Valikko
Ulkomaat

Isku Euroopan ytimeen: Näin kymmeniä surmanneet terrori-iskut Brysselissä etenivät

Eurooppa on pysähtynyt seuraamaan EU:n hallintopääkaupunkia vavahduttaneita iskuja. HS:n kooste kertoo keskeisimmät asiat Brysselin tapahtumista.

Ainakin 35 ihmistä on kuollut ja noin 200 loukkaantunut tiistaina aamulla tapahtuneissa räjähdyksissä Brysselin kansainvälisellä lentokentällä ja metroasemalla lähellä EU-rakennuksia.

HS kertoo, mitä Brysselin tapahtumista juuri nyt tiedetään.

 

Mitä lentokentän iskusta tiedetään?

Brysselin Zaventemin lentokentän lähtöaulassa tapahtui kaksi räjähdystä tiistaina aamulla kello kahdeksalta paikallista aikaa. Iskuissa kuoli ainakin 10 ihmistä ja jopa 100 loukkaantui.

Viranomaisten mukaan kentällä oli myös kolmas pommi, mutta se ei räjähtänyt. Asiantuntijat räjäyttivät sen myöhemmin hallitusti.

Belgian syyttäjänviraston mukaan kyseessä oli itsemurhaisku.

Poliisi on löytänyt lentokentältä Kalašnikov-rynnäkkökiväärin, joka oli ilmeisesti hyökkääjän käytössä.

”Ensin oli pieni räjähdys ja sen jälkeen toinen, isompi räjähdys. Katto sortui päällemme. Näin verta kaikkialla ja matkalaukkuja sekaisin lattialla, mutta en yhtään ruumista”, belgialainen Zach Muzun kertoi Helsingin Sanomille lentokentälle johtavalla tiellä. Koko Muzun haastattelun voit lukea tästä.

Turvataso koko Belgiassa on nostettu korkeimpaan luokkaan ja lennot Brysseliin on keskeytetty toistaiseksi. Lentokenttä aiotaan pitää suljettuna myös keskiviikkona.

 

Mitä metroaseman iskuista tiedetään?

Myös Maelbeekin metroasemalla räjähti hieman myöhemmin. Brysselin liikennelaitoksen mukaan iskussa kuoli ainakin 20 ihmistä. Loukkaantuneita on runsaat 100, ja osa heistä sai vakavia vammoja.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema Darren Hays oli kävelemässä Maalbeekin metroaseman ohitse, kun räjähdys tapahtui.

”Loukkaantuneita ja veren peitossa olevia ihmisiä juoksi ulos metroasemalta”, hän kertoi BBC:lle. ”Siellä oli kaoottista.”

Lontoosta kotoisin oleva Hays on vierailulla kumppaninsa luona, jonka asunto sijaitsee lähellä Maelbeekin metroasemaa.

”Minun käskettiin mennä sisälle ja pysyä siellä. Kuulin ihmisten huutavan, jotkut heistä tarttuivat loukkaantuneisiin ja juoksivat kauemmas asemasta.”

Puolenpäivän jälkeen poliisi räjäytti hallitusti Rue de la Loin metroasemalta löydetyn räjähteen.

 

Mitä iskujen tekijöistä tiedetään?

Terroristijärjestö Isis on ilmoittautunut olevansa iskujen takana. Järjestö kertoi asiasta verkossa julkaisemassaan lausunnossa alkuillasta tiistaina.

Viranomaiset ovat julkaisseet valvontakameran kuvan, jossa esiintyy kolme lentokentän iskusta epäiltyä miestä. Kaksi kuvassa esiintyvistä miehistä kuoli iskussa, mutta yhtä heistä etsitään edelleen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan miehet saapuivat lentokentälle taksissa. Pommit olivat jo tässä vaiheessa miesten laukuissa.

Reutersin mukaan Belgiassa oli tiistai-illalla useita ratsioita eri puolilla maata. Illalla poliisi tiedotti löytäneensä pommin ja Isisin lipun Brysselin Schaerbeekin kaupunginosassa tutkimastaan asunnosta.

Lue lisää terroristiepäillyistä tästä.

Belgia on ollut terrorismin polttopisteessä Pariisissa tapahtuneista iskuista alkaen.

Pariisissa neljä kuukautta sitten noin 130 ihmistä surmanneiden terrori-iskujen etsityin tekijä Salah Abdelslam saatiin kiinni Belgian Molenbeekin lähiöstä viime perjantaina.

Hän onnistui pakoilemaan poliisia neljä kuukautta. Lisää tapahtumista voit lukea tästä.

 

Miten silminnäkijät ovat kuvanneet tapahtumia?

”Edessäni on 40 ihmistä paareilla ja ihmiset itkevät, tämä on aivan kamalaa”, kuvaili räjähdyksen sattuessa lentokentällä ollut ruotsalaiskirjailija Anna Benson Aftonbaldetille. ”Katto edessämme romahti, kävelimme varmasti aivan räjähdyksen alitse.”

Lisää Bensonin kokemuksista voit lukea tästä.

Myös beniniläinen Frank Gbodogbe oli kentällä räjähdyksen sattuessa.

”Räjähdys oli valtava. Näin vain savua. Jalkaani tarttui afrikkalaismies, joka huusi ’auta minua, auta minua’”, Gbodogbe kertoi HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Mykkäselle.

Lisää silminnäkijöiden kertomuksia voit lukea tästä.

 

Mitä vaikutuksia iskuilla on ollut Belgiassa?

Kaikki julkinen liikenne Brysselissä oli tiistaina pysähdyksissä. Useita julkisia tiloja, esimerkiksi kauppoja ja museoita suljettiin. Ihmisiä on kehotettu pysymään toistaiseksi sisätiloissa.

Myös liikenne kaupungista pois on ruuhkautunut.

Brysseliin tiistai-illalla matkalla ollut HS:n toimittaja Kalle Koponen arvioi, että Hollannin ja Belgian rajalle on muodostunut jopa kymmenen kilometrin mittainen autojono.

”Autot kulkevat rajalla hitaasti, koska viranomaiset tarkistavat kaiken Belgiasta lähtevän liikenteen”, Koponen kertoi puhelimitse Belgiasta kello 18 jälkeen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan osa kahden belgialaisen ydinvoimalan työntekijöistä evakuoitiin päivällä varotoimenpiteenä.

Voimalat pidetään kuitenkin toiminnassa pienemmän työvoiman turvin.

Brysselin Etterbeekissa paikallisen yliopiston opiskelijoita varoitettiin läheiseltä poliisiasemalta mahdollisesti löytyneestä pommista.

”Myöhemmin oli kuultu räjähdyksen ääniä. Meille kerrottiin, että pommi saatiin räjäytettyä hallitusti”, kertoo koulussa opiskeleva Toni Vuorinen HS:lle.

Lue lisää Etterbeekin tapauksesta tästä.

Euroopan parlamentin turvatasoa nostettiin ja sen pääsisäänkäynnit suljettiin. Kaikkien vieraiden turvatarkastuksia on tehostettu ja parlamentin parkkitiloja käyttävät autot tarkastetaan.

Euroopan parlamentti on myös keskiviikkona suljettu.

”Kokouksia täällä on peruttu. Yritän lukea raportteja mutta ei siitä oikein tule mitään”, kertoi Paavo Väyrysen (kesk) poliittinen avustaja Joonas Könttä parlamenttirakennuksesta HS:lle.

Lisää Brysselin jähmettyneestä arjesta voit lukea tästä.

 

Ovatko suomalaiset kunnossa?

Belgiassa oleskelee yhteensä yli 4 000 suomalaista. Suomen ulkoministeriön (UM) mukaan kolmen suomalaisen tiedetään loukkaantuneen terrori-iskuissa.

Kaksi suomalaista oli iskujen sattuessa Brysselin kansainvälisellä lentokentällä ja yksi Maalbeekin metroasemalla.

Ulkoministeriö on kehottanut Brysselissä olevia suomalaisia välttämään julkisia paikkoja ja toivoo suomalaisten ottavan yhteyttä. Ministeriö toivoi, että ihmiset tekisivät matkustusilmoituksen.

Alkuiltapäivästä ministeriö oli saanut noin sata matkustusilmoitusta lisää, eikä sen tietoon ollut tullut iskuissa loukkaantuneita tai kuolleita suomalaisia.

Lisätietoja saat tästä jutusta sekä Suomen Brysselin-suurlähetystön Facebook-sivulta.

Facebook on ottanut käyttöön turvallisuustarkistuksen, jolla Brysselissä oleskelevat voivat ilmoittaa verkostoilleen olevansa turvassa. Jos olet kirjautuneena Facebookiin, pääset turvallisuustarkistukseen tästä.

 

Miten tapahtumat vaikuttavat Suomeen?

Poliisi on nostanut valmiuttaan myös Suomessa. Lisää voit lukea tästä.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Suomessa käynnistettiin tehostettu viranomaisvalvonta rajoilla ja lentokentillä heti aamulla.

Finavia kertoi aikaisemmin kiristäneensä turvatoimia Helsinki-Vantaalla, mutta ainakaan lähtöaulassa, turvatarkastuspisteiden edustalla mitään normaalista poikkeavaa ei huomaa, sanoo HS:n toimittaja Juho Jokinen. Terminaalissa ei näy poliiseja, ja matkustajat ovat rauhallisia.

Tiistaina kaikki Finnairin Brysselin-lennot peruttiin. Koska Brysselin kansainvälinen kenttä on kiinni myös keskiviikkona, on Finnair perunut myös kello 07.35 lennon Helsinki-Vantaalta Brysseliin.

Lisää vaikutuksista lentoliikenteeseen voit lukea tästä.

 

Miten iskuja on kommentoitu?

Suomen valtionjohto esitti surunvalittelun uhreille. Presidentti Sauli Niinistö, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja sisäministeri Orpo kommentoivat asiaa viestipalvelu Twitterissä.

”Järkyttäviä uutisia Brysselistä. Suomen viranomaiset seuraavat tilannetta tiiviisti”, Orpo kirjoitti.

Ranskan pääministerin Manuel Vallsin mukaan Eurooppa on sodassa.

”Viimeisten kuukausien aikana olemme Euroopassa kohdanneet useita sotatoimia”, Valls sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Pommi-iskut ovat osuneet koko Eurooppaan, sanoi Ranskan presidentti François Hollande.

Britannian pääministeri David Cameron kutsui hyökkäyksiä ”vastenmielisiksi”.

Poliitikkojen kommentteja voi lukea lisää tästä.

 

Miksi juuri Belgiassa?

Belgian kyvyttömyys hillitä maahanmuuttajataustaisen vähemmistönsä radikalisoitumista ja terrorismia on ollut pitkään tiedossa paitsi Belgiassa myös sen naapurimaissa, kirjoittaa HS:n pitkäaikainen Brysselin-kirjeenvaihtaja Virve Kähkönen. Koko Kähkösen analyysin voit lukea tästä.

Belgian sijainti on keskeinen: Brysselistä pääsee kahdessa tunnissa autolla niin Ranskaan, Saksaan kuin Britanniaan. Pääkaupunki Bryssel on myös Euroopan unionin hallinnollinen ydin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brysselin isku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää