Ulkomaat    |   HS-analyysi

Kuollut jalkapallolegenda Johan Cruyff vaikutti Katalonian itsenäisyysmieleen

Hollantilainen supertähti näytti suunnan mestarijoukkueelle mutta myös kokonaiselle kansakunnalle, kokee moni katalonialainen.

Jalkapallomaailma pysähtyi tällä viikolla muistelemaan Johan Cruyffia, ehkä kaikkien aikojen parasta eurooppalaista pelaajaa, joka kuoli keuhkosyöpään 68-vuotiaana.

Muisteluissa vilahtelivat mestaruudet, maalit ja upeat harhautukset, mutta eräässä Euroopan kolkassa puhuttiin erityisen paljon kaikesta muusta – kaikesta muusta kuin jalkapallosta.

Espanjaan kuuluvassa, itsenäistymistä tavoittelevassa Kataloniassa Cruyff oli ja on vähintään yhtä suuri sankari kuin kotimaassaan Hollannissa, eikä siis pelkkä urheilusankari.

Katalonian johtajan Carles Puigdemontin muistokirjoitus Cruyffista julkaistiin sanomalehti La Vanguardian sivuilla vain muutama tunti kuolinuutisen jälkeen.

”Hän mullisti Barçan [jalkapalloseura FC Barcelonan lempinimi] ja osaltaan myös muutti katalonialaisten tapaa olla. Hänen suuri ansionsa oli avata silmämme ja näyttää meille, että voimme voittaa, ei vain urheilussa vaan maana. Hänen voitonnälkänsä tarttui koko Katalonian yhteiskuntaan”, separatistinen aluejohtaja Puigdemont kirjoitti.

”Hänen urallaan osoittamansa urheilulliset ja henkilökohtaiset arvot jaetaan laajasti Katalonian yhteiskunnassa, joka on tänä päivänä niin ikään asettanut itselleen kunnianhimoisia tavoitteita.”

Myös Puigdemontin kakkosmies Oriol Junqueras huomioi Cruyffin erityissuhteen Kataloniaan, jonka pääkaupunkiin Barcelonaan tämä oli asettunut asumaan.

”Kiitos taianomaisista hetkistä ja kiitos, että rakastit maatamme niin kuin teit”, Junqueras kirjoitti Twitter-viestissään tarkoittaen tietysti Kataloniaa, ei Espanjaa.

Taiturimainen Cruyff pelasi FC Barcelonassa vuosina 1973–1978 ja valmensi joukkuetta vuosina 1988–1996.

Pelaajana hän todisti Espanjan diktaattorin Francisco Francon valtakauden loppuhetkiä ja ensi askelia kohti demokratiaa.

Franco oli vienyt Espanjan eri alueilta itsehallinnon ja keskittänyt vallan Madridiin. Lisäksi diktatuuri ajoi Espanjan kielellistä ja kulttuurista yhtenäistämistä. Katalaanin kielen käyttäminen virallisissa yhteyksissä oli kiellettyä, eikä lapsille saanut antaa katalaaninkielisiä nimiä.

Viranomaiset eivät kuitenkaan tohtineet asettua poikkiteloin ulkomaalaisen supertähden tielle. Cruyff nimesi poikansa Katalonian suojeluspyhimyksen Jordin eli pyhän Yrjön mukaan – vieläpä samalla viikolla, jolloin hän johti Barçan uskomattomaan 5–0-vierasvoittoon pääkaupungin mahtiseurasta Real Madridista.

”Se voitto oli kuin voitto Espanjasta, voitto köyhyydestä ja voitto kiellosta puhua katalaania. Olin 15-vuotias ja muistan sen elävästi”, katalonialainen toimittaja Frederic Porta kertoi HS:lle syksyllä 2014.

Myös Jordi Cruyffista tuli jalkapalloilija, ja hän pelasi pari vuotta Barcelonassa isänsä valmennettavana. Poika ylsi isänsä tavoin Hollannin maajoukkueeseen mutta edusti myös Katalonian epävirallista maajoukkuetta, joka jäi isän viimeiseksi valmennuspestiksi.

Johan Cruyffin maine Katalonian puolustajana kasvoi jopa todellisuutta suuremmaksi. Hänen väitettiin julistaneen ennen saapumistaan Barcelonaan, että ei voisi ikinä pelata ”Francon joukkueessa” Real Madridissa. Cruyff kuitenkin kiisti sanoneensa sellaista tai edes oikein tienneensä etukäteen jalkapallon poliittisista ulottuvuuksista Espanjassa.

Totta oli, että hän kieltäytyi siirrosta Real Madridiin, mutta lähinnä, koska vastusti edellisen seuransa Amsterdamin Ajaxin tekemää myyntipäätöstä ja tunsi entuudestaan ihmisiä Barcelonasta.

Auktoriteetteja kumartamaton ulkomaalainen virtuoosi Beatles-tyylisessä kampauksessaan edusti monelle Espanjan avautumista ja Katalonian vapautumista sorron ikeestä. Boheemi Cruyff oli kentällä muita parempi, vaikka poltti askin tupakkaa päivässä. Hän luopui tappavasta tavastaan vasta valmentajana vuonna 1991 jouduttuaan sydämen ohitusleikkaukseen, minkä jälkeen vaihtoi huulilleen katalonialaiset Chupa Chups -tikkarit.

Pelaajana Cruyff toi Barcelonalle mestaruuden kannattajien 14 vuoden odotuksen jälkeen. Hänen vaikutuksensa oli silti jopa suurempi kentän laidalla. Cruyff valmensi Barçan neljään peräkkäiseen mestaruuteen vuosina 1991–1994 – mitä ennen Real Madrid oli juhlinut viidesti peräkkäin – ja seuran vuosikymmeniä jahtaamaan Euroopan cupin voittoon vuonna 1992.

Seuranneena kesänä Barcelona isännöi suurena menestyksenä pidettyjä olympialaisia, mikä oli suuri askel kohti kaupungin nykyistä kosmopoliittista luonnetta. Olympialaisia varten tehty kasvojenkohotus on osaltaan johtanut siihen, että Barcelonassa käy ulkomaalaisia turisteja nykyäänkin enemmän kuin pääkaupungissa Madridissa.

Moni tulkitsi, että urheilumenestys ja kansainvälisyyden aalto saivat luopumaan tietynlaisesta tappiomielialasta ja jopa uhriutumisesta, joka oli väitetysti vaivannut sekä suosittua jalkapalloseuraa että katalonialaisia.

Huomio keskittyi myös Cruyffin kehittämään lyhytsyöttöpelitapaan, jota pidettiin äärimmäisen hyökkäävänä. Ympäri maailmaa herätti ihastusta, että niin rohkealla ja viihdyttävällä tyylillä saattoi saavuttaa suurta menestystä.

Cruyffin toiveesta Barcelonalle perustettiin junioriakatemia, jossa kaikki ikäluokat omistautuivat samalle pelitavalle. Kymmenen viime vuoden aikana se on tehnyt seuran omista kasvateista Lionel Messin johdolla maailman parhaita pelaajia.

Itsenäistymisen kannatus Kataloniassa on lähtenyt huomattavaan kasvuun vasta tällä vuosikymmenellä. Takana on itsehallinnon lisäämisen osittainen kaatuminen Espanjan perustuslakituomioistuimessa vuonna 2010. Symbolisesti oli merkittävää, että kumottu teksti määritteli Katalonian kansakunnaksi (kat. nació, esp. nación).

Itsenäisyyshaluja on selitetty myös Espanjan talouskriisillä. Suhteellisen vauraassa Kataloniassa moni kokee, että alueen asukkaat maksavat valtion yhteiseen pottiin enemmän kuin saavat takaisin.

Espanjasta irtautumisen viehätystä on tuskin ainakaan vähentänyt, että samanaikaisesti itsenäisyysliikkeen kasvamisen kanssa FC Barcelona on jälleen kerran noussut maailman parhaaksi joukkueeksi Cruyffin oppien pohjalta. Jo edesmennyt katalonialainen kirjailija Manuel Vázquez Montalbán kutsui Barçaa Katalonian symboliseksi, aseistamattomaksi armeijaksi.

Cruyffin luottopelaaja 1990-luvulta, nykyinen huippuvalmentaja Josep Guardiola oli viime syksynä itsenäisyysmielisten ehdokaslistalla vaaleissa, joissa separatistit saivat niukan enemmistön Katalonian alueparlamentista ja yrittävät nyt itsenäistyä.

Espanjan keskushallinnon vastustuksen takia tavoite on äärimmäisen hankala eikä ehkä kovin todennäköinen. Yritykseen vaadittavaa rohkeutta on joka tapauksessa ammennettu läpi vuosikymmenten Cruyffista. Niin uskovat paitsi jalkapalloromantikot myös lukemattomat katalonialaiset.

Tässä asiassa kokemus on puoli totuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katalonia
 • Espanja
 • Jalkapallo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  10. 10

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää