Valikko
Ulkomaat

Isku Euroopan ytimeen: Näin kymmeniä surmanneet terrori-iskut Brysselissä etenivät

Eurooppa on pysähtynyt seuraamaan EU:n hallintopääkaupunkia vavahduttaneita iskuja. HS:n kooste kertoo keskeisimmät asiat Brysselin tapahtumista.

Ainakin 35 ihmistä on kuollut ja noin 200 loukkaantunut tiistaina aamulla tapahtuneissa räjähdyksissä Brysselin kansainvälisellä lentokentällä ja metroasemalla lähellä EU-rakennuksia.

HS kertoo, mitä Brysselin tapahtumista juuri nyt tiedetään.

 

Mitä lentokentän iskusta tiedetään?

Brysselin Zaventemin lentokentän lähtöaulassa tapahtui kaksi räjähdystä tiistaina aamulla kello kahdeksalta paikallista aikaa. Iskuissa kuoli ainakin 10 ihmistä ja jopa 100 loukkaantui.

Viranomaisten mukaan kentällä oli myös kolmas pommi, mutta se ei räjähtänyt. Asiantuntijat räjäyttivät sen myöhemmin hallitusti.

Belgian syyttäjänviraston mukaan kyseessä oli itsemurhaisku.

Poliisi on löytänyt lentokentältä Kalašnikov-rynnäkkökiväärin, joka oli ilmeisesti hyökkääjän käytössä.

”Ensin oli pieni räjähdys ja sen jälkeen toinen, isompi räjähdys. Katto sortui päällemme. Näin verta kaikkialla ja matkalaukkuja sekaisin lattialla, mutta en yhtään ruumista”, belgialainen Zach Muzun kertoi Helsingin Sanomille lentokentälle johtavalla tiellä. Koko Muzun haastattelun voit lukea tästä.

Turvataso koko Belgiassa on nostettu korkeimpaan luokkaan ja lennot Brysseliin on keskeytetty toistaiseksi. Lentokenttä aiotaan pitää suljettuna myös keskiviikkona.

 

Mitä metroaseman iskuista tiedetään?

Myös Maelbeekin metroasemalla räjähti hieman myöhemmin. Brysselin liikennelaitoksen mukaan iskussa kuoli ainakin 20 ihmistä. Loukkaantuneita on runsaat 100, ja osa heistä sai vakavia vammoja.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema Darren Hays oli kävelemässä Maalbeekin metroaseman ohitse, kun räjähdys tapahtui.

”Loukkaantuneita ja veren peitossa olevia ihmisiä juoksi ulos metroasemalta”, hän kertoi BBC:lle. ”Siellä oli kaoottista.”

Lontoosta kotoisin oleva Hays on vierailulla kumppaninsa luona, jonka asunto sijaitsee lähellä Maelbeekin metroasemaa.

”Minun käskettiin mennä sisälle ja pysyä siellä. Kuulin ihmisten huutavan, jotkut heistä tarttuivat loukkaantuneisiin ja juoksivat kauemmas asemasta.”

Puolenpäivän jälkeen poliisi räjäytti hallitusti Rue de la Loin metroasemalta löydetyn räjähteen.

 

Mitä iskujen tekijöistä tiedetään?

Terroristijärjestö Isis on ilmoittautunut olevansa iskujen takana. Järjestö kertoi asiasta verkossa julkaisemassaan lausunnossa alkuillasta tiistaina.

Viranomaiset ovat julkaisseet valvontakameran kuvan, jossa esiintyy kolme lentokentän iskusta epäiltyä miestä. Kaksi kuvassa esiintyvistä miehistä kuoli iskussa, mutta yhtä heistä etsitään edelleen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan miehet saapuivat lentokentälle taksissa. Pommit olivat jo tässä vaiheessa miesten laukuissa.

Reutersin mukaan Belgiassa oli tiistai-illalla useita ratsioita eri puolilla maata. Illalla poliisi tiedotti löytäneensä pommin ja Isisin lipun Brysselin Schaerbeekin kaupunginosassa tutkimastaan asunnosta.

Lue lisää terroristiepäillyistä tästä.

Belgia on ollut terrorismin polttopisteessä Pariisissa tapahtuneista iskuista alkaen.

Pariisissa neljä kuukautta sitten noin 130 ihmistä surmanneiden terrori-iskujen etsityin tekijä Salah Abdelslam saatiin kiinni Belgian Molenbeekin lähiöstä viime perjantaina.

Hän onnistui pakoilemaan poliisia neljä kuukautta. Lisää tapahtumista voit lukea tästä.

 

Miten silminnäkijät ovat kuvanneet tapahtumia?

”Edessäni on 40 ihmistä paareilla ja ihmiset itkevät, tämä on aivan kamalaa”, kuvaili räjähdyksen sattuessa lentokentällä ollut ruotsalaiskirjailija Anna Benson Aftonbaldetille. ”Katto edessämme romahti, kävelimme varmasti aivan räjähdyksen alitse.”

Lisää Bensonin kokemuksista voit lukea tästä.

Myös beniniläinen Frank Gbodogbe oli kentällä räjähdyksen sattuessa.

”Räjähdys oli valtava. Näin vain savua. Jalkaani tarttui afrikkalaismies, joka huusi ’auta minua, auta minua’”, Gbodogbe kertoi HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Mykkäselle.

Lisää silminnäkijöiden kertomuksia voit lukea tästä.

 

Mitä vaikutuksia iskuilla on ollut Belgiassa?

Kaikki julkinen liikenne Brysselissä oli tiistaina pysähdyksissä. Useita julkisia tiloja, esimerkiksi kauppoja ja museoita suljettiin. Ihmisiä on kehotettu pysymään toistaiseksi sisätiloissa.

Myös liikenne kaupungista pois on ruuhkautunut.

Brysseliin tiistai-illalla matkalla ollut HS:n toimittaja Kalle Koponen arvioi, että Hollannin ja Belgian rajalle on muodostunut jopa kymmenen kilometrin mittainen autojono.

”Autot kulkevat rajalla hitaasti, koska viranomaiset tarkistavat kaiken Belgiasta lähtevän liikenteen”, Koponen kertoi puhelimitse Belgiasta kello 18 jälkeen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan osa kahden belgialaisen ydinvoimalan työntekijöistä evakuoitiin päivällä varotoimenpiteenä.

Voimalat pidetään kuitenkin toiminnassa pienemmän työvoiman turvin.

Brysselin Etterbeekissa paikallisen yliopiston opiskelijoita varoitettiin läheiseltä poliisiasemalta mahdollisesti löytyneestä pommista.

”Myöhemmin oli kuultu räjähdyksen ääniä. Meille kerrottiin, että pommi saatiin räjäytettyä hallitusti”, kertoo koulussa opiskeleva Toni Vuorinen HS:lle.

Lue lisää Etterbeekin tapauksesta tästä.

Euroopan parlamentin turvatasoa nostettiin ja sen pääsisäänkäynnit suljettiin. Kaikkien vieraiden turvatarkastuksia on tehostettu ja parlamentin parkkitiloja käyttävät autot tarkastetaan.

Euroopan parlamentti on myös keskiviikkona suljettu.

”Kokouksia täällä on peruttu. Yritän lukea raportteja mutta ei siitä oikein tule mitään”, kertoi Paavo Väyrysen (kesk) poliittinen avustaja Joonas Könttä parlamenttirakennuksesta HS:lle.

Lisää Brysselin jähmettyneestä arjesta voit lukea tästä.

 

Ovatko suomalaiset kunnossa?

Belgiassa oleskelee yhteensä yli 4 000 suomalaista. Suomen ulkoministeriön (UM) mukaan kolmen suomalaisen tiedetään loukkaantuneen terrori-iskuissa.

Kaksi suomalaista oli iskujen sattuessa Brysselin kansainvälisellä lentokentällä ja yksi Maalbeekin metroasemalla.

Ulkoministeriö on kehottanut Brysselissä olevia suomalaisia välttämään julkisia paikkoja ja toivoo suomalaisten ottavan yhteyttä. Ministeriö toivoi, että ihmiset tekisivät matkustusilmoituksen.

Alkuiltapäivästä ministeriö oli saanut noin sata matkustusilmoitusta lisää, eikä sen tietoon ollut tullut iskuissa loukkaantuneita tai kuolleita suomalaisia.

Lisätietoja saat tästä jutusta sekä Suomen Brysselin-suurlähetystön Facebook-sivulta.

Facebook on ottanut käyttöön turvallisuustarkistuksen, jolla Brysselissä oleskelevat voivat ilmoittaa verkostoilleen olevansa turvassa. Jos olet kirjautuneena Facebookiin, pääset turvallisuustarkistukseen tästä.

 

Miten tapahtumat vaikuttavat Suomeen?

Poliisi on nostanut valmiuttaan myös Suomessa. Lisää voit lukea tästä.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Suomessa käynnistettiin tehostettu viranomaisvalvonta rajoilla ja lentokentillä heti aamulla.

Finavia kertoi aikaisemmin kiristäneensä turvatoimia Helsinki-Vantaalla, mutta ainakaan lähtöaulassa, turvatarkastuspisteiden edustalla mitään normaalista poikkeavaa ei huomaa, sanoo HS:n toimittaja Juho Jokinen. Terminaalissa ei näy poliiseja, ja matkustajat ovat rauhallisia.

Tiistaina kaikki Finnairin Brysselin-lennot peruttiin. Koska Brysselin kansainvälinen kenttä on kiinni myös keskiviikkona, on Finnair perunut myös kello 07.35 lennon Helsinki-Vantaalta Brysseliin.

Lisää vaikutuksista lentoliikenteeseen voit lukea tästä.

 

Miten iskuja on kommentoitu?

Suomen valtionjohto esitti surunvalittelun uhreille. Presidentti Sauli Niinistö, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja sisäministeri Orpo kommentoivat asiaa viestipalvelu Twitterissä.

”Järkyttäviä uutisia Brysselistä. Suomen viranomaiset seuraavat tilannetta tiiviisti”, Orpo kirjoitti.

Ranskan pääministerin Manuel Vallsin mukaan Eurooppa on sodassa.

”Viimeisten kuukausien aikana olemme Euroopassa kohdanneet useita sotatoimia”, Valls sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Pommi-iskut ovat osuneet koko Eurooppaan, sanoi Ranskan presidentti François Hollande.

Britannian pääministeri David Cameron kutsui hyökkäyksiä ”vastenmielisiksi”.

Poliitikkojen kommentteja voi lukea lisää tästä.

 

Miksi juuri Belgiassa?

Belgian kyvyttömyys hillitä maahanmuuttajataustaisen vähemmistönsä radikalisoitumista ja terrorismia on ollut pitkään tiedossa paitsi Belgiassa myös sen naapurimaissa, kirjoittaa HS:n pitkäaikainen Brysselin-kirjeenvaihtaja Virve Kähkönen. Koko Kähkösen analyysin voit lukea tästä.

Belgian sijainti on keskeinen: Brysselistä pääsee kahdessa tunnissa autolla niin Ranskaan, Saksaan kuin Britanniaan. Pääkaupunki Bryssel on myös Euroopan unionin hallinnollinen ydin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brysselin isku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Trump piti puheen 40 000 partiolaiselle – niin tiedotusvälineet, Washingtonin päättäjät kuin Obamakin saivat taas kuulla kunniansa

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  8. 8

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  9. 9

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  10. 10

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää