Ulkomaat

Merireitti Eurooppaan on hiljentynyt Turkki-sopimuksen jälkeen – pääsiäisenä rantautui selvästi aiempaa vähemmän pakolaisveneitä

On epäselvää, onko uusi Turkki-sopimus hillinnyt tulijoita vai vähensikö joku muu syy veneiden määrää.

Meriteitse Turkista Kreikkaan pyrkivien määrä on vähentänyt selvästi sen jälkeen, kun Euroopan unionin ja Turkin pakolaissopimus astui viikko sitten sunnuntaina voimaan.

Paikallisten viranomaisten mukaan Kreikan saarille saapui luvatonta merireittiä lauantaina aamuyön ja aamun aikana 78 ja sunnuntaina 73 ihmistä. Pääsiäismaanantaina kello 7.30 mennessä oli rantautunut 232 ihmistä. Suurin osa veneistä tulee tavallisesti aamuyön aikana.

Määrä on selvästi vähemmän kuin helmikuussa, jolloin pakolaisveneillä rantautui Kreikan saarille keskimäärin parituhatta ihmistä päivässä. On epäselvää, onko uusi Turkki-sopimus hillinnyt tulijoita vai vähensikö joku muu syy veneiden määrää.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan esimerkiksi kova aallokko vähentää aina tulijoiden määrää. Kun HS kävi Lesboksella Turkki-sopimuksen ensimmäisenä päivänä, veneitä saapui tavallista enemmän.

Myös rajavalvontaa on tehostettu. Sunnuntaina turkkilaismedia kertoi Turkin viranomaisten pysäyttäneen viisi venettä, joiden kyydissä oli yhteensä 350 ihmistä, uutistoimisto AFP kertoo. Suurin osa heistä oli Myanmarista.

On kuitenkin mahdollista, että tieto mahdollisesta pikakäännytyksestä on hillinnyt Eurooppaan meriteitse pyrkivien määrää.

Osana uutta Turkki-sopimusta Euroopan unioni haluaa käännyttää mahdollisimman nopeasti Turkkiin ne tulijat, joilla ei unionin mukaan ole oikeutta turvapaikkaan. Viime sunnuntaina ja sen jälkeen Kreikan saarille meriteitse saapuneet pakolaiset ja siirtolaiset on suljettu säilöönottokeskuksiin, joissa heidän tilanteensa selvitetään.

Useat avustusjärjestöt ovat vetäytyneet Kreikan saarten järjestelykeskuksista sen jälkeen, kun ne viikko sitten muutettiin suljetuiksi säilöönottokeskuksiksi. UNHCR ilmoitti, ettei se enää kuljeta pakolaisia keskuksiin, koska ”suojelua hakevien ihmisten sulkeminen lukkojen taakse on vastoin sen periaatteita”.

Lesboksen saarella Morian järjestelykeskuksessa avustusjärjestöt olivat huolehtineet muun muassa vedenjakelusta, saniteettitiloista ja terveydenhuollosta.

”Teimme erittäin vaikean päätöksen ja lopetimme toimintamme Moriassa. Työn jatkaminen siellä olisi liittänyt meidät osallisiksi järjestelmään, jota pidämme sekä epäreiluna että epäinhimillisenä”, Lääkärit ilman rajoja -järjestön Kreikan-johtaja Elisabeth Ingres perusteli viime viikolla järjestön vetäytymistä.

Järjestöt ovat lisäksi huolissaan, että tulijoita saatetaan karkottaa Turkkiin ilman yksilöllistä käsittelyä.

”Emme halua, että apuamme hyödynnetään joukkokarkotusoperaatiossa. Kieltäydymme olemasta osa järjestelmää, jossa ei kunnioiteta turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten humanitaarisia tarpeita tai suojelun tarvetta”, Lääkärit ilman rajoja tiedotti.

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan turvapaikan hakeminen on jokaisen oikeus. Myös EU on vannottanut, että suojelua tarvitseville tulijoille jää mahdollisuus hakea turvapaikkaa Kreikasta myös Turkki-sopimuksen jälkeen. Muita odottaa pikakäännytys.

Kreikassa on tällä hetkellä noin 50 000 pakolaista ja siirtolaista odottamassa tietoa kohtalostaan. Tulijat alkoivat pakkautua Kreikkaan sen jälkeen, kun Itävalta ja Balkanin maat ryhtyivät sulkemaan rajojaan helmikuussa. Jo aiemmin Ruotsi, Tanska ja Saksa olivat tehostaneet valvontaa rajoillaan.

Kreikka ilmoitti lauantaina, että se alkaa tyhjentää Makedonian rajalle Idomeniin muodostunutta pakolaisleiriä, jossa on ollut yli 10 000 ihmistä jumissa vaikeissa oloissa jo viikkojen ajan.

HS kävi Idomenissa maaliskuun alussa.

Idomenissa olleet viedään busseilla Pohjois-Kreikan muille pakolaisleireille.

Sopimus aloittaa palautukset Turkkiin

 EU ja Turkki sopivat toissa viikolla, että Turkista Kreikkaan laitonta merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin huhtikuusta alkaen.

 Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. EU valmistautuu 72 000 ihmisen sijoittamiseen.

 Vastineeksi Turkki saa EU:lta aluksi kolme miljardia euroa, jotka on tarkoitus käyttää pakolaisten olojen kohentamiseen. Myöhemmin maksetaan kolme miljardia lisää.

 EU lupasi myös jouduttaa Turkin jäsenyysneuvotteluita ja viisumivapautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kreikka
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • pakolaiskriisi
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  6. 6

   Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  10. 10

   Robin opettelee tauon aikana tavallista elämää: ”Mun nuoruus meni tosi nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta
  3. 2 tuntia sitten
  4. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  5. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  6. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  7. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  8. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  9. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  10. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. 4 tuntia sitten
  13. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  14. Näytä lisää