Valikko
Ulkomaat

Rankka rikostausta, yhteyksiä Pariisin iskuihin – tällaisia ovat Brysselin terroristiepäillyt

Brysselin iskujen itsemurhapommittajat on Belgian mediassa tunnistettu veljeksiksi, joilla on rankka aiempi rikostausta.

Brysselin itsemurhaiskuista epäillyt on Belgian mediassa tunnistettu paikallisiksi veljeksiksi, joilla on rankka aiempi rikostausta. Kolmas epäilty on puolestaan yksi Belgian ensimmäisistä jihadisteista, joka lähti Syyriaan jo vuonna 2012.

Heillä kaikilla epäillään Belgian lehdistön mukaan olevan yhteyksiä Pariisin terrori-iskuihin. Heistä piirtyy ensitietojen perusteella kuva, jossa he ovat olleet pyörittämässä järjestelmällisesti laajempaa terroristiverkostoa useassa maassa.

Poliisilähteet ovat vahvistaneet useille medioille, että itsemurhaiskuista epäillyt ovat Khalid ja Ibrahim el-Bakraoui. Het Laatste Nieuws -lehden mukaan veljekset ovat kotoisin Brysselistä ja heillä on Belgian passi.

Yleisradioyhtiö RTBF:n tietojen mukaan Ibrahim El Bakraoui olisi räjäyttänyt itsensä Zaventemin lentokentällä, ja hänen veljensä Khalid Maelbeekin metroasemalla. Yksityiskohdat veljesten eilisistä liikkeistä ovat kuitenkin epäselviä, koska aiemmin molempien miesten on uutisoitu tallentuneen lentokentän turvakameroiden kuviin. RTBF viittaa tiedoissaan poliisilähteisiin.

27-vuotias Khalid ja 30-vuotias Ibrahim ovat tunnettuja muusta aiemmasta rikollisuudesta ja jengitoiminnasta. Ibrahim on Het Laatste Nieuws -lehden mukaan tuomittu oikeudessa jo vuonna 2010 hyökättyään Brysselissä rahanvaihtotoimistoon ja ammuttuaan sen jälkeen poliisia Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä. Khalidin puolestaan kerrotaan syyllistyneen väkivaltaiseen autokaappaukseen vuonna 2011.

Kolmas epäilty, 24-vuotias Najim Laachraoui on La Dernière Heure -lehden mukaan myös kotoisin Brysselistä Schaerbeekin kaupunginosasta. Hän on lehden mukaan Brysselin ensimmäisiä Syyriaan lähteneitä jihadisteja, ja hänellä oli jo vuonna 2012 taistelunimi ”Abu Idriss”. Tämän jälkeen hän on kiertänyt Eurooppaa väärällä nimellä, ja myös häntä epäillään tiiviistä yhteyksistä Pariisin iskujen suunnitteluun. Hänet etsintäkuulutettiin jo joulukuun alussa.

Kaikilla kolmella olisi mahdollisesti yhteys Pariisin pääepäiltyyn, viime perjantaina Brysselin Molenbeekissä pidätettyyn Salah Abdeslamiin.

Khalid el-Bakraoui oli muun muassa aiemmin vuokrannut väärällä nimellä asunnon Brysselissä Forestin kaupunginosasta, jossa käytiin tulitaistelu Brysselin poliisin kanssa viime viikon tiistaina. Suurratsian myötä poliisi pääsi Abdeslamin jäljille, koska asunnosta oli löytynyt hänen sormenjälkiään. Vielä ei ole tiedossa, olivatko Brysselin iskujen veljekset tulitaistelussa itse mukana.

Hollanninkielinen yleisradioyhtiö VRT kertoo puolestaan veljesten pitäneen piilopaikkaa myös eteläisen Belgian teollisuuskaupungissa Charleroissa, joissa Pariisin iskuja olisi suunniteltu. Toinen veljeksistä olisi vuokrannut siellä niin ikään väärällä nimellä asunnon, josta Pariisin iskujen tekijät lähtivät toteuttamaan iskuja.

Koska itsemurhaepäillyt ovat aiempia taparikollisia, Belgian mediassa on jo alkanut välitön pohdinta siitä, kuinka helposti taparikolliset voivat myös radikalisoitua ja muuttua ”tavallisten” rikosten tekijöistä terroristeiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brysselin isku
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   Suomen kansalaisuus myönnetään tällä vaatimattomalla paperinpalalla ilman seremonioita – miksi Suomi ei juhli uusia kansalaisia?

  6. 6

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  7. 7

   Trump saa nimittää vävynsä erikoisavustajakseen – Nepotismilait eivät oikeusministeriön mukaan koske Valkoiseen taloon palkattavia

  8. 8

   Esitys autoveron poistosta näyttää poliittiselta peliltä, ja auton ostajista ja kauppiaista tuli tuon pelin panttivankeja

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  6. 6

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  9. 9

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  10. 10

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää