Valikko
Ulkomaat

Twitter täyttää kymmenen vuotta – ensimmäisen twiitin sisältö ei ollut kummoinen

Viihdetaivaan tähdet ovat Twitterin kuningattaria ja kuninkaita. Presidentti Barack Obaman Twitter-suosio on myös omaa luokkaansa.

Tasan kymmenen vuotta sitten, 21. maaliskuuta 2006, amerikkalainen ohjelmistosuunnittelija Jack Dorsey naputti viestipalvelu Twitteriin lyhyen viestin.

Viesti on tässä:

(Vapaa käännös: ”asentelen tässä twttriäni”.)

Viestin sisältö ei ollut kummoinen, mutta twiitti oli silti käänteentekevä.

Kyseessä oli nimittäin kaikkien aikojen ensimmäinen Twitter-viesti.

Dorseyn ja hänen työkavereidensa perustama mikroviestipalvelu Twitter täyttää tänään pyöreät kymmenen vuotta.

Twitter on sosiaalisen median viestittelyohjelma, jonka käyttäjät voivat lähettää 140 merkin mittaisia viestejä seuraajilleen.

Kymmenessä vuodessa Twitteristä on paisunut sosiaalisen median palvelu, jolla on yli 300 miljoonaa käyttäjää eri puolilla maailmaa.

Vaikka Twitterin kasvu on viime aikoina hidastunut ja sen suosio on jäänyt kauaksi toisesta sosiaalisen median jättiläisestä Facebookista, palvelun kautta lähetetään tälläkin hetkellä keskimäärin 6 000 viestiä sekunnissa.

Alle on koottu joitakin kiinnostavia tilastotietoja Twitteristä ja sen käyttäjistä.

Kun katsoo sadan seuratuimman Twitter-tilin listaa, huipulla killuu lähinnä pohjoisamerikkalaisia viihdetaivaan tähtiä.

Twittercounter-sivuston mukaan maailman seuratuin tili Twitterissä kuuluu amerikkalaiselle laulaja-lauluntekijä Katy Perrylle. Tilillä on lähes 85 miljoonaa seuraajaa.

Toisena on jo aikuistunut kanadalainen teinitähti Justin Bieber noin 77 miljoonalla seuraajalla ja kolmantena amerikkalainen laulaja-lauluntekijä Taylor Swift.

Tämän jälkeen siirrytäänkin politiikan puolelle. Neljänneksi seuratuin Twitter-tili on Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla. Hänellä on runsaat 71 miljoonaa seuraajaa.

Seuraavaa poliitikkoa listalta saakin etsiä pitkään. Sijalta 60. löytyy Intian pääministeri Narendra Modi lähes 19 miljoonalla seuraajalla.

Luvut tosin eivät välttämättä kerro todellisten seuraajien määrää. Osa Twitteriin luoduista tileistä ei ole lainkaan aitoja. Valeseuraajia voi myös ostaa.

Socialbakers-sivuston mukaan eniten Twitterissä seurattu suomalainen henkilö on taidemaalari Rauli Mård (404 000 seuraajaa).

Seuraavaksi tulee kilpa-autoilija Heikki Kovalainen (342 000) ja tämän jälkeen valtiovarainministeri Alexander Stubb (264 000).

Valeseuraajia tunnistavan Twitteraudit-ohjelmiston mukaan tosin Stubbin seuraajista vain 35 prosenttia eli noin 91 000 on aitoja, loput väärennöksiä.

Stubbin tilin ohjelma sen sijaan arvioi hyvinkin aidoksi.

Yhdysvallat on maa, jossa twiitataan eniten. Mutta Twitter on suosittu myös muualla maailmassa.

Useimmin viitattu tutkimus liittyen Twitterin maantieteeseen on jo muutaman vuoden vanha. Oxfordin yliopiston Internet Instituten selvitys vuodelta 2012 listasi kuusi Twitterin käytön suurinta maata seuraavasti:

1. Yhdysvallat 2. Brasilia 3. Indonesia 4. Britannia 5. Meksiko 6. Malesia.

Epäilemättä Kiina olisi listalla ensimmäisenä, mikäli Twitterin käyttö olisi siellä sallittua.

Entä sitten eniten twiitatut aihealueet?

Vaikuttaa siltä, että viihde ja populaarikulttuuri jylläävät.

Lauantaina 3. elokuuta Twitterin twiittejä per sekunti -käyrä nousi hetkelliseen piikkiin. Kun tavallisesti twiittejä lähetettiin maailmanlaajuisesti noin 6 000 sekunnissa, hetken ajan niitä lähetettiin yli 143 000 sekunnissa.

Syy löytyi Japanista. Japanilaiset olivat innostuneet twiittaamaan, kun tv:ssä näytettiin suosittu japanilainen anime-elokuva Laputa – linna taivaalla vuodelta 1986.

Viime vuoden eniten uudelleenlähetyt twiitit liittyvät nekin lähinnä populaarikulttuuriin.

Time-lehden mukaan vuonna 2015 eniten uudelleentwiitattu viesti oli brittiläisen poikabändin One Directionin Harry Stylesin viesti ”All the love as always. H”.

Lähes 800 000 uudelleentwiittausta saanut viesti liittyi samaan yhtyeeseen kuuluneen Zayn Malikin ilmoitukseen lähteä soolouralle.

Mutta kyllä myös poliittiset viestit aiheuttavat Twitterissä säpinää.

Sen todistaa tämä presidentti Obaman tililtä 26. kesäkuuta 2015 lähetetty viesti, joka lähetettiin uudelleen lähes 442 000 kertaa:

Vapaa käännös:

”Tämä päivä on suuri askel marssillamme kohta tasa-arvoa. Homo- ja lesbopareilla on nyt oikeus mennä naimisiin, aivan kuten kaikilla muillakin. #RakkausVoittaa”

Kirjoittajan Twitter-tili on @juhuus. Se on maailman seuratuimpien Twitter-tilien listalla sijalla 4 734 037.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Karkkiautomaatti nousi espoolaiselle juna-asemalle päivässä, mutta lippuautomaattia odotellaan yhä – katso luettelo asemista, joilta ei saa lippuja

  6. 6

   Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

  7. 7

   Käsi kävi tiuhaan matkailijoiden repuilla tiistaina: taskuvarkaat saalistavat nyt Helsingin toreilla ja Kampissa

  8. 8

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää