Valikko
Ulkomaat

Brysselissä loukkaantunut suomalaismies kertoo, kuinka matkalaukut pelastivat hänet ja puolison: “Pommeissa oli metallipalloja ja pultteja”

Itsemurhaiskussa loukkaantunut suomalainen: “Kristallinkirkas on ajatus, että täällä jatkamme. Pelolle ei saa antaa periksi, ei tällaisille raukkamaisille keinoille.”

Bryssel

Tiistain terrori-iskussa Brysselin lentokentällä loukkaantunut suomalainen Pasi Moisio, 52, heräsi keskiviikkoon ikävin tuntemuksin. Yön aikana toinen silmä oli muurautunut umpeen ja hänen kasvonsa olivat täynnä vesikelloja.

Rina-vaimon haavat ovat myös vielä sellaiset, että meidän täytynee vielä tänäänkin lähteä lääkäriin”, Moisio kertoo Brysselissä, jossa hän asuu indonesialaisen vaimonsa Errina Fitry-Moision, 43, kanssa.

Pariskunta ei halua esiintyä valokuvissa. Sen sijaan Moisio lähettää kaksi paljonpuhuvaa valokuvaa. Toisessa näkyy pomminsirpaleen repimä reikä Moision matkalaukussa, toinen esittää Errina-vaimon laukun sisältä löytynyttä metallinkappaletta.

“Pommeissa oli runsaasti metallipalloja, pultteja, ruuveja ja sellaista. Matkalaukut ovat olleet suojanamme. Se joka meidän peräämme katsoo, on nyt katsonut peräämme”, kertoo Moisio, joka työskentelee Brysselissä Suomen Yrittäjien sekä Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL -edunvalvontajärjestön johtajana.

Moisiot olivat Brysselin lentokentällä tiistaiaamuna odottamassa lentoa New Yorkiin, kun kaksi itsemurhapommittajaa laukaisi räjähdevyönsä surmaten toistakymmentä ihmistä.

Myös brysseliläiselle metroasemalle iskettiin: kaikkiaan kuolonuhreja oli ainakin 31 ja noin 270 ihmistä loukkaantui. Ulkoministeriön mukaan loukkaantuneista kolme oli suomalaisia.

Zaventemin lentokentän räjähdykset kaatoivat Moisiot maahan, kuten kaikki muutkin heidän ympärillään olevat ihmiset. Errina-vaimo sai avohaavoja ja ruhjeita kasvoihinsa, Moisiolla katosi hetkeksi kuulo ja hän sai palovammoja päänsä alueelle.

Moision mukaan räjähdykset kärvensivät vaatteet ja rikkoivat pariskunnan alumiinimatkalaukut. ”Kun nousimme maasta, oli koko lähtöhallimme sisätila aivan sirpaleina ja tuusan nuuskana”, hän kuvaili tiistaina.

Terrori-iskut ovat järkyttäneet Brysselissä asuvien turvallisuudentunnetta. Samalla moni kuitenkin painottaa, että elämän on jatkuttava, eikä terroristeille eikä pelolle pidä antaa periksi.

“Itselläni pelko ei ole päällimmäinen tunne, vaan enemmänkin pettymys siitä, että emme ole onnistuneet taistelussa äärijärjestöjä, terrorismia, vastaan”, toteaa EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen kabinetin jäsen Aura Salla.

Pasi Moisio kertoo, ettei hänellä ole käynyt mielessäkään muuttaa pois Brysselistä tiistain tapahtumien jälkeen.

“Kristallinkirkas on ajatus, että täällä jatkamme, entistä aktiivisemmin ja avoimemmin. Pelolle ei saa antaa periksi, ei tällaisille raukkamaisille keinoille”, neljä vuotta Brysselissä asunut Moisio sanoo.

EU-komissiossa kehitysasiain virkamiehenä työskentelevä Lea Vuori kertoo, että päällimmäisenä tuntemuksena hänellä on ihmetys.

“Ihmetyttää se viha, mitä nämä terroristit meitä vastaan tuntevat. Me koemme olevamme rauhaa rakastavia, suvaitsevaisia ihmisiä. Ja monet meistä – itseni mukaan lukien – olemme suunnanneet koko uramme sille, että maailmasta tulisi parempi paikka”, Vuori kertoo.

Bryssel on elänyt jo kuukausien ajan terroriuhan alla, ja siksi tiistain iskut eivät olleet varsinainen yllätys. Belgian pääministeri Charles Michel tiivisti monien tunnot tiistaina sanomalla, että “se mitä olemme pelänneet on nyt tapahtunut”.

Belgian Suomi-Klubin puheenjohtaja Kati Hognes sanoo, että nyt monella on pelko uusista iskuista.

“Surettaa yleisesti, että tällaista tapahtuu nykyään niin paljon ja se on niin todennäköistä, ettei se hirveästi yllätä. Elämää täytyy jatkaa ja meidän täytyy näyttää, että emme lannistu ja uskomme omaan elämäntapaamme, emmekä anna muiden muuttaa sitä”, Leuvenissä asuva ja usein Brysselissä käyvä Hognes sanoo.

Pasi Moisio kertoo, että terrori-iskun jälkeen hän on saanut ilolla – ja liikutuksella – huomata, miten kriisit lähentävät ihmisiä ja lujittavat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Hänelle on tulvinut lukemattomia viestejä ystäviltä ja sukulaisilta Suomesta ja muualta.

“Kriisitilanne tiivistää yhdessä tekemisen aatetta. Meidän on vain entistä enemmän tehtävä eurooppalaista yhteistyötä ja haettava balanssia ja harmoniaa. Mutta onhan tämä hirveän surullista ja inhottavaa.”

HS kertoi aiemmin keskiviikkona, että Brysselissä palataan vähitellen arkeen. Artikkeli löytyy täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Terrorismi
 • Brysselin isku
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja parittelleen karjun kanssa Oulussa

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  7. 7

   Vastedes Trumpin sanat ovat tekoja

  8. 8

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  10. 10

   ”Ennen oli respectiä” – Sandstorm vie Darudea yhä ympäri maailmaa, mutta kopioijien röyhkeys yllättää aina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  4. 4

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  8. 8

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   15-vuotiasta sipoolaispoikaa rääkättiin jo kaksi vuotta sitten – nyt joukkopahoinpitelystä epäillään 12–14-vuotiaita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

  11. Näytä lisää