Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Isis on ennennäkemätön hirviö – mutta miksi se haluaa hyökätä Euroopassa?

Pakolaisista huolehtiminen Euroopassa sotkee Isisin propagandaa. Eurooppaan hyökkäämällä se pyrkii sekä kostamaan lännen ilmaiskuja että lietsomaan vihaa. Mitä suuremmaksi muslimiviha yltyy, sitä tyytyväisempi Isis on.

Ennen sanoja tulivat kyyneleet. Federica Mogherini ei pystynyt peittämään liikutustaan yrittäessään kuvata tapahtunutta.

Terroristit olivat räjäyttäneet kuolettavat pomminsa Brysselissä. Yksi isku lentokentällä, toinen keskustan metroasemalla, lähes Euroopan unionin päämajan portailla.

EU:n ulkoministeri puhui Jordaniassa, Syyrian ja Irakin naapurissa.

”Tämä on erittäin surullinen päivä Euroopalle”, hän sanoi. ”Eurooppa ja sen pääkaupunki kärsivät samasta tuskasta, jota tämä alue on tuntenut joka ikinen päivä.”

Joka ikinen päivä.

Mogherinin lausunto tiivisti ilmeisen. Syyrian ja Irakin tragediat ovat nyt suora uhka myös Euroopassa. Niin ei käynyt hetkessä. Irakissa on sodittu kolmetoista vuotta. Syyriassa viisi. Osia näistä maista miehittävä terroristiliike Isis ei aluksi ollut Euroopasta kiinnostunut.

Mutta viime marraskuussa se hyökkäsi Pariisissa. Nyt Brysselissä.

Miksi Isis haluaa tappaa siviilejä Euroopassa?

Isis on terrorismin historiassa ennenäkemätön hirviö. Sen lyhenne tulee sanoista Irakin ja Shamin (Suur-Syyrian) islamilainen valtio. Itse se haluaisi, että sitä kutsuttaisiin Islamilaiseksi valtioksi.

Se erottaa Isisin aiemmista islamilaisista terroriliikkeistä. Isis haluaa hallinnoida aluetta, ”valtiota”. Sen alaisuudessa elää arviolta viisi kuusi miljoonaa ihmistä Syyriassa ja Irakissa.

Isisillä on oma verohallinto, viemäriosasto, koulutusvirasto ja muita valtiomaisia elimiä. Se saa miljoonatuloja muun muassa öljyn, viljan ja teollisuustuotteiden myynnistä. Isisin aseistukseen kuuluu panssarivaunuja ja ilmatorjuntatykkejä. Sen mediayksikkö tuottaa ammattimaisia propagandavideoita, jotka sosiaalisen median välityksellä tavoittavat kenen tahansa kännykän vaikkapa brysseliläisessä kahvilassa.

Isisin menestys on sen tavoitteisiin nähden ollut maailmanhistoriallinen, arvioivat tutkijat Michael Weiss ja Hassan Hassan tuoreessa kirjassaan ”Isis: Inside the Army of Terror”.

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi (taistelijanimi) julisti Islamilaisen valtion syntyneeksi heinäkuussa 2014. Seuraavan vuoden Isis keskittyi ”kalifaattinsa” hallinnointiin ja sotimiseen vihollisiaan vastaan. Lähivihollisia ovat Irakin ja Syyrian hallinnot ja useat sodan aseryhmät, erityisesti shiiamuslimien liikkeet.

Elokuussa 2014 tapahtui käänne.

Internetissä julkaistiin maailmaa järkyttänyt video siepatun amerikkalaisen toimittajan James Foleyn teloituksesta. Mestaaja oli lempinimellä Jihadi John tunnettu britti Mohamed Emwazi.

Viikkoa aiemmin Yhdysvallat oli aloittanut ilmapommitukset Isisiä vastaan Irakissa. Presidentti Barack Obama perusteli iskuja joukkosilpomisten ja raiskausten kohteeksi joutuneiden jesidien sekä Irakissa olevien amerikkalaisten suojelulla.

Videolla Emwazi julistaa:

”Obama, et taistelee enää kapinaa vastaan. Me olemme islamilainen armeija ja valtio. Obama, jos yrität kieltää muslimeilta heidän oikeutensa elää turvassa islamilaisessa kalifaatissa, se johtaa kansasi verilöylyyn.”

Seurasi kuusi videota, joissa teloitetaan amerikkalaisia, brittiläisiä ja japanilaisia panttivankeja.

Teloituksista alkoi Isisin vastahyökkäys Yhdysvaltain ilmaiskuihin. Sen jälkeen seurasi terrori-iskuja ulkomailla.

”Islamilainen valtio on käynyt 12 kuukauden ajan kostokampanjaa vihollisiaan vastaan”, arvioi brittiläinen terrorismintutkija Shiraz Maher, joka työskentelee Lontoon King’s Collegessa. Hänen analyysinsä julkaistiin tiistaina New Statesman -lehden verkkosivulla.

Isis sanoo pudottaneensa venäläisen matkustajakoneen Siinailla. Se on räjäyttänyt pommeja Turkissa ja Libanonissa. Yhdysvalloissa Isis on yrittänyt iskuja, mutta ei ole onnistunut. Ranska ja Belgia ja muu Eurooppa kuitenkin edustavat sille samaa länsimaista vihollista.

Silkan koston lisäksi terrori-iskut pyrkivät sekoittamaan Isisiä vastaan taistelevan sekalaisen liittouman rivejä. Ristiriidat, hajanaisuus ja päättämättömyys palvelevat Isisin etuja.

Toinen merkittävä syy iskeä Eurooppaan liittyy Isisin ideologiaan. Se on niin äärimmäinen, että jopa al-Qaida irtaantui siitä.

Isis on totalitaarinen diktatuuri, tutkijat Weiss ja Hassan kirjoittajat kirjassaan. Isis pitää vihollisenaan kaikkia, jotka eivät kannata sitä. Eli vihollisia ovat myös muslimit, jotka hylkivät Isisiä.

Kuten Jihadi John videollaan esitti, Isis pitää ”kalifaattiaan” muslimien luvattuna maana. Isisin ideologiassa kalifaatti on ”islamin maa” (darul-Islam). Sen vastakohta on islamille vihamielinen pakanoiden maa. Maailma on jakaantunut näihin kahteen.

Siksi Isisiä on raivostuttanut erityisesti se, että muslimeita on paennut ”kalifaatista”. Eurooppaan asti on tullut pakolaisia, jotka kertovat kärsineensä Isisin terrorista joka ikinen päivä. Ja eurooppalaiset ovat ottaneet pakolaisia vastaan, auttaneet heitä ja tarjonneet turvaa. Se romuttaa Isisin levittämää maailmankuvaa, jonka mukaan länsimaat vihaavat kaikkia muslimeita.

”Islamilainen valtio tunnustaa, ettei se voi tappaa kaikkia pakolaisia. Mutta käyttämällä hyväkseen eurooppalaisia pelkoja pakolaisten tulosta ja läsnäolosta se voi ainakin tehdä pakolaisten elämän vaikeammaksi ja pakottaa heidät pohtimaan uudelleen valintaansa”, kirjoittaa brittitutkija Maher.

Eurooppaan hyökkäämällä Isis pyrkii siis lietsomaan rasismia ja islam-kammoa. Mitä suuremmaksi muslimiviha Euroopassa yltyy, sitä tyytyväisempi Isis on.

Kolmas iso syy hyökkäyksille on käytännöllinen. Isis iskee Euroopassa, koska se voi.

Isis on onnistunut houkuttelemaan riveihinsä ennennäkemättömän määrän jihadisteja eri puolilta maailmaa. Syyriaan ja Irakiin on matkustanut 27 000–31 000 ihmistä, arvioi arvostettu tutkimuslaitos The Soufan Group. Määrä on kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Isis julisti kalifaattinsa syntyneeksi.

Ulkomaisten jihadistien määrä Syyriassa ja Irakissa on jo ylittänyt islamilaisten taistelijoiden ensimmäisen suuren muuttoliikkeen, joka vei Afganistaniin 1980-luvun lopussa taistelemaan Neuvostoliittoa vastaan.

EU-maista Syyrian on matkustanut yli 5 000 ihmistä, Soufan Group laskee. Eniten lähtijöitä, 1 700, on Ranskasta, ja paljon pienemmästä Belgiasta jopa 470. Suomesta taisteluihin on liittynyt viranomaisten mukaan ainakin 70 ihmistä.

Ulkomaisista jihadisteista moni on kuollut, osa paennut ja jotkut palanneet kotimaihinsa. Palanneista osa toimii nyt Isisin ”soluina”.

Brysselin ja Pariisin hyökkäysten pääepäillyt kasvoivat Belgiassa mutta saivat aivopesun Isisiltä.

Yhdysvalloissa Isis ei ole onnistunut hyökkäämään osaksi siksi, että sieltä Syyrian lähtijöitä ja palaajia on ollut selvästi Eurooppaa vähemmän.

Kamppailu Isisin terrorismia vastaan on Euroopassa nyt ennen kaikkea poliisi- ja tiedustelutyötä: Isisin solut on pysäytettävä. Hyvä tieto on, että tiedusteluviranomaiset tietävät ja tuntevat nimeltä suuren osan Eurooppaan tulleista Isisin jäsenistä. Pariisissa ja Brysselissä tekijöitä ei saatu napattua ajoissa. Kaikkiaan kiinni saatuja on kuitenkin enemmän kuin iskuissa onnistuneita.

Euroopan johtajat ovat opiskelleet terrorismibriiffinsä. Tiistaina ensikommentit eri EU-maista puhuivat samaa viestiä: Eurooppa on yhtenäinen ja tulee voittamaan. Suomessa ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi: ”Nyt ei pidä antaa pelolle voimaa eikä valtaa.”

Terrorismi kohdistuu siviileihin, joten siviilit voivat myös vastustaa sen päämääriä. Pelätä vai ei, lietsoa vihaa vai ei? Jokaisen valinnalla on väliä.

Lopulta Euroopan – ja koko muun maailman – olisi kuitenkin kyettävä lopettamaan sotiminen Syyriassa ja Irakissa. Isisin erityinen voima on sen hallinnoima alue, joka antaa sille tukikohdan, rahoituslähteen, koulutuspaikan ja perustan sen ideologialle.

”Kalifaatin” haltuunotto sotavoimin on vaikea tehtävä. Muistissa on, että Isisin juuret ovat Irakin kaaoksessa, joka alkoi Yhdysvaltain miehityksestä vuonna 2003. Valtatyhjiössä Irakiin saapui al-Qaida. Myös Saddam Husseinin hirmuhallinnon syrjäytetyt sunnit ryhtyivät kapinaan. Moni heistä radikalisoitui Yhdysvaltain kidutuskeskuksissa. Nyt he muodostavat Isisin ylimmän johdon.

Syyriassa joka ikinen päivä jatkuvassa sodassa on kuollut noin 250 000 ihmistä. Irakissa jatkuvan sodan uhrit lasketaan sadoissatuhansissa. Miljoonia ihmisiä on paennut kotoaan. Kaaokseen ei ole näkyvissä ratkaisua.

Siksi myös Euroopan kamppailusta Isisiä vastaan on tulossa hyvin pitkä. Mogherinin ja uhrien omaisten kyyneleet eivät välttämättä jää viimeisiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Terrorismi
 • Syyrian sisällissota
 • Brysselin isku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  4. 4

   Paluumuuttaja voi kohdata yllättäviä hankaluuksia – iPhone osamaksulla jäi saamatta

  5. 5

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  6. 6

   Valtteri Bottas siirtyy Mercedeksen F1-talliin Nico Rosbergilta vapautuneelle paikalle: ”Toivotamme hänelle menestyksekästä kautta”

  7. 7

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  8. 8

   Sebastian Tynkkynen sai sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – oikeus piti kirjoituksia panettelevina, solvaavina ja osin uhkaavina

  9. 9

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  10. 10

   Muumit palaavat ruutuun uusilla äänillä – ”Suomen kieli on mennyt eteenpäin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  3. 3

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  4. 4

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  5. 5

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  6. 6

   Reetta Lehto joutui luopumaan sijaislapsesta kymmenen vuoden jälkeen – Helsingissä yli 40 lasta siirrettiin viime vuonna äkisti pois sijaisperheestään

  7. 7

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  8. 8

   Muutto Helsinkiin työpaikan perässä ei välttämättä lyö leiville – parempi palkka ei aina riitä korvaamaan asumiskustannuksia

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää