Valikko
Ulkomaat

Sandersille odotettavissa voittoja lännessä – seuraa näitä asioita lauantain vaalikokousten tuloksissa

Vaalikokoukset demokraattien presidenttiehdokkaan valitsemiseksi järjestetään lauantaina Washingtonin osavaltiossa, Alaskassa ja Havaijilla.

Washington. Senaattori Bernie Sandersille ennustetaan voittoja, kun demokraatit äänestävät lauantaina Yhdysvaltain läntisissä osavaltioissa. Vaalikokoukset demokraattien presidenttiehdokkaan valitsemiseksi järjestetään lauantaina Washingtonin osavaltiossa, Alaskassa ja Havaijilla. Republikaanit eivät äänestä lauantaina.

Tuloksia on odotettavissa sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Seuraa näitä asioita lauantain vaalikokouksissa:

Kuinka paljon Sanders kuroo Clintonin etumatkaa kiinni?

Lauantaina jaossa on yhteensä 172 valitsijamiestä, joista 118 jaetaan Washingtonin osavaltiossa. Siellä sijaitsee Seattlen suurkaupunki, jonka ympäristössä asuu paljon nuorta, koulutettua, valkoista ja liberaalia it-väkeä. Nämä suosivat senaattori Bernie Sandersia.

Sandersilla onkin mahdollisuus kuroa länsirannikolla jonkin verran umpeen kilpakumppaninsa, entisen ulkoministerin Hillary Clintonin etumatkaa valitsijamiesten määrässä.

Ennen lauantain esivaaleja Clintonilla oli 1 223 valitsijamiestä, Sandersilla 920. Demokraattien presidenttiehdokkuuteen tarvitaan 2 383 valitsijamiehen tuki.

Mukana luvuissa eivät ole supervalitsijamiehet eli puolueaktiivit, jotka voivat vielä vaihtaa kantaansa kokonaistuloksen perusteella. Toistaiseksi suurin osa heistä kannattaa Clintonia.

Sandersin kiriä vaikeuttaa se, että demokraatit, toisin kuin republikaanit, jakavat valitsijamiehet suhteellisen vaalitavan perusteella koko kevään ajan. Tämä merkitsee sitä, että häviäjä ei jää koskaan ilman valitsijamiehiä.

Clintonin etumatka on toistaiseksi sen verran suuri, että The New York Times -lehden ja uutissivusto Voxin laskelmien mukaan Sandersin pitäisi voittaa noin 58 prosenttia jäljellä olevista valitsijamiehistä saadakseen Clintonin kiinni. Se ei ole mahdotonta, mutta haastavaa se on.

Kääntääkseen asetelman edukseen Sandersin pitäisikin voittaa lauantain jälkeen selvin luvuin myös Wisconsinissa ja itärannikon suurissa osavaltioissa, joiden esivaalit järjestetään huhtikuussa.

Mitä lauantain tulokset kertovat tulevasta?

Karkea jako tämän kevään esivaaleissa on ollut se, että Clintonin kannatus on ollut suurinta mustien, vauraimpien ja vanhimpien demokraattien keskuudessa. Sandersia ovat suosineet valkoiset, nuoret ja liberaaleimmat äänestäjät.

Havaijin asukkaista yli kolmannes on aasialaisamerikkalaisia, ja Sanders johtaa saariosavaltion mielipidemittauksia. Se, miten aasialaisamerikkalaiset äänestävät Havaijilla lauantaina, voi kertoa myös siitä, ketä Kalifornian suuri aasialaisamerikkalainen väestö suosii.

Toinen osavaltio, jota käytetään ennusteena Kalifornian tuloksille samanlaisen väestöpohjan takia, on Arizona. Siellä Clinton voitti tiistaina Sandersin prosentein 57,6–39,9.

Kalifornia on kisan kannalta tärkeä osavaltio, koska siellä demokraateilla on jaossa yli 546 valitsijamiestä. Kalifornian esivaalit pidetään kesäkuun alussa.

Esivaalikartta onkin suosiollisin Sandersille lännessä. Yhdysvaltain itärannikolla puolestaan asuu sekä hyvin vauraita että hyvin vapaamielisiä äänestäjiä.

Yksi kiinnostavista esivaaleista järjestetään New Yorkissa 19. huhtikuuta. New York on sekä Sandersin, Clintonin että republikaani Donald Trumpin kotikenttä. Trump on kotoisin Queensista ja Sanders Brooklynista. Clintonit muuttivat New Yorkin vauraaseen esikaupunkiin Chappaquaan Bill Clintonin presidenttikauden päätyttyä vuonna 2001.

Toistaiseksi Clinton johtaa Sandersia mielipidemittauksissa sekä Kaliforniassa että New Yorkissa. Sandersin tukijoukot toivovat länsirannikon tulosten muuttavan äänestäjien mielet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  2. 2

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  3. 3

   Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

  4. 4

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  5. 5

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  6. 6

   Nääntynyt kuutti pelastettiin pihalta Raaseporissa – toimitettiin Korkeasaareen toipumaan

  7. 7

   Loistavan lähdön ottanut Valtteri Bottas ajaa kohti ensimmäistä voittoaan – Räikkönen kolmantena

  8. 8

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  9. 9

   KäPan juniorit kaatoivat Real Madridin – matka jatkuu kohti Barcelonan turnauksen finaalia

  10. 10

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  7. 7

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  8. 8

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  9. 9

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  10. 10

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää