Valikko

Turkki-sopimus astui voimaan, mutta pakolaisia tuli tavallista enemmän – HS seurasi veneiden saapumista Kreikan Lesbokselle

Kreikan Lesbokselle rantautui tavallista enemmän pakolaisia, kun kiistellyn Turkki-sopimuksen oli määrä tulla voimaan. Kreikka ilmoitti, ettei pysty soveltamaan sopimusta aikataulun mukaan.

Lesbos

Viesti on kirinyt Eurooppaan pyrkiville.

”Luin eilisiltana CNN:n ja BBC:n uutisista, että Eurooppa aikoo nyt karkottaa meidät takaisin Turkkiin”, sanoo afganistanilainen Maiwan Abobaker, joka on juuri rantautunut pakolaisveneellä Lesboksen rantakiville. Lahkeet on kääritty, sillä huterat veneet täyttyvät vedellä matkalla Turkista Kreikan saarille.

Tieto palautuksista ei hillinnyt yrittämistä Eurooppaan. Päinvastoin.

Sunnuntain vastaisena yönä Lesboksen saarelle tuli Turkista tavallista enemmän pakolaisveneitä. Osa veneistä oli tavallista täydempiä.

Rannassa näkyy vielä raato yöllä saapuneesta kumiveneestä, jonka kyydissä tuli yli 70 ihmistä. Tavallisesti veneissä on 40 ihmistä. Veneestä löytyi kaksi ruumista. He olivat kuolleet tungoksessa.

Päivä alkaa sarastaa.

”Tuolla tulee taas yksi”, vapaaehtoinen pelastaja huutaa ja osoittaa kohti auringonnousun värittämää merta. Alkaa rivakka valmistautuminen.

Kuivia vaatteita, voisarvia, vesipulloa, vilttejä ja lämpöpeittoja tuodaan rannalle valmiiksi. Vapaaehtoisten pelastajien veneet saattavat siirtolaisten kumivenettä kohti rantaa.

Kun kumivene kolahtaa rantakiviin, alkaa huuto. Veteen kahlanneet vapaaehtoiset huutavat ohjeita. Veneessä huudetaan ilosta.

Vähän alle yksivuotiaat syyrialaiskaksoset Aisha ja Fatima eivät huuda eivätkä itke. Eivät, vaikka tuntemattomat nostavat heidät veneestä rannalle. Eivätkä silloin, kun heidät riisutaan pienistä pelastusliiveistä, kääritään huopiin ja aletaan vaihtaa kastuneita sukkia kuiviin.

Osa aikuisistakin on kylmästä jäykkänä. Yöllä lämpötila kävi muutamassa asteessa. Merimatka kestää pahimmillaan useita tunteja. Kadel Halebin suu hymyilee, mutta silmät eivät yllä mukaan.

”Syyria, Damaskos”, nainen sanoo kotipaikakseen. Sitten hän käy samassa veneessä olleiden vauvakaksosten viereen pitkälleen. Hengenvaarallisesta merimatkasta – ja Syyrian sodasta – selviäminen purkautuu täydellisenä uupumisena.

Lesbokselle rantautuminen on hetki, jolloin tulijat saadaan tuntemaan tervetulleiksi. Pakolaisveneitä on vastassa nuoria ja vanhoja vapaaehtoisia. He ovat koko yön kiskoneet veneitä maihin ja kantaneet vilttejä, vettä sekä vauvoille kuivia sukkahousuja.

Mutta heti rannalta poistumisen jälkeen ihmisiä odottaa toisenlainen viesti. Uuden Turkki-sopimuksen tavoite on käännyttää meren yli tulevat siirtolaiset mahdollisimman nopeasti Turkkiin.

Fatiman ja Aishan perhe on kotoisin Homsista, joka on yksi Syyrian sodassa pahimmin tuhoutuneista kaupungeista. Perhe yrittää Euroopan kautta Kanadaan. Isä Ibrahim Jibara uskoo, että siellä kehitysvammainen esikoispoika saisi apua ja hoitoa. Jamal istuu viltillä ja katsoo, kun hänen jalkojaan kääritään lämpöpeittoihin.

Alkuperäisen aikataulun mukaan he olisivat saattaneet olla ensimmäisten joukossa, kun pikakäännytykset huhtikuussa alkavat. Kreikka kuitenkin ilmoitti, ettei se ehdi aloittaa Turkki-sopimuksen soveltamista aikataulun mukaisesti sunnuntaina.

Perhe saattaa ehtiä rekisteröityä ennen kuin uusi käännytyspolitiikka otetaan käyttöön.

Vanha käytäntö tarkoittaa siirtymistä pakolaisleirille Kreikassa. Tie pohjoisempiin Euroopan maihin meni kiinni, kun Itävalta ja Balkanin maat alkoivat sulkea rajojaan helmikuussa.

Kreikassa on edelleen jumissa 48 000 tulijaa. Yli kymmenentuhatta on asunut viikkoja teltoissa mutaisella pellolla Makedo­nian-vastaisella rajalla Idomenissa.

Oli käännekohta sitten Balkanin reitin sulkeminen tai Turkki-sopimus, Euroopan pakolaispolitiikassa on alkanut uusi aika.

Ihmisoikeusjärjestöt varoittavat, että Euroopan uusi käännytyspolitiikka saattaa olla kansainvälisten sopimusten vastainen. EU kiistää tämän.

Kiistanalaista on muun muassa se, voidaanko Turkki luokitella maaksi, jossa pakolaisten oikeudet turvataan.

Turkki on hyväksynyt Suomenkin pakolaispolitiikkaa määrittävän Geneven pakolaissopimuksen harvinaisella maantieteellisellä rajauksella.

Se tunnustaa Geneven sopimuksen määrittelemiksi pakolaisiksi vain henkilöt, jotka pakenevat kriisejä Euroopan maista. Tämän vuoksi syyrialaisia ei tunnusteta pakolaisiksi samoin oikeuksin kuin EU-maissa.

Lisäksi EU aikoo käännyttää Kreikan saarilta välittömästi ne, joilla ”ei ole oikeutta suojeluun”. Heidät pidetään käännytykseen asti saarille pystytettävissä säilöönottokeskuksissa.

Epäselvää on, miten nämä henkilöt tunnistetaan ihmisistä, joilla on oikeus suojeluun, jos käännytys halutaan toteuttaa välittömästi. Kansainväliset sopimukset takaavat oikeuden yksilölliseen turvapaikkakäsittelyyn.

Tulijoille jää oikeus hakea turvapaikkaa Kreikasta, mutta monen päämäärä on Saksassa tai muualla, minne osa perheestä ehti viime vuonna.

Vaikka käytännön järjestelyt ovat yhä täysin levällään, muutos näkyy Lesboksella.

Saaren järjestelykeskuksen viereistä leiriä tyhjennetään, sillä tavoitteena on tyhjentää saaret ennen uuden politiikan käyttöönottoa. Kolme bussillista kreikkalaispoliiseja odottaa lähistöllä mellakkavarusteissa valmiina puuttumaan tilanteeseen.

Iso matkustajalautta, jolla ennen sunnuntaita Kreikkaan rantautuneet ihmiset piti viedä pois uuden käytännön alta jo lauantaina, pääsi liikkeelle lähes vuorokauden myöhässä. Laivan määränpää on pohjoiskreikkalainen Kavalan satamakaupunki.

Pohjoisen pakolaisleireiltä karkotusmatka Turkkiin on lyhyt.

Sopimus aloittaa palautukset Turkkiin

 EU ja Turkki sopivat viime viikolla, että Turkista Kreikkaan laitonta merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin huhtikuusta

alkaen.

 Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. EU valmistautuu 72 000 ihmisen sijoittamiseen.

 Vastineeksi Turkki saa EU:lta aluksi kolme miljardia euroa, jotka on tarkoitus käyttää pakolaisten olojen kohentamiseen. Myöhemmin maksetaan kolme miljardia lisää.

 EU lupasi myös jouduttaa Turkin jäsenyysneuvotteluita ja viisumivapautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  4. 4

   Paluumuuttaja voi kohdata yllättäviä hankaluuksia – iPhone osamaksulla jäi saamatta

  5. 5

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  6. 6

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  7. 7

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  8. 8

   Sebastian Tynkkynen sai sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – oikeus piti kirjoituksia panettelevina, solvaavina ja osin uhkaavina

  9. 9

   Valtteri Bottas siirtyy Mercedeksen F1-talliin Nico Rosbergilta vapautuneelle paikalle: ”Toivotamme hänelle menestyksekästä kautta”

  10. 10

   Muumit palaavat ruutuun uusilla äänillä – ”Suomen kieli on mennyt eteenpäin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  3. 3

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  4. 4

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  5. 5

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  6. 6

   Reetta Lehto joutui luopumaan sijaislapsesta kymmenen vuoden jälkeen – Helsingissä yli 40 lasta siirrettiin viime vuonna äkisti pois sijaisperheestään

  7. 7

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  8. 8

   Muutto Helsinkiin työpaikan perässä ei välttämättä lyö leiville – parempi palkka ei aina riitä korvaamaan asumiskustannuksia

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää