomaiset pitivät terroriuhan hälytystason lauantaina kolmosessa eli toiseksi korkeimmalla tasolla. Viranomaiset pelkäävät, että terroristit suunnittelivat uusia iskuja, ja saattavat iskeä vielä Abdeslamin pidätyksen jälkeenkin.

”Se on riski, joka meidän täytyy ottaa huomioon”, sanoi Belgian liittovaltion syyttäjä Frédéric Van Leeuw belgialaistelevisio RTBF:llä.

Ranskan presidentti François Hollande sanoi perjantaina, että Pariisin iskujen toteuttamiseen osallistui enemmän ihmisiä kuin mitä alunperin uskottiin, uutistoimisto Reuters kertoi.

Abdeslamin pidätyksen jälkeen viranomaisten tiedossa on kuitenkin enää yksi pakosalla oleva henkilö, jota epäillään kytköksistä iskuihin.

Hänen osallisuudestaan ei ole täyttä selvyyttä. Poliisin yhä etsimä mies on 31-vuotias Belgian kansalainen Mohamed Abrini.

Abrini tallentui valvontakameralle Pariisiin johtavan moottoritien varrella olevalla bensiiniasemalla yhdessä Abdeslamin kanssa kaksi päivää ennen Pariisin terrori-iskuja. Julkisuudessa olevien tietojen perusteella hänen ei uskota kuuluneen iskun toteuttaneiden ydinryhmään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  3. 3

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  7. 7

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  8. 8

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  9. 9

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  10. 10

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  5. 5

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  6. 6

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  9. 9

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  10. 10

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää