Valikko
Ulkomaat

Isisillä jopa sata iskuihin valmista itsemurha­pommittajaa Euroopassa – Brysselin hyökkääjät halusivat ehkä kostaa terroristiepäillyn kiinnioton

Iskuja voitaisiin ennaltaehkäistä tiiviimmällä yhteistyöllä irakilaisten tiedusteluviranomaisten kanssa, sanoo Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä.

Brysselin tiistaiset terrori-iskut olivat koordinoitu iskujen sarja, jonka onnistunut toteutus kertoo toimivan terroristisolun olemassaolosta aivan Euroopan sydämessä, arvioivat HS:n haastattelemat asiantuntijat.

Tiistain iskuissa kuoli ainakin 30 ihmistä ja haavoittui runsaat 200. Lue kooste tiistain tapahtumista tästä.

Lähes samanaikaisesti toteutetut iskut Brysselin lentokentällä ja metroasemalla toivat mieleen Pariisin iskun viime marraskuulta, sanoo kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

”Käytännössä puhutaan hyvin saman tyyppisestä iskusta kuin Pariisin isku. Tuolloin iskettiin useassa erillisessä kohteessa lähes samanaikaisesti ja pyrittiin aiheuttamaan nimenomaan siviiliväestölle mahdollisimman suuria tappioita.”

Jihadistijärjestö Isis kertoi tiistai-illalla olevansa Brysselin iskujen takana. HS haastatteli Parosta ja muita asiantuntijoita ennen kuin tieto Isisin osallisuudesta varmistui.

Isisin terroristit iskivät myös marraskuun 13. päivä automaattiasein ja itsemurhaliivein Pariisissa Bataclanin konserttisaliin, jalkapallostadionille sekä kahviloihin ja ravintoloihin. Terroristit tappoivat tuolloin 130 ihmistä.

Pariisin iskujen yhdeksi pääarkkitehdiksi epäilty Salah Abdeslam otettiin kiinni Molenbeekin lähiössä Brysselissä perjantaina. Pariisin iskujen tekijöiden jälkiä oli jo aiemmin yhdistetty Molembeekiin.

Yhtäaikaisesti toteutetut iskut kielivät laajasta taustaverkostosta.

”Iskujen takana oli kyvykkäitä kokonaiskoordinoijia. Kyse ei ollut yhden tai kahden tai kolmen ihmisen tekemästä iskusta. Iskua oli mahdollisesti valmisteltu jo jonkin aikaa”, Paronen arvioi ensitietojen pohjalta.

Parosen mukaan on mahdollista, että terrorisolulla oli valmis suunnitelma sen varalle, että Abdeslam jää kiinni: Näyttävä isku mahdollisimman pian.

”Yksi vaihtoehto on myös se, että Abdeslamin kiinni jääminen oli terroristisolulle hälytyskello. He halusivat tehdä nopeasti jotakin, ennen kuin koko verkosto paljastuu.”

Abdeslamin pidätyksen on arvioitu johtavan merkittäviin paljastuksiin Isisin suunnitelmista ja verkostoista Euroopassa.

Myös Irak-asiantuntija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä arvioi, että Brysselin terrori-isku voi liittyä Abdeslamin pidätykseen.

Al-Taee kertoo olleensa Brysselin iskujen jälkeen yhteydessä tunnettuun irakilaiseen terroristiasiantuntijaan Hisham al-Hashimiin, joka työskentelee Irakin hallitukselle. Al-Hashim tuntee jihadistijärjestö Isisin verkostoa Irakissa ja Syyriassa sekä järjestön lonkeroita Euroopassa.

Al-Hashimin tietojen mukaan Isisillä saattaa olla Euroopassa noin sata iskuihin valmistautunutta itsemurhapommittajaa, al-Taee sanoo.

”Niin sanotulla punaisella listalla on sata nimeä, jotka ovat valmiita tekemään nopeastikin itsemurhaiskuja viidessä eurooppalaisessa kaupungissa: Moskovassa, Pariisissa, Brysselissä, Berliinissä ja Lontoossa.”

Brysselin iskuissa oli mukana ainakin yksi itsemurhapommittaja. Viranomaiset julkaisivat tiistaina kuvan kolmesta miehestä, joiden epäillään osallistuneen lentokenttäiskuun.

Isisin mahdolliset itsemurhapommittajat Euroopassa ovat irakilaisten tietojen mukaan asuneet täällä jo pidemmän aikaa.

”Heidän profiilinsa on se, että he ovat asuneet koko elämänsä Euroopassa juuri niillä alueilla, missä iskut toteutetaan. He puhuvat paikallista kieltä täydellisesti, mutta ovat ideologisesti uskollisia Isisille”, al-Taee kuvailee.

Iskujen tekeminen Euroopassa tukee ajatusta Isisin ”kalifaatin” laajentamisesta.

”Iskuilla on tarkoitus painostaa liittoumaa, joka taistelee Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. He yrittävät saada eurooppalaiset painostamaan hallituksiaan, että ne vetäisivät sotilaansa ja muun apunsa koalitiolta.”

Al-Taeen mukaan Isis pyrkii iskuilla myös tukaloittamaan Syyriasta ja Irakista paenneiden pakolaisten oloja. Iskut Euroopassa vahvistavat pakolaisvastaista ilmapiiriä. Jihadistien ideologiassa Irakin ja Syyrian pakolaiset ovat luopioita, koska he ovat jättäneet ”kalifaatin”.

Euroopassa tehdyillä iskuilla Isis pyrkii myös havainnollistamaan, kuinka eri tavalla Euroopassa ja muslimimaissa tehtyihin iskuihin suhtaudutaan.

”Kun Turkissa räjähtää, niin reaktio on mitätön verrattuna siihen mitä tapahtuu, kun Euroopassa räjähtää. Isis haluaa osoittaa kannattajilleen, että eurooppalaisten mielestä heidän verensä on arvokkaampaa kuin muiden.”

Brysselin iskut vahvistavat käsitystä siitä, että terroristeilla on kannatusta syvällä Euroopan pääkaupungin sydämessä, arvioi kapteeni Paronen.

Hänen mukaansa Brysselistä löytyy ”alueellinen mielipideilmasto”, jossa solut pystyvät toimimaan. Tällä hän viittaa siihen, että esimerkiksi Abdeslam kykeni piilottelemaan poliisia neljä kuukautta tukeutumalla Molenbeekin lähiössä asuviin tukijoihinsa.

”Näin urbaaneissa oloissa elävä sissi toimii. Hän tukeutuu olemassa oleviin verkostoihin ja paikallisväestöön, joka suhtautuu myötämielisesti hänen asiaansa”, Paronen sanoo.

”Käytännössä voidaan puhua tilanteesta, että Euroopan unionin pääkaupungissa toimii verkostoja, jotka ovat valmiita terrori-iskuihin tai ainakin iskujen tukemiseen.”

Parosen mukaan terroristit iskevät siviilikohteisiin, sillä näin taataan mahdollisimman suuri huomio. Lisäksi siviilikohteisiin iskeminen saa terroristijärjestön näyttämään vahvemmalta kuin mitä se perinteisin sotilaallisin mittarein todellisuudessa on.

Paronen arvioi, että iskuja voi valitettavasti tulla lisää, ja että niitä on hyvin vaikea torjua.

Al-Taeen mukaan yksi keino ehkäistä iskuja ennakkoon on se, että eurooppalaiset tiedusteluviranomaiset tekisivät tiiviimpää yhteistyötä irakilaisten tiedusteluviranomaisten kanssa.

Eurooppalaisten mukaan Irakista on ollut vaikea löytää tahoja, joiden kanssa tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä. Al-Taeen mukaan irakilaiset tiedusteluviranomaiset kuitenkin osaavat asiansa.

”Irakilaiset tiedusteluviranomaiset ovat hyvinkin osaavia ja heidän metodinsa kehittyneitä. Heillä on todennäköisesti parempaa ja tarkempaa tietoa Isisin verkostoista kuin eurooppalaisilla tiedusteluviranomaisilla”, hän sanoo.

”Tiivistämällä yhteistyötä voitaisiin tehokkaammin avata ja murentaa terroristien verkostoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Brysselin isku
 • Isis
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää