Ulkomaat

Belgian ydinvoimalat huolestuttavat saksalaisia – ”Jos onnettomuus sattuisi, emme ehtisi tehdä mitään”

Brysselin terrori-iskujen jälkeen heräsi pelko, että Isis-järjestö vaanii ydinlaitoksia. Saksassa terrorismi pelottaa vähemmän kuin Belgian voimaloiden tekninen turvallisuus.

Tihange, Aachen. Eikö sinua lainkaan pelota?

Sebastian Deproot, 24, imee savukettaan rauhallisena ja sanoo, että ei yhtään. Hänen takanaan nousee paljon isompi tupru. Yksi Tihangen ydinvoimalan kolmesta reaktorista puskee siellä höyryä ilmoille ja sähköä sadoilletuhansille belgialaisille.

Ei pelota, vaikka viikon mittaan Belgiassa on uutisoitu, että äärijärjestö Isis saattaa haluta iskeä Belgian ydinvoimaloihin. Tai ainakin saada käsiinsä radioaktiivista materiaalia, josta voisi rakentaa niin sanotun ”likaisen pommin”.

Brysselin terrori-iskujen jälkeen uutisoitiin, että yhdeltätoista Tihangen voimalan työntekijältä on evätty kulkulupa työpaikalleen. Eikö se ole hälyttävää, eikö sellainen pelota?

”Se osoittaa, että hallituksemme ja ydinvoimalan johtaja eivät halua ottaa mitään riskejä. He ovat hyvin vastuuntuntoisia ihmisiä”, Deproot sanoo.

Ydinvoimalan työntekijöitä ruokkivan Tihange IV -ravintolan omistaja Deproot pitää terroristeja ”idiootteina”, joilla ei ole tietoa eikä taitoa iskeä ydinvoimalaan. Ei varsinkaan, kun Belgia on komentanut lisää sotilaita ja poliiseja kahden ydinvoimalansa – Tihangen ja Doelin – suojaksi.

”On helppoa mennä lentokentälle ja räjäyttää itsensä ilmaan. Lapsikin osaisi tehdä sen. Mutta tänne he eivät pysty tunkeutumaan”, Deproot sanoo.

Kaikki eivät ole yhtä rauhallisia. Tihangen vieressä olevassa Huyn pikkukunnassa 17-vuotias lukiolainen Sophie Foccroulle kertoo, että nyt hänellä on oikea syy pelätä terroristien haavetta päästä käsiksi radioaktiiviseen materiaaliin.

Viime päivinä on uutisoitu, että tasan viikko sitten Brysselissä tapahtuneisiin terrori-iskuihin osallistuneet veljekset olivat kenties niitä, jotka olivat salaa kuvanneet Molin ydintutkimuslaitoksen virkailijaa tuntien ajan videolle. Sellainen video löytyi Pariisin terrori-iskujen valmistelusta epäillyn miehen kotoa.

Mediassa on spekuloitu, että ehkä Isis-järjestö aikoi siepata virkailijan, jolla on pääsy vaarallisia radioaktiivisia materiaaleja tuottavaan tutkimuslaitokseen.

”Mutta nyt pelkään vähemmän, koska poliisit tietävät, että heillä on todellisia aikeita. Uskon, että turvatoimia nyt varmasti parannetaan”, Foccroulle sanoo.

Hänen vierellään puiston laitaa Meusejoen rannalla kulkeva Jean Leroy, 15, suhtautuu ydinturvauhkasta uutisointiin skeptisesti. ”Medialla on vain tarve keksiä uusia juttuja terrori-iskujen ympärillä. Minä en suostu pelkäämään.”

Samaa on viestinyt Belgian ydinvoimaloita pyörittävä Electrabel-yhtiö. Se vetosi viime viikolla mediaan, ettei ”tällaisena herkkänä aikana synnytetä hämmennystä” ja kytketä yhtiötä uutisiin, jotka eivät siihen mitenkään liity.

Yhtiö huomautti lisäksi, että ”ketään Electrabelin tai sen alihankkijan työntekijää ei ole murhattu kuluneella viikolla”.

Lauantaina Derniere Heure -lehti väitti, että Fleurusin ydintutkimuslaitoksen vartija oli murhattu torstaina ja häneltä oli viety kulkulupa. Viranomaisten mukaan mies oli tapettu, mutta asia ei liittynyt terrorismiin eikä kulkulupaa ollut varastettu.

Noin 70 kilometrin päässä Tihangen ydinvoimalasta Saksan Aachenin kaupungissa asuva it-insinööri Jörg Schellenberg, 44, pohtii, viekö terroriuhkaan liittyvä uutisointi huomion pois huolestuttavammalta asialta. Siltä, että Belgian ydinvoimalat olivat vaarallisia kauan ennen Isis-järjestön syntyä.

Ydinvoima-aktivisti Spellenberg on vuosien ajan vaatinut, että Belgian viranomaiset sulkisivat ”ikuisiksi ajoiksi” Tihangen kakkosreaktorin ja Doelin kolmosreaktorin. Hänen mukaansa 40-vuotiaat laitokset ovat vaarallisia ja voivat räjähtää ja aiheuttaa Fukushimaa ja Tšernobylia pahemman katastrofin Euroopan sydämessä.

”Kuvittele, että niiden reaktoripaineastioissa on yhteensä 10 000 mikrohalkeamaa, joista pisimmät ovat 18 senttimetrin pituisia. Se on suurin huoleni, suurempi kuin terrorismi”, Schellenberg sanoo.

Schellenbergin käynnistämä kansanliike on viime kuukausina saanut paljon tukijoita. Nyt kahden belgialaisreaktorin sulkemista vaatii noin 30 kaupunkia ja aluetta Saksassa, Hollannissa ja Luxemburgissa.

Aachen ja monet muut tahot puuhaavat oikeusjuttuja, joilla Belgia pakotettaisiin sulkemaan reaktorit. Jotkut kaupungeista – kuten Hollannin Maastricht tai Saksan Düsseldorf – antavat kampanjalle joko juridista, taloudellista tai poliittista tukea, Schellenberg kertoo.

Aachenissa Tihangeen liittyviä pelkoja ei voi olla huomaamatta. Sadat kaupat, ravintolat ja tavalliset ihmiset ovat kiinnittäneet ikkunoihinsa reaktorin sulkemista vaativia Tihange Abschalten! -tarroja, joissa on keltaisella pohjalla ydinvoimasta varoittava musta tunnus.

”Täällä ei ole enää mukava asua. Niitä reaktoreita ei ole tehty kunnolla ja meitä pelottaa. Jos onnettomuus sattuisi, emme eh­tisi tehdä mitään”, sanoo ra­kennusmaalari Roland Serror, 27.

Täällä kannetaan huolta siitäkin, onko viranomaisilla riittävästi joditabletteja onnettomuuden varalle. Ja ehdittäisiinkö niitä edes jakaa.

Schellenbergin mukaan lukuisat asiantuntijat ovat vakuuttuneet, että Belgian reaktoreissa on ongelma, ja Belgian viranomaiset eivät ole kartoittaneet niiden kuntoa riittävästi.

Electrabel sulki kiistanalaiset reaktorit lähes kahdeksi vuodeksi ja käynnisti ne uudelleen viime joulukuussa. Yhtiön mukaan laitokset kuuluvat Euroopan turvallisimpiin, eikä niiden kuntoa tarvitse kenenkään pelätä. Yh­tiön mukaan Belgian ydinturvallisuusvirasto FANC on ne tarkastanut ja avaamisen hyväksynyt.

Mutta nyt usko Belgian viranomaisiin on koetuksella, olipa kyse terrorismin torjunnasta tai ydinturvallisuudesta. Terroristien jahdissa on tapahtunut niin pahoja virheitä, että Belgian oikeusministeri Koen Geens ja sisäministeri Jan Jambon tarjoutuivat eroamaan viime viikolla.

Pääministeri Charles Michel ei myöntänyt ministereille eroa.

”Sisäministeri Jan Jambon on vastuussa sekä maansa että ydinvoimaloiden turvallisuudesta. Ja on selvää, että Belgialla on ongelma molempien kanssa”, aktivisti Jörg Schellenberg sanoo.

Tihangessa työskentelevä ravintoloitsija Deproot ei kuitenkaan ole huolissaan voimalan turvallisuudesta sen enempää kuin terroristeistakaan. Hän luottaa, että Belgiassa tärkeimmät asiat hoidetaan huolella.

Hän kertoo juttelevansa päivittäin ydinvoimalan työntekijöiden kanssa. He ovat selittäneet, millaisia varajärjestelmiä ja varavarajärjestelmiä ydinvoimalan turvallisuuteen on viritetty.

”He eivät kävisi täällä töissä ja antaisi lastensa asua ja käydä koulua täällä, jos he pelkäisivät voimalan turvallisuuden puolesta”, Deproot sanoo.

Kiristettyjä turvatoimia, huolestuttavaa historiaa

Belgia kiristi ydinvoimalaitostensa turvatoimia viime viikon Brysselin terrori-iskujen jälkeen. Ydinlaitoksiin on komennettu lisää sotilaita ja joiltakin työntekijöiltä on evätty kulkulupa.

Heti iskujen jälkeen vain välttämättömät voimaloiden työntekijät jäivät töihin ja muut lähetettiin kotiin. Viranomaisten mukaan laitoksiin ei kohdistunut konkreettiseksi tiedettyä uhkaa.

Belgian ydinvoimalaitoksiin on jo aiemmin liitetty joitakin terrorismiin tai sabotaasiin liittyviä uhkia. Esimerkiksi vuonna 2012 kaksi Doelin voimalan työntekijää erosi ja lähti Syyriaan, jossa he liittyivät Isis-järjestöön. He taistelivat Pariisin terrori-iskujen päätekijäksi epäillyn Abdelhamid Abaaoudin rinnalla, The New York Times kertoo.

Elokuussa 2014 Doelin ydinvoimalaan kävellyt henkilö valutti lattialle 65 000 litraa öljyä, joita käytetään turbiinien rasvaamiseen. Belgian suurin reaktori suljettiin kuukausiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Belgia
 • Brysselin isku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää