Valikko
Ulkomaat

Talebanin itsemurha­pommittaja tappoi ainakin 70 Pakistanissa – uhrit lähinnä naisia ja lapsia

Kuolonuhreista valtaosa oli naisia ja lapsia. Pakistan aikoo iskeä ääri-islamilaisia ryhmittymiä vastaan Punjabin maakunnassa.

Ääri-islamistiseen Talebaniin kuuluva Jamaat-ul-Ahrar-niminen ryhmittymä ilmoitti sunnuntai-iltana olevansa Pakistanin Lahoressa tehdyn itsemurhaiskun takana, uutistoimisto Reuters kertoo.

Pakistan aikoo iskeä ääri-islamilaisia ryhmittymiä vastaan Punjabin maakunnassa, kertoivat Pakistanin viranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan maanantaina.

”Päättäväisyytemme kansakuntana ja hallituksena on vahvistunut ja pelkurivihollinen pyrkii käymään pehmeiden kohteiden kimppuun”, sanoi pääministeri Nawaz Sharif.

Viranomaisten mukaan ainakin 70 ihmistä kuoli aiemmin sunnuntai-iltana suosittuun Gulshan-e-Iqbal-puistoon tehdyssä pommi-iskussa. Maanantaina viranomaisten arviot loukkaantuneiden määrästä liikkuivat noin 230:sta 280:een.

”Monet ovat leikattavina. Pelkäämme, että uhriluku voi vielä nousta huomattavasti”, Punjabin alueen terveysviraston edustaja Salman Rafique sanoi illalla Reutersille.

Puisto sijaitsee työläisalueella ja se on alueen ainoa huvitus lapsille. Paikalla oli puiston työntekijöiden mukaan noin 8 000 ihmistä, kun pommi räjähti.

Kuolonuhreista 29 oli pelastustyöntekijöiden mukaan lapsia, loukkaantuneista 50, AFP kertoo. Reutersin mukaan pommi räjähti vain muutamien metrien päässä lasten keinuista puistossa.

”Puisto oli aivan täynnä pääsiäisen vuoksi, siellä oli paljon kristittyjä”, puistoa vastapäätä asuva Javed Ali kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Jamaat-ul-Ahrari mukaan iskun kohteena olivat nimenomaan kristityt.

”Kristityt olivat kohde”, ryhmittymän tiedottaja Ehsanullah Ehsan sanoi Reutersin mukaan.

Kuolleista kuitenkin suurin osa oli muslimeja, kertoo poliisin edustaja Haider Ashraf.

”Kaikki käyvät tässä puistossa”, hän sanoo.

Pakistanin 190 miljoonasta asukkaasta valtaosa on muslimeita. Kristityt ovat suurin uskonnollinen vähemmistö, vaikka heitä on vain runsaat kaksi miljoonaa.

Islamistit ovat lisänneet iskujaan vähemmistöjä kohtaan, ja kristityt ovat valittaneet hallituksen toimien kristittyjen suojelemiseksi olevan riittämättömiä.

Illan pimetessä puistossa oli paljon ihmisiä, jotka etsivät omaisiaan.

”Lapseni tulivat tänne. Olin kotona ja näin uutiset televisiosta, mutta vaimoni ja lapseni olivat täällä”, perhettään etsinyt Yousaf Masih kertoi AFP:lle.

”Olimme vain viettämässä mukavaa iltaa ja nauttimassa hyvästä ilmasta”, Nasreen Bibi sanoi Reutersille Services Hospital -sairaalalla, jossa hän odotti tietoja loukkaantuneen 2vuotiaan tyttärensä tilasta.

”Osoittakoon Jumala vihansa hyökkäjien päälle. Millaiset ihmiset ottavat puistossa leikkivät lapset kohteekseen”, hän sanoi.

Räjähdys oli niin voimakas, että silminnäkijöiden mukaan ruumiinkappaleita levisi laajalle alueelle.

”Kun räjähdys tapahtui, liekit olivat niin korkeita, että nousivat puiden latvojen yläpuolelle. Näin ruumiinkappaleita lentävän ilmassa”, puistossa kävelyllä ollut Hasan Imran kertoi Reutersille.

Televisiokanavat näyttivät kuvaa järkyttyneistä ja verisistä naisista ja lapsista, joita pelastusmiehistö ja vapaaehtoiset kuljettivat sairaalaan ambulansseilla, henkilöautoilla ja muilla kulkuvälineillä.

”Kymmenen minuutin jälkeen menin ulos. Talomme seinällä oli lihaa ja verta”, AFP:lle puhunut Javed Ali kertoi.

”Ihmiset itkivät, kuulin ambulanssien tulevan.”

Sairaaloilla saapui satoja ihmisiä luovuttamaan verta. Lopulta viranomaiset joutuivat ilmoittamaan, ettei verta enää tarvita.

Pakistan on kärsinyt vuosia eri kapinallisryhmien terrori-iskuista. Näkyvimpiä ovat olleet äärijärjestö Talebanin tekemät. Sen tekemät iskut ovat kuitenkin vähentyneet sen jälkeen, kun armeija aloitti operaation Talebania ja terroristijärjestö al-Qaedaa vastaan maan luoteisosissa. Armeijan toimet ovat heikentäneet Talebania, jonka taistelijoista iso osa joutui pakenemaan Afganistaniin.

Lahore sijaitsee Punjabissa maan itäosissa, jossa Talebanin iskuja on ollut perinteisesti vähemmän.

”Haluamme lähettää viestin pääministeri Nawaz Sharifille, että olemme saapuneet Lahoreen. Hän voi tehdä, mitä haluaa, mutta hän ei pysty pysäyttämään meitä. Itsemurhapommittajamme jatkavat tällaisia iskuja”, Jamaat-ul-Ahrar Ehsan uhosi.

Punjabiin on julistettu kolmen päivän suruaika pommi-iskun vuoksi. Isku tuomittiin niin Yhdysvalloissa, Vatikaanissa kuin Venäjälläkin. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaati Pakistanin pääkaupunkia Islamabadia suojelemaan uskonnollisia vähemmistöjään.

Lahoren isku näkyi yllättäen myös monen suomalaisen älypuhelimessa, kun moni sai Facebookilta kysymyksen, onko turvassa.

Facebook lähettää turvakysymyksen usein luonnonmullistusten tai esimerkiksi terrori-iskujen jälkeen niille, jotka sen tietojen mukaan ovat lähellä tapahtumapaikkaa. Tarkoituksena on, että siihen vastaamalla voi kerralla ilmoittaa olevansa turvassa koko ystävälistalleen.

Tällä kertaa Facebook lähetti Lahoren räjähdykseen liittyvän kysymyksen laajalle. Sen saivat monet Suomen lisäksi ainakin Britanniassa, Venäjällä, Portugalissa, Saksassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Israelissa, Buzzfeed kertoo.

Pakistan ei lähtökohtaisesti päästä israelilaisia maahan.

Peshawarin kouluiskussa kuoli lapsia

 Viime vuoden maaliskuussa kaksi itsemurhaiskua kirkkoihin tappoi 17 ihmistä Lahoressa.

 Taleban tappoi 150 ihmistä iskettyään kouluun Peshawarissa vuonna 2014.Uhreista suurin osa oli lapsia.

 Kouluiskun vuoksi armeija iski kapinallisia vastaan. Viime vuonna iskuissa kuoli vähiten ihmisiä sitten vuoden 2007, jolloin Pakistanin Taleban perustettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Pakistan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  6. 6

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  7. 7

   Suomen kansalaisuus myönnetään tällä vaatimattomalla paperinpalalla ilman seremonioita – miksi Suomi ei juhli uusia kansalaisia?

  8. 8

   Trump saa nimittää vävynsä erikoisavustajakseen – Nepotismilait eivät oikeusministeriön mukaan koske Valkoiseen taloon palkattavia

  9. 9

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  10. 10

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  6. 6

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  9. 9

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  10. 10

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää