Valikko
Ulkomaat

Historiallinen hetki tallentui kuvaan Kuubassa: Obaman Air Force One Havannan yllä

Edellisestä Yhdysvaltain presidentin vierailusta arkkivihollisen maaperälle ehti kulua 88 vuotta. Presidentti Barack Obama korjaa suhteita saarivaltioon, jonka ohjuskriisi oli lähellä laukaista kolmannen maailmansodan.

Kuubaan sunnuntaina saapunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsui vierailuaan ”historialliseksi mahdollisuudeksi”. Hän sanoi sen olevan kuitenkin vain ensimmäinen askel.

”On ihanaa olla täällä”, Obama sanoi sunnuntaina tavatessaan Yhdysvaltain suurlähetystön henkilökuntaa Havannassa.

”Vuonna 1928 presidentti (Calvin) Coolidge tuli tänne sotalaivalla, ja hänellä kesti kolme päivää päästä tänne. Minulla kesti vain kolme tuntia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Air Force One laskeutuu Kuubaan”, hän sanoi.

Obama laskeutui Havannan kansainväliselle José Martín lentokentälle kello 22.18 Suomen aikaa sunnuntai-iltana.

Reutersin kuvaaja ikuisti historiallisen hetken kamerallaan.

Obama lähetti kuubalaisille tervehdyksen Twitterin välityksellä heti presidentin Air Force One -lentokoneen laskeuduttua. ”Que bolá Cuba?” eli ”Miten menee Kuuba?” Obama tviittasi paikallisella slangilla.

Presidentti toivoi pääsevänsä keskustelemaan vierailunsa aikana tavallisten kuubalaisten kanssa.

Obaman kolmipäiväinen vierailu Kuubaan on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti astuu jalallaan saarivaltioon 88 vuoteen.

Hänen oli määrä tavata Yhdysvaltain suurlähetystön henkilökuntaa lähetystön tiloissa ulkoilmassa, mutta huonon sään vuoksi tapaaminen oli siirretty hotelli Meliá Habanan salonkiin.

Obama käveli illalla hetken aikaa Havannan vanhassa kaupungissa vesisateessa ja piteli sateenvarjoa vaimolleen Michellelle. Mukana matkustivat myös Michellen äiti sekä presidenttiparin tyttäret Sasha ja Malia.

Virallinen tervetuliaisseremonia järjestetään maanantaina, jolloin Obama tapaa Kuuban presidentin Raúl Castron presidentinpalatsissa. Hän ei tapaa tämän veljeä, vallankumousjohtaja Fidel Castroa.

Obama tapasi sunnuntaina myös katolisen kirkon kardinaalin Jaime Ortegan, joka on paavi Franciscuksen ohella auttanut välien normalisoimisessa kahden maan välillä.

Samaan aikaan kun Obama oli matkalla Kuubaan, poliittisten vankien vaimot osoittivat Havannassa mieltään maan kommunistijohtoa vastaan. Poliisi pidätti kymmeniä mielenosoittajia, kertoi uutistoimisto AFP. Obaman on tarkoitus keskustella Kuuban johdon kanssa myös maan ihmisoikeustilanteesta.

Sunnuntaina pidätettyjen mielenosoittajien joukossa oli myös toisinajattelija Berta Soler, joka on kutsuttu tiistaiseen toisinajattelijoiden tapaamiseen Obaman kanssa.

Maiden suhteet kariutuivat 1959 sen jälkeen, kun sissikomentaja Fidel Castron johtamat kapinalliset syrjäyttivät maan amerikkalaismielisen yksinvaltiaan Fulgencio Batistan hallinnon. Kolmea vuotta myöhemmin maailma pelkäsi kolmannen maailmansodan alkua niin sanotun Kuuban ohjuskriisin aikaan. Sosialistisen vallankumouksen jälkeen Kuuba kansallisti amerikkalaisten omaisuudet saarivaltiossa.

Yhdysvallat on ylläpitänyt Kuuban kauppasaartoa yli puoli vuosisataa. Maiden välisiä diplomaattisia suhteita alettiin palauttaa vasta loppuvuodesta 2014 Obaman ja Kuuban presidentin Raúl Castron toimesta.

Samaan aikaan kun Castrot ovat johtaneet Kuubaa, on Yhdysvalloissa vaihtunut presidentti 11 kertaa.

Yhdysvallat yritti maihinnousua Sikojenlahdella vuonna 1961, mutta epäonnistui. Kuuba oli liittynyt sosialistiseen leiriin, ja Neuvostoliitosta tuli sen suurin tukija. Vastareaktiona Yhdysvallat katkaisi diplomaattiset suhteet ja asetti Kuuban kauppasaartoon, joka on yhä voimassa.

Kolmatta maailmansotaa pelättiin, kun Yhdysvallat huomasi loppuvuodesta 1962 Neuvostoliiton sijoittaneen ydinaseita Kuubaan, Yhdysvaltojen takapihalle. Ohjuskriisi saatiin kuitenkin ratkaistua täpärästi, ja Neuvostoliitto veti ohjuksensa Kuubasta.

Yhdysvaltojen ja Kuuban diplomaattisten suhteiden palauttaminen tullaankin muistamaan Obaman presidenttiyden yhtenä merkittävimmistä perinnöistä.

”Yhdysvaltojen presidentti saapuu Havannaan Air Force One -lentokoneella. En olisi voinut koskaan nähdä unta tai painajaista tästä”, totesi kuubalaiskirjailija Leonardo Padura blogissaan.

Edellisen kerran Kuubassa vieraili Yhdysvaltojen istuva presidentti Calvin Coolidge lähes 90 vuotta sitten.

”Kymmenettuhannet Havannan kaduilla – presidentti liikuttui syvästi”, kirjoitti The New York Times -sanomalehti edellisestä valtiovierailusta tammikuun 16. päivä vuonna 1928.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuuban ja Yhdysvaltojen välit
 • Yhdysvallat
 • Kuuba

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  7. 7

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  8. 8

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  9. 9

   Isis heikkenee myös internetissä – propagandakone oli huipussaan pari vuotta sitten, nyt monet ryhmät käyvät informaatiosotaa terroristijärjestöä vastaan

  10. 10

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää