Valikko
Ulkomaat

Surkeita ratsioita, onnetonta tiedonkulkua, epäilyttäviä pitsatilauksia – näin Euroopan etsityin terroristiepäilty vältteli poliisia neljä kuukautta

Salah Abdeslam livisti poliisin haavista useita kertoja ennen kuin hänet napattiin alle puolen kilometrin päästä entisestä kodistaan.

Ystävien apua, pieleen menneitä ratsioita ja epäilyttävän suuria pitsatilauksia.

Euroopan etsityin terroristiepäilty Salah Abdeslam, 26, onnistui välttelemään poliisia neljä kuukautta ennen kuin hänet saatiin kiinni viime perjantaina Molenbeekissa Brysselissä.

Pariisin terrori-iskuista epäilty Abdeslam löytyi vanhoilta kotikulmiltaan, Quatre-Vents-kadulla sijaitsevasta talosta. Pidätyspaikalta on alle puoli kilometriä matkaa Abdeslamin vanhempien kotiin, jossa myös mies itse asui ennen Pariisissa 13. marraskuuta tehtyjä, 130 ihmisen hengen vaatineita terrori-iskuja.

Miten kansainvälisesti etsintäkuulutettu, kannabiksen polttelusta ja PlayStationin pelaamisesta nautiskellut koulunsakeskeyttäjä onnistui piilottelemaan kuukausia Belgian viranomaisilta?

Tätä piinallista kysymystä Belgiassa nyt esitetään monesta suunnasta.

Viranomaisten mukaan Abdeslam onnistui välttelemään kiinnijääntiä paljolti ystävien, sukulaisten ja tuttujen pikkurikollisten avulla. Tähän verkostoon Abdeslam turvautui heti, kun hän päätti olla räjäyttämättä itseään Pariisissa ja hylkäsi räjähdevyönsä roskikseen Pariisin eteläisessä lähiössä Montrougessa pari tuntia iskujen jälkeen.

”Mikä on selvää, ja minkä olemme sanoneet jo moneen kertaan, on että verkosto on laaja”, sanoi liittovaltion syyttäjä Frèderic Van Leeuw belgialaistelevisio RTBF:lle lauantaina.

Iskujen jälkeisinä aamuyön tunteina Abdeslam osti kaupasta uuden sim-kortin ja alkoi soitella kavereilleen Belgiaan kinutakseen kyytiä takaisin kotiin.

Hän oli hylännyt vuokraamansa Volkswagenin – jolla hänen epäillään kuljettaneen muita iskuihin osallistuneita terroristeja Pariisiin – yhtenä iskupaikkana toimineen Bataclan-konserttitalon lähistölle.

Varhain iskuja seuranneena lauantaiaamuna kaksi lapsuudenystävää Abdeslamin kotinurkilta Brysselin Molenbeekista tuli noukkimaan hänet Pariisista. Ystävät Hamza Attou ja Muhammed Amri väittivät myöhemmin, etteivät he tuolloin tienneet Abdeslamin osallisuudesta Pariisin tapahtumiin.

Ensimmäinen suuri virhe Abdeslamin kiinniottamisessa tapahtui jo automatkan aikana.

Kyse oli vain 15 minuutista.

Ranskan poliisi pysäytti Pariisista Brysseliin suunnanneiden miesten auton Cambrain pikkukaupungissa lähellä Belgian rajaa. Poliisit kuitenkin laskivat miehet menemään, koska Abdeslamin nimi ei pompannut esiin mistään etsityiden listalta.

Belgian viranomaisten tiedot Abdeslamista saapuivat Ranskan viranomaisille 15 minuuttia sen jälkeen, kun poliisit olivat laskeneet auton menemään, kertoi Belgian sisäministeri Jan Jambon belgialaiselle VTM:lle.

Tämän jälkeen Abdeslamin jäljet menivät kylmäksi. Myöhemmin kävi ilmi, että toinen brysseliläinen ystävä Ali Oulkadi ajoi Abdeslamin samana lauantaina Brysselin kaupunginosaan Schaerbeekiin, jossa sijaitsi yksi hänen käyttämistään piilopaikoista.

Nyt tiedetään, että Abdeslam piilotteli ainakin kolmessa asunnossa eri puolilla Brysseliä. Osa taloista oli tyhjillään, ja niistä oli katkaistu vesi ja sähköt.

On mahdollista, että Abdeslam piilotteli pari päivää iskujen jälkeen eräässä asunnossa kotikulmillaan Molenbeekissa. Poliisit eivät kuitenkaan voineet järjestää talossa ratsiaa, koska Belgian laki kieltää ratsaamasta yksityiskoteja iltayhdeksän ja aamuviiden välillä. Laki on vuodelta 1969, ja sen tarkoitus on suojella kotirauhaa.

Myöskään katuja talon ympärillä ei suljettu yön ajaksi. Kun poliisi aikaisin seuraavana aamuna tarkasti asunnon, Abdeslamista ei näkynyt vilaustakaan.

Belgian poliisi järjesti Brysselissä lukuisia suurratsioita loppuvuonna 2015. Poliisihelikopterit hyrräsivät Euroopan pääkaupungin taivaalla ja lukuisia ihmisiä vietiin kuulusteluihin.

Brysseliin julistettiin marraskuun lopulla korkea hälytystila, kun poliisit löysivät aseita erään Pariisin iskuihin liitetyn henkilön kodista. Joukkotapahtumat kuten konsertit ja markkinat peruttiin, julkinen liikenne lakkasi toimimasta, kaupat ja ravintolat sulkivat ovensa ja armeija marssitettiin valvomaan kadunkulmia.

Terrori-iskua pelkäävä Bryssel hiljeni useiden päivien ajaksi aavekaupungiksi.

Samaan aikaan poliisit eivät tiettävästi saaneet juuri lainkaan apua Belgian maahanmuuttajataustaiselta yhteisöltä Abdeslamin paikallistamiseksi. Belgialaisille ja kansainvälisille medioille puhuneet paikalliset kuitenkin kertoivat myöhemmin, että ”kaikki tiesivät” Abdeslamin piileskelevän alueella.

Joulukuussa poliisi kertoi löytäneensä Abdeslamin sormenjäljet Schaerbeekissa sijaitsevasta asunnosta. Asunnosta löytyi myös materiaalia, jota voi käyttää räjähdevöiden rakentamiseen sekä jälkiä räjähteistä, joita käytettiin Pariisin iskuissa.

Tutkimukset ja ratsiat jatkuivat, mutta Abdeslam pysyi piilossa. Välillä hänen uskottiin paenneen Syyriaan tai Irakiin.

Sattuman täytyi puuttua peliin, ennen kuin poliisi pääsi terroristiepäillyn jäljille.

Viime viikon tiistaina 15. maaliskuuta kourallinen belgialaisia ja ranskalaisia poliiseja meni tekemään rutiininomaista tarkastusta Brysselin laidalla Forest’ssa sijaitsevaan rakennukseen. Poliisit ajattelivat talon olevan terroristien turvatalo, mutta uskoivat sen olevan tyhjillään, sillä rakennukseen ei tullut vettä eikä sähköä. Siksi poliiseilla ei ollut mukanaan erikoisjoukkoja, eivätkä he odottaneet kohtaavansa vastarintaa.

Toisin kuitenkin kävi. Kun poliisit yrittivät murtautua sisään rakennukseen, he saivat yllättäen vastaansa tulitusta. Algerialaistaustainen, itsemurhapommittajan tehtävästä haaveillut Muhammed Belkaid ampui poliiseja kalashnikovilla ja uhrasi henkensä, jotta kaksi muuta asunnossa ollutta miestä pääsi pakenemaan kattojen kautta. Neljä poliisia haavoittui ammuskelussa.

Pian kävi selväksi, että toinen kattoja pitkin paenneista miehistä oli Salah Abdeslam. Hänen sormenjälkensä löytyivät asunnossa olleesta lasista. Hänet myös tunnistettiin valvontakameran kuvasta.

Verkko Abdeslamin ympärillä alkoi kiristyä. Poliisit saivat käsiinsä puhelutietoja, jotka johtivat heidät Abdeslamin jäljille. Huomio kiinnittyi osoitteeseen Rue des Quatre Vents 79 Molenbeekissa. Mies, joka on ilmeisesti Abdeslamin kaukainen serkku, oli tarjonnut tälle suojaa Forest’n ammuskelun jälkeen.

Molenbeekin asuntoon tehty epätavallisen suuri pitsatilaus sai poliisin vakuuttumaan, että talossa oli enemmänkin väkeä.

Raskaasti varustautuneet poliisin erikoisjoukot piirittivät talon viime perjantaina 18. maaliskuuta iltapäivällä. Kameralla varustettu poliisikoira lähetettiin tutkimaan taloa.

Abdeslam pidätettiin noin puoli viideltä. Kun hänet raahattiin huppu päässä ulos, hänen lahkeestaan näytti tippuvan nippu papereita. Abdeslam oli ilmeisesti yrittänyt kätkeä ne housuihinsa.

Poliisit olivat myös ampuneet Abdeslamia ja toista talossa ollutta rikoskumppania jalkoihin.

Osa Molnebeekin asukkaista suhtautui poliiseihin pidätyksen aikana vihamielisesti. Paikalle saapuneiden televisiokanavien lähetysautoista särjettiin ikkunoita.

Belgiassa yritetään nyt kartoittaa sitä, millaiselta verkostolta Salah Abdeslam sai apua neljän kuukauden aikana. Belgian maahanmuuttajataustainen väestö on jäänyt pahasti muun yhteiskunnan laitamille, eikä siitä syystä ehkä tuntenut halua yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Pelkkä tukiverkosto ei kuitenkaan selitä sitä, miten Abdeslam onnistui piileskelemään poliisia omilla kotinurkillaan.

Yhdeksi selitykseksi on tarjottu sitä, ettei Brysselissä ole kovin paljon valvontakameroita, jotka olisivat voineet paljastaa Abdeslamin sijainnin. Ilmiselvää kaikille on kuitenkin se, että operaation pitkittyminen johtuu paljolti Belgian poliisivoimien, tiedustelun ja hallinnon yleisestä sekasorrosta ja tehottomuudesta. Hollannin-, ranskan- ja saksankielisiin alueisiin jakautuneessa Belgiassa alueelliset poliisivoimat ja tiedustelu eivät ole tottuneet jakamaan tietoja keskenään.

Tietoja ei myöskään ole jaettu naapurimaa Ranskalle, vaikka monet Pariisin terrori-iskun tekijöistä olivat Belgian viranomaisten seurannassa jo ennen iskuja.

Kun vastuu on liian monella, vastuu ei ole kenelläkään.

Samaan aikaan Belgia ja erityisesti Molenbeek tunnetaan terroristien kehtona. Useimmilla Euroopassa viime vuosina tehdyillä terrori-iskuilla on jonkinlaiset kytkökset Molenbeekiin. Belgiasta on lähtenyt runsaasti taistelijoita Isisin joukkoihin Syyriaan ja Irakiin – ja moni heistä on myös viranomaisten kauhuksi myös palannut Belgiaan.

Salah Abdeslam istuu nyt odottamassa jatkotoimenpiteitä tarkoin vartioidussa vankilassa, joka sijaitsee turistien suosimassa viehättävässä Bruggen kaupungissa noin tunnin ajomatkan päässä Brysselistä. Hyvin todennäköisesti Abdeslam luovutetaan oikeudenkäyntiä varten Ranskaan.

Abdeslam kertoi ensimmäisissä kuulusteluissa lauantaina, että hän suunnitteli räjäyttävänsä itsensä marraskuussa Stade de France -stadionilla, mutta muutti mielensä.

Belgian ulkoministerin Didier Reyndersin mukaan Abdeslam oli myös kertonut kuulustelijoille, että hän ”oli valmis aloittamaan jotain Brysselissä”.

”Se on ehkä todellisuus, koska – kuten sanoin – olemme löytäneet paljon aseita, paljon raskaita aseita, ensimmäisissä tutkimuksissa”, ulkoministeri Reynders sanoi Brysselissä sunnuntaina.

”Ja olemme nähneet uuden verkoston hänen ympärillään Brysselissä.”

Lähteet: RTBF, VTM, Le Soir, The New York Times, Politico, The Sunday Times, The Wall Street Journal, Reuters, AFP

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Belgian poliisi pidätti miehen, jonka epäillään yrittäneen ajaa väkijoukkoon Antwerpenissa

  6. 6

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  7. 7

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  8. 8

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  9. 9

   Ylen hallituksen puheenjohtaja: Jääskeläisen irtisanominen olisi ”aivan outo ratkaisu” – arvioi kohun vähentävän painostusyrityksiä

  10. 10

   Yritykset lopettavat Youtube-mainonnan kyseenalaisten videoiden takia: Google pyysi anteeksi, mutta boikotti laajenee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Neljä kuoli ja 40 loukkaantui terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  6. 6

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  10. 10

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  7. 7

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  8. 8

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää