Valikko
Ulkomaat

Sisäministeri Orpo vaatii EU-mailta parempaa tiedonvaihtoa terroristien vastaisissa toimissa

Sisäministeri Petteri Orpon mielestä on ongelmallista, että EU-maiden turvallisuuspalvelut eivät vieläkään jaa kunnolla toisilleen tietoa, vaikka maanosaan on kohdistunut vuosien varrella useita järkyttäviä iskuja.

Bryssel

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) vaatii Euroopan unionin jäsenmailta enemmän yhteistyötä, jotta terroristien vastaisissa toimissa saataisiin parempia tuloksia. Erityinen huolenaihe Orpon mukaan on tietojenvaihto, jossa ongelmia on monilla jäsenmailla ja Euroopan parlamentillakin.

Orpo osallistui torstaina EU-maiden sisäministereiden kriisikokoukseen Brysselissä, jossa käytiin läpi Brysselin tiistaisia, yli 30 ihmistä surmanneita, terrori-iskuja.

”Tämä on täysin törkeää ja anteeksiantamatonta. Hyökkäys Euroopan ytimeen ja eurooppalaisia arvoja vastaan. Emme voi antaa periksi sille, mitä terroristit hakevat, kaaosta, pelkoa, vastakkainasettelua ja eurooppalaisten yhteiskuntien horjuttamista”, Orpo totesi.

Tilanteen vakavuutta alleviivasi se, että Orpo ei voinut lentää Brysseliin, koska iskujen kohteeksi joutunut lentokenttä on suljettuna ainakin maanantaihin asti. Hän saapui junalla Amsterdamin kautta.

Orpon mielestä on ongelmallista, että EU-maiden turvallisuuspalvelut eivät vieläkään jaa kunnolla toisilleen tietoa, vaikka maanosaan on kohdistunut vuosien varrella useita järkyttäviä iskuja. Hänen mukaansa vain kourallinen maita – mukaan lukien Suomi – tekevät niin kuin maiden kesken on sovittu.

Orpo ei halunnut soimata mitään maata nimeltä, mutta totesi, että ”suurilla mailla” on erityinen taipumus pimittää tietojaan.

Orpoa harmittaa myös Euroopan parlamentissa esiintyvä vastustus niin sanotun PNR-direktiivin hyväksymiselle. Direktiivillä tarkoitetaan lentomatkustajatietojen käyttämistä lainvalvontatarkoituksiin, minkä Suomi haluaisi käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Hän toivoo, että Brysselin iskut omalla surullisella tavallaan panisivat vauhtia EU-parlamenttiin. Asia hyväksyttiin jäsenmaiden ministereiden kesken joulukuussa ja sitä hoputettiin myös torstain kokouksessa.

Orpon mukaan ministerikokouksen tärkeimpiä teemoja oli tiedonvaihdon tärkeys. Sitä myös luvattiin parantaa monin eri tavoin ministereiden yhteisessä lausunnossa.

Orpo ei kokouksen alla halunnut liialti ryhtyä arvostelemaan Belgian viranomaisia siitä, että ne olisivat jättäneet hyödyntämättä Turkin antaman varoituksen yhdestä tiistain terrori-iskun tekijästä.

”Jos näin on, niin onhan se aika massiivinen virhe Belgian turvallisuusviranomaisilta”, Orpo sanoi, mutta halusi saada lisätietoa asiasta.

Torstaina Belgian sisäministeri Jan Jambon ja oikeusministeri Koen Geens tarjoutuivat eroamaan, mutta pääministeri Charles Michel torjui erotarjoukset. Eroaikeet liittyivät nimenomaisesti Turkin antamaan varoitukseen.

Turkin viranomaiset kertoivat keskiviikkona uutistoimisto Reutersille, että tiistain terrori-iskuihin osallistunut Ibrahim el-Bakraoui karkotettiin viime vuonna kahdesti Turkista. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Turkki varoitti sekä Belgiaa että Hollantia miehen taustoista.

Kokouksen jälkeen Orpo kertoi Belgian sisäministerin Jambonin antaneen oman versionsa tapahtumista. Jambonin mukaan asia ei ole mennyt niin kuin Turkki on sen kertonut.

”Henkilö oli tuttu molempien maiden viranomaisille. Mutta ennen terroritekoja Belgiaa ei ollut tavoittanut tieto terroristiyhteydestä”, Orpo sanoi.

Mutta eikö ole ristiriitaista, että kaksi ministeriä on tarjoutunut eroamaan juuri tämän Turkki-asian tiimoilta?

”Katsotaan nyt sitten, kun asiat käydään läpi. Se ei tapahtunutta tee tekemättömäksi. Luotan siihen, mitä Belgian ministeri sanoi. Se että belgialaiset ministerit ovat tarjoutuneet eroamaan lähtee yksinkertaisesti siitä, että he kantavat vastuuta, että näin ikävät teot ovat päässeet tapahtumaan”, Orpo sanoi.

Orpo ja muut sisäministerit tulivat Brysseliin osoittamaan solidaarisuutta Belgialle. Orpo osoitti ymmärrystä Belgialle, sillä maassa on mahdollisesti satoja ääri-islamisteja sekä maahanmuuttajavoittoisia lähiöitä, joissa heidän on helppo piileskellä.

Orpon mukaan Suomi on valmiudessa antamaan Belgialle viranomaisapua, mikäli maa sellaista toivetta esittää. Myös muiden maiden ministerit ilmaisivat halunsa auttaa.

Orpo piti huolestuttavina belgialaisia mediatietoja, joiden mukaan terroristit olisivat harkinneet jopa iskua ydinvoimalaan.

“Se kertoo, että terroristit ovat valmiita todella vakaviin iskuihin”, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa eurooppalaismailla on todellinen tasapainoilu sen kanssa, että ne ovat avoimia yhteiskuntia, joita terroristien on helppo haavoittaa. Hän iloitsi siitä, että brysseliläiset kuitenkin osoittavat jo valmiutta palata elämään normaalia arkeaan, vaikka kaupungissa on korkeimman luokan uhkataso päällä.

EU-rakennusten lähettyvillä ja muualla Brysselissä on runsaasti sotilaita, poliisin erikoisjoukkoja ja muuta virkavaltaa.

Brysselin terrori-iskut kohdistuivat kaupungin kansainväliselle lentokentälle sekä Maelbeekin metroasemalle, joka sijaitsee näköetäisyydellä EU:n tärkeimmistä hallintorakennuksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Brysselin isku
 • Bryssel
 • Belgia
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  4. 4

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  5. 5

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  6. 6

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää