Valikko

Turkki-sopimus astui voimaan, mutta pakolaisia tuli tavallista enemmän – HS seurasi veneiden saapumista Kreikan Lesbokselle

Kreikan Lesbokselle rantautui tavallista enemmän pakolaisia, kun kiistellyn Turkki-sopimuksen oli määrä tulla voimaan. Kreikka ilmoitti, ettei pysty soveltamaan sopimusta aikataulun mukaan.

Lesbos

Viesti on kirinyt Eurooppaan pyrkiville.

”Luin eilisiltana CNN:n ja BBC:n uutisista, että Eurooppa aikoo nyt karkottaa meidät takaisin Turkkiin”, sanoo afganistanilainen Maiwan Abobaker, joka on juuri rantautunut pakolaisveneellä Lesboksen rantakiville. Lahkeet on kääritty, sillä huterat veneet täyttyvät vedellä matkalla Turkista Kreikan saarille.

Tieto palautuksista ei hillinnyt yrittämistä Eurooppaan. Päinvastoin.

Sunnuntain vastaisena yönä Lesboksen saarelle tuli Turkista tavallista enemmän pakolaisveneitä. Osa veneistä oli tavallista täydempiä.

Rannassa näkyy vielä raato yöllä saapuneesta kumiveneestä, jonka kyydissä tuli yli 70 ihmistä. Tavallisesti veneissä on 40 ihmistä. Veneestä löytyi kaksi ruumista. He olivat kuolleet tungoksessa.

Päivä alkaa sarastaa.

”Tuolla tulee taas yksi”, vapaaehtoinen pelastaja huutaa ja osoittaa kohti auringonnousun värittämää merta. Alkaa rivakka valmistautuminen.

Kuivia vaatteita, voisarvia, vesipulloa, vilttejä ja lämpöpeittoja tuodaan rannalle valmiiksi. Vapaaehtoisten pelastajien veneet saattavat siirtolaisten kumivenettä kohti rantaa.

Kun kumivene kolahtaa rantakiviin, alkaa huuto. Veteen kahlanneet vapaaehtoiset huutavat ohjeita. Veneessä huudetaan ilosta.

Vähän alle yksivuotiaat syyrialaiskaksoset Aisha ja Fatima eivät huuda eivätkä itke. Eivät, vaikka tuntemattomat nostavat heidät veneestä rannalle. Eivätkä silloin, kun heidät riisutaan pienistä pelastusliiveistä, kääritään huopiin ja aletaan vaihtaa kastuneita sukkia kuiviin.

Osa aikuisistakin on kylmästä jäykkänä. Yöllä lämpötila kävi muutamassa asteessa. Merimatka kestää pahimmillaan useita tunteja. Kadel Halebin suu hymyilee, mutta silmät eivät yllä mukaan.

”Syyria, Damaskos”, nainen sanoo kotipaikakseen. Sitten hän käy samassa veneessä olleiden vauvakaksosten viereen pitkälleen. Hengenvaarallisesta merimatkasta – ja Syyrian sodasta – selviäminen purkautuu täydellisenä uupumisena.

Lesbokselle rantautuminen on hetki, jolloin tulijat saadaan tuntemaan tervetulleiksi. Pakolaisveneitä on vastassa nuoria ja vanhoja vapaaehtoisia. He ovat koko yön kiskoneet veneitä maihin ja kantaneet vilttejä, vettä sekä vauvoille kuivia sukkahousuja.

Mutta heti rannalta poistumisen jälkeen ihmisiä odottaa toisenlainen viesti. Uuden Turkki-sopimuksen tavoite on käännyttää meren yli tulevat siirtolaiset mahdollisimman nopeasti Turkkiin.

Fatiman ja Aishan perhe on kotoisin Homsista, joka on yksi Syyrian sodassa pahimmin tuhoutuneista kaupungeista. Perhe yrittää Euroopan kautta Kanadaan. Isä Ibrahim Jibara uskoo, että siellä kehitysvammainen esikoispoika saisi apua ja hoitoa. Jamal istuu viltillä ja katsoo, kun hänen jalkojaan kääritään lämpöpeittoihin.

Alkuperäisen aikataulun mukaan he olisivat saattaneet olla ensimmäisten joukossa, kun pikakäännytykset huhtikuussa alkavat. Kreikka kuitenkin ilmoitti, ettei se ehdi aloittaa Turkki-sopimuksen soveltamista aikataulun mukaisesti sunnuntaina.

Perhe saattaa ehtiä rekisteröityä ennen kuin uusi käännytyspolitiikka otetaan käyttöön.

Vanha käytäntö tarkoittaa siirtymistä pakolaisleirille Kreikassa. Tie pohjoisempiin Euroopan maihin meni kiinni, kun Itävalta ja Balkanin maat alkoivat sulkea rajojaan helmikuussa.

Kreikassa on edelleen jumissa 48 000 tulijaa. Yli kymmenentuhatta on asunut viikkoja teltoissa mutaisella pellolla Makedo­nian-vastaisella rajalla Idomenissa.

Oli käännekohta sitten Balkanin reitin sulkeminen tai Turkki-sopimus, Euroopan pakolaispolitiikassa on alkanut uusi aika.

Ihmisoikeusjärjestöt varoittavat, että Euroopan uusi käännytyspolitiikka saattaa olla kansainvälisten sopimusten vastainen. EU kiistää tämän.

Kiistanalaista on muun muassa se, voidaanko Turkki luokitella maaksi, jossa pakolaisten oikeudet turvataan.

Turkki on hyväksynyt Suomenkin pakolaispolitiikkaa määrittävän Geneven pakolaissopimuksen harvinaisella maantieteellisellä rajauksella.

Se tunnustaa Geneven sopimuksen määrittelemiksi pakolaisiksi vain henkilöt, jotka pakenevat kriisejä Euroopan maista. Tämän vuoksi syyrialaisia ei tunnusteta pakolaisiksi samoin oikeuksin kuin EU-maissa.

Lisäksi EU aikoo käännyttää Kreikan saarilta välittömästi ne, joilla ”ei ole oikeutta suojeluun”. Heidät pidetään käännytykseen asti saarille pystytettävissä säilöönottokeskuksissa.

Epäselvää on, miten nämä henkilöt tunnistetaan ihmisistä, joilla on oikeus suojeluun, jos käännytys halutaan toteuttaa välittömästi. Kansainväliset sopimukset takaavat oikeuden yksilölliseen turvapaikkakäsittelyyn.

Tulijoille jää oikeus hakea turvapaikkaa Kreikasta, mutta monen päämäärä on Saksassa tai muualla, minne osa perheestä ehti viime vuonna.

Vaikka käytännön järjestelyt ovat yhä täysin levällään, muutos näkyy Lesboksella.

Saaren järjestelykeskuksen viereistä leiriä tyhjennetään, sillä tavoitteena on tyhjentää saaret ennen uuden politiikan käyttöönottoa. Kolme bussillista kreikkalaispoliiseja odottaa lähistöllä mellakkavarusteissa valmiina puuttumaan tilanteeseen.

Iso matkustajalautta, jolla ennen sunnuntaita Kreikkaan rantautuneet ihmiset piti viedä pois uuden käytännön alta jo lauantaina, pääsi liikkeelle lähes vuorokauden myöhässä. Laivan määränpää on pohjoiskreikkalainen Kavalan satamakaupunki.

Pohjoisen pakolaisleireiltä karkotusmatka Turkkiin on lyhyt.

Sopimus aloittaa palautukset Turkkiin

 EU ja Turkki sopivat viime viikolla, että Turkista Kreikkaan laitonta merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin huhtikuusta

alkaen.

 Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. EU valmistautuu 72 000 ihmisen sijoittamiseen.

 Vastineeksi Turkki saa EU:lta aluksi kolme miljardia euroa, jotka on tarkoitus käyttää pakolaisten olojen kohentamiseen. Myöhemmin maksetaan kolme miljardia lisää.

 EU lupasi myös jouduttaa Turkin jäsenyysneuvotteluita ja viisumivapautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  2. 2

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  3. 3

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  4. 4

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  7. 7

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  8. 8

   Jopa 50 raskaasti aseistettua pankkirosvoa teki Paraguayssa ”vuosisadan ryöstön” – Epäiltynä Brasilian rikollisjengit

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää