Valikko
Ulkomaat

”En ymmärrä, miten joku voidaan aivopestä niin nopeasti” – lentokentälle iskenyt terroristi oli hyvä oppilas

Brysselin lentokentällä itsemurhaiskun tehneen Najim Laachraouin ystävät ja sukulaiset järkyttyivät.

Toinen Brysselin lentokentällä iskeneistä terroristeista, Najim Laachraoui, oli katolisen koulun hyvä ja käytökseltään moitteeton oppilas. Silti hän matkusti Syyriaan opiskelemaan pommien tekoa ja päätyi itsemurhaiskuun Brysselissä, uutistoimisto AFP kertoo.

24-vuotias iski Brysselin lentokentällä vain päivää sen jälkeen, kun poliisi sai selville hänen mahdollisesti liittyvän Pariisissa marraskuussa tehtyihin iskuihin. Laachraouin dna:ta löydettiin Pariisissa käytetyistä räjähteistä.

Ystävien ja perheenjäsenten mukaan Laachraoui oli iloinen nuori, joka tykkäsi pelata jalkapalloa ja heitellä firsbeetä.

”En ymmärrä kuinka joku voidaan aivopestä niin nopeasti”, sähkötekniikkaa yliopistossa Laachraouin kanssa vuonna 2012 opiskellut koulutoveri Brice Vanhee ihmettelee yhteisöpalvelu Facebookissa.

”Miten joku voi vaihtaa puolta ja räjäyttää itsensä, kun vielä vähän aikaa sitten hän osallistui frisbee-turnauksiin joka viikonloppu? En tajua!”, Vanhee kirjoittaa.

Vanheenin Facebook-sivulla on kuva kahdeksasta oppilaasta hymyilemässä kameralle oppilaitoksen portailla. Laachraoui on yksi heistä.

”Hän oli samassa ryhmässä ja näimme viikoittain. Hän kävi asunnossanikin, eikä minusta koskaan tuntunut siltä, että hän haluaisi ampua minut.”

Yliopiston tiedottaja Valerie Bombaerts sanoo uutistoimisto AFP:lle, että Laachraoui suoritti ensimmäisen vuoden opinnot, muttei jatkanut sen jälkeen.

Vanhee kertoo nähneensä Laachraouin viimeisen kerran opiskeluvuoden lopulla 2012. Silloin Laachraoui oli sanonut, ettei teknilliset opinnot olleet häntä varten vaan hän harkitsi ryhtyvänsä opiskelemaan lääketiedettä.

Laachraoui päätti yläasteensa katolisessa koulussa vuonna 2009. Koulun rehtori Veronica Pellegrini ei voi käsittää, mitä entiselle oppilaalle tapahtui.

”Hän oli hyvä ja käytökseltään moitteeton oppilas, eikä hän koskaan jäänyt luokalleen”, Pellegrini sanoo.

Nopeasti järjestetyssä lehdistötilaisuudessa torstaina nuorempi veli Mourad, 20-vuotias maailmanluokan taekwondo-mestari, kuvasi veljeään normaaliksi musliminuorukaiseksi, jonka radikalisoituminen järkytti koko perhettä.

”Hän oli mukava ja hyvin älykäs poika, joka pelasi vähän jalkapalloa ja luki”, pikkuveli sanoi.

Yliopistossa aloitettuaan vuonna 2012 Laachraoui sai enää tyydyttäviä arvosanoja. Belgian valtionsyyttäjänviraston mukaan hän keskeytti opinnot matkustaakseen Syyriaan helmikuussa 2013.

Laachraoui katosi kotoaan vuoden 2013 alussa, kun perhe oli muuttamassa, ja kertoi vanhemmilleen lähtevänsä Syyriaan. Vanhemmat hälyttivät poliisin, mutta eivät enää koskaan kuulleet pojastaan.

Se jäi Laachraouin viimeiseksi yhteydenotoksi perheelleen.

Seuraavan kerran Laachroui ilmestyi vuoden 2015 syyskuussa, kaksi kuukautta ennen Pariisin iskuja, kun poliisi pysäytti hänet rutiini ratsiassa matkalla Itävallasta Unkariin.

Poliisin tiedoista selviää, että Laachroui matkusti väärennetyin paperein. Niissä nimenä oli Soufiane Kayal. Ajoneuvona ollutta Mercedes-Benziä ajoi Salah Abdeslam, jota pidetään yhtenä Pariisin iskujen pääsuunnittelijoista, ja joka pidätettiin Brysselissä viikko sitten. Myös Mohamed Belkaid, joka sai surmansa poliisioperaatiossa 15. maaliskuuta, oli auton kyydissä. Hän käytti nimeä Samir Bouzid.

Dna-löytöjen perusteella poliisi epäilee, että juuri Laachroui valmisti Pariisin marraskuisissa iskuissa käytetyt pommit. Nyt he tutkivat myös sitä, oliko myös Laachroui mahdollisesti yksi marraskuun iskun pääsuunnittelijoista.

”Perhe on musertunut tiedosta, että hän oli osallisena Belgian pahimmassa iskussa sitten toisen maailmansodan”, pikkuveli-Mouradin asianajaja Philippe Culot sanoi uutistoimistolle.

"Olin järkyttynyt. En halunnut uskoa, että se olisi hän, mutta kukaan ei voi valita perhettään”, Mourad sanoi torstaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brysselin isku
 • Pariisin iskut
 • Terrorismi
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  8. 8

   Kaikki on aina jonkun toisen syytä

  9. 9

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  10. 10

   Trumpin maalitauluksi joutuneen WTO:n pääsihteeri: Vapaakauppa ei tuhoa työpaikkoja, sen tekee teknologinen kehitys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää