Ulkomaat

Bisnesmiehen puolesta – amerikansuomalainen Hanna Forbes vaihtaisi Obaman Trumpiin

Kahta amerikan­suomalaista viehättävät Trumpin lahjomattomuus ja bisnestausta. Risto Ylipelkonen vastustaa myös muslimisiirtolaisia.

Washington

Amerikansuomalainen Hanna Forbes, 48, ajatteli jo vuosia sitten, että miljardööri Donald Trumpin pitäisi pyrkiä presidentiksi.

”Hän on kova bisnesmies, jota kukaan ei pysty tönimään mihinkään suuntaan”, Virginiassa asuva Forbes kertoo puhelimitse.

”Poliitikot ovat raharikkaiden taskussa. Trump ei lankea kenenkään käsikassaraksi.”

Myös floridalaista Risto Ylipelkosta, 66, viehättää Trumpissa se, että omaisuus tekee tästä lahjomattoman.

”Trump on politiikan yläpuolella tarvitsematta lahjuksia keneltäkään”, hän kirjoittaa sähköpostitse.

Trumpin nousu republikaanien johtavaksi ehdokkaaksi yllätti puoluejohdon pahasti. Se ei voinut ymmärtää, miten politiikan ulkopuolelta tullut, kolmatta kertaa naimisissa oleva newyorkilainen miljardööri voi vedota republikaanien kenttäväkeen, josta suuri osa on uskovaisia konservatiiveja maalta.

Trumpin viehätys perustuu kuitenkin siihen, että tämän toivotaan ravistelevan poliittista eliittiä, joka ei välitä tarpeeksi tavallisen kansan toimeentulosta.

Nämä asiat vetoavat myös amerikansuomalaisiin Trumpin kannattajiin. Vuoden 2000 väestölaskennassa suomalaisjuuria oli 650 000 amerikkalaisella. Forbes ja Ylipelkonen ilmoittautuivat Trumpin tukijoiksi amerikansuomalaisten Facebook-ryhmän kautta.

Forbes, tyttönimeltään Räsänen, on alun perin kotoisin Espoosta, jossa hänen perheellään oli kauneushoitola. Hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1997 naituaan amerikkalaisen merijalkaväen sotilaan ja työskentelee nykyisin markkinointijohtajana rikoskirjojen kustantamossa.

Forbes sanoo yrittäjätaustan vaikuttavan niin, että talous on hänelle presidentinvaaleissa tärkein asia.

”Yhdysvallat on niin huonossa kunnossa, että jotain on tehtävä. Tärkeintä on saada holtiton tuhlaus loppumaan”, Forbes sanoo.

Hänestä Trump vaikuttaa mieheltä, joka saisi asioita aikaiseksi: lopettaisi valtionvelan kasvattamisen, tukisi yritystoimintaa ja loisi uusia työpaikkoja.

Myös tauluja myyvä Risto Ylipelkonen, 66, on yrittäjä. Suomessa hän laski itsensä vennamolaiseksi ja lähti Yhdysvaltoihin veroja pakoon.

Ylipelkonen tukee Trumpia paitsi talouden, myös tämän siirtolaisia koskevien mielipiteiden takia.

”Jokin raja täytyy tulijoiden määrässä olla. Muslimeja Yhdysvallat ei tarvitse yhtäkään lisää”, hän kirjoittaa.

”En voi hyväksyä sitä turvattomuuden lisääntymistä, minkä laiton muslimien muuttoliike [Eurooppaan] on aiheuttanut.”

Trump on onnistunut luomaan Yhdysvalloissa uudenlaisen poliittisen koalition: hän puhuu eläkeläisten sosiaalitukien puolesta ja vapaakauppaa vastaan, toisin kuin republikaanit yleensä. Näin hän vetoaa myös ihmisiin, jotka ovat ennen äänestäneet demokraatteja.

Sellainen on Forbeskin. Viimeksi hän äänesti demokraatti Barack Obamaa, ja tällä kertaa hän harkitsi Hillary Clintonia.

”Obama oli ulkopolitiikassa ihan pihalla”, Forbes sanoo viitaten kaaokseen Lähi-idässä.

Trumpin ulkopolitiikassa Forbesia miellyttää se, että tämä ajattelee kotimaata ensin. ”Yhdysvallat on ollut liikaakin maailmanpoliisi. Ensin pannaan oma koti kuntoon ennen kuin mennään vierailulle.”

Forbes on myös siinä mielessä tyypillinen Trumpin kannattaja, ettei hän ole uskonnollinen ja haluaa huolehtia myös köyhimmistä. Nämä piirteet erottavat kyselytutkimusten mukaan Trumpin kannattajat perinteisistä republikaaneista.

”On kaksi asiaa, josta en voi mieheni kanssa edes keskustella: uskonto ja politiikka. Hän on harras kristitty ja äänestää sen takia republikaaneja. Minä en suostu sellaiseen laatikkoon. Pitää katsoa ehdokasta, ei puoluetta”, Forbes sanoo.

Demokraateista trumpilaiset erottaa ennen kaikkea se, että nämä suhtautuvat kriittisesti maahanmuuttoon. Osa, kuten pienyrittäjä Ylipelkonen, kavahtaa myös kaikenlaista sosialismia, jossa ollaan ”kädet aina toisten taskuilla”.

Ylipelkonen on itsekin siirtolainen. Häntä ei silti huoleta se, että asenteet siirtolaisia kohtaan kovenisivat Trumpin aikana.

”Tuskin asenteet ’oikeita’ siirtolaisia kohtaan kovenevat”, hän kirjoittaa tarkoittaen muita kuin muslimeja.

Forbesia sen sijaan häiritsevät Trumpin mielipiteet meksikolaisista ja muslimeista. Hän kutsuu niitä asiattomiksi. Hän ajattelee kuitenkin, että Trump haluaa vain kalastella ääniä ”kansan syvistä riveistä”.

Ne hyvätuloiset ja koulutetut, jotka äänestävät Trumpia esimerkiksi talouden takia, ymmärtävät kyllä, että kyse on vain show’sta, hän sanoo.

Forbes muistuttaa, että Trumpilla on ollut jo kaksi vaimoa Itä-Euroopasta; siksi hän ei voi olla täysin ulkomaalaisvastainen.

”Ja jos kaikki menee poskelleen, presidentti voidaan aina panna syytteeseen”, Forbes sanoo.

Trump johtaa republikaanien kisaa

 Kisassa republikaanien presidenttiehdokkuudesta miljardööri Donald Trump johtaa selvästi. Hänellä on 673 valitsijamiestä, kun ehdokkuuteen tarvitaan 1 237 valitsijamiestä. Haastajalla, senaattori Ted Cruzilla on 410 valitsijamiestä.

 Demokraattien puolella entinen ulkoministeri Hillary Clinton johtaa 1 139 valitsijamiehellä. Senaattori Bernie Sandersilla on 825. Demokraattien ehdokkuuteen tarvitaan 2 383 valitsijamiehen tuki.

 Esivaalit jatkuvat tiistaina, kun Arizonassa, Idahossa ja Utahissa äänestetään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Yle: Vihreät nousi kannatus­mittauksessa ohi keskustan – myös perus­suomalaisten tuki elpyy hieman

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää