Valikko
Ulkomaat

Isisillä jopa sata iskuihin valmista itsemurha­pommittajaa Euroopassa – Brysselin hyökkääjät halusivat ehkä kostaa terroristiepäillyn kiinnioton

Iskuja voitaisiin ennaltaehkäistä tiiviimmällä yhteistyöllä irakilaisten tiedusteluviranomaisten kanssa, sanoo Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä.

Brysselin tiistaiset terrori-iskut olivat koordinoitu iskujen sarja, jonka onnistunut toteutus kertoo toimivan terroristisolun olemassaolosta aivan Euroopan sydämessä, arvioivat HS:n haastattelemat asiantuntijat.

Tiistain iskuissa kuoli ainakin 30 ihmistä ja haavoittui runsaat 200. Lue kooste tiistain tapahtumista tästä.

Lähes samanaikaisesti toteutetut iskut Brysselin lentokentällä ja metroasemalla toivat mieleen Pariisin iskun viime marraskuulta, sanoo kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

”Käytännössä puhutaan hyvin saman tyyppisestä iskusta kuin Pariisin isku. Tuolloin iskettiin useassa erillisessä kohteessa lähes samanaikaisesti ja pyrittiin aiheuttamaan nimenomaan siviiliväestölle mahdollisimman suuria tappioita.”

Jihadistijärjestö Isis kertoi tiistai-illalla olevansa Brysselin iskujen takana. HS haastatteli Parosta ja muita asiantuntijoita ennen kuin tieto Isisin osallisuudesta varmistui.

Isisin terroristit iskivät myös marraskuun 13. päivä automaattiasein ja itsemurhaliivein Pariisissa Bataclanin konserttisaliin, jalkapallostadionille sekä kahviloihin ja ravintoloihin. Terroristit tappoivat tuolloin 130 ihmistä.

Pariisin iskujen yhdeksi pääarkkitehdiksi epäilty Salah Abdeslam otettiin kiinni Molenbeekin lähiössä Brysselissä perjantaina. Pariisin iskujen tekijöiden jälkiä oli jo aiemmin yhdistetty Molembeekiin.

Yhtäaikaisesti toteutetut iskut kielivät laajasta taustaverkostosta.

”Iskujen takana oli kyvykkäitä kokonaiskoordinoijia. Kyse ei ollut yhden tai kahden tai kolmen ihmisen tekemästä iskusta. Iskua oli mahdollisesti valmisteltu jo jonkin aikaa”, Paronen arvioi ensitietojen pohjalta.

Parosen mukaan on mahdollista, että terrorisolulla oli valmis suunnitelma sen varalle, että Abdeslam jää kiinni: Näyttävä isku mahdollisimman pian.

”Yksi vaihtoehto on myös se, että Abdeslamin kiinni jääminen oli terroristisolulle hälytyskello. He halusivat tehdä nopeasti jotakin, ennen kuin koko verkosto paljastuu.”

Abdeslamin pidätyksen on arvioitu johtavan merkittäviin paljastuksiin Isisin suunnitelmista ja verkostoista Euroopassa.

Myös Irak-asiantuntija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä arvioi, että Brysselin terrori-isku voi liittyä Abdeslamin pidätykseen.

Al-Taee kertoo olleensa Brysselin iskujen jälkeen yhteydessä tunnettuun irakilaiseen terroristiasiantuntijaan Hisham al-Hashimiin, joka työskentelee Irakin hallitukselle. Al-Hashim tuntee jihadistijärjestö Isisin verkostoa Irakissa ja Syyriassa sekä järjestön lonkeroita Euroopassa.

Al-Hashimin tietojen mukaan Isisillä saattaa olla Euroopassa noin sata iskuihin valmistautunutta itsemurhapommittajaa, al-Taee sanoo.

”Niin sanotulla punaisella listalla on sata nimeä, jotka ovat valmiita tekemään nopeastikin itsemurhaiskuja viidessä eurooppalaisessa kaupungissa: Moskovassa, Pariisissa, Brysselissä, Berliinissä ja Lontoossa.”

Brysselin iskuissa oli mukana ainakin yksi itsemurhapommittaja. Viranomaiset julkaisivat tiistaina kuvan kolmesta miehestä, joiden epäillään osallistuneen lentokenttäiskuun.

Isisin mahdolliset itsemurhapommittajat Euroopassa ovat irakilaisten tietojen mukaan asuneet täällä jo pidemmän aikaa.

”Heidän profiilinsa on se, että he ovat asuneet koko elämänsä Euroopassa juuri niillä alueilla, missä iskut toteutetaan. He puhuvat paikallista kieltä täydellisesti, mutta ovat ideologisesti uskollisia Isisille”, al-Taee kuvailee.

Iskujen tekeminen Euroopassa tukee ajatusta Isisin ”kalifaatin” laajentamisesta.

”Iskuilla on tarkoitus painostaa liittoumaa, joka taistelee Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. He yrittävät saada eurooppalaiset painostamaan hallituksiaan, että ne vetäisivät sotilaansa ja muun apunsa koalitiolta.”

Al-Taeen mukaan Isis pyrkii iskuilla myös tukaloittamaan Syyriasta ja Irakista paenneiden pakolaisten oloja. Iskut Euroopassa vahvistavat pakolaisvastaista ilmapiiriä. Jihadistien ideologiassa Irakin ja Syyrian pakolaiset ovat luopioita, koska he ovat jättäneet ”kalifaatin”.

Euroopassa tehdyillä iskuilla Isis pyrkii myös havainnollistamaan, kuinka eri tavalla Euroopassa ja muslimimaissa tehtyihin iskuihin suhtaudutaan.

”Kun Turkissa räjähtää, niin reaktio on mitätön verrattuna siihen mitä tapahtuu, kun Euroopassa räjähtää. Isis haluaa osoittaa kannattajilleen, että eurooppalaisten mielestä heidän verensä on arvokkaampaa kuin muiden.”

Brysselin iskut vahvistavat käsitystä siitä, että terroristeilla on kannatusta syvällä Euroopan pääkaupungin sydämessä, arvioi kapteeni Paronen.

Hänen mukaansa Brysselistä löytyy ”alueellinen mielipideilmasto”, jossa solut pystyvät toimimaan. Tällä hän viittaa siihen, että esimerkiksi Abdeslam kykeni piilottelemaan poliisia neljä kuukautta tukeutumalla Molenbeekin lähiössä asuviin tukijoihinsa.

”Näin urbaaneissa oloissa elävä sissi toimii. Hän tukeutuu olemassa oleviin verkostoihin ja paikallisväestöön, joka suhtautuu myötämielisesti hänen asiaansa”, Paronen sanoo.

”Käytännössä voidaan puhua tilanteesta, että Euroopan unionin pääkaupungissa toimii verkostoja, jotka ovat valmiita terrori-iskuihin tai ainakin iskujen tukemiseen.”

Parosen mukaan terroristit iskevät siviilikohteisiin, sillä näin taataan mahdollisimman suuri huomio. Lisäksi siviilikohteisiin iskeminen saa terroristijärjestön näyttämään vahvemmalta kuin mitä se perinteisin sotilaallisin mittarein todellisuudessa on.

Paronen arvioi, että iskuja voi valitettavasti tulla lisää, ja että niitä on hyvin vaikea torjua.

Al-Taeen mukaan yksi keino ehkäistä iskuja ennakkoon on se, että eurooppalaiset tiedusteluviranomaiset tekisivät tiiviimpää yhteistyötä irakilaisten tiedusteluviranomaisten kanssa.

Eurooppalaisten mukaan Irakista on ollut vaikea löytää tahoja, joiden kanssa tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä. Al-Taeen mukaan irakilaiset tiedusteluviranomaiset kuitenkin osaavat asiansa.

”Irakilaiset tiedusteluviranomaiset ovat hyvinkin osaavia ja heidän metodinsa kehittyneitä. Heillä on todennäköisesti parempaa ja tarkempaa tietoa Isisin verkostoista kuin eurooppalaisilla tiedusteluviranomaisilla”, hän sanoo.

”Tiivistämällä yhteistyötä voitaisiin tehokkaammin avata ja murentaa terroristien verkostoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Brysselin isku
 • Isis
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  7. 7

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää