Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Isis on ennennäkemätön hirviö – mutta miksi se haluaa hyökätä Euroopassa?

Pakolaisista huolehtiminen Euroopassa sotkee Isisin propagandaa. Eurooppaan hyökkäämällä se pyrkii sekä kostamaan lännen ilmaiskuja että lietsomaan vihaa. Mitä suuremmaksi muslimiviha yltyy, sitä tyytyväisempi Isis on.

Ennen sanoja tulivat kyyneleet. Federica Mogherini ei pystynyt peittämään liikutustaan yrittäessään kuvata tapahtunutta.

Terroristit olivat räjäyttäneet kuolettavat pomminsa Brysselissä. Yksi isku lentokentällä, toinen keskustan metroasemalla, lähes Euroopan unionin päämajan portailla.

EU:n ulkoministeri puhui Jordaniassa, Syyrian ja Irakin naapurissa.

”Tämä on erittäin surullinen päivä Euroopalle”, hän sanoi. ”Eurooppa ja sen pääkaupunki kärsivät samasta tuskasta, jota tämä alue on tuntenut joka ikinen päivä.”

Joka ikinen päivä.

Mogherinin lausunto tiivisti ilmeisen. Syyrian ja Irakin tragediat ovat nyt suora uhka myös Euroopassa. Niin ei käynyt hetkessä. Irakissa on sodittu kolmetoista vuotta. Syyriassa viisi. Osia näistä maista miehittävä terroristiliike Isis ei aluksi ollut Euroopasta kiinnostunut.

Mutta viime marraskuussa se hyökkäsi Pariisissa. Nyt Brysselissä.

Miksi Isis haluaa tappaa siviilejä Euroopassa?

Isis on terrorismin historiassa ennenäkemätön hirviö. Sen lyhenne tulee sanoista Irakin ja Shamin (Suur-Syyrian) islamilainen valtio. Itse se haluaisi, että sitä kutsuttaisiin Islamilaiseksi valtioksi.

Se erottaa Isisin aiemmista islamilaisista terroriliikkeistä. Isis haluaa hallinnoida aluetta, ”valtiota”. Sen alaisuudessa elää arviolta viisi kuusi miljoonaa ihmistä Syyriassa ja Irakissa.

Isisillä on oma verohallinto, viemäriosasto, koulutusvirasto ja muita valtiomaisia elimiä. Se saa miljoonatuloja muun muassa öljyn, viljan ja teollisuustuotteiden myynnistä. Isisin aseistukseen kuuluu panssarivaunuja ja ilmatorjuntatykkejä. Sen mediayksikkö tuottaa ammattimaisia propagandavideoita, jotka sosiaalisen median välityksellä tavoittavat kenen tahansa kännykän vaikkapa brysseliläisessä kahvilassa.

Isisin menestys on sen tavoitteisiin nähden ollut maailmanhistoriallinen, arvioivat tutkijat Michael Weiss ja Hassan Hassan tuoreessa kirjassaan ”Isis: Inside the Army of Terror”.

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi (taistelijanimi) julisti Islamilaisen valtion syntyneeksi heinäkuussa 2014. Seuraavan vuoden Isis keskittyi ”kalifaattinsa” hallinnointiin ja sotimiseen vihollisiaan vastaan. Lähivihollisia ovat Irakin ja Syyrian hallinnot ja useat sodan aseryhmät, erityisesti shiiamuslimien liikkeet.

Elokuussa 2014 tapahtui käänne.

Internetissä julkaistiin maailmaa järkyttänyt video siepatun amerikkalaisen toimittajan James Foleyn teloituksesta. Mestaaja oli lempinimellä Jihadi John tunnettu britti Mohamed Emwazi.

Viikkoa aiemmin Yhdysvallat oli aloittanut ilmapommitukset Isisiä vastaan Irakissa. Presidentti Barack Obama perusteli iskuja joukkosilpomisten ja raiskausten kohteeksi joutuneiden jesidien sekä Irakissa olevien amerikkalaisten suojelulla.

Videolla Emwazi julistaa:

”Obama, et taistelee enää kapinaa vastaan. Me olemme islamilainen armeija ja valtio. Obama, jos yrität kieltää muslimeilta heidän oikeutensa elää turvassa islamilaisessa kalifaatissa, se johtaa kansasi verilöylyyn.”

Seurasi kuusi videota, joissa teloitetaan amerikkalaisia, brittiläisiä ja japanilaisia panttivankeja.

Teloituksista alkoi Isisin vastahyökkäys Yhdysvaltain ilmaiskuihin. Sen jälkeen seurasi terrori-iskuja ulkomailla.

”Islamilainen valtio on käynyt 12 kuukauden ajan kostokampanjaa vihollisiaan vastaan”, arvioi brittiläinen terrorismintutkija Shiraz Maher, joka työskentelee Lontoon King’s Collegessa. Hänen analyysinsä julkaistiin tiistaina New Statesman -lehden verkkosivulla.

Isis sanoo pudottaneensa venäläisen matkustajakoneen Siinailla. Se on räjäyttänyt pommeja Turkissa ja Libanonissa. Yhdysvalloissa Isis on yrittänyt iskuja, mutta ei ole onnistunut. Ranska ja Belgia ja muu Eurooppa kuitenkin edustavat sille samaa länsimaista vihollista.

Silkan koston lisäksi terrori-iskut pyrkivät sekoittamaan Isisiä vastaan taistelevan sekalaisen liittouman rivejä. Ristiriidat, hajanaisuus ja päättämättömyys palvelevat Isisin etuja.

Toinen merkittävä syy iskeä Eurooppaan liittyy Isisin ideologiaan. Se on niin äärimmäinen, että jopa al-Qaida irtaantui siitä.

Isis on totalitaarinen diktatuuri, tutkijat Weiss ja Hassan kirjoittajat kirjassaan. Isis pitää vihollisenaan kaikkia, jotka eivät kannata sitä. Eli vihollisia ovat myös muslimit, jotka hylkivät Isisiä.

Kuten Jihadi John videollaan esitti, Isis pitää ”kalifaattiaan” muslimien luvattuna maana. Isisin ideologiassa kalifaatti on ”islamin maa” (darul-Islam). Sen vastakohta on islamille vihamielinen pakanoiden maa. Maailma on jakaantunut näihin kahteen.

Siksi Isisiä on raivostuttanut erityisesti se, että muslimeita on paennut ”kalifaatista”. Eurooppaan asti on tullut pakolaisia, jotka kertovat kärsineensä Isisin terrorista joka ikinen päivä. Ja eurooppalaiset ovat ottaneet pakolaisia vastaan, auttaneet heitä ja tarjonneet turvaa. Se romuttaa Isisin levittämää maailmankuvaa, jonka mukaan länsimaat vihaavat kaikkia muslimeita.

”Islamilainen valtio tunnustaa, ettei se voi tappaa kaikkia pakolaisia. Mutta käyttämällä hyväkseen eurooppalaisia pelkoja pakolaisten tulosta ja läsnäolosta se voi ainakin tehdä pakolaisten elämän vaikeammaksi ja pakottaa heidät pohtimaan uudelleen valintaansa”, kirjoittaa brittitutkija Maher.

Eurooppaan hyökkäämällä Isis pyrkii siis lietsomaan rasismia ja islam-kammoa. Mitä suuremmaksi muslimiviha Euroopassa yltyy, sitä tyytyväisempi Isis on.

Kolmas iso syy hyökkäyksille on käytännöllinen. Isis iskee Euroopassa, koska se voi.

Isis on onnistunut houkuttelemaan riveihinsä ennennäkemättömän määrän jihadisteja eri puolilta maailmaa. Syyriaan ja Irakiin on matkustanut 27 000–31 000 ihmistä, arvioi arvostettu tutkimuslaitos The Soufan Group. Määrä on kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Isis julisti kalifaattinsa syntyneeksi.

Ulkomaisten jihadistien määrä Syyriassa ja Irakissa on jo ylittänyt islamilaisten taistelijoiden ensimmäisen suuren muuttoliikkeen, joka vei Afganistaniin 1980-luvun lopussa taistelemaan Neuvostoliittoa vastaan.

EU-maista Syyrian on matkustanut yli 5 000 ihmistä, Soufan Group laskee. Eniten lähtijöitä, 1 700, on Ranskasta, ja paljon pienemmästä Belgiasta jopa 470. Suomesta taisteluihin on liittynyt viranomaisten mukaan ainakin 70 ihmistä.

Ulkomaisista jihadisteista moni on kuollut, osa paennut ja jotkut palanneet kotimaihinsa. Palanneista osa toimii nyt Isisin ”soluina”.

Brysselin ja Pariisin hyökkäysten pääepäillyt kasvoivat Belgiassa mutta saivat aivopesun Isisiltä.

Yhdysvalloissa Isis ei ole onnistunut hyökkäämään osaksi siksi, että sieltä Syyrian lähtijöitä ja palaajia on ollut selvästi Eurooppaa vähemmän.

Kamppailu Isisin terrorismia vastaan on Euroopassa nyt ennen kaikkea poliisi- ja tiedustelutyötä: Isisin solut on pysäytettävä. Hyvä tieto on, että tiedusteluviranomaiset tietävät ja tuntevat nimeltä suuren osan Eurooppaan tulleista Isisin jäsenistä. Pariisissa ja Brysselissä tekijöitä ei saatu napattua ajoissa. Kaikkiaan kiinni saatuja on kuitenkin enemmän kuin iskuissa onnistuneita.

Euroopan johtajat ovat opiskelleet terrorismibriiffinsä. Tiistaina ensikommentit eri EU-maista puhuivat samaa viestiä: Eurooppa on yhtenäinen ja tulee voittamaan. Suomessa ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi: ”Nyt ei pidä antaa pelolle voimaa eikä valtaa.”

Terrorismi kohdistuu siviileihin, joten siviilit voivat myös vastustaa sen päämääriä. Pelätä vai ei, lietsoa vihaa vai ei? Jokaisen valinnalla on väliä.

Lopulta Euroopan – ja koko muun maailman – olisi kuitenkin kyettävä lopettamaan sotiminen Syyriassa ja Irakissa. Isisin erityinen voima on sen hallinnoima alue, joka antaa sille tukikohdan, rahoituslähteen, koulutuspaikan ja perustan sen ideologialle.

”Kalifaatin” haltuunotto sotavoimin on vaikea tehtävä. Muistissa on, että Isisin juuret ovat Irakin kaaoksessa, joka alkoi Yhdysvaltain miehityksestä vuonna 2003. Valtatyhjiössä Irakiin saapui al-Qaida. Myös Saddam Husseinin hirmuhallinnon syrjäytetyt sunnit ryhtyivät kapinaan. Moni heistä radikalisoitui Yhdysvaltain kidutuskeskuksissa. Nyt he muodostavat Isisin ylimmän johdon.

Syyriassa joka ikinen päivä jatkuvassa sodassa on kuollut noin 250 000 ihmistä. Irakissa jatkuvan sodan uhrit lasketaan sadoissatuhansissa. Miljoonia ihmisiä on paennut kotoaan. Kaaokseen ei ole näkyvissä ratkaisua.

Siksi myös Euroopan kamppailusta Isisiä vastaan on tulossa hyvin pitkä. Mogherinin ja uhrien omaisten kyyneleet eivät välttämättä jää viimeisiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Terrorismi
 • Syyrian sisällissota
 • Brysselin isku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  2. 2

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  3. 3

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  4. 4

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  7. 7

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  8. 8

   Jopa 50 raskaasti aseistettua pankkirosvoa teki Paraguayssa ”vuosisadan ryöstön” – Epäiltynä Brasilian rikollisjengit

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää