Ulkomaat

Bosnian serbijohtaja Karadžić tuomittiin Haagissa sotarikoksista 40 vuodeksi vankeuteen

Radovan Karadžić todettiin syylliseksi kansanmurhaan Srebrenicassa ja yhdeksään muuhun syytteeseen julmuuksista Bosnian sodassa.

Bosnian serbien entinen johtaja Radovan Karadžić, 70, tuomittiin torstaina 40 vuodeksi vankilaan Bosnian sodan aikaisista murhista ja vainoista.

YK:n alainen Haagin sotarikostuomioistuin totesi Karadžićin syylliseksi kymmeneen syytteeseen yhdestätoista.

Odotetuimpia ratkaisuja tuomiossa oli syyte vuoden 1995 verilöylystä Srebrenicassa. Siitä Karadžić tuomittiin syylliseksi kansanmurhaan.

Srebrenicassa tehdyssä verilöylyssä lahdattiin yli 8 000 miestä ja poikaa YK:n julistamalla ”turva-alueella”. Joukkomurhaa pidetään pahimpana hirmutyönä Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Tuomion mukaan Karadžić on myös rikosoikeudellisesti vastuussa Sarajevon kaupungin piirityksestä. Kaupunkilaiset jäivät serbien tarkka-ampujien armoille saarrettuun Sarajevoon. Piirityksessä kuoli yli 10 000 ihmistä.

Tuomari O-Gon Kwon sanoi tuomionluvussa, että Karadžić Bosnian serbien johdossa oli ”eturintamassa kehittämässä ja edistämässä sen ideologiaa”. Karadžić toimi erilliseksi julistautuneen Bosnian serbitavasavallan presidenttinä.

Karadžić on korkea-arvoisin serbijohtaja, jota Haagissa on tuomittu. Erityistuomioistuin käsittelee entisen Jugoslavian hajoamissotien rikoksia. Bosnian sodassa vuosina 1992–1995 kuoli noin 100 000 ihmistä, ja yli kaksi miljoonaa joutui jättämään kotinsa.

Karadžić todettiin syylliseksi myös rikoksiin ihmisyyttä vastaan rikoksista, jotka tehtiin kylissä ja kaupungeissa Bosnian sodan aikaan.

Tuomioistuin kuitenkin hylkäsi riittävien todisteiden puutteessa yhden Karadžićin kansanmurhasyytteistä.

Karadžić kuunteli tuomionsa vakavailmeisenä oikeussalista välitetyn kuvan mukaan. Hänen odotetaan valittavan tuomiosta. Käsittely voi viedä vuosia.

Serbijohtajan 40 vuoden tuomiosta vähennetään runsaat seitsemän vuotta, jotka hän on jo viettänyt telkien takana. Syyttäjä oli vaatinut Karadžićille elinkautista vankeutta.

YK:n ihmisoikeuspäällikkö Zeid Ra'ad Al-Hussein sanoi lausunnossaan Karadžićin tuomion osoittavan, etteivät edes vaikutusvaltaiset johtajat ole koskemattomia.

Al-Husseinin mukaan tuomio myös lähettää viestin ”eri puolille Eurooppaa johtajille, jotka pyrkivät käyttämään hyväkseen nationalismia ja syyllistämään vähemmistöjä”.

Tuomioistuimen syytteet ovat riipivää luettavaa.

”Todisteet kertovat sanoinkuvaamattomista raakuuksista. Tuhannet miehet teloitettiin ja haudattiin joukkohautoihin, satoja miehiä haudattiin elävältä, miehiä ja naisia silvottiin, lapsia tapettiin heidän äitiensä silmien edessä ja isoisä pakotettiin syömään lapsenlapsensa maksan. Nämä ovat todellisia näkymiä helvetistä, ja ne on kirjoitettu ihmiskunnan historian synkimmille sivuille”, tuomioistuin kertoi 1995, kun syytteet oli nostettu.

Karadžić on yksi kolmesta tunnetuimmasta serbijohtajasta, jotka ovat joutuneet vastaamaan teoistaan Haagiin.

Kansanmurhasta on syytetty Karadžićin lisäksi serbikomentaja Ratko Mladićia, jonka oikeudenkäynti on edelleen kesken sekä serbijohtaja Slobodan Milosevićia, joka kuoli oikeudenkäynnin aikana selliinsä maaliskuussa 2006.

Karadžić on kiistänyt osallisuutensa ja sanonut olleensa tietämätön tapahtumista. Hän on kuvaillut itseään ”lempeäksi ja suvaitsevaiseksi mieheksi, jolla on suuri ymmärrys kaikkia kohtaan”.

”Minut olisi pitänyt palkita kaikesta tekemästäni hyvästä. Tein kaiken inhimillisesti mahdollisen välttääkseni sodan ja vähentääkseni inhimillistä kärsimystä”, ennen sotaa psykiatrina ja runoilijana toiminut Karadžić puolusti aiemmin itseään.

Brittilehti Guardianin haastattelussa Karadžićin puolustusasianajaja Peter Robinson arvioi, että Karadžić ei ole saanut Haagissa puolueetonta oikeudenkäyntiä.

”Karadžićin kaltaisen ihmisen puolustaminen tällaisessa tuomioistuimessa on sama kuin jos yrittäisi pysäyttää liikkuvan junan”, Robinson sanoi.

Karadžić onnistui piilottelemaan kansainväliseltä oikeudelta peräti 13 vuoden ajan laajoista ja kansainvälisistä etsintäoperaatioista huolimatta.

Entinen serbijohtaja löytyi lopulta Belgradista 2008. Tuolloin paljastui, että hän oli toiminut kaupungissa vaihtoehtolääkärinä. Hän oli esiintynyt myös yleisötapahtumissa, mutta Karadžićin tunnistamista vaikeutti hänen kasvattamansa pitkä parta ja tukka.

Oikeudenkäynti on ollut massiivinen. Karadžićia vastaan on käyty oikeutta 497 päivän aikana ja salissa on kuultu lähes 600 todistajaa. Vaikka oikeudenkäynti on ollut pitkällinen, muistuttaa YK:n syyttäjä Serge Brammertz, ettei koskaan ole liian myöhäistä oikeudelle.

”Tribunaalissa on käyty useita tärkeitä oikeudenkäyntejä ja annettu monia tärkeitä tuomioita. Karadžićin oikeudenkäynti tulee kuitenkin jäämään yhdeksi tuomioistuimen historian tärkeimmistä tapauksista”, Brammertz sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Karadžić piileskeli vuosia parrakkaana vaihtoehtolääkärinä

 Radovan Karadžić syntyi vuonna 1945 Jugolaviassa nykyisen Montenegron alueella.

 Bosnia ja Hertsegovina itsenäistyi Jugoslaviasta vuonna 1992. Serbit julistivat uuden valtion sisälle oman tasavaltansa, jonka presidentiksi valittiin Karadžić.

 Bosnian sodassa (1992–1995) Karadžićin alaisuudessa toimi serbien asejoukkoja. Ne sotivat bosniakkien ja kroaattien joukkoja vastaan.

 Sodan jälkeen Karadžić katosi. Piilotteluvuosinaan hän kasvatti tuuhean parran ja työskenteli vaihtoehtolääkärinä Belgradissa.

 Karadžić pidätettiin heinäkuussa 2008.

 Entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevä erityistuomioistuin Haagissa nosti Karadžićia vastaan yksitoista syytettä, muun muassa kansanmurhasta, sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  2. 2

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  3. 3

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  6. 6

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Donald Trump ei luovuta – presidentti vaatii nyt amerikkalaiseen jalkapalloon sääntöä, joka kieltäisi polvistumisen kansallislaulun ajaksi

  9. 9

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  10. 10

   Seksirikos paljastui koulu-urheilussa Yhdysvalloissa – Lukion jalkapallojoukkueen valmentajan vaimo myönsi raiskanneensa alaikäisen pelaajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  6. 6

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  7. 7

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  8. 8

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää