Ulkomaat

Suomen poliisi nosti valmiutta – rajoilla käynnistettiin tehostettu valvonta

Suojelupoliisin mukaan iskut eivät toistaiseksi vaikuta uhkatasoon Suomessa.

Poliisi nostaa valmiustilaa Suomessa, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ilmoitti lyhytviestipalvelu Twitterissä tiistaina iltapäivällä. Suojelupoliisi oli aiemmin tiistaina ilmoittanut, että Brysselin iskut eivät toistaiseksi vaikuta terrorismin uhkatasoon Suomessa.

Suojelupoliisi seuraa Brysselin tapahtumia ja tilannetta muun muassa kansainvälisen yhteistyön ja tiedonvaihdon avulla.

Ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suposta sanoi Helsingin Sanomille räjähdysten jälkeen, että Suomessa uhka ei ole muuttunut. Ainakaan toistaiseksi ei ole mitään merkkejä Brysselin iskujen yhteyksistä Suomeen. Belgia on ollut terrorismin polttopisteessä Pariisin räjähdyksistä sakka.

”Huomionarvoista on, että terroristihyökkäys vaikuttaa koordinoidulta ja suunnitellulta. Voidaan spekuloida sillä, onko viimeaikaisilla pidätyksillä ollut vaikutusta ajoitukseen.”

Portaankorva piti mahdollisena, että pidätykset Brysselissä ovat saneet terroristit aikaistamaan suunnittelemiaan iskuja, koska pidätysten yhteydessä vuotovaara suunnitelmista kasvaa.

”Tämä on arvelua vasta”, hän korosti.

Kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkeakoulusta ei usko, että Suomi olisi uhattuna Brysselin tapahtumien vuoksi. Toisaalta hän sanoo, että terrori saa voimaa luomastaan epätietoisuuden ilmapiiristä, joten uusia iskuja Euroopassa ei voi poissulkea.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi, että Suomessa käynnistettiin heti aamulla tehostettu viranomaisvalvonta rajoilla ja lentokentillä. Ulkoministeriö on käynnistänyt kriisiorganisaationsa tapahtumien takia.

Orpon mukaan terrorismin torjuntaa on käsitelty jokaisessa ministerineuvoston kokouksessa, ja Brysselissä on ollut korotettu valmius. Hyökkäystä oli odotettu ja pelätty.

”Avoimessa yhteiskunnassa ei kokonaan pystytä sulkemaan pois tapahtumia, ja varmasti terrorismin vastainen yhteistyö tiivistyy entisestään.”

Finavia on lisännyt valvontaa suomalaisilla lentokentillä. Matkustajille tämä näkyy esimerkiksi normaalia yksityiskohtaisempina turvatarkastuksina.

”Eri viranomaistahot reagoivat nopeasti aamulla tapahtuneen jälkeen. Toimintamalleja syntyi Pariisin terrori-iskujen myötä, niitä kehitettiin sen jälkeen ja niitä käytetään tällä hetkellä”, liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu sanoo.

”Kyse on ilmailu- ja liikennejärjestelmän turvallisuudesta, mutta kuva on paljon laajempi. Kyllä tätä pitää tarkastella laajana, koko yhteiskunnan turvallisuuskysymyksenä.”

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan on iso riski, että iskut kiristävät asenteita maahanmuuttajia kohtaan.

”Sitähän he haluavat, iskevät Euroopan ytimeen Brysseliin silmittömällä väkivallalla ja ruokkivat eripuraa ja pyrkivät saamaan kaaosta aikaan. Ei saa antaa periksi.”

Sekä presidentti Sauli Niinistö että pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmaisivat surunvalittelunsa tapahtumien johdosta.

”Seisomme yhdessä rintamassa taistelussa terrorismia vastaan. Syvä osanottoni uhrien omaisille ja läheisille. Isku EU:n ytimeen koskettaa meitä kaikkia”, pääministeri Sipilä sanoi valtioneuvoston tiedotteessa.

”Hallitus ja Suomen viranomaiset seuraavat tilannetta koko ajan tiiviisti. Avoimen yhteiskunnan ja demokratian arvoista ei pidä tinkiä eikä pelolle antaa sijaa”, pääministeri sanoi.

Sipilä on esittänyt Suomen hallituksen puolesta surunvalittelut Belgian pääministeri Charles Michelille.

HS-työryhmä: Olli Pohjanpalo, Juha-Pekka Raeste, ­Reetta Paavilainen, Tomi ­Peurakoski

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brysselin isku
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen

  10. 10

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää