Valikko
Ulkomaat

Talebanin itsemurha­pommittaja tappoi ainakin 70 Pakistanissa – uhrit lähinnä naisia ja lapsia

Kuolonuhreista valtaosa oli naisia ja lapsia. Pakistan aikoo iskeä ääri-islamilaisia ryhmittymiä vastaan Punjabin maakunnassa.

Ääri-islamistiseen Talebaniin kuuluva Jamaat-ul-Ahrar-niminen ryhmittymä ilmoitti sunnuntai-iltana olevansa Pakistanin Lahoressa tehdyn itsemurhaiskun takana, uutistoimisto Reuters kertoo.

Pakistan aikoo iskeä ääri-islamilaisia ryhmittymiä vastaan Punjabin maakunnassa, kertoivat Pakistanin viranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan maanantaina.

”Päättäväisyytemme kansakuntana ja hallituksena on vahvistunut ja pelkurivihollinen pyrkii käymään pehmeiden kohteiden kimppuun”, sanoi pääministeri Nawaz Sharif.

Viranomaisten mukaan ainakin 70 ihmistä kuoli aiemmin sunnuntai-iltana suosittuun Gulshan-e-Iqbal-puistoon tehdyssä pommi-iskussa. Maanantaina viranomaisten arviot loukkaantuneiden määrästä liikkuivat noin 230:sta 280:een.

”Monet ovat leikattavina. Pelkäämme, että uhriluku voi vielä nousta huomattavasti”, Punjabin alueen terveysviraston edustaja Salman Rafique sanoi illalla Reutersille.

Puisto sijaitsee työläisalueella ja se on alueen ainoa huvitus lapsille. Paikalla oli puiston työntekijöiden mukaan noin 8 000 ihmistä, kun pommi räjähti.

Kuolonuhreista 29 oli pelastustyöntekijöiden mukaan lapsia, loukkaantuneista 50, AFP kertoo. Reutersin mukaan pommi räjähti vain muutamien metrien päässä lasten keinuista puistossa.

”Puisto oli aivan täynnä pääsiäisen vuoksi, siellä oli paljon kristittyjä”, puistoa vastapäätä asuva Javed Ali kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Jamaat-ul-Ahrari mukaan iskun kohteena olivat nimenomaan kristityt.

”Kristityt olivat kohde”, ryhmittymän tiedottaja Ehsanullah Ehsan sanoi Reutersin mukaan.

Kuolleista kuitenkin suurin osa oli muslimeja, kertoo poliisin edustaja Haider Ashraf.

”Kaikki käyvät tässä puistossa”, hän sanoo.

Pakistanin 190 miljoonasta asukkaasta valtaosa on muslimeita. Kristityt ovat suurin uskonnollinen vähemmistö, vaikka heitä on vain runsaat kaksi miljoonaa.

Islamistit ovat lisänneet iskujaan vähemmistöjä kohtaan, ja kristityt ovat valittaneet hallituksen toimien kristittyjen suojelemiseksi olevan riittämättömiä.

Illan pimetessä puistossa oli paljon ihmisiä, jotka etsivät omaisiaan.

”Lapseni tulivat tänne. Olin kotona ja näin uutiset televisiosta, mutta vaimoni ja lapseni olivat täällä”, perhettään etsinyt Yousaf Masih kertoi AFP:lle.

”Olimme vain viettämässä mukavaa iltaa ja nauttimassa hyvästä ilmasta”, Nasreen Bibi sanoi Reutersille Services Hospital -sairaalalla, jossa hän odotti tietoja loukkaantuneen 2vuotiaan tyttärensä tilasta.

”Osoittakoon Jumala vihansa hyökkäjien päälle. Millaiset ihmiset ottavat puistossa leikkivät lapset kohteekseen”, hän sanoi.

Räjähdys oli niin voimakas, että silminnäkijöiden mukaan ruumiinkappaleita levisi laajalle alueelle.

”Kun räjähdys tapahtui, liekit olivat niin korkeita, että nousivat puiden latvojen yläpuolelle. Näin ruumiinkappaleita lentävän ilmassa”, puistossa kävelyllä ollut Hasan Imran kertoi Reutersille.

Televisiokanavat näyttivät kuvaa järkyttyneistä ja verisistä naisista ja lapsista, joita pelastusmiehistö ja vapaaehtoiset kuljettivat sairaalaan ambulansseilla, henkilöautoilla ja muilla kulkuvälineillä.

”Kymmenen minuutin jälkeen menin ulos. Talomme seinällä oli lihaa ja verta”, AFP:lle puhunut Javed Ali kertoi.

”Ihmiset itkivät, kuulin ambulanssien tulevan.”

Sairaaloilla saapui satoja ihmisiä luovuttamaan verta. Lopulta viranomaiset joutuivat ilmoittamaan, ettei verta enää tarvita.

Pakistan on kärsinyt vuosia eri kapinallisryhmien terrori-iskuista. Näkyvimpiä ovat olleet äärijärjestö Talebanin tekemät. Sen tekemät iskut ovat kuitenkin vähentyneet sen jälkeen, kun armeija aloitti operaation Talebania ja terroristijärjestö al-Qaedaa vastaan maan luoteisosissa. Armeijan toimet ovat heikentäneet Talebania, jonka taistelijoista iso osa joutui pakenemaan Afganistaniin.

Lahore sijaitsee Punjabissa maan itäosissa, jossa Talebanin iskuja on ollut perinteisesti vähemmän.

”Haluamme lähettää viestin pääministeri Nawaz Sharifille, että olemme saapuneet Lahoreen. Hän voi tehdä, mitä haluaa, mutta hän ei pysty pysäyttämään meitä. Itsemurhapommittajamme jatkavat tällaisia iskuja”, Jamaat-ul-Ahrar Ehsan uhosi.

Punjabiin on julistettu kolmen päivän suruaika pommi-iskun vuoksi. Isku tuomittiin niin Yhdysvalloissa, Vatikaanissa kuin Venäjälläkin. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaati Pakistanin pääkaupunkia Islamabadia suojelemaan uskonnollisia vähemmistöjään.

Lahoren isku näkyi yllättäen myös monen suomalaisen älypuhelimessa, kun moni sai Facebookilta kysymyksen, onko turvassa.

Facebook lähettää turvakysymyksen usein luonnonmullistusten tai esimerkiksi terrori-iskujen jälkeen niille, jotka sen tietojen mukaan ovat lähellä tapahtumapaikkaa. Tarkoituksena on, että siihen vastaamalla voi kerralla ilmoittaa olevansa turvassa koko ystävälistalleen.

Tällä kertaa Facebook lähetti Lahoren räjähdykseen liittyvän kysymyksen laajalle. Sen saivat monet Suomen lisäksi ainakin Britanniassa, Venäjällä, Portugalissa, Saksassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Israelissa, Buzzfeed kertoo.

Pakistan ei lähtökohtaisesti päästä israelilaisia maahan.

Peshawarin kouluiskussa kuoli lapsia

 Viime vuoden maaliskuussa kaksi itsemurhaiskua kirkkoihin tappoi 17 ihmistä Lahoressa.

 Taleban tappoi 150 ihmistä iskettyään kouluun Peshawarissa vuonna 2014.Uhreista suurin osa oli lapsia.

 Kouluiskun vuoksi armeija iski kapinallisia vastaan. Viime vuonna iskuissa kuoli vähiten ihmisiä sitten vuoden 2007, jolloin Pakistanin Taleban perustettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Pakistan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  9. 9

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää